El retorn a l’autonomisme de la classe política independentista em sembla paradigmàtica del retrocés, la covardia i la falta de valors que vivim. Els polítics han abandonat les seves idees a canvi de comoditat i de diners.
Això també és extensible a molts altres sectors. Començant pel meu: la comunicació. Els comunicadors amb més quota de pantalla o antena són els més servils al poder. No el qüestionen. Li fan el joc.
I així, poc a poc, el poder ha aconseguit convertir els mitjans en meres cadenes de transmissió consumides per audiències massives i acrítiques. Ja no es parla objectivament. Es parla segons interessos purament econòmics i de poder.
Tot queda polititzat. Fins i tot la informació. La veritat. Els partits que controlen els mitjans públics i les empreses que controlen els mitjans privats estan condemnant la ciutadania, fent-la menys lliure i més sotmesa.
Així mateix, veig com, malgrat beneïdes excepcions, els contractes laborals en el món de l’empresa, tendeixen a precaris, exigeixen cada cop més obediència i menys pensar, tot mercantilitzant el talent.
És greu que molts ho acceptin. Perquè una cosa és adaptar-se a un món canviant. Però una altra és baixar-se els pantalons. I com que es tracta de sobreviure, que no de viure, cada cop més gent ho fa.
Això ens porta a renunciar a nosaltres mateixos per tal de poder arribar a final de mes. Penso que són temps molt greus i molt agressius. I que aquesta agressivitat ens fa perdre la humanitat.
Si una cosa bona està tenint la pandèmia és que aquesta està posant de manifest la crisi de les idees a la que em refereixo. Ja no se’n poden tenir. D’idees. Perquè si se’n tenen, aquestes poden arribar a ser, fins i tot, perseguides i condemnades.
Les idees innovadores compten, avui dia, amb poderoses forces involutives i d’oposició.
A mi, la que em preocupa és aquesta: la crisi de les idees. Ni la precarietat, ni el canvi climàtic ni la pandèmia em preocupen tant com aquesta. Perquè és la que sustenta les altres.
Així que, per dignitat, per necessitat, per urgència: tots els que teniu idees, sisplau, compartiu-les. Però feu-ho donant la cara. Sortiu de darrera els vostres pseudònims. Això donarà credibilitat a les vostres aportacions.
El món no canviarà mai fins que cadascú de nosaltres no faci la seva Vuit milionèssima part. I en un moment com aquest on les idees de por i de violència tenen tanta força, és més necessari que no callem, que ens defensem i que fem valdre allò que pensem.
Perquè allò que pensem és vàlid. I pot ajudar a crear contextos més amables i menys violents. Més lliures i més segurs.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Joan Ortiz i Serra

Joan Ortiz i Serra Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Joanortiziserra

22 Nov
El relat sobre el #vaccí ha aconseguit dividir-nos i enfrontar-nos com a societat. Però, com s’ha construït aquest relat? Per què ha aconseguit sembrar la discòrdia, fins i tot l’odi, entre molts? Ha estat intencionat? Ho explico. #FIL
Intencionat, no crec. No sóc conspiranoic. Però que el poder se n’està aprofitant: segur. Dit això començo amb una pregunta: què passaria si fóssim capaços de desprendre’ns de la pressió mediàtica i de la por que ha generat el virus?
Tot plegat comença a la Xina, un país llunyà que ens és estrany. Ens sembla hermètic, dictatorial, dur. Immensament poderós. Ambiciós. Que relacionem amb notícies grises. Fredes. Sovint dolentes. Fins i tot deshumanitzades.
Read 22 tweets
1 Oct 20
Hoy es 1 de octubre y quisiera explicar por qué Cataluña será un Estado independiente en los próximos años. Y por qué motivo hay que dirigir la atención a tal fin. No hablaré de política, si no de consciencia en expansión. Me explico. #HILO 👇🏿👇🏿👇🏿
Toda organización territorial es un organismo vivo. En movimiento. Vibrante. Sometido a las leyes de los ciclos que implican permanente cambio y transformación a través del tiempo. Y que progresan gracias a un impulso evolutivo.
Esto incluye regiones, continentes, países, autonomías, departamentos, provincias, comarcas o municipios. La historia, a través de cambiantes mapas, lo corrobora. Hoy, podemos afirmar que estamos mejor que ayer y que hace cien o mil años.
Read 26 tweets
21 May 20
España es el paradigma de lo viejo y caduco. Cataluña es el de lo nuevo, que empuja por nacer.
Ojo, no es el único ejemplo. Muchas otras regiones en Europa están en una situación parecida a la catalana. Mientras, España sigue su lento pero imparable hundimiento.
Y no tiene que ver con la política (aunque lo refleje) ni con los nacionalismos. Tiene que ver con la evolución de los tiempos.
Read 4 tweets
16 May 20
Vivim temps que exigeixen, imperiosament, implicació política en cada gest. Hem estat arrossegats per un consumisme que ens vol còmodes i acrítics. I per una democràcia que ens vol silenciosos i sotmesos. #fil
Hem perdut el sentit de la responsabilitat política. Hem acceptat que se’ns imposessin unes regles del joc. I ens entestem en no canviar-les per mandra, per més que la situació ens indigni.
Qui pot oferir la solució és, en realitat, la font del problema. Convé recuperar la intencionalitat política en tot! En cada cosa que fem del dia a dia.
Read 12 tweets
6 May 20
Personal médico y científico en radios, tv, periódicos y redes, y algunos de mi entorno, en conversaciones personales. Todos coinciden en que el confinamiento llegó 15 más tarde y el desconfinamiento 15 antes. Y que no es que sea probable el rebrote si no que ya vamos hacia él.
Mientras, los partidos priorizando intereses. Preocupándose sólo por mantenerse al poder. Peleándosenentre ellos sin que los 26.000 muertos oficiales pesen lo más mínimo en su conciencia. Siendo ellos quienes han llevado a la sociedad a este desastre.
Y cuando en España ya se ha demostrado que son ineptos, deshonestos y, unos cuantos, corruptos. Aún así, seguiremos dándoles un voto para que administren nuestros derechos y nuestra libertad.
Read 5 tweets
16 Apr 20
5 cosas (seguro que hay más), en esta crisis sanitaria, que generan tensión política entre Cataluña y España, que nos hablan de procederes totalmente distintos o que demuestran la manía de ciertas mentalidades centralistas (no todas, por suerte) hacia lo catalán. Hilo.
1) La centralización de la gestión de la crisis. Eso afecta a las demás Comunidades. Son las que tienen las competencias en sanidad y saben cómo proveerse y donde actuar. Madrid, asume las competencias, sin saberlo hacer, para mostrar autoridad. Y usa el ejército para reforzarla.
2) Levantar el confinamiento a trabajadores no esenciales. También afecta a las demás Comunidades. Muchas opinaban que era precipitado hacerlo cuando se hizo. Cataluña ha pedido que el confinamiento siga lo más estricto en la medida de lo posible.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(