1) Sayfamı takip edenlerin bildiği gibi artık bir klasik olan, geçen haftanın olaylarına ve önümüzdeki hafta öne çıkabilecek gelişmelere odaklanan, David Westin’in sunduğu #WallStreetWeek program özeti hazır.
Bir kahve içimi vakit ile buyrun başlayalım.
2) Öncelikle bizleri dolu dolu bir hafta bekliyor.📝✅
En azından açıklanacak ekonomik veriler açısından öyle. Diğer taraftan da alışveriş ve tatil dönemi başladığı için de bu hafta biraz kısa olacak. Bunların detaylarına şirketler ve haftanın programı bölümünde değineceğim.
3) #Enflasyon konusu en çok tartışılan tema oldu. Teknoloji, inovasyon ve verimlilik artışının iş gücünün katılımındaki kaybı karşılayarak büyümeye destek verdiği belirtiliyor. Benzer şekilde tüketicilerin yüksek harcamalarının etkisi de verilere ve hisse fiyatlarına yansıyor.
4) Geçen hafta #SP500, #Nasdaq ve #DowJones Endekslerinde kısmen teknolojinin taşıdığı bir ayrışma gördük.
Şirketler cephesindeyse elektrikli araç projesi ile #Apple hisselerinin yüzde 7’lik çıkışını hafta içinde yazmıştım. #Moderna da FDA onayı ile müthiş bir getiri yakaladı.
5) Tartışmanın karşı tarafı ise #FED’in varlık alımlarında azaltma hızında değişikliğe gidebileceğini söylüyor.
Bu konuda ben en az 20 milyar dolar şeklinde bir seviyeye gelineceği yönündeki beklentimi yazmıştım. İzleyip gelişmeleri göreceğiz.
6) #ABD ve #Çin arasındaki gerilim uzlaşı ilişkisi gündemin ikinci maddesi ve ben bunun 2022’de de süreceği kanaatindeyim.
Çin’in tek başına gelişemeyeceği açık bir şekilde dile getirilirken dünyanın da Çin’e ne kadar bağımlı olduğuna yapılan vurgu klişe gibi görünse de önemli.
7) Önümüzdeki hafta bizi neler bekliyor derseniz:
Merkez Bankaları toplantıları gündemin ana maddesi olabilir. Beklentiler biraz daha sert bir tutum takınılabileceği yönünde. İsveç Merkez Bankasının açıklaması izlenmeli.
8) Almanya tarafında #IFO endeksi ve satın alma yöneticileri endeksi #PMI ve ABD tarafında da açıklanacak birçok veri önümüzdeki dönemin planlarını şekillendirebilir.
Yaklaşan #ŞükranGünü nedeniyle bu hafta işlem saatlerine dikkat.
9) #ÇipKrizi konusunda daha önce çok yazmış ve konuşmuştuk ve şimdi soru bunun tekrar etmemesi için neler yapılacağı üzerine.
Bu alanda çalışan #Ford gibi şirketlerin karşısındaki zorluk büyük, ama bir taraftan da konu gerçekten de stratejik önemi haiz bir seviyede.
10) Kısaca bir de Biden’ın geçen hafta duyurduğu #altyapı yatırımlarına değinelim. Aslında bu kararda Ar-Ge’ye ayrılan payın yukarıda bahsettiğim çip sorunuyla da ilgisi var ve büyük bir harcamanın kapısı açılacak.
11) Programı takip edenler Lawrence Summers’in her bölümdeki değerli yorumlarını bilirler.
Konuşmada geçen verileri grafiğe döktüm. Ekonominin gidişatı açısından sene başında olasılıklar %33 seviyesindeyken yeni durum şöyle: #iyimser %15, yüksek #enflasyon %55, #durgunluk %30.
12) Geçen hafta 2 yıllık ve 10 yıllık tahvillerin nasıl hareket ettiğine bakarak da kapatalım.
#Değerleme ve #SISE konusunda aşağıdaki yoruma istinaden kısa bir not:
Şişecam hisselerinde ilk alımlarım 2020'deydi ve 2021'de #İNA değerlemesi ile hesapladığım 11,89 TRY değerini dikkate alarak yaptığım alımlarla ortalama maliyetim 6,88 TRY olmuştu.
2) Bu süreçte diğer analizleri ve başkalarının yorumlarını da inceledim, ancak bunlardaki hataları tartışmak yerine kendi çalışmama odaklanarak alımlarımı arttırdım.
Grafikte de görüldüğü üzere sabır ve düşüşlerde alım yapabilme psikolojisi bu işin çok önemli bir parçası.
3) Konjonktürün ve son dönemdeki gelişmelerin de etkisiyle hedef fiyata tahmin ettiğimden daha hızlı bir şekilde ulaşılması sevindirici, ancak arka plandaki genel tahribat maalesef üzücü.
Dolayısı ile bundan sonra ne olur bilemiyorum. Yeni şartlara göre bir değerleme yapacağım.
Dilerseniz gelin önce bakalım, bu kavram ne ifade ediyor.
2) Önce tanım:
#ÇalışmaSermayesi ya da diğer adıyla "Net Çalışma Sermayesi, (NÇS)” bir şirketin “Dönen Varlıkları, (DV)” ile “Kısa Vadeli Yabancı Kaynakları, (KV YbKy)” arasındaki farktır.
Bu tanım aslında bildiğimiz “Cari Oran, (CO)” tanımına benzemektedir.
3) (CO) nasıldı? (DV)/(KV YbKy). Yani burada bölme işlemi yerine çıkartma işlemi yapıyoruz.
Peki bunların ifade ettiği şey nedir? Yani bu işlemlerle nereye varmak istiyoruz? Çok basit: Bu şirket elindeki bir yıldan KV varlıklarla yine bir yıldan KV borçlarını ödeyebilir mi?
1) Bir taraftan 2021 planları yapılırken bir taraftan da 2020 için performans değerlendirmeleri sürüyor. Her ikisi için de önümüzdeki günlerde ayrı ayrı yazılarım olacak, ancak bugün başka bir konudan bahsetmek istiyorum.
Pariteler hakkındaki yorumumu ise gün içinde bu başlığın altında paylaşırım.
@borsaninizinden Merhaba İbrahim Bey, sizin bu konudaki tecrübe ve birikiminiz kadar sizi izleyenlerin de katkısı olur diye pariteler hakkındaki görüşlerimi buraya eklemeyi düşündüm.
Ancak sayfanızı meşgul ederse kusura bakmayın şimdiden. Buyrun başlayalım:
@borsaninizinden 1) Benim konuya yaklaşımım farklı olduğu için belki farklı fikirler de çıkar hem.
Ancak yeni katılanlar için bu tür pozisyon paylaşımı yapmadığımı, sadece DXY ile ilgili çalışmamı tamamladığı için bunları yazdığımı baştan belirteyim. Sonra yanlış anlaşılma olmasın. 😊
Herkese merhaba. Yine bir Cumartesi ve yabancı diller üzerine kısa birkaç materyal paylaşma vakti.
1) Yeni katılanlar için kısa özet: Benim bir yabancı dili öğretmek gibi bir amacım, iddiam yok, hatta her gün kendim yeni bir şeyler öğrenmeye devam ediyorum.
2) Seviyelerin ve amaçların farklı olduğu bir grup için zaten böyle mesaj ve video ile yürütülen bir sistem de işe yaramaz. Ancak ilgi ve ihtiyaç duyanlara, bu bir motivasyon, bir katkı sağlarsa bile bence yeterlidir.
3) Diller konusunda DE - Almanca, EN - İngilizce ve FR - Fransızca gibi kısaltmalar kullanacağım.
Burada yer alan bilgilerin çalıştığım kitap, dergi ve diğer kaynaklardan edinilen, tanıtım amaçlı kısa alıntılar olduğunu hatırlatır, ticari maksatla kullanılamayacağını belirtirim.