1-) 1878’deki Rus Savaşı sonrası Rumeli’den Bursa’ya göç eden bir ailenin oğlu olarak işe fayton üretmekle başlayan büyükbaba İbrahim Uzel tarafından UZEL'in temelleri atıldı.
2-) Zapsu ve Laçin ailelerinin de bir dönem hissedar olduğu Uzel Makine’nin temelleri ise 1930’lara dayanıyor.
3-) İbrahim Uzel’in Bursa’da 1937’de kurduğu Yaprak Yay şirketi ile Uzel’in hikayesi başlıyor. 1961’de İngiliz Massey Ferguson ile anlaşıp Türkiye’nin ilk yerli traktör üreticisi olan Uzel, oğul Ahmet Uzel tarafından 1977’de holdingleştirdi.
4-) UZEL'in büyümesi yıllar içinde devam ediyor ve şirket 2006 yılında tam 622 milyon TL satıl geliri gerçekleştiriyor..
5-) Baba Ahmet Uzel’in 1998’de vefat etmesinin ardından Türkan Uzel ile kızı Şafak Kibar’ın (Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar’ın eşi), oğulları Önder ve Serdar Uzel’le miras üzerinde anlaşmazlığa düşmesi sorunların başlangıcı oluyor..
6-) Türkan Uzel 2003’te, iki oğlunun birlikte hareket ederek çoğunluğu kendisine sağlayan hisseleri hukuka aykırı şekilde ele geçirdikleri iddiasıyla dava açtı. Türkan Uzel, “İki oğlum, beni ve kızım Şafak Kibar’ı şirket yönetiminden uzaklaştırdılar” iddiasında bulunuyor..
7-) 2007 yılına gelindiğinde Serdar Uzel ve Önder Uzel arasında da anlaşmazlık baş gösterdi. Gelinen noktada Uzel Makina alacaklarını isteyen bayiler, tedarikçiler ve işçilerin başlattığı süreç üzerine iflas noktasına geldi. T.C İstanbul 1. İflas Müdürlüğü şirketin iflasını açtı.
8-) Peki bu sürece nasıl gelindi? 2005 yılına kadar kardeşi Önder Uzel’le birlikte şirketin yönetiminde bulunan Serdar Uzel’e ulaşıldığında kendisi de çok üzgün olduğunu söylüyor..
9-) Şirketin iflasını sorulduğunda Serdar Uzel, kardeşi Önder Uzel, Bedirhan Çelik ve Mehmet İzzet Kalaycı hakkında İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açtığı ağır ceza davasının sonuçlandığını söylüyor..
10-) Ve şu bilgileri veriyor: “Önder Uzel, Bedirhan Çelik, Mehmet İzzet Kalaycı hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanmak suçunu işledikleri gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis, 520 gün adli para cezasıyla ayrı ayrı cezalandırıldı. Ancak sabıkasız oldukları için verilen ceza ertelendi++
++Ağır ceza mahkemesinde açılan dava sürecinde sanıkların bütün mal varlıklarına el konulması kararı verilmişti. Mahkeme verdiği kararla sözkonusu el koyma kararlarının karar kesinleşene kadar devamına karar verdi.
11-) Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi Esas No: 2008/92 no ile görülen davada Yargıtay aşaması olurken Serdar Uzel ise böyle bir aşamaya gelinmişken kardeşinin hâlâ, illegal şekilde şirketin yönetiminde bulunduğu söylüyor
12-) İki erkek kardeş arasındaki kavga, Serdar Uzel’in 2007 yılında holding yönetim kurulundan çıkarılmasıyla başladı. Şirketin yüzde 64 hissesi ise Hollanda’daki şirkete 2005 yılında satılmıştı.
13-) Bir dönem ağabeyiyle birlikte hareket eden Serdar Uzel de daha sonra annesi ve kız kardeşi gibi bu işleme karşı dava açıyor..
14-) Şirketin makina teçhazatı ve üzerinde kurulu olduğu arazilere icra getiriliyor. dosyalara giren mahkeme kayıtlarına göre sadece IFC’nin alacağı 6 milyon dolar seviyesinde.
15-) Uzel dosyasında tek alacaklının IFC olmadığını, Uzel’in alacaklıları arasında, Maliye, faktöring şirketleri, bankalar, tedadikçi firmalar ve yüzlerce çalışan bulunuyor.
16-) UZEL 2013 yılında iflasını açıklıyor. Fakat bununla da bitmiyor 2016 yılında alacaklılar icraya başvuruyor.
17-) En büyük mağduriyeti işçiler yaşıyor. Fabrikada çalışan 2 bin 200 işçinin 5 aylık maaşı ve tazminatları ödenmiyor ve Yaklaşık 2 milyar 300 milyon lira değere sahip fabrika arazisi 223 milyon dolara satılıyor.
Cumhuriyetin ilk yıllarında temelleri atılıp türkiyenin ilk traktör üreticisi olan firma bir ailenin miras kavgası yüzünden adım adım batışa sürüklendi.. okuduğunuz için teşekkür ederim.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
BUGÜN ULUSLARARASI PARA FONU(IMF) HAKKINDA BİLGİLER VERECEĞİZ...
1-) IMF (International Monetary Fund), global finansal istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, istihdam artışı, ekonomik büyüme ve yoksulluğun azaltılmasını desteklemek amaçlarına yönelik çalışmalar yürüten ve 189 üye ülkeden oluşan, uluslararası bir örgüttür.
2-) Temmuz 1944’te ABD’nin New Hampshireeyaletinde bulunan Bretton Woodskasabasında düzenlenen Birleşmiş Milletler’ in (o zamanki adıyla Milletler Cemiyeti) Para ve Finans Konferansı’na katılan 44 üye ülkenin temsilcileri döviz kurlarının izlenmesi++
Mayo ve bikini reklamları yasaklanınca, billboardlarda sebzelere yer vererek kararı protesto eden ve yasaklar devam edince Atatürk’ün mayolu fotoğrafını reklam afişi yapıp “Güneşi özledik” yazan Zeki Triko, İstanbul’daki son mağazasını da kapattı...
Peki zeki triko nasıl dünyanın sayılı markalarından biri olup daha sonra batma sürecine girdi? Flood başlıyor...
1-) İzmir’de şapka satarak çalışmaya başlayan Zeki Triko’nun kurucusu Zeki Başeskioğlu, iş hayatına, Mahmutbey’de çorapçılık yaparak devam ediyordu.. Zeki triko, 1958 yılında İstanbulda resmen kurulmuş oldu.
Türkiye'nin ilk süt ve süt ürünleri üreticilerinden biri olan Yörsan'ın batış hikayesi..
1-) Yörsan’ın temelleri 1964 yılında Yörükler Gıda Limited Şirketi’nin kurulması ile atıldı. 1979 yılında Susurluk’ta bir mandıranın alımıyla beraber 1984’te inşa edilen süt ürünleri fabrikasının faaliyete geçmesiyle, Yörsan A.Ş kurulmuş oldu.
2-) 1970’te Peynir üretimine başlandı. 1979 Susurluk’ta mandıra kuruldu.
1984 Susurluk’ta 56.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 107.415 metrekarelik alanda süt ürünleri üretimine geçildi.
1-) Ekonomi açısından kısır döngü; fiyatların ve ücretlerin birbirlerini etkileyerek sürekli yükseldikleri piyasa durumunu ifade etmek için kullanılıyor.
2-) Bu tanım doğru ama yeterli değil. Daha genel bir tanım olarak; birbirini olumsuz şekilde etkileyerek sürekli daha kötüye giden iki veya daha fazla değişkenin durumu biçiminde bir tanım kısır döngüyü ifade etmekte daha doğru bir yaklaşım olur.
Türkiye'nin ilk teknoloji mağazası Bimeks'in batış hikayesi..
1-) 80’lerin başı.. Robert Koleji’ni bitiren inşaat yüksek mühendisi Mehmet Murat Akgiray birkaç ortağı ile inşaat projeleri yaparken kardeşi Vedat Akgiray ABD’de öğretim görevlisi. O dönemde Murat Akgiray’ın bir yazılıma ihtiyacı vardır ancak Türkiye’de bu yazılım çok pahalıdır.
2-) Amerika'daki kardeşine soruyor fiyat farkını öğrenince ürünü önce getirtip ardından ithalatına başlıyor. İnşaat projesi ortaklarından ayrılan Murat Akgiray ve Vedat Akgiray 1990 yılında Kadıköy'de bir mağazada bilgisayar ürünlerini satma kararı alıyor böylece BİMEKS kuruluyor
1-) Cola Turka, Yıldız Holding A.Ş. firması tarafından 25 Haziran 2003 tarihinde piyasaya sürülen kola türü gazlı içecek. Sakarya'nın Akyazı ilçesinde, Yıldız Holding'e bağlı Della Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından üretilmiştir.
2-) Cola Turka markasıyla kola pazarına giren Ülker, tanıtım, pazara giriş ve ürünü tutundurma çalışmalarında agresif bir reklam kampanyasıyla rekabetçi fiyat uygulamasını, yerli ve milli olma unsuruyla birleştirdi ve kısa zamanda hızlı bir ivme aldı.