Dit gaat over de verandering van de effectiviteit van vaccins tegen COVID-19 in de loop van de tijd. En wat dit voor het beleid zou kunnen betekenen.
2) Afnemende immuniteit (waning immunity) na vaccinatie tegen COVID-19 is momenteel een heet hangijzer. Voor dit draadje baseer ik me op een grote studie uit Israël nejm.org/doi/full/10.10…
3) Deze studie gaat dus over Israel, maar het zal voor NL waarschijnlijk niet heel anders zijn. In Israël is gevaccineerd met Pfizer. Afnemende immuniteit is bij Moderna vaccin waarschijnlijk iets beter en bij AZ en Jansen slechter.
4) Uit bovengenoemde studie blijkt dat de effectiviteit van vaccins (VE) tegen positieve PCR test en ernstige COVID-19 in de loop van de tijd afneemt. Deze afname van VE tegen positieve PCR test is ~7% per maand en tegen ernstige ziekte ~3% per maand.
5) Deze mate van afname kunnen we vervolgens extrapoleren naar de Nederlandse situatie. Onderstaand figuur geeft aan hoeveel mensen in de loop van de tijd volledig gevaccineerd waren per leeftijdsgroep.
6) Net na de vaccinatie werden 19 op de 20 infecties voorkomen en nu is dat (afhankelijk van de leeftijd en tijd sinds vaccinatie) nog maar 3-4 op de 6. Er worden dus 7-10x minder infecties voorkomen dan net na volledige vaccinatie.
7) Net na de vaccinatie werden 49 van de 50 ernstige covid-19 gevallen voorkomen, inmiddels is dat (afhankelijk van de leeftijd en tijd sinds vaccinatie) nog 6-7 op de 8. Er worden dus 6-13x minder ernstige covid-19 gevallen voorkomen dan net na vaccinatie.
8) Even wat gegevens 'uit het veld' ter controle.
Op basis van onderstaande tweet kom ik momenteel op een VE tegen ziekenhuisopname van ~70%. Dat is goed in lijn met bovenstaande berekening over ernstige COVID-19.
9) Dit leidt tot de volgende situatie:
De meeste gevaccineerden hebben hun gedrag ingesteld op een sterke bescherming door het vaccin. De suboptimale communicatie over vaccins zorgt voor nog meer 'zelfvertrouwen'. >>
10) Daar komt bij dat veel besmettingen effect hebben op de maximale capaciteit van de zorg (want veel besmettingen --> veel zieke zorgmedewerkers --> minder capaciteit). En veel zorgmedewerkers zijn lang geleden gevaccineerd dus grootste daling in VE. >>
11) Tenslotte is de kans reëel dat de afnemende immuniteit (geeft meer besmettingen) in combinatie met wat strengere maatregelen (geeft minder besmettingen) tegen elkaar weggestreept kunnen worden en de R stabiel hoog blijft (~1.2).
Over een perfect storm gesproken...
12) Wat zouden we nu kunnen doen?
- Minister @hugodejonge zou kunnen zeggen dat vaccins inmiddels aanzienlijk minder beschermen dan hij voorheen zei en dat dus iedereen zich aan de basismaatregelen moet houden, gevaccineerd of ongevaccineerd. De urgentie moet terug komen.
13) - Dit effect van 'waning immunity' 'rolt' door de tijd en leeftijdsgroepen heen dus je moet er achteraan 'jagen' en proberen in te lopen. Dit kan met versnelde uitrol van boosters voor iedereen die dat wil.
14) - Nu een strenge lockdown om te voorkomen dat de zorg instort en lockdown niet te versoepelen voordat de R onder de 0.8 gedaald is.
Minder vervelende keuzes gaan gepaard met een aanzienlijk risico op verdere verslechtering, zoals eerdere golven ons geleerd(?) hebben.
15) De lockdown kan dan meteen gebruikt worden voor het maken van een breedgedragen strategie. We moeten het tenslotte samen doen. Dus zou fijn zijn als ieder een steentje bijdraagt. En voorkomt hopelijk dat de 7e golf weer zo uit te hand loopt.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1). Het @rivm heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over hoeveel opgenomen mensen gevaccineerd en ongevaccineerd waren en berekende op basis daarvan de vaccin effectiviteit (VE) tegen ziekenhuis- een IC-opname. rivm.nl/documenten/eff…
2). In dit verslag komt het RIVM tot de volgende getallen:
Over de laatste acht weken was de VE 92% (95% BI 91-93) tegen ziekenhuisopname en 96% (95% BI 96-97) tegen IC opname. De onderliggende data staat hieronder.
3). Van de ziekenhuisopnames was over de maanden oktober en november 45.6% volledig gevaccineerd. Van de IC-opnames was over de maanden oktober en november 28.5% volledig gevaccineerd. Ik ga er van uit dat 84.7% van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd is >>
2). Momenteel:
- ~20000 vastgestelde besmettingen per dag en stijgend
- gemiddeld 227 zhk-opnames/dag over afgelopen week. stijgend
- gemiddeld 33 IC-opnames/dag over afgelopen week, stijgend
- ~45% van totale IC-capaciteit gevuld met covid patienten, stijgend
3). Maatregelen:
Uitgebreide bespreking hiervan heeft geen zin omdat de huidige hoge belasting nooit lang vol te houden is en de R daarom naar 0.8 of lager moet. Dat is een daling van 35-40%, dat gaat niet lukken met de huidige maatregelen. Wel volgens het RIVM model 😜 👇
Voordelen 1G ten opzichte van 2G:
- 1G is niet discriminerend
- 1G voorkomt toename polarisatie
- 1G voorkomt besmettingen
- 1G verbetert het zicht op het virus
- 1G is proportioneel (bij veel besmettingen)
Nu nog zorgen voor een goede implementatie!
Ik kreeg hier zoveel reacties op dat ik ze niet kan beantwoorden. Belangrijkste tegenargumenten zijn: 1. Het kan niet (logistiek) 2. Het is (te) duur 3. Mensen gaan de booster niet meer nemen 4. Ja doei, ik ben gevaccineerd 5. Ik ben voor 0G.
Hier nog even een korte reactie.
1. Logistiek moet het voor iedereen zo makkelijk mogelijk zijn om te testen. Fijnmazig. Mogelijkheden voor implementatie zelftesten onderzoeken. Goede mix van soorten testen is belangrijk. Besmettingscijfers (en evt, vaccinatie) voor soort test laten meewegen. Zie ook Denemarken.
1). Kort geleden schreef ik iets over het gemis aan debat over grondrechten van Nederlanders in deze coronacrisis. In het volgende coronadebat heeft de Tweede Kamer de kans om hierover grondig te debatteren want >>
2). De mogelijke invoering van 2G lijkt me naast problemen met o.a. handhaafbaarheid en ethische problemen ook potentiële problemen met grondrechten geven.
3). Als het aan het demissionaire kabinet ligt worden gevaccineerden en ongevaccineerden straks in gelijke situaties ongelijk behandeld (artikel 1 van de grondwet). Voor ongevaccineerden wordt o.a. het recht op vereniging (artikel 8) en privacy (artikel 10) beperkt.
Lang wachten met blussen van een brand zorgt dat de brand groter wordt. Als de brand groter wordt moet er heftiger blusmateriaal ingezet worden. Als de brand desondanks niet onder controle komt moeten omwonenden bijvoorbeeld ramen en deuren gesloten houden.
Brandweerlieden dragen persoonlijke beschermingsmiddelen, een bewijs dat hun huid vuurvast is helpt onvoldoende om het vuur te bestrijden.
Dus:
- sturen op besmettingen (begin van de brand), niet op ziekenhuisopnames (uitslaande brand)
- bij veel besmettingen zijn zwaardere maatregelen nodig (maar niet genomen)
- nu virus (brand) al weken raast is lockdown nodig ('ramen en deuren gesloten houden bij brand') >>
1) Minister @hugodejonge van Volksgezondheid zei vandaag dat we in de ziekenhuizen nog geen afname van effectiviteit van vaccins zien tegen ernstige ziekte en dat we daarom op tijd zijn met boostervaccins. 'We gaan ze dus al geven voordat de effectiviteit afneemt'.
Factcheck 🧵
2) Als het aantal vaccinaties nauwelijks meer toeneemt en het percentage gevaccineerden in de ziekenhuizen neemt aanzienlijk toe, betekent dit dat de effectiviteit van het vaccin afneemt.
3). Als het aantal vaccinaties nauwelijks meer toeneemt en het percentage gevaccineerden met een 'doorbraak infectie' neemt toe, wijst dit op verminderde effectiviteit van het vaccin.