Dilerseniz gelin önce bakalım, bu kavram ne ifade ediyor.
2) Önce tanım:
#ÇalışmaSermayesi ya da diğer adıyla "Net Çalışma Sermayesi, (NÇS)” bir şirketin “Dönen Varlıkları, (DV)” ile “Kısa Vadeli Yabancı Kaynakları, (KV YbKy)” arasındaki farktır.
Bu tanım aslında bildiğimiz “Cari Oran, (CO)” tanımına benzemektedir.
3) (CO) nasıldı? (DV)/(KV YbKy). Yani burada bölme işlemi yerine çıkartma işlemi yapıyoruz.
Peki bunların ifade ettiği şey nedir? Yani bu işlemlerle nereye varmak istiyoruz? Çok basit: Bu şirket elindeki bir yıldan KV varlıklarla yine bir yıldan KV borçlarını ödeyebilir mi?
4) Bir işletmenin likidite gücünü, faaliyetlerinde etkinliğini belirleyen şey bu iki hesaplama ile elde edeceğiniz sonuca bağlıdır. Tabii ki bu ikisi dışında daha birçok kriter vardır bakmanız gereken, ama şimdilik ceteris paribus ilerliyoruz. NÇS bunlardan sadece birisi.
5) DV toplamının KV YbKy’a oranı 1’den düşükse şirket için hesaplayacağımız #NÇS çıktısı negatif olacaktır. Benzer şekilde oran 1’den büyükse de şirketin borçlarını çevirebildiği sonucuna varırız.
Eğer bu oran çok yüksekse de şirketin gereğinden çok DV taşıdığı düşünülebilir.
6) DV kaleminin içinde başlıca şunları görürüz: Nakit ve nakit benzerleri, finansal yatırımlar, alacaklar, stoklar vb. KVYbKy kaleminde ise: Ticari, finansal, diğer borçlar, çalışanlara sağlanan faydalar vb.
Dolayısı ile bir varlık kaynak dengesidir söz konusu olan.
7) Şimdi de bunları bir örnekle ele alalım: Bay M’nin A ve B gibi iki şirket arasında, diğer her şey aynı olmakla birlikte, sadece bu kritere göre bir karar vereceğini düşünelim.
8) A şirketi için hesaplanan sonuç $120.000 ve B şirketi için hesap sonuç -$40.000 şeklindedir.
Yani Covid-19 benzeri bir sıkıntı oluşur ve uzun süre etkileri sürerse B şirketi borçlarını ödeyemez hâle gelip temerrüde düşebilir, hatta iflas edebilir.
9) Tabi bir kerelik durumlardan ziyade bu kalemde uzun dönemli hareketler hisse fiyatları ve kararlarımız üzerinde daha önemlidir. Daha detaylı analizlerde nakit ve nakit dışı varlıklar üzerinden de bir inceleme yapılabilir.
Sağlıcakla kalın.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) Bir taraftan 2021 planları yapılırken bir taraftan da 2020 için performans değerlendirmeleri sürüyor. Her ikisi için de önümüzdeki günlerde ayrı ayrı yazılarım olacak, ancak bugün başka bir konudan bahsetmek istiyorum.
Pariteler hakkındaki yorumumu ise gün içinde bu başlığın altında paylaşırım.
@borsaninizinden Merhaba İbrahim Bey, sizin bu konudaki tecrübe ve birikiminiz kadar sizi izleyenlerin de katkısı olur diye pariteler hakkındaki görüşlerimi buraya eklemeyi düşündüm.
Ancak sayfanızı meşgul ederse kusura bakmayın şimdiden. Buyrun başlayalım:
@borsaninizinden 1) Benim konuya yaklaşımım farklı olduğu için belki farklı fikirler de çıkar hem.
Ancak yeni katılanlar için bu tür pozisyon paylaşımı yapmadığımı, sadece DXY ile ilgili çalışmamı tamamladığı için bunları yazdığımı baştan belirteyim. Sonra yanlış anlaşılma olmasın. 😊
Herkese merhaba. Yine bir Cumartesi ve yabancı diller üzerine kısa birkaç materyal paylaşma vakti.
1) Yeni katılanlar için kısa özet: Benim bir yabancı dili öğretmek gibi bir amacım, iddiam yok, hatta her gün kendim yeni bir şeyler öğrenmeye devam ediyorum.
2) Seviyelerin ve amaçların farklı olduğu bir grup için zaten böyle mesaj ve video ile yürütülen bir sistem de işe yaramaz. Ancak ilgi ve ihtiyaç duyanlara, bu bir motivasyon, bir katkı sağlarsa bile bence yeterlidir.
3) Diller konusunda DE - Almanca, EN - İngilizce ve FR - Fransızca gibi kısaltmalar kullanacağım.
Burada yer alan bilgilerin çalıştığım kitap, dergi ve diğer kaynaklardan edinilen, tanıtım amaçlı kısa alıntılar olduğunu hatırlatır, ticari maksatla kullanılamayacağını belirtirim.
#Petrol fiyatları için tarihi bir gün yaşamaktayız. Bir çok şey yazıldığından ve konuya hakim olanlar da kısaca yazdığı için bazı yanlış anlaşılmalar oluyor.
Bu yüzden, pek başvurduğum bir yöntem olmasa da, kısa bir akış ile bir iki noktaya açıklık getirmek istedim.
1) Öncelikle emtia işlemlerini spot ve vadeli piyasalar olarak iki bölümde incelemek gerekir. Vadeli piyasadaki fiyat, normalde spot fiyatı baz aldığı gibi spot piyasadaki fiyat da vadeli piyasadan etkilenmektedir.
Sıra dışı durumlarda ise bu bir fasit daire oluşturabilir.
2) Petrol fiyatı, yeterince açık bir ifade değildir. 150’nin üzerinde türü olsa da en çok işlem görenler #WTI#Brent ve Umman’dır.
3) Fiyatın belirleyicisi arz ve taleptir. Mevcut koşullarda hem arz fazlalığı hem de talep eksikliği olması fiyatı tarihi düşük seviyelere çekmiştir