Türkiye'nin ilk süt ve süt ürünleri üreticilerinden biri olan Yörsan'ın batış hikayesi..
1-) Yörsan’ın temelleri 1964 yılında Yörükler Gıda Limited Şirketi’nin kurulması ile atıldı. 1979 yılında Susurluk’ta bir mandıranın alımıyla beraber 1984’te inşa edilen süt ürünleri fabrikasının faaliyete geçmesiyle, Yörsan A.Ş kurulmuş oldu.
2-) 1970’te Peynir üretimine başlandı. 1979 Susurluk’ta mandıra kuruldu.
1984 Susurluk’ta 56.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 107.415 metrekarelik alanda süt ürünleri üretimine geçildi.
3-) 1985'te Pastörize süt üretimine ve kültür peynirciliğine başlayan firma 1999'da Susurluk’ta yeni bir fabrikanın temelleri attı.
4-) YÖRSAN, yatırımlarına hızla devam etti ve 2002 Yılında Susurluk’taki entegre süt ve süt ürünleri fabrikası kaliteli üretimiyle, Türkiye’nin en büyük süt ve süt ürünleri fabrikalarından biri olarak hizmete açıldı.
5-) 2003 yılında Yörsan, Tava Yoğurdunu tüketicileriyle buluşturdu. 2010. Yörsan Ev Tipi Yoğurt raflarda yerini aldı.
6-) YÖRSAN, bu süreçte büyümesine hızla devam etmiş ve markanın ürettiği ürün sayısı 200'ü aşmıştı..
7-) YÖRSAN, yurt içindeki pazar payının yanı sıra, yurtdışına da büyük çapta ihracat yapıyordu. Dünya markası olmayı hedefleyen firma süt ve süt ürünleri sektöründe Amerika, Japonya ve orta doğudaki birçok ülke de dahil olmak üzere 20’den fazla ülkeye ihracat yapıyordu..
8-) YÖRSAN dendiğinde hepinizin aklına süt ve süt ürünleri geliyor değil mi? Fakat YÖRSAN'ın sahiplerinin aslında YÖR GROUP adında bir inşaat şirketleri var. Bu şirketle 2014 yılında inşaat sektörüne adım atıyorlar.
9-) Bu süreçte İstanbul'un Bahçeşehir, Acıbadem, erenköy gibi bölgelerde çeşitli palas, kolej, apartman inşaatları yapılıyor..
10-) İşte gelelim batış hikayemizin fitilini ateşleyen o olaya..
Yörsan, 15 Ocak 2014’te Dünyanın en büyük girişim sermayesi firmalarından biri olan The Abraaj Group adlı bir fonun bünyesine katılıyor.
11-) Bu Abraaj Group'un Türkiye'deki tek yatırımı yörsan değil, daha önce de, Acıbadem Hastanesi, Biletall, Republica, Fibabanka, Hepsiburada gibi marka ve projelere yatırım yaptılar.
12-) YÖRSAN'ın Abraaj group bünyesine katılmasının nedeni daha hızlı büyümek ve yurtdışında daha çok ülkeye ürünlerini ihraç edebilmekti.. Fakat işler Yörsan'ın istediği gibi gitmedi..
13-) YÖRSAN ile Abraaj Group arasında sürekli fikir ayrılıkları yaşanıyor iki taraf bir türlü aynı kutupta buluşamıyordu.. Abraaj Group ana hissedar olduğu için sürekli farklı yöntemler ve uygulamalar ortaya atıyor ve Yörsan buna hiçbir şey yapamıyordu..
14-) Yapılan yanlış uygulamalar ve iki tarafın sürekli tartışma yaşaması neticesinde finansal sıkıntılar başlamıştı..
15-) YÖRSAN'ın kurucularından Şerafettin Yörük Abraaj group'a 3 tane dava açtı.. Sebebi ise Abraaj group'un haksız sermaye arttırımıyla kendi hissesini %80'den, %97'ye çıkarmasıydı..
16-) Bu 3 davanın 1 tanesi YÖRSAN'ın aleyhine sonuçlanıyor diğer 2'si halen devam etmekte..
Gelelim 2018 yılına.. Abraaj Group iflas ediyor ve fonlarını Colony Capital'e satıyor..
17-) Farklı bir fona satılmasına rağmen Yörsan'ın finansal yapısı bir türlü düzelmiyordu.. 2018 sonunda da Yörsan konkordato ilan etti.
18-) YÖRSAN'ın bankalar, çeşitli tedarikçiler, süt kooperatiflerine borcu bulunuyordu. O esnada bir Azeri Şirket Yörsanı satın alıp borçlarının %65'ini ödemeyi teklif ediyor fakat bir şekilde bu anlaşma gerçekleşmiyor.
19-) YÖRSAN'ın sadece bankalara 1 milyar tl borcu bulunmaktaydı.. bu borcu tahsil edemeyen bankalar ellerindeki kredi paketlerini Varlık Yönetim Şirketlerine sattılar..
20-) Gelelim 2020 yılına.. Yörük ailesi Yörsan'ı kurtarmak için ellerinden geleni yapsa da temmuz 2020'de Yörsan resmen iflas etmiş oldu.
1964 yılında ticari hayatına başlayıp Türkiye'nin en büyük süt ürünleri üreticilerinden biri haline gelip 20'den fazla ülkeye ihracat yapan firma, Türkiye'deki inşaat sektörünün çökmesi ve yanlış ortaklıklar neticesinde iflasını açıklamış oldu. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1-) Ekonomi açısından kısır döngü; fiyatların ve ücretlerin birbirlerini etkileyerek sürekli yükseldikleri piyasa durumunu ifade etmek için kullanılıyor.
2-) Bu tanım doğru ama yeterli değil. Daha genel bir tanım olarak; birbirini olumsuz şekilde etkileyerek sürekli daha kötüye giden iki veya daha fazla değişkenin durumu biçiminde bir tanım kısır döngüyü ifade etmekte daha doğru bir yaklaşım olur.
Türkiye'nin ilk teknoloji mağazası Bimeks'in batış hikayesi..
1-) 80’lerin başı.. Robert Koleji’ni bitiren inşaat yüksek mühendisi Mehmet Murat Akgiray birkaç ortağı ile inşaat projeleri yaparken kardeşi Vedat Akgiray ABD’de öğretim görevlisi. O dönemde Murat Akgiray’ın bir yazılıma ihtiyacı vardır ancak Türkiye’de bu yazılım çok pahalıdır.
2-) Amerika'daki kardeşine soruyor fiyat farkını öğrenince ürünü önce getirtip ardından ithalatına başlıyor. İnşaat projesi ortaklarından ayrılan Murat Akgiray ve Vedat Akgiray 1990 yılında Kadıköy'de bir mağazada bilgisayar ürünlerini satma kararı alıyor böylece BİMEKS kuruluyor
1-) Cola Turka, Yıldız Holding A.Ş. firması tarafından 25 Haziran 2003 tarihinde piyasaya sürülen kola türü gazlı içecek. Sakarya'nın Akyazı ilçesinde, Yıldız Holding'e bağlı Della Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından üretilmiştir.
2-) Cola Turka markasıyla kola pazarına giren Ülker, tanıtım, pazara giriş ve ürünü tutundurma çalışmalarında agresif bir reklam kampanyasıyla rekabetçi fiyat uygulamasını, yerli ve milli olma unsuruyla birleştirdi ve kısa zamanda hızlı bir ivme aldı.
1-) Telsim Markası, Telsim Telekominasyon Hizmetleri A.Ş olarak Uzan Grubu tarafından 1994 senesinde Türkiye ve KKTC de kurulur. 1998 yılında ise TELSİM VE TURKCELL BAkanlık ile 25 yıllık lisans sözleşmesi alarak işe başlar. Tüm Türkiye cep telefonu ile o yıllarda tanışır...
2-) Telsim pazara Turkcell den sonra girmesine rağmen pazarın 2. Oyuncusu olarak reklam ve pazarlama faaliyetlerine ciddi yatırım yapar. Hatta o yıllarda Türkiye'nin tanınan simalarından, Yılmaz Erdoğan, Fatih Terim ve Cem Yılmaz’' reklam filminde oynatır.
Siz sadece elinizdeki kağıtların para olduğuna inandırıldınız ama değil,
Dünyada 1971 yılından beri para kullanılmıyor...
1- Para sadece altın ve gümüştür. Tarih boyunca da hep böyle olmuştur. 1000'lerce yıl.
Bugün devam eden kağıt para sisteminin ise ilk temelleri 1789’daki Fransız ihtilalinden sonra, endüstri devrimi ile atıldı.
Yeni başlayan bu çağa “aydınlanma” çağı dendi.
2- İlk zamanlarda herşey güzeldi. Kıymetli metallere karşılık gelen çekler bankalar tarafından, gerçek para (altın/gümüş) sahiplerine veriliyordu.
Ve bu kağıtlar gerçek bir değeri ifade ediyordu.
Bunu şöyle bir örnekle anlatmaya çalışalım..
Var olmayan bir restoran nasıl Londra’nın en iyi restoranı oldu?
Vice News’in yazar kadrosundan Oobah Butler 2018 yılının başında dünyanın en çok kullanılan gezi tavsiye uygulamalarından TripAdvisor’da bir restoran kaydı gerçekleştiriyor.
Ancak restoran gerçekte yok. Butler bir web sitesi hazırlıyor. Sosyal medya hesaplarını kuruyor. Ve tamamen hayalde var olan restoran hayata geçiyor. İsmi ise “The Shed” (Kulübe).