Γεννημένος στην Απείρανθο,ένα μικρό ορεινό χωριό της Νάξου ο Νίκος Πρωτονοτάριος ήρθε από πολύ μικρός αντιμέτωπος με το «μυστήριο» που «έτρωγε» τον τόπο του Νέοι άνθρωποι,σε πολλές περιπτώσεις ακόμη & μικρά παιδιά,έχαναν την ζωή τους αιφνιδιαστικά προδομένοι από τις καρδιές τους.
Για πολλά χρόνια η επιστημονική κοινότητα απλά παρατηρούσε το φαινόμενο, ανίκανη να δώσει μια εξήγηση ή αποδίδοντας τα αίτιά της σε άλλους παράγοντες, αγνοώντας τους πραγματικούς λόγους εκδήλωσης του φαινομένου. Όταν ο Πρωτονοτάριος επέστρεψε στο νησί του
ως γιατρός πλέον αποφάσισε να μην μείνει απλός παρατηρητής, αλλά να κάνει κάτι ώστε να βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση αυτού του ύπουλου εχθρού που σκότωνε τους συντοπίτες του.
Εκείνο το διάστημα, περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80, είδε δύο νέους 20 και 25 ετών να φεύγουν από την ζωή από καρδιά, ενώ διαχειρίστηκε και μια οικογένεια που είχε χάσει τα τρία από τα επτά παιδιά της. Κάποιος άλλος νεαρός επιστήμονας που απλά έκανε το αγροτικό του
είχε ασχοληθεί καν. Εκείνος, όμως, μαζί με την σύζυγό του Αντιγόνη – Ελένη (Ανταλένα) Τσατσοπούλου αφιερώθηκε σε αυτόν τον σκοπό.
Παράλληλα με το υπόλοιπο έργο του, ο Πρωτονοτάριος ξεκινά την επιστημονική αναζήτηση. Και το κάνει αποκλειστικά με δικά του μέσα. Χωρίς τελευταίας τεχνολογίας εργαλεία, δίχως επανδρωμένα εργαστήρια, δίχως παχυλές επιχορηγήσεις
Δεν έχει πίσω του την στήριξη μεγάλων εταιρειών ούτε διαθέτει κάποια πρότυπα ερευνητική μονάδα. Λειτουργεί στο ιατρικό κέντρο που είχε ιδρύσει ο ίδιος μαζί με την γυναίκα του και τον δίδυμο αδελφό του και το κάνει στο απομονωμένο χωριό ενός μακρινού νησιού
Αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες και τα εμπόδια, αντιλαμβάνεται για τι άθλο μιλάμε…

Μετά από εντατική και ακούραστη μελέτη και έρευνα, το 1986 δημοσιεύει στο διεθνές καρδιολογικό επιστημονικό περιοδικό British Heart Journal την εργασία του που προκαλεί πάταγο
μεταξύ των συναδέλφων του και σήμερα αναγνωρίζεται καθολικά η ιστορική αξία της. Σε αυτήν γίνεται αναφορά στην Νόσο της Νάξου, καθώς η ασθένεια παίρνει το όνομα του μέρους όπου εκδηλωνόταν για χρόνια δίχως κανείς να γνωρίζει πού οφειλόταν.
Ο Πρωτονοτάριος είναι αυτός που αποκαλύπτει τον «δολοφόνο». Είναι ένα γονίδιο που μεταβιβάζεται ως υπολειπόμενο, δηλαδή οδηγεί στη νόσο εφόσον μεταβιβαστεί και από τους δύο γονείς στο παιδί τους, όπως συμβαίνει με την Μεσογειακή Αναιμία
Εάν αυτό συμβεί, τότε υπάρχει μια εκ γενετής υπερτροφία του δεξιού μέρους της καρδιάς, η οποία προδιαθέτει για εκδήλωση θανατηφόρων αρρυθμιών. Αποδεικνύει ότι οι συντοπίτες τους γεννιούνταν λειτουργώντας ως «ξενιστές» του «φονιά» τους.
Η τελική ταυτοποίησή της έγινε το 2000, ενώ η επιστημονική ονομασία της είναι Αρρυθμιογόνος Μυοκαρδία, αν και οι περισσότεροι επιμένουν στον όρο «Νόσος της Νάξου», αφού εκεί το πρόβλημα εμφανίστηκε πολύ  εντονότερο. Με το έργο του Πρωτονοτάριου εντοπίστηκε το ένοχο γονίδιο
(πλακοσφαιρίνη) και παράλληλα για πρώτη φορά στην ιστορία της κλινικής καρδιολογίας, εφαρμόστηκε η γενετική στην αντιμετώπιση μιας μυοκαρδιοπάθειας, ανοίγοντας νέους ευρύτερους δρόμους συνολικά στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε σήμερα τα καρδιολογικά προβλήματα.
Χάρη στην εργασία του κατέστη δυνατό να δημιουργηθεί ένα διαγνωστικό τεστ ώστε να μπορεί να εντοπιστεί το παθογόνο γονίδιο και όπως συμβαίνει κ με την Μεσογειακή Αναιμία αποφεύγονται οι γάμοι μεταξύ φορέων προκειμένου να μην μεταδοθούν τα γονίδια και να δημιουργηθεί το θανατηφόρο
εκρηκτικό «κοκτέιλ», με την ελπίδα ότι έτσι σταδιακά θα εξαλειφθεί, ενώ σήμερα αναπτύσσονται συνεχώς και νέα φάρμακα με τα οποία οι φορείς μπορούν να ζουν μια πιο φυσιολογική ζωή, περιορίζοντας κατά πολύ τις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου.
Σήμερα στη Νάξο, αλλά και σε άλλα κοντινά νησιά του Αιγαίου, η νόσος συνεχίζει να υπάρχει. Χωρίς όμως πια να «θερίζει» ύπουλα, όπως στο παρελθόν. Τα νούμερα είναι απολύτως ενδεικτικά, ενώ δεν σπανίζει η εικόνα ηλικιωμένων ή και υπερηλίκων που ζουν με αυτήν.
Κάτι που παλιότερα θα ήταν αδιανόητο αφού με βεβαιότητα η καρδιά τους θα τους είχε προδώσει πολύ πριν φτάσουν στα γεράματα.
Φυσικά γνωρίζουν  ότι το οφείλουν σε έναν άνθρωπο.
Στον Νίκο Πρωτονοτάριο, που έφυγε από την ζωή χτυπημένος από καρκίνο μόλις στα 59 του, και έζησε με μοναδικό γνώμονα το να τιμήσει κάθε λέξη του Όρκου του Ιπποκράτη.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Φερμίνα

Φερμίνα Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @sofiakara853

24 Sep
Ο Δρ Μοχάμεντ Χάνι λέει:
Μια μέρα ήμουν στο αυτοκίνητό μου όταν ήρθε ένας νεαρός και είπε:
Να καθαρίσω το παρμπρίζ σας;
- Ναι.
Το καθάρισε, έτσι του έδωσα $ 20.
Ο νεαρός με ρώτησε:
- Γυρίσετε από την Αμερική;
- Ναι
- θα μπορούσα να μάθω για τα πανεπιστήμιά τους? Image
Είταν τόσο ευγενικός.
Τον ρώτησα: πόσο χρονών είσαι?
- Δεκαέξι χρονών κύριε, μόλις τελείωσα το λύκειο.
- Και πώς γίνεται αυτό;
- Επειδή σε όλα τα χρόνια που σπούδαζα είχα άριστους βαθμούς σε όλα τα μαθήματα.
- Γιατί δουλεύεις εδώ;
- Ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν δύο ετών, και η
μητέρα μου εργάζεται ως μαγείρισσα, και η αδελφή μου και εγώ δουλεύουμε για να βοηθήσουμε την μητέρα μας.
Άκουσα ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν υποτροφίες για αριστούχους φοιτητές που προχώρησαν στην ακαδημαϊκή τους επίδοση.
Υπάρχει κάποιος που να σε βοηθήσει;
Read 10 tweets
22 Sep
η ανάρτηση του γιατρού Βαγγέλη Δημητρόπουλου που εργάζεται στο νοσοκομείο Αμαλιάδας,έχει ως εξης:
«Αγαπητοί φίλοι, κ φίλες ένα μεγάλο ευχαριστώ  για τις ευχές  σας. Σαν λειτουργός της υγείας  αυτό είμαι, αυτό θα κάνω κ σήμερα κ αύριο κ όσο μπορώ.  Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάτι και  ίσως και με αυτόν που το έκανε.

Μέσα στο γενικό χαμό ,την ώρα που έτρεχα για  να
βοηθήσω το μικρό Φώτη, κάποιος μακροχέρης  μου βούτηξε, άρπαξε, έκλεψε το κινητό μου.  Δυστυχώς ,χωρίς κωδικούς κτλ ένα samsung s 21, με πολλές φωτογραφίες ιατρικού περιεχομένου.

Ας το κρατήσει γιατί ποτέ δεν θα μου το δώσει.
Read 4 tweets
21 Sep
Η μητέρα του Ζακ,γράφει για το παιδί της που δολοφονήθηκε άγρια πριν τρία χρόνια και η μνήμη του παραμένει αδικαίωτη.

«Σε κοιτάζω
κι είσαι ένα πλάσμα αλλόκοτο και κατανοητό συνάμα.
Στο κεφάλι σου υπάρχουν
μικρά μαύρα φίδια,
τα μάτια σου λάμπουν
από το φως της αλήθειας
ή μήπως από τη χρυσή σκιά που έβαλες;
Τα χείλη σου στάζουν κόκκινο αίμα
ή μήπως είναι το κόκκινο κραγιόν σου;
Τα χέρια σου είναι ορθάνοιχτα και πελώρια
πώς να χωρέσουν όλοι οι πονεμένοι σε μια αγκαλιά;
Παιδί μου,
ομόρφυνες τον κόσμο με τα λόγια σου,την καλοσύνη
και τη συμπόνια σου, την ευγενική σου ψυχή και την αγάπη σου.
Και τρία χρόνια λείπεις
κι άφησες ανοιχτές πληγές και τη μαγεία σου να πλανάται στον αέρα και να ψάχνει κάπου να φωλιάσει.
Η χρυσόσκονη που σκόρπισες φεύγοντας, ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα και είναι σαν
Read 4 tweets
21 Sep
Η λέαινα του έρωτα και της αντίστασης

Την έλεγαν Λέαινα κι ήταν εταίρα. Όταν, πριν από περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια, ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτων εκτέλεσαν τον τύραννο Ίππαρχο, ο Ιππίας, αδερφός του Ιππάρχου και επίσης τύραννος, έβαλε να συλλάβουν τη Λέαινα, . Image
ερωμένη του Αρμόδιου, και να την ανακρίνουν με βασανιστήρια προκειμένου να αποκαλύψει τους συνεργούς των δύο τυραννοκτόνων. Εκείνη, για να μην μιλήσει, έκοψε μόνη της τη γλώσσα της.

Κι όταν ανατράπηκε η τυραννίδα, οι Αθηναίοι έστησαν προς τιμήν της μια χάλκινη λέαινα με
κομμένη γλώσσα, στα Προπύλαια της Ακρόπολης.

Ωραία όλα αυτά. Συγκινητική η στάση των Αθηναίων, δεν αντιλέγω. Σημασία όμως δεν έχει να στήνεις αγάλματα και ανδριάντες εκ των υστέρων.

Σημασία έχει να είσαι Λέαινα.

Σημασία έχει να είσαι Αρμόδιος ή Αριστογείτων.
Read 4 tweets
15 Sep
"Ο Dan Price έμαθε πως μια από τις υπαλλήλους του, έκανε δεύτερη δουλειά για να τα βγάλει πέρα.Ο δικός του μισθός σαν CEO της εταιρείας ήταν 1 εκατομμύριο δολλάρια ετησίως. Αποφάσισε να κάνει μια γενναία περικοπή και να εισπράττει 70.000 τον χρόνο.
Τα χρήματα που περίσσεψαν τα διένειμε στους εργαζόμενους υπό την μορφή τεράστιας αύξησης μηνιαίως.Όλοι τον θεώρησαν τρελό, τα media τον γελοιοποίησαν & έβαζαν στοιχήματα πως η Gravity Payments θα χρεωκοπούσε γρήγορα. Θεωρήθηκε σοσιαλιστής & εχθρός της δεσπόζουσας επιχειρηματικής
κουλτούρας.
Έξι χρόνια μετά,το 70% των υπαλλήλων είχαν αποπληρώσει ότι χρέη προσωπικά είχαν, και κάποιοι μπόρεσαν να αγοράσουν μετρητοίς το πρώτο τους σπίτι.
Tα έσοδα της εταιρείας τριπλασιάστηκαν, η λίστα πελατών μεγάλωσε και επετεύχθη απίστευτη εξέλιξη.
Read 7 tweets
1 Sep
Τα «παγκάκια φιλίας»
Στη Ζιμπάμπουε,σχεδόν ένας στους τέσσερις πάσχει από kufungisisa, δηλαδή από κατάθλιψη. Σημαίνει"αυτός που σκέφτεται πολύ".
Το στίγμα της ψυχικής ασθένειας είναι βαρύ,το κόστος των συνεδριών,σε μια χώρα με 80% ανεργία, δυσβάσταχτο κι έτσι οι
περισσότεροι στρέφονται σε μάγους, σε προφήτες ή σε εξορκιστές και πολύ συχνά επιλέγουν την αυτοκτονία.
Μέχρι που ο κ.Τσιμπάντα, ένας από τους 12(!) ψυχιάτρους που υπάρχουν στη χώρα
(με πληθυσμό 15 εκ.)
είχε την καταπληκτική ιδέα να εκπαιδεύσει γιαγιάδες και οι συνεδρίες
να γίνονται σε παγκάκια.
Κι έτσι, στην Χαράρε οι σοφές ηλικιωμένες απλώς κάθονται στα
«παγκάκια φιλίας»,
όπως ονομάζονται, και περιμένουν τους ασθενείς τους.
«Ξέρουν να ακούν, ξέρουν να διηγούνται ιστορίες, ξέρουν να παρηγορούν και έχουν πολύ χρόνο»,
λέει ο Τσιμπάντα για τις
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(