Daha dün akşam bütünsel salgın açısından Avrupa'daki durumun iç açıcı olmadığını piyasalar açısından da risklerin arttığını @fyibeycigim ile birlikte belirtmiştik.
1) Bugün sabah açılışta hava yolları, turizm başta olmak üzere birçok sektörde satış, risk iştahında azalma var.
2) Özellikle Güney Afrika kökenli yeni varyant nedeniyle getirilen uçuş yasakları hava yolu taşımacılığı şirketlerini sert vurdu.
Güne %10'luk kayıplarla başlayan şirketlerden #Lufthansa, #AirFrance, #IAG (British Airways için ana kuruluş) ve #RyanAir için karşılaştırma aşağıda.
3) #Brent türü petrol ise Londra'da açılışla birlikte yüzde 5'in üzerinde sert bir düşüş gösteriyor. Her ne kadar bu kez yeni varyanta karşı hızlı ve koordine bir hareket görülse de endişe yüksek.
Her ne kadar açıklamalar İngilizce ve değişmeye müsait olsa da grafikler ve yayılma hızının önceki varyantlara göre karşılaştırılması fikir vermesi açısından önemli. Güzel bir analiz olmuş.
Herkese merhaba, bir kahve içimi vaktinizi alıp bugün yaptığım bir incelemeden bahsetmek istiyorum.
1) Malum veri çağında yaşıyoruz ve eskiden veri bulamazken şimdi finansal analizler için çok sayıda hizmet sunucusuna sahibiz. Bu da seçim yaparken bir zorluk oluşturabiliyor.
2) Sabah sizlerin de görüşlerini alarak birçok şirketi inceledim ve kısa bir liste oluşturdum. Ancak sözlerime bir iki hususu belirterek başlamak isterim.
Sağ olsun kurumlar ürünlerini denememizi önerebiliyorlar, bunda bir sıkıntı da görmüyorum.
3) Ancak eleştiri özgürlüğümü kaybetmemek ve bağımsız yorum yapabilmek için bu tür teklifleri kabul etmiyorum. Burada da ücretlerini ödeyerek kullandığım platformlardan bahsedeceğim.
Bir diğer husus da indirim haftası diye alışveriş yapmıyorum.💰💵🎁
Önceden de pek anlam veremediğim son dönemde ise her yerde gördüğüm dolar bazlı grafik incelemesi konusunda düşüncelerinizi merak ettim. 3 soruluk bir anket yapalım.
Evet Türk lirası dolar karşısında değer kaybedince şirketler iskontolu oluyor, ama bu ne kadar anlamlı?
⬇️ANKET
1) Türk lirası yanında dolar bazlı teknik analiz ...
2) #USDTRY ABD doları ve #XU100 BIST 100 arasındaki korelasyona (birlikte hareket etme ilişkisine) ...
Hafta başında yoğun bir ekonomik veri gündeminin bizleri beklediğine dikkat çekmiştim. Bunlardan bir iki tanesine bakalım:
1) ABD tarafında tüketici harcamaları oldukça kuvvetli geldi. Bunun tatil haftasında artarak devamı bekleniyor.
2) İlgiyle beklenen diğer bir veri ise işsizlik konusundaydı ve buradaki gerçekleşme tahminlerin çok altında olduğu için pozitif fiyatlandı. Ancak bu düşüşün mevsimsel faktörler nedeniyle farklılaşacağını belirtmek isterim.
3) Almanya tarafında işler iyi gitmiyor. #IFO Endeksi iş dünyasının nabzını ölçüyor ve gerek covid kaynaklı gerekse de tedarik sorunları nedeniyle durum kötüleşiyor. Özellikle de enerji ve güvenlik sorunları ön planda.
1) Sayfamı takip edenlerin bildiği gibi artık bir klasik olan, geçen haftanın olaylarına ve önümüzdeki hafta öne çıkabilecek gelişmelere odaklanan, David Westin’in sunduğu #WallStreetWeek program özeti hazır.
Bir kahve içimi vakit ile buyrun başlayalım.
2) Öncelikle bizleri dolu dolu bir hafta bekliyor.📝✅
En azından açıklanacak ekonomik veriler açısından öyle. Diğer taraftan da alışveriş ve tatil dönemi başladığı için de bu hafta biraz kısa olacak. Bunların detaylarına şirketler ve haftanın programı bölümünde değineceğim.
3) #Enflasyon konusu en çok tartışılan tema oldu. Teknoloji, inovasyon ve verimlilik artışının iş gücünün katılımındaki kaybı karşılayarak büyümeye destek verdiği belirtiliyor. Benzer şekilde tüketicilerin yüksek harcamalarının etkisi de verilere ve hisse fiyatlarına yansıyor.
#Değerleme ve #SISE konusunda aşağıdaki yoruma istinaden kısa bir not:
Şişecam hisselerinde ilk alımlarım 2020'deydi ve 2021'de #İNA değerlemesi ile hesapladığım 11,89 TRY değerini dikkate alarak yaptığım alımlarla ortalama maliyetim 6,88 TRY olmuştu.
2) Bu süreçte diğer analizleri ve başkalarının yorumlarını da inceledim, ancak bunlardaki hataları tartışmak yerine kendi çalışmama odaklanarak alımlarımı arttırdım.
Grafikte de görüldüğü üzere sabır ve düşüşlerde alım yapabilme psikolojisi bu işin çok önemli bir parçası.
3) Konjonktürün ve son dönemdeki gelişmelerin de etkisiyle hedef fiyata tahmin ettiğimden daha hızlı bir şekilde ulaşılması sevindirici, ancak arka plandaki genel tahribat maalesef üzücü.
Dolayısı ile bundan sonra ne olur bilemiyorum. Yeni şartlara göre bir değerleme yapacağım.
Dilerseniz gelin önce bakalım, bu kavram ne ifade ediyor.
2) Önce tanım:
#ÇalışmaSermayesi ya da diğer adıyla "Net Çalışma Sermayesi, (NÇS)” bir şirketin “Dönen Varlıkları, (DV)” ile “Kısa Vadeli Yabancı Kaynakları, (KV YbKy)” arasındaki farktır.
Bu tanım aslında bildiğimiz “Cari Oran, (CO)” tanımına benzemektedir.
3) (CO) nasıldı? (DV)/(KV YbKy). Yani burada bölme işlemi yerine çıkartma işlemi yapıyoruz.
Peki bunların ifade ettiği şey nedir? Yani bu işlemlerle nereye varmak istiyoruz? Çok basit: Bu şirket elindeki bir yıldan KV varlıklarla yine bir yıldan KV borçlarını ödeyebilir mi?