Okej. Då kör vi en #eltwitter om transformatorn, ställverkets drottning som alla svassar runt. Häng med!
Först, vad är egentligen ett ställverk? Jo, det är rent principiellt inget annat än ett jättelikt proppskåp. Ställverket fördelar strömmen till olika ledningar. Dessutom gör den om spänningar från en nivå till en annan.
Ställverk för transmissionsnätet är nästan alltid utomhus och mycket stora till ytan. Ett sånt ställverk kan vara flera hektar stort. Ser ni något utefter vägen som ser ut som ett virrvarr av ledningar, rör och stolpar, inhägnat med stängsel är det förmodligen ett ställverk.
Det som ser ut som rör kallas "skenor", eller "samlingsskenor". De leder strömmen mellan olika delar av ställverket. De där bruna grejorna som syns på bilden är brytarna. De bryter eller kopplar till strömmen.
Men om brytarna är bönderna på schackbordet är Transformatorn definitivt drottningen. En trafo, som den ofta kallas, är ett hiskeligt muskedunder som väger upp till 100 ton.
I ena änden, de tre spröten, kommer det ström med en viss spänning, i den andra kommer det ut ström med en annan spänning. Hur går det till?
Allt bygger på växelström. Likström kan inte alls hanteras på det här sättet. Trafon består av en "kärna" av järn. Runt ena änden av den kärnan lindar man en kopparledning ett visst antal varv. I den andra gör man samma sak.
Lindar man exakt samma antal varv på bägge ställena blir spänningen densamma på Us och Up. Men finessen är att ha olika antal varv. Då får man en annan spänning i den andra änden.
Jag ska inte gå in på fysiken här. Men det handlar om att strömmen i den ena lindningen magnetiserar järnkärnan. Den magnetiserade järnkärnan inducerar sen en ström i den andra lindningen. Spänningen beror på antalet varv. Enkelt och genialiskt.
Men... Varför blir inte hela skiten kortsluten? Det är ju koppar och järn? Jo, koppartrådarna är isolerade från järnkärnan och har dessutom en tunn isolering runt sig. Dessutom är transformatorlindningarna och kärnan nedsänkt i isolerande olja.
Oljan isolerar transformatorkärnan från till exempel själva transformatortanken, men även från annan som man inte vill ska bli strömförande inne i transformatorn. Oljan kyls med stora kylaggregat. Tunnan på toppen av trafon är expansionskärlet.
En transformator har flera olika slags skydd som reagerar om något oönskat händer inne i trafon. Differentialskyddet mäter så att strömmen in och strömmen ut ur trafon alltid matchar varandra. Gör de inte det bryter det skyddet blixtsnabbt strömmen till trafon.
Om det blir ett fel inne i trafon så kommer det ofta att orsaka en gnista. Den gnistan värmer oljan så att gaser bildas. Därför finns det en gasvakt, eller Buchholzrelä, som larmar och/eller bryter strömmen om det bildas gas.
Dessutom finns jordfelsskydd, som märker om ström som inte ska gå ner till jord går fel väg, lite slarvigt uttryckt. Oljetemperaturen mäts förstås också.
Alla dessa skydd är viktiga av flera orsaker.
- Transformatorer är jätteviktiga för elsystemet. Ett haveri kan få enorma konsekvenser.
- De är tunga, dyra och har mkt lång leveranstid. En havererad trafo på 100 ton är inget någon har på hyllan precis.
Leveranstiden är i regel flera år.
- Skulle det värsta hända, och en transformator i en viktig tryckpunkt i transmissionsnätet får ett fel så det börjar brinna kommer det att bli en närmast explosionsartad, förödande brand. Det vore ett skräckscenario på riktigt.
Det är därför vi skyddar drottningen i ställverket och ser till att hon har det bra. Oljan kollas regelbundet, alla skydd testas regelbundet och hon underhålls regelbundet.

Tack för ordet.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Fredrik Sjödin

Fredrik Sjödin Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MrWaternooze

24 Nov
Centerpartiet agerar som den där hopplöse elevrådsordföranden som gömmer sig bakom formalia och paragrafer för att slippa ta ansvar. Vämjeligt. aftonbladet.se/a/JxL678
Historiens dom kommer att bli hård mot C. Tror de väljarna är idioter?
Read 4 tweets
24 Nov
Nu kör @BuschEbba ett valtal med darr på stämman. En parodi på politik.
Och @JohanPehrson kör ett klassiskt folkpartistiskt malande med talespunkter. Tvivlar på att det orsakar trängsel vid valurnorna.
@JohanPehrson Sossarna är proppmätt nöjda. Det borde de inte vara.
Read 5 tweets
20 Nov
Alright. Vi kör en tråd om vattenkraft. Häng med! #eltwitter
All elproduktion förutom solceller går ut på att få en axel att snurra så den kan driva en generator. Hur man får den axeln att snurra varierar. Antingen kokar man vatten så det blir ånga, som får driva en ångturbin ( kärnkraft, olje- och kolkraftverk )
Eller så låter man vinden driva en rotor, vindkraftverk. Eller så låter man rinnande vatten driva en turbin. Vattenkraftverken fungerar så. Vatten från en viss höjd får falla ett visst antal meter så att de uppnår en hög rörelseenergi.
Read 18 tweets
20 Nov
Älskar det här. Ett lekland som i detalj ska efterlikna Krångede vattenkraftverk utanför Hammarstrand i Östra Jämtland. sverigesradio.se/artikel/leklan… Visste ni att Krångede byggdes och ägdes av ett konsortium av privata bolag där bland annat Stockholm energi ingick? #eltwitter
Krångede skulle förse bland annat Stockholm med elektricitet. Stockholm hade alltså i många år ”egen” vattenkraftproduktion. Nästan 250 MW är effekten, vilket inte är fy skam. Verket går dygnet runt, året runt och levererar fossilfri elkraft.
Tyvärr sålde Stockholm energi sin vattenkraftproduktion till det som numera är finländska Fortum. Så kan det gå.
Read 4 tweets
19 Nov
Häromdagen var det ett omfattande strömavbrott i Stockholm. Vad berodde det på? Häng med. #eltwitter
Som ni vet vid det här laget består elnätet av olika nivåer. Transmissionsnätet ligger högst upp med sina 400 000 Volt ( samt 220000 Volt ). Det är de här stora ledningarna med stolpar som ser ut som julgranar, de kallas även så i branschen, som man ser tex vid E4 i Kista.
De överför ström över långa sträckor, från kraftverken i norr till förbrukarna i Söder. Hela transmissionsnätet ägs och drivs av Svenska kraftnät, ett statligt verk.
Read 20 tweets
18 Nov
Det här är otroligt välförtjänt för det fina lilla samhället Junsele. En ort med runt 1000 invånare som jobbar tillsammans, aldrig ger upp och lyckas med det många andra misslyckats med. allehanda.se/2021-11-17/bub…
Visste ni till exempel att Junsele är den stora fotbollsmetropolen i Ångermanland för barn och ungdomar på somrarna? Flera läger på både bredd och elitnivå har arrangerats i decennier. Hela samhället är engagerat.
Junsele har en djurpark och ett jättefint utebad och flera restauranger. Naturen ska vi inte ens tala om. Junsele ligger i en av Sveriges mest spektakulära naturområden. Oerhört vackert och storslaget.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(