این #رشتو که به اندیشه اقتصادی ابوالحسن #بنی_صدر، اولین رییس جمهوری ایران میپردازد را به بهانه درگذشت او نگاشتم. 1/ ابوالحسن بنیصدر از طرفداران ملی شدن صنعت نفت یا به اصطلاح مصدقی بود؛ جوانان مصدقی وقتی به عنوان دانشجو به اروپا میرفتند، رفتهرفته گرایشات چپ رادیکال پیدا میکردند.
2/ بنیصدر جزو مصدقیهایی بود که تحت تاثیر عقاید مارکسیستی قرار گرفت، اما به علت اینکه بسیار سطحی و کمسواد بود و درک درستی هم از ایدئولوژیهای چپ نداشت، مانند دکتر علی #شریعتی بیشتر حراف بود تا متفکر.
3/ کتاب «اقتصاد توحیدی» بنیصدر، نوشتهای به شدت بیسر و ته است؛ به طوریکه بخشی از آن به صورت سخنرانی و گفتوگو، حتی پرسش و پاسخهای حضار در سخنرانی است! اگر کتاب «اقتصاد توحیدی» بنیصدر را بخوانید، متوجه فکر آشفته او میشوید.
4/ بنی صدر در کتاب «اقتصاد توحیدی» مدعی ارائه نظریهای نو با تفسیری بدیع از اسلام است، که با تکیه بر آن نهتنها مسائل ایران بلکه همه جوامع دنیا را میتوان حل کرد. بنیصدر خودش را یک اقتصاددان مقید به اسلام میداند. پایه و بنیان تفکر بنیصدر تفسیری از مفهوم «امت واحده» است.
5/ بنیصدر در کتاب اقتصاد توحیدی، مانند همان تعبیری که شریعتی از جامعه اشتراکی اولیه ارائه داده مبنی بر اینکه در آن امت واحده، مالکیت از آن خدا بوده، یعنی خدامالکی حاکم بوده و همه بر حسب فطرت انسانی خود عمل میکردند، یک تعبیر کاملا مارکسیستی از مفهوم امت واحده ارائه داده است.
6/ البته بنیصدر در اقتصاد توحیدی، خودش را از امثال شریعتی متمایز میکند و میگوید من به سوسیالیسم به آن معنایی که مارکسیستها یا شریعتی میگوید، معتقد نیستم، من به مالکیت خصوصی هم اعتقاد دارم، منتها معتقدم مالکیت خصوصی فقط اگر ناشی از کار انسان باشد، مشروعیت دارد.
7/ بحث بنیصدر در کتاب اقتصاد توحیدی این است که در امت واحده اختلاف افتاد چون یک عده برای استثمار دیگران به زور متوسل شدند و مالکیت مبتنی بر زور شد؛ پس در جامعه مطلوب آینده، باید دولت همه منابع لازم برای کارکردن آزادانه انسانها را فراهم کند و در اختیار آنها بگذارد.
8/ از نظر بنیصدر راهحل اقتصاد ایران این است که دولت، ابزار تولید را در اختیار همگان بگذارد، که هرکس میخواهد کار کند، نرود برای دیگران کار کند. یعنی یا باید همه برای دولت کار کنند، چون منابع را دولت به آنها میدهد،
9/ یا اینکه دولت منابع سرشاری را که معلوم نیست از کجا میآید در اختیار مردم میگذارد که مثلا کار کنند و کسی به کسی دیگر زور نگوید، یعنی رابطه کارگر و کارفرما ایجاد نشود.
حرفهای بنیصدر که در اقتصاد توحیدی گفته، بعد از انقلاب در ایران دقیقا پیاده شد.
10/ اصل ۴۳ قانون اساسی همان ایده بنیصدر است که دولت همه منابع و ابزار لازم را در اختیار جامعه بگذارد و برای مردم همه ابزارهای کار کردن و رفاه و رقابت را فراهم کند، به شرطی که دولت به کارفرمای بزرگ و منحصر بهفرد تبدیل نشود. در اصل ۴۳، مالکیت خصوصی اصلا وجود ندارد.
11/ بنیصدر مالکیت خصوصی و نظام سرمایهداری که در آن کارفرماهای بزرگ وجود دارند را تمرکز قدرت و ثروت و مالکیت میدانست و اصلا معلوم نیست بنیصدر راجع به تکاثر ثروت چه میگوید و راهحلش چیست؟ از یک طرف میگوید این بد است و از طرف دیگر در اصل 43 دولت تبدیل میشود به صاحب همه منابع.
12/ اسلام به اصطلاح ابوذری شریعتی که مخالف تجارت آزاد و بخش خصوصی بود طرفداران زیادی در آن فضای چپزده اوایل انقلاب داشت و بنیصدر را هم این فضای چپزده بر صدر نشانده بود که از یک طرف چون فرزند یک روحانی بود و از طرف دیگر چون در فرانسه درس خوانده بود همه مرعوبش بودند.
13/ در مذاکرات خبرگان، بنیصدر از موضع بالا با روحانیون و مراجع تقلید و فقها برخورد میکرد، و آنها در موضع تدافعی بودند و بااینکه میدانستند حرفهای بنی صدر غلط است، ولی نمیتوانستند مخالفت کنند، چراکه فضای آن زمان فضایی چپ زده بود و به دنبال این بودند که مالکیت را محو کنند.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
١/
🏴آنچه بر کیانوش سنجری گذشت
از سر شب با خبر مرگ خودخواسته کیانوش، بشدت حالم بد است و سیگار پشت سیگار؛ به یاد شبهای پاییزی و زمستانی سال ٩۶، که با کیانوش، در چراغخانه سالن بند ٨ اوین با چاشنی سیگار و بحث سیاسی میگذراندیم و با اینکه اختلاف نظر مبنایی در فهم شرایط کشور داشتیم، 👇
٢/
اما کیانوش آنقدر مبادی آداب و جنتلمن بود که میتوانست ساعتها بنشیند و بشنود، اما آداب گفتگو را نشکند. با این همه پنهان نبود که در "زندگیش زخمهايی دارد كه مثل خوره و در انزوا، روحش را آهسته میخورند و میتراشند."
بالاخره شبی زبان گشود و از زخمهایش گفت. از امیدهایش 👇
٣/
به اپوزیسیون که کارش را به صدای آمریکا کشانده بود، اما در واشنگتن، آن سوی ماجرا را دیده بود و جز سراب نیافته بود. کیانوش میگفت "وقتی برای مبارزه با هیولای جمهوری اسلامی به اپوزیسیون پیوستم، ناگهان خود را در کتار هیولایی دیگر که این بار بنام مبارزه با جمهوری اسلامی تشکیل شده👇
#رشتو 1/8 👈فواد ایزدی کیست؟
فواد ایزدی، متولد ١٣۴٨، فرزند عزت الله، داماد سقای بی ریا، مشاور رئیس دولت نهم در امور روحانیت و از شاگردان مصباح است.
فواد ایزدی در سن ١۶ سالگی و در اوج جنگ در میانه دهه ۶٠ به همراه پدر و مادرش، اکرم غفاری، به آمریکا مهاجرت کرد و شهروند آمریکا شد.👇
2/8 فواد ایزدی پس از اتمام تحصیلات دبیرستان در آمریکا و اخذ دیپلم، به ادامه تحصیل در رشته اقتصاد، رسانه و دیپلماسی عمومی پرداخت و رساله دکتری خود را تحت نظارت و هدایت نیکلاس جان کال، از مشاورین انگلیسی دولت اسرائیل در زمینه دیپلماسی عمومی گذراند. 👇
3/8 موضوع رساله فواد ایزدی، بررسی ابتکارات دیپلماسی عمومی ایالات متحده در قبال ایران است که چگونه به ارتباط و گفتگو میان بازیگران و دولتهای طرفین می انجامد.
نیکلاس جان کال، که راهنمایی فواد ایزدی را در پروژه برعهده داشت، یکی از مشاوران پروژه برندینگ جهانی دولت اسرائیل است. 👇
1/ تا پیش از این، در محاسبات جمعیت تظاهرکننده، صرفا وضعیت استاتیک را لحاظ میکردم؛ برخی دوستان بدرستی تذکر دادند که باید ورودی و خروجی جمعیت را هم در زمان تظاهرات لحاظ نمود. در این دو برگه، رابطه جدیدی را برای محاسبه جمعیت تظاهرکننده بر پایه ورودی/خروجی افراد استخراج کرده ام:👇
2/ با اين رابطه جدید، مجددا جمعیت حاضر در تشییع مرحوم رئیسی در تبریز، قم، تهران، بیرجند و مشهد را محاسبه و اصلاح میکنم:
الف-تشییع در قم
W=37. 5m
L=6km
C=1.54
بنابراین جمعیت کل تقریبا برابر است با 372 هزار نفر معادل 25% از جمعیت شهر قم. 👇
3/ ب- تشییع در تبریز
W=48.7m
L=1000m
C=0.6
بنابراین جمعیت کل تقریبا برابر است با 130 هزار نفر معادل 9 درصد از جمعیت شهر تبریز. 👇
1/ زندگی سیاسی "تقی گیوه چی"، مشهور به "محمدتقی مصباح یزدی"، همچنان رازآلود و در هاله ای از رموز و ابهام است.
در برخی منابع تاریخی یهودیان، از خاندان گیوه چی، بعنوان خاندانی یهودی یاد شده که در دوران رضاشاه نام فامیلی خود را تغییر داده اند. 👇
2/ تقی گیوه چی(مصباح یزدی)، در سالهای پیش از انقلاب، با الهام از الفبای عبری، خطی را ابداع میکند که فقط توسط خودش یا سرویس قابل رمزگشایی است.
آیت الله خامنهای با اشاره به خط مصباح یزدی میگویند*: «آقای مصباح، تا آخرش هم گیر نیفتاد، از بس که ایشان آرام و با ملاحظه کار میکرد».👇
3/ انتخابها و کنشهای سیاسی مرحوم تقی گیوه چی(مصباح یزدی) در دو دهه اخیر نیز خالی از ابهام نیست؛ او در سالهای 1384 و 1392 از کاندیداتوری دو چهره بنیادگرا برای انتخابات ریاست جمهوری حمایت کرد که اولی در مظان آنوسی بودن و دومی در مظان وابستگی خانوادگی به ساواک قرار داشت.
1/ دبیرکل جبهه پایداری، چگونه در مشارکت نفتی با خاندان علی اف در باکو میلیاردر شد؟
سید محمدصادق محصولی، معروف به صادق محصولی، باجناق علی اکبر ولایتی است و طی سالهای 72 تا 76 که محمود احمدي نژاد استاندار اردبيل بود، ریاست سازمان همياريهای استانداري اردبيل را برعهده داشت.
2/ میلیاردر شدن محصولی از زمان واگذاری امتیاز سواپ نفت به او در پروژه سواپ مشتقات نفتي از مرز بيله سوار اردبيل و تحويل در نخجوان از پالايشگاه تبريز با حمایت احمدی نژاد، کلید خورد. در تمام تاریخ نفت ایران، صادق محصولی تنها کسی است که خارج از وزارت نفت، امتیاز سوآپ نفت را کسب کرد.
3/ در آن زمان محصولی سواپ نفتی را با مشاركت هلدينگ آذر سون که تحت مالكيت عبدالباري گوزل، مباشر و نماینده مالی خاندان حيدر علي اف رييس جمهور وقت آذربايجان است، پیش میبرد.
برخی منابع، سود سالیانه صادق محصولی از محل سواپ نفت به نخجوان را حدود 15 میلیون دلار در سال برآورد کرده اند.
1/3 در سال 1330، نواب صفوی به همراه 30 نفر از گروه فدائیان اسلام، یک مدرسه دخترانه که در زمان رضا شاه در ساری تاسیس شده بود را اشغال و پس از اخراج معلمان و دانش آموزان دختر، با سکونت در آن مدرسه، تلاش کردند که در آنجا یک حوزه علمیه راه بیاندازند، که با دستور دکتر مصدق بازداشت و👇
2/3 در دادگاه به 20 ماه حبس، بدلیل تصرف اموال دولتی و ایجاد بلوا و آشوب در ساری محکوم شدند. نواب صفوی در دادگاه برای دفاع از اشغال مدرسه دخترانه گفت: در اسلام کار زنان، مدیریت خانه است، نه روبرو شدن آنان در کوچه و بازار و خیابان و اداره، که باعث برانگیخته شدن غرایز مردان میگردد.
3/3 ماجرای مسمومیتهای سریالی در مدارس دخترانه قم، نتیجه بازتولید افکار و اعمال خشن، تروریستی و بنیادگرایانه نواب صفوی و گروه فدائیان اسلام در هفتاد سال قبل است که متاسفانه همفکران بنیادگرایشان هنوز در ج.ا، قدرت و تریبون دارند و بزرگراه و خیابان، بنام نواب و فدائیان اسلام میکنند.