Mobil uygulama linki gördüğüm zaman mutlaka girip inceliyorum. Bazı ufak değişikliklerin çok fazla fark edeceğine inanıyorum. Belki herkesin bildiği fakat uygulama yayınlarken gözden kaçırdığı noktaları derliyorum. ☕ hazırsa başlıyorum...
1) Hedef Kitle
Öncelikle hedef kitleyi çok doğru belirlemek gerekiyor.
- Yaş grubu
- Cinsiyet
- Lokasyon
- Eğitim düzeyi
- Gelir segmenti

Bunları doğru belirlemezsek seçeceğimiz yazı ve görsel dili belirleyemeyiz. Herkese hitap eden bir oyun/uygulama yapamayız.
Hedef kitlemiz ne kadar doğru seçilirse adımlarımız o kadar kolay olur.

2) Rakipler
Rakimlerimiz hangi uygulamalar? Rakipsiz uygulama yok. Netflix'in CEO'su en büyük rakibimiz uyku diye bir açıklama yapmıştı. Türkiye'de Coca Cola'nın en büyük rakipleri ayran veya çay.
Tercih yaparken ikisi arasında kalıyorsak rakibiz. Doğrudan benzerlerimiz olabilir. Tüm bu uygulamaları doğru bir şekilde inceleyip analiz etmeliyiz. - Nasıl metinler kullanılmış?
- Nasıl ekran görüntüleri kullanılmış?
- Kapak fotoğrafı nasıl?
- Nasıl bir dil kullanılmış?
3) SWOT Analizi
Herhalde en basit ve etkili analiz tekniği.
SWOT, İngilizce, Strengths (Güçlü Yönler), Weaknesses (Zayıf Yönler), Opportunities (Fırsatlar), Threats (Tehditler)
- Üstün noktalarım nelerdir?
- Hangi tür işleri daha iyi yapıyorum?
- Neleri kötü yapıyorum?
- Neleri iyileştirmeye gereksinimim var?
- Başkaları hangi konularda benden daha iyiler?
- Çevrede konumla alakalı neler olup bitiyor?
- Teknoloji ve pazarda oluşan değişimler neler?
- Hükümet politikalarındaki değişiklikler neler?
- Önümde ne gibi engeller var?
- Rakiplerim ne durumdalar?
- Değişen teknoloji her hangi bir şekilde beni tehdit ediyor mu ?
4) Uygulama içi tanıtım
Uygulamanızın kurgusunda mutlaka paylaşım bulunsun. İçeriğinize göre paylaşımları kolaylaştırmak çok önemli. Skor tablosunu paylaş denildiğinde hikaye/post formatında gelmesi paylaşım oranını artırır. Kitleniz hangi mecradaysa ona uygun çıktı almak gerekli
Kullanıcıyı rahatsız etmeden, uygulamayı sevdiğini anladığınız bir anda oy vermesini ve yorum yapmasını rica edebilirsiniz. Ağlamayana meme yok :)

Uygulamanızın içerisinde kolay bir yerde mutlaka geri dönüş (feedback) bölümü bulunsun. Kullanıcılardan gelen bildirimler hayati.
5) Oyunlaştırma
- Üye ol X kazan
- Paylaş X kazan
- Geri bildirim gönder X kazan
- Cep telefonunu onayla X kazan
- Epostanı onayla X kazan
- İlk etkinliğe katıl X kazan
- 5 etkinliğe katıl X kazan
- 10 farklı tarzda etkinliğe katıl X kazan
Örnekler çoğaltılar bilir.
Uygulama sahibi olarak siz daha iyi çözümler bulabilirsiniz. Burada önemli olan konu kazanılan *şeyler* ve onların nasıl kullanıldığını. Uygulamanızda biri muhtar oluyorsa bu bir işe yaramalı veya X bir puan kazanıyorsam bu uygulamada çok net bir fayda sağlamalı.
6) Arama Optimizasyonu
Bu konu genelde gözardı ediliyor. Kullanıcıların %63'ü uygulamayı market araması yaparak buluyor ve yüklüyor. Bu nedenle bulunmak oldukça önemli. Burada kullanacağımız her kelime önem arz ediyor. ç
Öncelikle hangi kelimeler arandığında çıkmak istediğimizi seçmemiz gerekiyor. Bunun için keywordtool.io/app-store gibi uygulama marketi özelinde araştırma yapabilirsiniz veya web aramalarına bakıp karar verebilirsiniz. neilpatel.com/ubersuggest/ bunun için uygun.
Kelimelere karar verdikten sonra alt başlıklarda kullanarak uygulamanızı tanıtan, içerisindeki özellikleri izah eden güzel bir metin yazmanız gerekiyor. Anahtar kelimeleri rahatsız etmeyecek kadar kullanmak önemli.
Bir tane oyun gördüm açıklamasında sadece 3 boyutlu futbol oyunu yazıyordu. Kullanıcı nasıl olsa bilir diye tahmin etti diye düşünüyorum. Açıklamaların özgün olmasına, farklı marketlere farklı açıklamalar girmeye özen gösterin.
7) Başlık seçimi
Dikkat ederseniz isim seçimi yazmadım. Uygulama ismi XYZ olabilir fakat markette sadece bu şekilde kullanmak çok anlamlı olmayabilir. Uygulamanızı anlatan bir şeyler eklemek çok faydalı olacaktır.
- Spotify - Music and Podcasts
- letgo: 2. El Eşyaları Al & Sat
8) Logo seçimi
Kullanıcıların ilk gördüğü şey logo, onun için çok önemli.
- Efekt eklemeyin (farklı marketler kendisi ekliyor)
- Okunamayacak yazıları eklemeyin, mümkünse sadece görsel veya çok net bir yazı olsun.
- Mutlaka A/B testi yapın, bazen 1 renk herşeyi değiştirir.
9) Ekran Görüntüleri
Ekran görüntülerinde mutlaka uygulamayı çok net anlatan görseller kullanın. Sadece ekran görüntüsünü alıp yüklemeyin, burasının bir pazarlama olduğunun farkında olup özel bir tasarım hazırlayın. Çarpıcı yerleri vurgulayan kısa metinlerle süsleyin.
10) Doğru kategori seçimi
Kategori olarak genellikle ilk önümüze geleni seçip geçiyoruz. Kategori seçimimizi doğru yaparsak insanların bize daha kolay ulaşmasını sağlayabiliriz. Bize uygun fakat rekabetin daha az olduğu bir kategoriyi tercih edebiliriz.
11) Yerelleştirme
Eğer farklı ülkelerde yayınlanıyorsa mutlaka hem metinlerinizi, hem görsellerinizi ona göre revize etmeniz gerekiyor. WhatsApp Türkiye'de kullanılan isimlerle görseller hazırlıyor. Her ülkede aynı İngilizce konuşulmuyor, bunu dikkate alın :)
12) Web sitesi
Mutlaka bir web sitesi oluşturun, basit bile olsa çok faydalı olacaktır. Hem Google'dan trafik gelmesini sağlayacaktır, hem de tanıtımınız daha kolay olacaktır. Web sitenizin mobil uyumlu olması, uygulama linklerinizin bulunması, QR kod bulunması önemli.
13) Tanıtım
Uygulamayı marketlere yükleyince işiniz bitmiyor. Bunu farklı platformlara eklenmesi için bol bol eposta göndermeniz lazım. Kısa ve net bir şekilde talebinizi belirtmeniz, detaylı biçimde açıklayan metni eklemeniz, hikayesini anlatan bir metin yazmanız
yayınlanma ihtimalini artırır. indir.com 'a eklenmesini istediğiniz bir uygulamanız varsa bilgi@imza.com adresine eposta gönderebilirsiniz. Uygulama siteleri dışında forumlar ve haber sitelerini mutlaka değerlendirin.
14) Reklam
Mutlaka uygulama için bir reklam bütçesi ayırın, öğrenciyseniz bile. Uygulamanın kendi kendine keşfedilmesini beklemektense kartopunun başlangıcı yapmalı ve bir ivmelendirme yakalanması için reklam vermelisiniz.
15) A/B Testi
Marketlerin içerisinde A/B testi yapabileceğiniz araçlar var. Burada olabilecek tüm seçenekleri test etmeniz lazım. Ekran görüntülerinin renkleri, sıralamaları, metinleri. Logonun kullanımı, renkleri, ebatı. Metinler... Neyi test edebiliyorsanız.

Beğenirseniz > ❤️
Gelen yorumlar ile birlikte karakter sınırı olmadan bir yazı yazdım. Bonus olarak ise bir vaka analizi ekledim. Herkesin katkısı ile çok güzel bir yazı oldu. Herkese teşekkürler.

aramamotoru.com/uygulama-marke…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Hasan Yasar

Hasan Yasar Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @HasanYasar

5 Feb
💰Trendyol, "influencer" konusunda yaptığı çalışmayla sektörü domine etmeye başladı. Gelir ortaklığı modeli her iki taraf içinde çok kârlı. Trendyol, influencerlara reklam verse elde edeceği satışın çok çok daha fazlasını kurduğu sistemle sağlıyor. 6.000~ ınfluencer kayıtlı.
Yıl sonuna kadar 20.000 kayıtlı influencera ulaşmayı hedefliyorlar. İnfluencer başvurusu online yapılıyor, onaylanınca sizden sözleşmeleri ve şirket evraklarını online yüklemenizi istiyor. Onlarda onaylanınca kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Sistem teknik anlamda çok basit kalıyor
Fakat işleyiş anlamında harika. Teknik altyapıyı kurmak için zaman kaybetmek yerine olabilecek en hızlı şekilde başlamışlar. Her ay bir şeyleri otomatize ederek devam ediyorlar. Paylaşımlarda 2 farklı yöntem var. 1 koleksiyon oluşturabiliyorsunuz, 2 mağaza paylaşabişiyorsunuz.
Read 7 tweets
19 Nov 20
Animated PNG ile ilgili paylaşınca hem farklı öneriler geldi, hem bilmeyenler varmış. Bugün biraz resim formatlarından bahsedeyim. #SEO için bunların doğru kullanımı önemli, aynı zamanda kullanıcılarımıza içeriği en iyi sunabilmek içinde bunları doğru kullanmamız gerekiyor.
JPG en sık kullanılan resim formatı, sıkıştırma özelliği sayesinde daha küçük alan kaplayarak hızlı yüklenmeyi sağlıyor. Burada dikkat etmemiz gereken optimizeyi fazla yaptığımız zaman görüntüde ciddi kayıplara neden olabiliyor, bu satışlarımızı ve prestijimizi düşürebilir.
PNG, şeffaf olması sebebiyle birçok yerde arkasına farklı arkaplanlar kullanabilmek için kullanılıyor. Hareketli PNG ile tekrar sık kullanılmaya başlanacağını düşünüyorum.
Read 11 tweets
23 Oct 20
Uzunca bir süredir #SEO Eğitimi veriyorum, net rakamı bilmiyorum ama yaklaşık 50 civarında eğitim verdim. 5 saat ile 48 saat arasında süren eğitimler. Kaç saat olursa olsun aynı sunum üzerinden anlattım. Çünkü işin teori kısmını anlatmak uzun sürmüyor.
Pratik, örnek vakalar, çözümler ise günlerce sürebilir. Bu nedenle her eğitimde üzerine basa basa söylediğim bir şey var. "Öğrendikleriniz buradaki eğitimle kalacaksa bir şey yapabilmeniz mümkün değil, hemen bilgileri uygulamaya başlamanız lazım."
Anlatınca kolay gelen şeyler, bazen inanılmaz zor olabilir. Örneğin;
Doğru başlık seçimi çok önemli.

Gayet basit, bunun nasıl seçilebileceğini, kelime trendlerini, arama hacimlerini, kullanıcı alışkanlıklarını anlatıyoruz. Fakat klavye başında o başlığı yazmak kolay değil.
Read 5 tweets
31 May 20
Peak satışı henüz duyurulmadı ama konuşulan rakam 1.8 milyar $. Konuyla alakalı birkaç bilgi yazmak istiyorum. Hikayenin gerisine doğru gidince tesadüfi bir başarı olmadığı daha net anlaşılacaktır.
Bahsedeceğim ilk isim Emre Kurttepeli. Robert Koleji ve Kolombiya Üniversitesi mezunu, İpragaz'ın veliahtlarından. Fakat aile şirketi yerine İzi Adato ile birlikte İnternet Servis Sağlayıcı Fornet'i ve Koç Holding'e satıyorlar. İzi Adato estore.com.tr'yi kuruyor.
Emre bey ise Mynet'i kuruyor. Aynı zamanda 212 VC'nin kurucu ortağı, Endeavor Türkiye ve Galata İş Melekleri (GBA) başkanlıklarını yürütüyor. 40'dan fazla firmada yatırımcı veya kurucu olarak yer alıyor. Trendyol'un ilk yatırımcısı.
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(