El relat sobre el #vaccí ha aconseguit dividir-nos i enfrontar-nos com a societat. Però, com s’ha construït aquest relat? Per què ha aconseguit sembrar la discòrdia, fins i tot l’odi, entre molts? Ha estat intencionat? Ho explico. #FIL
Intencionat, no crec. No sóc conspiranoic. Però que el poder se n’està aprofitant: segur. Dit això començo amb una pregunta: què passaria si fóssim capaços de desprendre’ns de la pressió mediàtica i de la por que ha generat el virus?
Tot plegat comença a la Xina, un país llunyà que ens és estrany. Ens sembla hermètic, dictatorial, dur. Immensament poderós. Ambiciós. Que relacionem amb notícies grises. Fredes. Sovint dolentes. Fins i tot deshumanitzades.
Un país sobre el que en tenim construïts una sèrie de prejudicis. Perquè explota els recursos de tot el món, castiga durament la dissidència, controla els seus ciutadans i té un gran exèrcit que cada dia creix més.
Doncs bé, de cop, allà s’hi detecta un virus estrany, d’origen desconegut. (Important que sigui estrany i desconegut per al nostre relat). Que comença a causar morts. I de la que ens n’arriba una versió oficial amb imatges de carrers buits i grans màquines fumigant-los.
D’on en comencem a sentir com es posa la ciutadania sota l’ull de la Intel·ligència Artificial i el Big Data per dominar-lo. I d’on ens arriben imatges de cossos amuntegats a l’interior d’autobusos.
Aquestes darreres són les imatges que el govern xinès no vol que vegis, diuen. Quin peu de foto més poderós. Comença a treballar la suggestió negativa i a tu et dóna la sensació que estàs més informat que ells mateixos. Cosa que et genera un petit estímul supremacista.
Comences a tenir mal rollo perquè veus que allò és seriós i molt possiblement arribarà allà on vius tu. Efectivament, països veïns com Itàlia et fan veure la foscor gairebé damunt teu. Fins que, oh, arriba el primer cas al teu país.
A mesura que l’ombra s’acosta, els mitjans en van parlant més i més. Fins que només es parla d’això. Tot s’ha aturat. I llavors, comença l’explosió d’imatges d’UCIs amb gent enllitada i entubada. D’hospitals. De carrers buits. S’inicia la gota malaia de xifres.
Ho adobem amb pàrkings de tanatoris plens de taüts. Les imatges de mort i malaltia es disparen fins a nivells insostenibles. Nosaltres, societat poruga com som, ho passem fatal.
Desconeixem el poder de la suggestió. No contrarrestem aquesta realitat amb imatges, també reals, de vida i salut. Que són el que veritablement falten en un context així. Fins a quin punt, la cobertura mediàtica ha influït en la dispersió de la malaltia? Gota malaia de xifres.
La por i la pressió mediàtica es produeix en un terreny adobat. Òptim per a la instauració de relats d’aquestes característiques. Perquè som una societat que depèn dels fàrmacs. Una societat hipermedicalitzada.
No ens hem adonat però hem anat entregant la nostra salut als medicaments. Hem abandonat els recursos que tenim per fer front a situacions patològiques. Perquè preferim que ens ho faci tot una pastilla. Com plantes d’hivernacle. Cada cop més medicalitzades però més fràgils.
Llavors entra en joc l’oblidada postveritat. Molt present en aquesta pandèmia. Ens informem d’allò que volem sentir. I com que depenem dels fàrmacs, el que volem sentir és que n’hi hagi un que ens tregui d’aquest malson.
Necessitem que el relat del vaccí sigui consistent. Perquè ell és l’únic capaç de combatre la nostra por. El vaccí esdevé intocable perquè no ens podem permetre seguir passant por.
Per això comencem a recopilar tota mena d’estudis que ens semblen objectius. Científics. I, per tant, inqüestionables. D’aquesta manera, ens creiem posseïdors de la veritat absoluta. I tot aquell que diu el contrari, menteix. Per això el perseguim. Ens incomoda.
Tal és la convicció que fins i tot comencem a acusar l’altre de ser un perill. El culpabilitzem a cada onada. I busquem marginar-lo socialment. És un empestat.
Oblidem que la ciència sí és qüestionable perquè si no, seria propaganda. Que també hi ha un munt d’estudis, igualment científics i objectius que diuen el contrari que aquells que ens convencen. Però els ignorem o condemnem perquè no diuen allò que ens tranquil·litza.
Aquí hi entraran en joc les fake news. Que sempre pensarem que afecten els altres. Perquè nosaltres sí que estem ben informats. Pensem que la comunicació del manistream és la correcta. No la posem en dubte. Error.
Els mitjans cauen de quatre potes en aquest relat. Que enlloc de qüesitonar-lo, ajuden a consolidar-lo. I arrosseguen la població a vaccinar-se. Li diu què ha de fer. Una societat dirigida, no lliure. Però el problema no són els no vaccinats.
El problema és la por. No en som prou conscients. Necessitem treure’ns-la de dins. Per això farem el que calgui. El vaccí ens podrà treure la por al Covid. Però no del tot. El vaccí no és infalible. Tampoc ens treurà la por a altres malalties.
Al final, vaccinar-se o no vaccinar-se és el de menys. Cadascú ha de prendre la decisió que millor s’adapta a la seva manera de pensar. Però si la pren sense pressió mediàtica i sense por, la prendrà amb més llibertat. I no necessitarà perseguir ningú.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Joan Ortiz i Serra

Joan Ortiz i Serra Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Joanortiziserra

24 Nov
El retorn a l’autonomisme de la classe política independentista em sembla paradigmàtica del retrocés, la covardia i la falta de valors que vivim. Els polítics han abandonat les seves idees a canvi de comoditat i de diners.
Això també és extensible a molts altres sectors. Començant pel meu: la comunicació. Els comunicadors amb més quota de pantalla o antena són els més servils al poder. No el qüestionen. Li fan el joc.
I així, poc a poc, el poder ha aconseguit convertir els mitjans en meres cadenes de transmissió consumides per audiències massives i acrítiques. Ja no es parla objectivament. Es parla segons interessos purament econòmics i de poder.
Read 13 tweets
1 Oct 20
Hoy es 1 de octubre y quisiera explicar por qué Cataluña será un Estado independiente en los próximos años. Y por qué motivo hay que dirigir la atención a tal fin. No hablaré de política, si no de consciencia en expansión. Me explico. #HILO 👇🏿👇🏿👇🏿
Toda organización territorial es un organismo vivo. En movimiento. Vibrante. Sometido a las leyes de los ciclos que implican permanente cambio y transformación a través del tiempo. Y que progresan gracias a un impulso evolutivo.
Esto incluye regiones, continentes, países, autonomías, departamentos, provincias, comarcas o municipios. La historia, a través de cambiantes mapas, lo corrobora. Hoy, podemos afirmar que estamos mejor que ayer y que hace cien o mil años.
Read 26 tweets
21 May 20
España es el paradigma de lo viejo y caduco. Cataluña es el de lo nuevo, que empuja por nacer.
Ojo, no es el único ejemplo. Muchas otras regiones en Europa están en una situación parecida a la catalana. Mientras, España sigue su lento pero imparable hundimiento.
Y no tiene que ver con la política (aunque lo refleje) ni con los nacionalismos. Tiene que ver con la evolución de los tiempos.
Read 4 tweets
16 May 20
Vivim temps que exigeixen, imperiosament, implicació política en cada gest. Hem estat arrossegats per un consumisme que ens vol còmodes i acrítics. I per una democràcia que ens vol silenciosos i sotmesos. #fil
Hem perdut el sentit de la responsabilitat política. Hem acceptat que se’ns imposessin unes regles del joc. I ens entestem en no canviar-les per mandra, per més que la situació ens indigni.
Qui pot oferir la solució és, en realitat, la font del problema. Convé recuperar la intencionalitat política en tot! En cada cosa que fem del dia a dia.
Read 12 tweets
6 May 20
Personal médico y científico en radios, tv, periódicos y redes, y algunos de mi entorno, en conversaciones personales. Todos coinciden en que el confinamiento llegó 15 más tarde y el desconfinamiento 15 antes. Y que no es que sea probable el rebrote si no que ya vamos hacia él.
Mientras, los partidos priorizando intereses. Preocupándose sólo por mantenerse al poder. Peleándosenentre ellos sin que los 26.000 muertos oficiales pesen lo más mínimo en su conciencia. Siendo ellos quienes han llevado a la sociedad a este desastre.
Y cuando en España ya se ha demostrado que son ineptos, deshonestos y, unos cuantos, corruptos. Aún así, seguiremos dándoles un voto para que administren nuestros derechos y nuestra libertad.
Read 5 tweets
16 Apr 20
5 cosas (seguro que hay más), en esta crisis sanitaria, que generan tensión política entre Cataluña y España, que nos hablan de procederes totalmente distintos o que demuestran la manía de ciertas mentalidades centralistas (no todas, por suerte) hacia lo catalán. Hilo.
1) La centralización de la gestión de la crisis. Eso afecta a las demás Comunidades. Son las que tienen las competencias en sanidad y saben cómo proveerse y donde actuar. Madrid, asume las competencias, sin saberlo hacer, para mostrar autoridad. Y usa el ejército para reforzarla.
2) Levantar el confinamiento a trabajadores no esenciales. También afecta a las demás Comunidades. Muchas opinaban que era precipitado hacerlo cuando se hizo. Cataluña ha pedido que el confinamiento siga lo más estricto en la medida de lo posible.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(