Als er daadwerkelijk een avondlockdown komt, lijkt het kabinet te mikken om precies genoeg maatregelen te nemen: het reproductiegetal wordt dan net onder de 1 geduwd zodat het aantal ziekenhuisopnames langzaam afneemt. De consequentie is: de regels moeten heel lang blijven. Draad
Het aantal ziekenhuisopnames is de afgelopen maanden heel hard gestegen. Op de verpleegafdeling, bijvoorbeeld, worden nu elke dag evenveel Covidpatiënten opgenomen als op het hoogtepunt van de tweede golf, in januari
Ziekenhuizen willen het liefst terug naar het niveau van eind september, toen de druk redelijk te handelen was. Het kabinet wil eigenlijk ook terug naar dat niveau (of misschien nog wat lager), want het wil 2G invoeren.
Ziekenhuizen hebben de afgelopen week de normale zorg verder moeten afschalen. De afgelopen week kon 88% van de zorg die binnen 6 weken gegeven moet worden worden uitgevoerd. Was vorige week nog 96% en gaat komende tijd verder dalen, stelt Ernst Kuipers in de technische briefing
Correctie: 88 procent van de ziekenhuizen kan die zorg binnen zes weken leveren
Kuipers zegt dat als hij vandaag vaccins krijgt, morgen kan worden begonnen met het geven van een booster van ziekenhuispersoneel
En weer een nieuw plan die de coronacrisis moet oplossen: 2G. De vraag is of dat wel werkt, en eigenlijk loopt het op tegen dezelfde problemen als menig andere aanpak uit het verleden. Draadje:
Een coronapas in het algemeen, of die nu wel of niet geldt met een negatieve test, gaat een nieuwe golf niet voorkomen. Het remt wel de besmettingen, en de hoop was dat die dat precies genoeg zou doen om de druk op de zorg behapbaar te houden.
Dat is duidelijk mislukt. Het kabinet hoopt nu dat 2G het virus nog wat harder remt: gevaccineerden en genezen mensen hebben minder kans op een infectie en als dat gebeurt belanden ze véél minder vaak in het ziekenhuis en hebben ze ook wat minder kans om het over te dragen.
Bijzonder: de Gezondheidsraad vindt dat er nu wel een boosterprik moet komen voor 60+'ers, en zes weken geleden nog niet. Volgens de GR zijn er nieuwe studies bijgekomen, maar we weten niet gek veel meer dan in september. Een draad:
De Gezondheidsraad schrijft deze passage over nieuwe gegevens en geeft daarbij in de voetnoten een aantal studies. We nemen er even een paar door:
Deze studie, op basis waarvan de Gezondheidsraad stelt dat de basisbescherming van de vaccins lager is bij hogere leeftijden en virusvarianten is van 10 juni, en was in september dus al 3 maanden uit nejm.org/doi/full/10.10…
Het RIVM kreeg afgelopen week 53.979 positieve testresultaten binnen. Dat is 39 procent meer dan vorige week.
Er werden ook iets meer testen afgenomen, maar dat verklaart niet de hele stijging. Van alle afgenomen tests was 16,7% positief. Dat was vorig week nog 15,3%
80'ers worden inmiddels vaker besmet dan tieners, relatief gezien (per 100.000 personen)
Dat verklaart ook waarom het aantal ziekenhuisopnames snel toeneemt
Het RIVM had voor de zomer een plan om een najaarsgolf te voorkomen. Daar kwam alleen weinig - nee, helemaal niks van terecht. Draadje:
Dat plan was een soort herkansing van het najaar van 2020: lokaal brandjes uittrappen. Als er ergens een uitbraak is zou de GGD zich daar met hun volle gewicht in moeten werpen. Hele wijken zouden worden getest, klachten of niet, er moest intensief bron- en contactonderzoek komen
Dan zouden besmette mensen zich kunnen isoleren en zou een uitbraak snel onder controle kunnen worden gebracht zonder dat er beperkende maatregelen nodig zouden zijn. Lees hier meer: nrc.nl/nieuws/2021/07…