"Görelidirler" ile kastedileni anlamadım. Epistemik açıdan mı görelidirler? Yani hiçbirimizin karara varmasının mümkün olmaması anlamında? Yoksa ontolojik anlamda ve doğruluk açısından mı görelidirler? Yani konuyla ilgili hiçbir objektif doğru mu yok?
İyi niyetli bir şekilde yaklaşırsam ilkinin kastedilmesi lazım. Ama ilk tez bile problemli, çünkü bu görüş yanlış anlamıyorsam evrenden yola çıkarak yaptığımız bütün çıkarımların aynı epistemik güce/geçerliliğe sahip olduğunu varsayıyor.
Diğer alanlarda yaptığımız çıkarımlarda böyle bir görelilik yoksa özellikle felsefi/teolojik çıkarımlar hakkında bunun olmasını beklemek için bir gerekçemiz var mı? Olduğunu sanmıyorum.
Bütün felsefi/teolojik çıkarımların

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Berat Mutluhan Seferoğlu

Berat Mutluhan Seferoğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @bmutluseferoglu

30 Nov
Pair-bonding bir tür olduğumuz için açık ilişkinin problemleriyle başa çıkmaya çalışmamız -ortada daha az riskli bir alternatif varken üstelik- akıntıya karşı kürek çekmek anlamına gelirdi.
Bu konudan şurada bahsetmiştim. Risklerden bahsettiğim için "İnsan biyolojisi açık ilişki yaşamayın diyor" dediğim ya da ahlaki bir eleştiri yaptığım düşünülebilir. Ancak kastettiğim bunlar değil.
Yanlış anlaşılabileceği için KİMSE AÇIK İLİŞKİ YAŞAMASIN DEMEDİĞİME dikkat çekiyorum tekrar. Bunu demiyorum, ama mutlu olmak istiyorsanız muhtemelen açık ilişki yaşamamanız lazım.
Read 6 tweets
28 Nov
Genç erkeklere uzun vadeli ilişki yaşamak istemeleri halinde önerilen temel şey "kendinizi geliştirmeye odaklanın ilişki aramaya değil" oluyor ve bu çok doğru.
Kadınların bir erkekte aradığı pek çok şey var. Bunlardan bazılarını erkekler de arıyor kadınlar da (geçinilebilir biri olmak, sadık olmak, zeki olmak vs.).
Özellikle kadınların aradıklarıysa şunlar:

1. Kaynak sağlayabilecek olmak
2. Kaynak sağlamaya istekli olmak
3. Koruyabilecek durumda olmak
4. Korumaya istekli olmak
5. Bağlanmaya (commitment) istekli olmak
Read 7 tweets
12 Nov
Evrimsel psikoloji inanılmaz bir bilim. İstisnasız herkesi ama herkesin hoşuna gitmeyecek şeyler var EP literatüründe.
1. Kumbaya kafasındaki lib-sola akrabalık ilişkisi olmayan toplumsal organizasyonlarda (hatta kısmen onlarda bile) hiyerarşik ilişkilerin son derece muhtemel olduğunu gösteriyor.
2. Feministlere cinsiyet rollerinin erkekler tarafından kadınların başına örülmüş bir çoraptan ibaret olmadığını ve hepimiz için en azından bazı rollerin faydalı olduğunu gösteriyor.
Read 6 tweets
12 Nov
Herkese yapmasını tavsiye edeceğim birkaç şey:

1. Temel değerlerinizi tespit edin.

Yaşama nedeniniz olarak gördüğünüz değerler neler? Yazın. Her biri konusunda ne kadar tatmin hissettiğinize ve her birinin sizin için ne kadar önemli olduğuna 1'den 10'a kadar puan verin.
X değerinden tatmin düzeyiniz 2 diyelim. 5'e çıkarmak için neler yapmanız lazım? Somut olarak atabileceğiniz adımlar neler? Bu adımları atmanızı engelleyebilecek şeyler neler? Bu engeller konusunda önceden nasıl önlemler alabilirsiniz?
2. Değerlerinizi hayatınızda kilit kararlar almanız gerektiği zamanlarda kullanın.

Belki üniversite bölümünüzü, belki yaşayacağınız şehri, belki kariyerinizi seçmek istiyorsunuz diyelim. Değerlerinizin önem seviyelerine verdiğiniz 1-10 arası puanları hatırladınız mı?
Read 8 tweets
2 Oct
Bu akşamki sunumumda kişisel gelişimin belli kesimler arasında yerlerde olan itibarını toplamaya çalışacağım.
Kişisel gelişime karşı iki, birbirine zıt, tavır var. Bir kesim kişisel gelişim kategorisindeki bütün içerikleri inanılmaz pozitif bir tavırla tüketiyor. Genelde okumuş kesim (beyaz yakalılar) dahil bu kesime. Bir kesimse kişisel gelişime aşırı düşman.
Bu düşman olan kesim genelde doğa bilimleri veya sosyal bilim eğitimi olan ya da bu alanlarla ilgilenen kişilerden oluşuyor.
Read 4 tweets
24 Sep
I just published İrade Gücü Nedir? Nasıl Artırılır? link.medium.com/mZGnybwUOjb
Günde 500 kelime yazmanın yararları. Hazırda, bitmiş durumda, 4 yazı daha var. Bu yazı hemen hemen 5000 kelime tuttu. Bir günde oturup cart diye 3000 kelime yazamayınca bırakmamak gerekiyormuş demek ki :D
Kitap okumalarım da, yazı yazmalarım da hep günlük motivasyon patlamaları şeklinde gerçekleşiyordu. İkisinin de bir düzeni var şu anda. Hayatımdaki hemen hemen her şeye normalde ayıracağımdan daha fazla zaman ayırabiliyorum şu anda. Okul, iş, kitap okuma, yazı yazma, dergi vb.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(