Reder ut en del missförstånd (hoppas jag). Det är inte så som patientföreträdare säger att nya läkemedel som ges på sjukhus bara prövas mot kostnad. Allvarlighetsgrad viktig faktor för NT-rådet vid SKR.
Däremot …
->
->
Däremot är det så att i Sverige finns författning om hur nya läkemedel på RECEPT ska värderas utifrån hälso- och sjukvårdens etiska plattform av myndigheten @TLV_nyheter
Men för läkemedel till sjukhus - rekvisitionsläkemedel - saknas motsvarande reglering i Sverige.
->
->
De flesta länder har en reglering för både recept- och rekvisitionsläkemedel. Men inte Sverige!
Det här är ologiskt & på alla sätt knepigt särskilt som Hälso- och sjukvårdslagen ställer krav på jämlik vård.
Alltså måste regionerna i en ad hoc-lösning försöka samordna sig.
->
->
Den samordningen kring nya rekvisitionsläkemedel står NT-rådet (rådet för nya terapier) vid @SKR_se för. skr.se/skr/halsasjukv…
Men det skapar lätt oklarhet i mandat & beslutskriterier även om man arbetar efter likartat förhållningssätt som TLV gör för receptläkemedel.
->
->
NT-rådet tittar inte bara på kostnadseffektivitet hos rekvisitionsläkemedel utan har en likartad process som TLV har för receptläkemedel.
De gör såvitt jag kan bedöma ett gott arbete men problemet är att upphandlingsregler gör att priserna är synliga.
->
->
Det är förstås helt ologiskt att läkemedel ska bedömas av två olika instanser - den ena författningsreglerad, den andra ad hoc - beroende på om läkemedlet når patienten via apotek eller ges av vårdpersonal.
Det är hål i huvudet och hål i regelverket.
->
->
Så det behövs en genomlysning av regelverket.
Men att säga att Sverige är villigt att betala vilket pris som helst som begärs av ett läkemedelsföretag om patienten bara är tillräckligt sjuk - det innebär att vi får vilket pris som helst.
Och inget land accepterar det.
->
->
Alla länder i Europa har någon form av nationell förhandlingslösning reglerad i författning inte bara för recept utan även för rekvisitionsläkemedel.
Fast inte Sverige.
Dags se över vårt system så läkemedel bedöms på samma sätt och att besluten är kopplade till finansiering.
->
NT-rådets framförhandlade priser är alltså OSYNLIGA, ej publika, dvs inte synliga. Sorry, blev fel i tweeten tidigare.
-> 2/ patienten inte vet vilka av hens läkemedel på recept som apoteken kan ta olika pris för 3/ om patienten vet vilka ändå inte kan se priserna & jämföra dem 4/ det apotek som har läkemedlet hemma & är billigast kanske inte har pat övriga läkemedel
->
-> 5/ den apotekskedjan kanske ej finns på hemorten
& 6/ läkaren som väljer behandling med patienten som patienten sedan ska betala hela kostnaden för ej vet och inte kan ta reda på vad olika läkemedelsalternativ kostar på olika apotek
->
Svenska kyrkans/ärkebiskop @BiskopAntje inställning måste gå förenas med @Folkhalsomynd riktlinjer.
Religionsfrihet kan inte innebära att alla på pappret kan delta i kyrkliga förrättningar UTAN att alla kan göra det säkert under t ex en pandemi. etidning.dn.se/shared/article…
->
->
Många i en församling har ökad risk för allvarlig sjukdom och/eller nedsatt skydd av vaccination mot covid19 pga ålder, cancer, annan sjukdom eller läkemedel.
Varför ska religionsfrihet tolkas så att de inte kunna deltaga i större förrättningar för att ovaccinerade ska få?
->
->
Naturligtvis finns i @svenskakyrkan som i andra trossamfund möjlighet att ha vanliga försiktighetsåtgärder (maxtal, distans etc) vid mindre förrättningar, följa vaccinationstatus vid stora (>100 enligt gällande riktlinje) och vid behov erbjuda mindre eller enskild förrättning.
Artrosvården behöver förbättras.
Liksom för flera andra sjukdomar.
Ska jag tolka priset som att nu är bästa sättet att få en effektivare vård baserat på prioritering efter behov att finansiera det via utomlänsvårdsavtalet?
Inte genom direkta beslut om inriktning av vård?
->
->
Förstår ju att prioriteringarna vård inte är en grundval för Athenapriset men vill gärna påpeka att prioriteringsbeslut är något som berör oss alla. Det gäller både direkta öppna prioriteringar som alla andra beslut som innebär indirekta prioriteringar.
->
->
Joint Academy har utvecklat en uppenbarligen uppskattad tjänst, gratis för patienter och ersatt med skattemedel på löpande räkning.
Min förhoppning är att Athenapriset till dem kan fördjupa debatten både om utomlänsvårdsavtalet snedvridningar & tröghet hos regionerna…
->
Vem som ska kunna få tillstånd för att bedriva detaljhandel med läkemedel (driva öppenvårdsapotek) diskuterades i Den utredning och proposition som föregick omregleringen av apoteksmarknaden 2009.
MEN ...
->
->
I regeringens proposition 2008/09:145 Omreglering av apoteksmarknaden finns såväl utredningens överväganden som remissinstansernas synpunkter redovisade på sidorna 142-153.
->
->
Resonemangen utgår från ett snävt perspektiv och fokuserar på vem som får äga/driva öppenvårdsapotek. Det får inte läkemedelsföretag eller personer som får skriva recept på läkemedel t ex.
Remissvaren fokuserar också på detta perspektiv.
->
Tack @lisamagnusson@dn_ledare för att du gör jobbet - granskar marknadsföring, ifrågasätter okritisk rapportering från @ttnyhetsbyran.
I motsats till många andra medier.
Artikel ännu ej på nätet #ultrarentvatten
Finns gott om vederhäftig analys om vilseledande påståenden
->
-> @svtnyheter gjorde också jobbet. De frågade sakkunniga och litade inte enbart på marknadsföring och hype på sociala medier om så kallat ultrarent vatten.
-> svt.se/nyheter/lokalt…
->
Trots klart lokalintresse missade @kbladet helt ställa frågor kring marknadsföringen av en ifrågasatt metod som kommunen satsade på.
Gick på TT:s artikel direkt. I varje fall i första skedet.
-> kristianstadsbladet.se/nyheter/ny-tva…