Det här är otroligt välförtjänt för det fina lilla samhället Junsele. En ort med runt 1000 invånare som jobbar tillsammans, aldrig ger upp och lyckas med det många andra misslyckats med. allehanda.se/2021-11-17/bub…
Visste ni till exempel att Junsele är den stora fotbollsmetropolen i Ångermanland för barn och ungdomar på somrarna? Flera läger på både bredd och elitnivå har arrangerats i decennier. Hela samhället är engagerat.
Junsele har en djurpark och ett jättefint utebad och flera restauranger. Naturen ska vi inte ens tala om. Junsele ligger i en av Sveriges mest spektakulära naturområden. Oerhört vackert och storslaget.
Men min poäng är. Invånarna i Junsele har genom åren visat att det går att leva i en glesbygd, långt från kommunens centralort, om man hjälps åt och jobbar tillsammans.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Häromdagen var det ett omfattande strömavbrott i Stockholm. Vad berodde det på? Häng med. #eltwitter
Som ni vet vid det här laget består elnätet av olika nivåer. Transmissionsnätet ligger högst upp med sina 400 000 Volt ( samt 220000 Volt ). Det är de här stora ledningarna med stolpar som ser ut som julgranar, de kallas även så i branschen, som man ser tex vid E4 i Kista.
De överför ström över långa sträckor, från kraftverken i norr till förbrukarna i Söder. Hela transmissionsnätet ägs och drivs av Svenska kraftnät, ett statligt verk.
Hörni, ska vi reda ut det här med elhandel? Dags för en #eltwitter och ett nytt avsnitt av Fredriks elbristskola.
Sverige genomförde en avregleringsreform av elmarknaden 1996, alltså strax efter EU-inträdet. Reformen innebar att alla ”kunder” nu kunde välja vilken elleverantör de ville för elen de förbrukade. Tidigare var man hänvisade till det nätbolag som ägde nätet.
Reformen innebar att kraftbolagen tvingades dela upp sina företag så att ett företag ägde elnätet, det så kallade nätföretaget, och ett företag producerade och sålde den el som producerades.
Ok. Då kör vi lite #eltwitter om laddning av elfordon. Jag har fått många frågor, tack för det. Vi betar av dem eftersom. Men vi börjar med basic. Häng med, nu blir det #elbilsladdning
En ren elbil drivs ju av batterier. Alla batterier går på likström, plus och minus, inga konstigheter. Men för att ladda batterier från ett vägguttag krävs att likström omvandlas till växelström. Det sker genom en omriktare som sitter installerad i elbilen.
Det krävs en hel del ström för att ladda en elbil. I en vanlig bostad finns som mest 25A att tillgå. Det är den maximala ström som ledningarna in till huset normalt är dimensionerade för. Men ofta är huvudsäkringarna i huset bara 16A.
Okej. Vi kör en tråd till i elbristskolan. Idag ska vi reda ut detta med varför industrier inte alltid får bygga ut pga ”elbrist”. fplus.se/elbrist-stoppa…#eltwitter
Sveriges elnät är sedan 1902 uppdelat i ett antal så kallade koncessionsområden. Inom ett koncessionsområde har ett företag monopol på elnätet. Nätföretaget, som det kallas, äger elnätet. Det är deras egendom och har varit det länge.
I södra Sverige är dessutom de flesta nätföretagen privata företag. Inget konstigt med det. Inom sitt koncessionsområde kan nätföretaget bygga ut sitt nät som de behagar. Om en abonnent vill bygga ett hus, en skola eller en fabrik är nätföretaget skyldigt att ansluta det.
För att förstå sammanhangen måste vi ta det från början. Som vanligt handlar det till slut om EU. I grunden handlar EU om att på en mängd olika sätt integrera de olika länderna med varandra så att ingen EU-land kan starta ett krig mot ett annat.
Handel med el över gränserna är ett av sätten. Tidigare kunde ett land, till exempel Sverige, köra sitt eget race och bygga kraftproduktion, elnät etc för enbart sin egen nytta. Ett land med billig och god inhemsk produktionen kunde bokstavligen svälta ut ett annat.