İdeolojinizi kimliğiniz haline getirdiginiz zaman düşünce süreleriniz otomatik hale geliyor. James Clear'ın Atomik Alışkanlıklar kitabında alışkanlıklar için söyledikleri düşünce örüntüleri için de geçerli.
Bu yüzden kendinizi ben şuyum buyum diye tanıtmanızın riskleri ve yer var avantajları var.
Profil bilgilerimi sırf bu kaygıdan güncellemek istiyordum fırsat oldu.
Otomatik düzeltmenin gazabına uğramışım ama anlaşılıyor galiba.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Berat Mutluhan Seferoğlu

Berat Mutluhan Seferoğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @bmutluseferoglu

16 Sep
2021 yılının %70'i bitti.

Çoğumuz yeni yıl hedeflerimizin aşırı uzağındayız. Onları düşününce bile midemiz bulanıyor, kalbimiz sıkışıyor.

Ama yıl daha bitmedi.
Hemen şimdi yeni yıl hedefleriniz üzerine düşünmeye başlayın. Tam şu anda başlarsanız bu hedefler konusunda ne kadar ilerleme kat edebilirsiniz?

Sıfır olmadığı kesin.

O halde 2021 sonuna kadar yapacaklarınızla ilgili yeni bir liste yapmaya başlayın.
Bu listeyi hayalci bir şekilde doldurmak yerine daha mütevazı olmaya çalışın. Hayatınızda çözmeniz gereken acil problemler neler? Bunlara öncelik verin. Ardından kendi ideallerinizle ilgili birkaç hedef ekleyin. Ancak abartılı olmamalarına dikkat edin.
Read 5 tweets
15 Sep
Erteleyerek ne şekilde haz alırsanız alın günü çalışarak ve sizin için anlamlı olan şeyleri yaparak geçirmenin yerini hiçbir şekilde tutmuyor. Sonunda sadece suçluluk hissi var.
Sosyal medyada saatlerce gezdikten, bilgisayar oyunlarıyla ve dizilerle/filmlerle saatler harcadıktan sonraki yorgunluk kafanın allak bullak olduğu bir durum. İnsan sonunda iğrenç hissediyor. Günü iyi geçirdiğinizde yorulsanız bile rahatlamış hissediyorsunuz.
İkisinin yorgunluğu bambaşka. İlkinin yorgunluğuna ihmal edilen sorumlulukların, kaçan fırsatların pişmanlığı eşlik ediyor. İkincisinin yorgunluğuna başarı hissiyatı eşlik ediyor. Kafanız karmakarışık olmak bir yana derli toplu bir hale geliyor.
Read 5 tweets
11 Sep
Son birkaç hafta teşhis almadan kısa bir süre önce başladığım DEHB semptomlarıyla mücadele serüvenimin en iyi geçen haftalarıydı. Günlük rutinimde ve çalışma sistemimde sürekli ufak tefek değişiklikler yapsam da "nihayet oldu" cümlesini ilk defa kurabilecek durumdayım.
Son haftalarda sadece sorumluluklarımla (çeviriler, sunumlar, verdiğim grup dersleri ve özel dersler, koçluklar) ilgili yüksek performans göstermekle kalmadım, uzun zamandır okumadığım kadar kitap okudum, yazı yazdım ve benim için anlamlı olan kişisel projelerime vakit ayırdım.
Şu anda sahip olduğum sistem kendime bir şeyi şimdi mi yoksa daha sonra mı yapacağımı düşünme fırsatı vermemek üzerine kurulu. Eğer bir şeyi şimdi mi yoksa sonra mı yapacağım üzerine düşünürsem hiçbir şey yapmıyorum. Yapayım mı yapmayayım mı diye düşünürsem yine yapmıyorum.
Read 18 tweets
11 Sep
DEHB olmak nasıl bir şeydir sorusu Nagel'ın "Yarasa Olmak Nasıl Bir Şeydir?" makalesindeki soruyla inanılmaz benzer bir soru. Eğer normal bir beyniniz varsa DEHBli birini anlamanız çok zor. Bu zorluk sadece sıradan insanlar için değil psikiyatristler için de geçerli.
Çünkü DEHB olmanın kendine has bir fenomenolojisi var. Bu her DEHBli tarafından aynı şekilde paylaşmıyor ama kesinlikle "yaşayan bilir" tarzı bir durum söz konusu - hemen hemen bütün akıl hastalıklarında olduğu gibi.
Bir örnek vereyim: "Nesne devamlılığı" konusunda DEHBlilerin yaşadığı bir güçlük var. Bir şey ve hatta bir kişi gözünüzün önünde değilse varlığını unutuyorsunuz. Bu yüzden uzun vadeli hedeflerimizi unutuyoruz, önem verdiğimiz insanlarları arayıp sormuyor ve ihmal ediyoruz.
Read 8 tweets
10 Sep
Yazmayı çok istediğim üç kitap var.

1. Kişisel gelişim hakkında bir kitap. İşin bilimine, felsefesine etraflıca girip özgün bir katkıda bulunmaya çalışacağım popüler kitaplara.
2. DEHB hakkında bir kitap. Hem yaşamış birinin perspektifini sunmak hem de yaygın yanlış anlaşılmaları gidermek istiyorum. Aynı zamanda bol bol pratik tavsiye verecek bir şey olmasını istiyorum. DEHBle ilgili klasik kitaplarda değinilmeyen bir sürü şey var aklımda.
3. Ateizmle ilgili bir kitap. En fazla ciddiye aldığım ateizm ve teizm argümanlarını etraflıca değerlendirmek istiyorum. Argümanlar hakkında kendi perspektifimi sunmaya pek fırsatım olmadı. En azından şimdilik sahip olduğum görüşleri ifade etmeyi isterdim.
Read 6 tweets
10 Sep
Bozuk bir beyin kimyasını irade gücüyle yenemezsiniz. Bu nedenle beyin kimyanızı olumsuz etkileyen faktörleri olabildiğince azaltmanız lazım.
Beslenme, yeterli Güneş ışığı alma, hareket, gerekirse gıda takviyeleri gibi şeylerin önemini çoğu psikiyatristin yeterince aktaramadığını düşünüyorum. Bütün kişisel gelişim pratiklerinin en temelinde beyin kimyasını olumsuz etkileyen fizyolojik faktörleri azaltmak var.
Tabi benim beyin kimyam doğuştan bozuk ama fiziksel sağlığıma dikkat ettiğimde semptomlarım gözle görülür derecede hafifliyor.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(