Alright. Vi kör en tråd om vattenkraft. Häng med! #eltwitter
All elproduktion förutom solceller går ut på att få en axel att snurra så den kan driva en generator. Hur man får den axeln att snurra varierar. Antingen kokar man vatten så det blir ånga, som får driva en ångturbin ( kärnkraft, olje- och kolkraftverk )
Eller så låter man vinden driva en rotor, vindkraftverk. Eller så låter man rinnande vatten driva en turbin. Vattenkraftverken fungerar så. Vatten från en viss höjd får falla ett visst antal meter så att de uppnår en hög rörelseenergi.
Längst ner får det forsande vattnet driva runt en turbin. I vattenkraftsammanhang kallas det ”löphjul”. Det finns två sorter som oftast används. Francis, som ser ut som fläkten i en vanlig spisfläkt, och Kaplan, som ser ut som en fartygspropeller. De har lite olika egenskaper.
Francis används vid högre fallhöjder medan kaplan är lämpligare vid lägre. Nåväl. Längst upp i kraftverket har man dämt upp älven så den bildat en damm. Det är nödvändigt för att få en jämn produktion över tid. Kraftverksdammar kan vara mkt stora.
Ni har säkert hört om ”energilager” när det pratas om elförsörjning. Det allra bästa energilagret vi har är faktiskt vattenmagasinen. De kan lagra oerhörda mängder energi. Från dammen störtar vattnet ner genom vattenvägen så friktionsfritt som möjligt.
Det lodräta avståndet mellan dammen och turbinen kallas ”fallhöjd” och brukar vara mellan några enstaka meter till över hundra meter. Är fallhöjden liten krävs stort flöde av vatten ( bred flod ) för att det ska produceras mkt energi.
Man samlar allt vatten i älven för att skicka den genom kraftverket. Bara en bråkdel släpps förbi, ofta för att gynna fiskars vandring. Tänk på det när ni åker över höga kustenbron eller tegsbron i Umeå. Allt vatten har passerat genom kraftverken.
Tilloppstunneln, alltså vattenvägen från dammen till turbinen kan variera i längd. Stalons kraftverk utanför Saxnäs har en nästan 18 km lång tilloppstunnel. Kilforsens kraftverk byggdes i skogen mitt emellan två älvar. Fin ingenjörskonst.
När vattnet passerat kraftverket flödar det ut genom avloppstunneln och ut i älvfåran igen. Sedan kommer nästa damm och ett nytt kraftverk en bit nedströms.
Alla kraftverk i en älv är alltså beroende av varann så att alla får samma tillgång till vatten. Därför har varje älv ett så kallat ”regleringsföretag”, som ägs av kraftbolagen tillsammans. Det är regleringsföretaget som sedan bestämmer hur mkt dammarna får regleras per dygn.
Detta för att inte ett kraftbolag ska kunna svälta ut ett annat som ligger nedströms.
Turbinen som fått snurr av vattnet är sedan kopplat till en generator. I generatorn alstras tre-fas växelström med en spänning på några tusen volt. Men hey, transmissionsnätet är ju på 400 000 volt?
Stämmer. Därför måste spänningen höjas innan den skickas ut på nätet. Det gör man i stora transformatorer. En transformator är en tung pjäs där strömmen från generatorn får magnetisera en järnkärna som sedan alstrar en ström med en mkt högre spänning i andra änden.
En transformator ser ut som en container stående på högkant med sex stycken spröt som sticker ut.
Det största vattenkraftverket i Sverige är Harsprånget i Luleälven. 977 MW.
En sista sak. Vattenkraftturbiner är urstarka med en mkt hög mekanisk svängmassa. Om en ångturbin i ett kärnkraftverk är en formel 1-bil är en vattenkraftturbin en stridsvagn. Dessutom är vattenkraften lätt att reglera eftersom man enkelt kan justera vattenflödet.
En ångturbin lämpar sig inte alls för finreglering. Den vill gå fullt blås hela tiden.

Tack för ordet.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Fredrik Sjödin

Fredrik Sjödin Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MrWaternooze

20 Nov
Älskar det här. Ett lekland som i detalj ska efterlikna Krångede vattenkraftverk utanför Hammarstrand i Östra Jämtland. sverigesradio.se/artikel/leklan… Visste ni att Krångede byggdes och ägdes av ett konsortium av privata bolag där bland annat Stockholm energi ingick? #eltwitter
Krångede skulle förse bland annat Stockholm med elektricitet. Stockholm hade alltså i många år ”egen” vattenkraftproduktion. Nästan 250 MW är effekten, vilket inte är fy skam. Verket går dygnet runt, året runt och levererar fossilfri elkraft.
Tyvärr sålde Stockholm energi sin vattenkraftproduktion till det som numera är finländska Fortum. Så kan det gå.
Read 4 tweets
19 Nov
Häromdagen var det ett omfattande strömavbrott i Stockholm. Vad berodde det på? Häng med. #eltwitter
Som ni vet vid det här laget består elnätet av olika nivåer. Transmissionsnätet ligger högst upp med sina 400 000 Volt ( samt 220000 Volt ). Det är de här stora ledningarna med stolpar som ser ut som julgranar, de kallas även så i branschen, som man ser tex vid E4 i Kista.
De överför ström över långa sträckor, från kraftverken i norr till förbrukarna i Söder. Hela transmissionsnätet ägs och drivs av Svenska kraftnät, ett statligt verk.
Read 20 tweets
18 Nov
Det här är otroligt välförtjänt för det fina lilla samhället Junsele. En ort med runt 1000 invånare som jobbar tillsammans, aldrig ger upp och lyckas med det många andra misslyckats med. allehanda.se/2021-11-17/bub…
Visste ni till exempel att Junsele är den stora fotbollsmetropolen i Ångermanland för barn och ungdomar på somrarna? Flera läger på både bredd och elitnivå har arrangerats i decennier. Hela samhället är engagerat.
Junsele har en djurpark och ett jättefint utebad och flera restauranger. Naturen ska vi inte ens tala om. Junsele ligger i en av Sveriges mest spektakulära naturområden. Oerhört vackert och storslaget.
Read 4 tweets
19 Sep
Hörni, ska vi reda ut det här med elhandel? Dags för en #eltwitter och ett nytt avsnitt av Fredriks elbristskola.
Sverige genomförde en avregleringsreform av elmarknaden 1996, alltså strax efter EU-inträdet. Reformen innebar att alla ”kunder” nu kunde välja vilken elleverantör de ville för elen de förbrukade. Tidigare var man hänvisade till det nätbolag som ägde nätet.
Reformen innebar att kraftbolagen tvingades dela upp sina företag så att ett företag ägde elnätet, det så kallade nätföretaget, och ett företag producerade och sålde den el som producerades.
Read 20 tweets
16 Sep
Kan inget media fråga @moderaterna varför de inte själva lämnar in en polisanmälan? Det faller ju under allmänt åtal. expressen.se/nyheter/aklaga…
Read 4 tweets
31 Mar
Ok. Då kör vi lite #eltwitter om laddning av elfordon. Jag har fått många frågor, tack för det. Vi betar av dem eftersom. Men vi börjar med basic. Häng med, nu blir det #elbilsladdning
En ren elbil drivs ju av batterier. Alla batterier går på likström, plus och minus, inga konstigheter. Men för att ladda batterier från ett vägguttag krävs att likström omvandlas till växelström. Det sker genom en omriktare som sitter installerad i elbilen.
Det krävs en hel del ström för att ladda en elbil. I en vanlig bostad finns som mest 25A att tillgå. Det är den maximala ström som ledningarna in till huset normalt är dimensionerade för. Men ofta är huvudsäkringarna i huset bara 16A.
Read 19 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(