Bijzonder: de Gezondheidsraad vindt dat er nu wel een boosterprik moet komen voor 60+'ers, en zes weken geleden nog niet. Volgens de GR zijn er nieuwe studies bijgekomen, maar we weten niet gek veel meer dan in september. Een draad:
De Gezondheidsraad schrijft deze passage over nieuwe gegevens en geeft daarbij in de voetnoten een aantal studies. We nemen er even een paar door:
Deze studie, op basis waarvan de Gezondheidsraad stelt dat de basisbescherming van de vaccins lager is bij hogere leeftijden en virusvarianten is van 10 juni, en was in september dus al 3 maanden uit nejm.org/doi/full/10.10…
De studies die de Gezondheidsraad aanhaalt waaruit blijkt dat de bescherming naar verloop van tijd aanhaalt zijn met name van na het vorige advies. Maar ook toen waren er al aanwijzingen, zoals deze studie van 5 september die ook in de voetnoten staat thelancet.com/journals/lanep…
Deze studie haalt de raad aan als onderbouwing dat de bescherming tegen ziekenhuisopname onder 65+'ers na 20-24 weken afneemt, en is van 18 augustus: cdc.gov/mmwr/volumes/7…
Dit onderzoek dat een toename in T-cellen toont na een extra booster is ook van half augustus thelancet.com/journals/lanre…
Ja, er is in de tussentijd wat veranderd: meer studies, de EMA die boosters voor 18+'ers toelaat, etc. Maar die nieuwe studies hebben het beeld niet doen kantelen tov wat er in september al lag.
Sterker: de Gezondheidsraad studies van voor die tijd nu nog aan als onderbouwing om mensen een extra booster te geven. Er is een stortvloed aan onderzoek, je kunt natuurlijk snel wat missen. Maar je gaat je toch afvragen: hadden ze dat advies niet in september al moeten geven?
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Het RIVM kreeg afgelopen week 53.979 positieve testresultaten binnen. Dat is 39 procent meer dan vorige week.
Er werden ook iets meer testen afgenomen, maar dat verklaart niet de hele stijging. Van alle afgenomen tests was 16,7% positief. Dat was vorig week nog 15,3%
80'ers worden inmiddels vaker besmet dan tieners, relatief gezien (per 100.000 personen)
Dat verklaart ook waarom het aantal ziekenhuisopnames snel toeneemt
Vanaf 4 november zijn we misschien van alle coronamaatregelen af. Althans, dat horen we al een maand van Rutte en De Jonge. Maar de realiteit is dat het virus de komende jaren waarschijnlijk alleen onder controle kan worden gebracht door sommige maatregelen aan te houden. Draad
Toegegeven, Rutte en De Jonge houden een slag om de arm, zeggen dat het "erg onzeker is" of de coronapas, mondkapjesplicht en het thuiswerkadvies er per 4 november daadwerkelijk af kan. Maar de kernboodschap is: we zijn snel van de coronamaatregelen af.
Er wordt geen perspectief geschetst: in wat voor wereld leven we dan? Wat kan er dan weer precies, wat misschien wel niet? En überhaupt: onder welke omstandigheden kunnen die maatregelen dan precies worden afgeschaald?
Goed dat deze discussie gevoerd wordt, op basis van redelijke argumenten. Het probleem: een presentator die zich niet goed heeft geïnformeerd maar wel zijn eigen punt er graag doorheen wil drukken (ja, dit gaat over Jort Kelder).
In een kwartiertje kwamen alle relevante punten (even) aan bod: hoeveel verschil lichtere vormen van dwang eigenlijk zouden maken. De afweging tussen vrijheid op het weigeren van een vaccin beperken tegenover het risico op grote vrijheidsbeperkende maatregelen. Etc
Het ging mis toen Jort Kelder claimde dat er "een paar honderd duizend mensen niet geprikt zijn" en dat het onmogelijk is dat die de ziekenhuizen zullen overbelasten. "Dan moeten ze allemaal tegelijk in het ziekenhuis komen, dat gaat niet."
Dit kon je al maanden zien aankomen: ziekenhuizen die niet weten hoe ze zorg die tijdens de coronagolven werd uitgesteld moeten inhalen. David Jongen, de voorzitter van het Zuyderlandziekenhuis, stipt in een open brief vier oorzaken aan:
1. Er zijn te veel ongevaccineerde mensen tegen Covid-19. Er liggen nu 200 patiënten op de IC, ruim 450 op de verpleegafdeling. Dat worden er in het najaar waarschijnlijk weer meer, Jongen verwacht zelfs "een stevige opleving"
2. Er is de afgelopen tijd goed opgeleid personeel weggelopen. Volgens Jongen is "een 24/7 baan met dito roosters gewoon pittig, zeker in en na een heftige pandemie"
Er valt denk ik wel het een en ander af te dingen op deze column van @ryhertzberger, maar het raakt wel aan een gevoelig punt in de hele coronacrisis: een gebrek aan debat. Draadje
Volgens Hertzberger is de eigen bijdrage voor een toegangstest een boete, en daarom is er sprake van "vaccinatiedwang". Nu worden er in Nederland allerlei eigen bijdrages gevraagd maar daar hebben we nooit over een boete.
Kunnen mensen die een bril nodig hebben dan ook kiezen tussen een ontzegging van volledig zicht óf een boete? Een boete is gebaseerd op een ander principe, waarbij je wel moet betalen maar geen bril (of toegangsbewijs) krijgt.
Als je even íets denkt te weten over corona, zit het al weer anders. De afgelopen 1,5 jaar heb ik eigenlijk alleen maar over onzekerheid geschreven. Nu weer.
Een draadje over de situatie van nu, met goedwerkende vaccins, nieuwe varianten, versoepelingen en nieuwe clusters
Om de onzekerheid van nu te begrijpen, moeten we even terug naar het voorjaar van 2020. Toen probeerden modelleurs met de op dat moment beschikbare informatie prognoses te maken: hoeveel IC-bedden zijn nodig? Hoe lang gaat dit duren? Hoeveel maatregelen zijn er nodig?
Het was een nieuw virus, op dat moment was het nog gissen naar de exacte besmettelijkheid. Bovendien verschilt die per land - het is immers een wisselwerking tussen virus en mensen. Ook een heel besmettelijk virus springt niet vaak over als je weinig mensen ontmoet.