De regering-Biden is keihard aan 't werk om in de Pacific allianties te smeden en te versterken. Reden: China, dat met stoom en kokend water een enorme offensieve zeevloot uit de grond aan het stampen is. Benieuwd wat voor 'asks' wij gaan krijgen van de VS.
Lang verhaal in 'n paar tweets: de Chinese offensieve zeestrategie bestaat uit in wezen 3 pilaren.
Pilaar 1: zorgen dat de Amerikaanse vliegdekschepen uit de buurt blijven of tot zinken worden gebracht door veel nieuwe onderzeeërs te bouwen.
Want de Amerikanen hebben nog altijd een krachtige vloot met vliegdekschepen, waarvan de jagers en bommenwerpers gebruikt zullen worden om Chinese toestellen uit de lucht te knallen als die bijvoorbeeld Taiwan willen bombarderen.
Pilaar 2: Zelf een krachtige oppervlaktevloot bouwen met ook een sterke luchtvaart-component, om vanaf zee toe te kunnen slaan op locaties naar keuze, in de Pacific en/of de Zuid-Chinese Zee, die China als eigen territorium claimt.
En pilaar 3: zwarte kustverdediging, met name van militaire havens en de eilanden die China heeft opgespoten in de grondstoffen-rijke Zuid-Chinese Zee. China bouwt aan de kusten onder de waterspiegel hele, geautomatiseerde verdedigingslinies met stealth mijnen en alles.
Dat het een offensieve strategie is qua onderzeeërs blijkt uit 't feit dat China ook veel 'blue water'-onderzeeërs aan het bouwen is, ofwel onderzeeërs die voor diepe wateren bedoeld zijn, niet alleen voor kustwateren.
Eigenlijk kun je zeggen dat China ook op dit vlak het Japan uit de periode 1900-1940 aan het nabootsen is. Japan bouwde toen ook een grote offensieve zeemacht met hetzelfde doel: power projection. Een gebied innemen en dat dan kunnen verdedigen.
De ontwikkeling van de Chinese offensieve capaciteit gaat inmiddels zó snel en met zulke aantallen dat de Amerikanen snappen dat ze een zee-oorlog met China in hun eentje waarschijnlijk niet zomaar aankunnen. Daarom worden de banden met Australië, Japan, Vietnam enz aangetrokken.
Overigens is dit nou één van die strategische lijnen die al sinds 't begin van de regering-Obama beleid is ('pivot to Asia'), overgenomen werd door de regering-Trump en nu dus de regering-Biden. De Amerikanen maken zich duidelijk serieus zorgen over wat ze in China zien gebeuren.
En met hen uiteraard de buurlanden van China, dat zeker de afgelopen 10 jaar zware druk uitoefent op die buurlanden. De publieke energie die de Amerikanen in hun capaciteit steken is ook bedoeld om te voorkomen dat buurlanden 'buigen voor Beijing'.
Als je een klein jongetje bent en je ziet je geconfronteerd met een beer van een vent, dan voel je je een stuk sterker als een andere beer van een vent naast jou staat. Nieuwe 'Dutertes' (de Filipijnen buigen uit angst regelmatig voor Beijing...) moeten voorkomen worden.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Mr Sanger - I'm not party to any of this, but as host of the @HistoryofSubs podcast, I gotta say - stating that diesel-electric subs with AIP are *noisier* than nuke subs is just plain wrong.
@biannagolodryga@maggieNYT@SangerNYT@HistoryofSubs I mean, just literally, completely plain wrong. In fact, you're in the realm of fake news here. Sorry to have to say this, but US submarines with nuclear propulsion are noisier than *any* diesel-electric sub, especially so with air-independent propulsion.
@biannagolodryga@maggieNYT@SangerNYT@HistoryofSubs In fact, even the US Navy knows this - it's the very reason why they took 2 Swedish diesel-electric submarines with AIP on loan. Not just to understand how they make it work, but more importantly, how they can somehow track AIP-driven DE-subs. Because they're so damn...quiet.
De EU en lidstaten die met overheidsgeld hoogwaardige computerchipfabrieken gaan opzetten is niet nodig, stelt de schrijver van dit blog, maar vergeet een belangrijk aspect: politiek-strategische onafhankelijkheid van chipproducenten in Azië en de VS. #lunchlezen
Computerchips zijn een nieuw soort olie: een uiterst belangrijke strategische grondstof. Voordeel van deze grondstof is dat het een synthetische is, ofwel je bent niet afhankelijk van geografische aanwezigheid ervan, zoals je dat met olie wel bent (je hebt het of niet).
Het probleem is dat de Aziatische chipgrootmachten, TSMC (Taiwan) en Samsung (Korea), grenzen aan China, dat de techniek om zelf hoogwaardige chips te ontwikkelen ontzegd wordt omdat de VS de export van productieapparatuur verbiedt (hallo, ASML).
Dronk gister biertje met 'n vriend van me. Tukker die na zijn middelbare school naar Amsterdam kwam om er te studeren. Maar dus diep in Twente opgegroeid. Gesprek kwam op Sinterklaas en #ZwartePiet. Hij vindt al lang dat ZP moet veranderen. Maar snapt de weerzin wel. Want:
"Ik heb op school, zowel de lagere als de middelbare, nooit iets geleerd over de gevolgen van slavernij en onze kolonisering van andere gebieden. Ook nooit iets meegekregen over hoe minderheden hier zich moesten voelen", zei hij. "Kregen we gewoon nooit iets over te horen."
En dan, over Surinamers en Antillianen en eigenlijk iedereen met een donkere huidskleur, nou, daar leerde je diep in Twente het volgende over, en mijn vriend tikte af op zijn vingers: "Dat zijn dieven, smokkelaars, criminelen en illegalen die iets van ons moeten."