Den här tweeten ger mig inspiration till en #eltwitter -tråd! Vet ni vad ett vattenkraftverk som går i synkrondrift är? Vill ni veta? Klart ni vill! Häng med.
Ett vattenkraftverk fungerar ju såhär: Vatten rinner från ett högre läge till ett lägre. Längst ner sitter en turbin, kallas ”löphjul”. Vattnet får snurr på löphjulet, som i en vattenkvarn.
Löphjulet är kopplat till en generator som alstrar en ström som går ut på elnätet. Inga konstigheter.
Strömmen som går ut på nätet är 3-fas växelström med frekvensen 50 Hz. Generatorn i vattenkraftverk är en bjässe på många tiotals ton och flera meter i diameter. Den snurrar med cirka 100 varv/minut. Men vänta, ”bara” 100 varv/minut?
En ”vanlig” generator snurrar ju mkt fortare! En ångturbin i ett kärnkraftverk kan snurra med 3000 varv/min.
Det har med konstruktionen av maskinen att göra. En elmaskin är uppbyggd av ett antal ”poler”, som bestämmer det synkrona varvtalet på maskinen.
2-poler är det lägsta antalet. Då är det synkrona varvtalet 3000 varv/min. 4 poler = 1500 varv/min och så vidare.
En maskin som sitter i vattenkraftverk brukar ha 52 poler. Då har den ett synkront varvtal på runt 100 varv/minut. Vad är ett ”synkront varvtal”?
Jo, det är det varvtal som gör att maskinen ( generatorer och motorer kallas ”maskiner”) håller exakt samma frekvens som nätet.
En synkronmaskin, som den här sortens maskiner kallas, kan styra magnetiseringen genom en likströmslindning. Det är därför kraftverk kan hjälpa till med reaktiv effekt.
Asynkronmaskiner, som är mkt vanligare, det är en sån motor du har i vedkapen eller kompressorn, är självmagnetiserande. Därför snurrar de alltid med ett varvtal strax under det synkrona.
När man släpper på vattnet i ett kraftverk börjar löphjulet snurra. När det börjar nå det synkrona varvtalet ska maskinen ”fasas in” på elnätet. Det är en spännande stund. Frekvens, spänning och fasvinkel måste vara så nära varann som möjligt.
Detta görs numera helt automatiskt. Men tidigare var det ett fint hantverk hos operatörerna. Man vill inte bomfasa en generator på 100 ton som snurrar för fullt.
När maskinen är infasad kommer den att snurra med sitt synkrona varvtal, oavsett om den belastas eller inte. När vattnet driver på kommer den att vilja snurra på löphjulet fortare —> höja frekvensen. Men eftersom el måste förbrukas när den produceras kommer —->
Alla förbrukare, till exempel lampan i ditt kök, att vilja sänka frekvensen. Därför ska frekvensen alltid ligga på exakt 50 Hz.
Ett vattenkraftverk är snabbt igång att producera el. Från det att man släpper på vattnet till infasat tar det bara några minuter om det är bråttom. Att köra igång ett kärnkraftverk tar flera timmar.
Tidigare hade man ibland vattenkraftverk som gick i så kallad synkrondrift ibland. Då har man maskinen infasad, men låter den snurra utan vatten påsläppt. Maskinen går då som motor. Fortfarande med synkront varvtal.
Med synkrondrift tar det bara ett fåtal sekunder från vattenpåsläpp till produktion. Men det är underhållskrävande och dyrt, maskinen drar ju ström när den går som motor, så man använder inte den tekniken längre.
Så, vad har det att göra med @auliauy s tweet? Tja, en maskin i synkrondrift är lite som en tindrare som är flersam och tar en paus. Den står liksom fullt beredd om det skulle bli ett annat läge. Det går snabbt att aktivera kontot igen.
Häpp. Tack för ordet.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Okej. Då kör vi en #eltwitter om transformatorn, ställverkets drottning som alla svassar runt. Häng med!
Först, vad är egentligen ett ställverk? Jo, det är rent principiellt inget annat än ett jättelikt proppskåp. Ställverket fördelar strömmen till olika ledningar. Dessutom gör den om spänningar från en nivå till en annan.
Ställverk för transmissionsnätet är nästan alltid utomhus och mycket stora till ytan. Ett sånt ställverk kan vara flera hektar stort. Ser ni något utefter vägen som ser ut som ett virrvarr av ledningar, rör och stolpar, inhägnat med stängsel är det förmodligen ett ställverk.
Centerpartiet agerar som den där hopplöse elevrådsordföranden som gömmer sig bakom formalia och paragrafer för att slippa ta ansvar. Vämjeligt. aftonbladet.se/a/JxL678
Historiens dom kommer att bli hård mot C. Tror de väljarna är idioter?
All elproduktion förutom solceller går ut på att få en axel att snurra så den kan driva en generator. Hur man får den axeln att snurra varierar. Antingen kokar man vatten så det blir ånga, som får driva en ångturbin ( kärnkraft, olje- och kolkraftverk )
Eller så låter man vinden driva en rotor, vindkraftverk. Eller så låter man rinnande vatten driva en turbin. Vattenkraftverken fungerar så. Vatten från en viss höjd får falla ett visst antal meter så att de uppnår en hög rörelseenergi.
Älskar det här. Ett lekland som i detalj ska efterlikna Krångede vattenkraftverk utanför Hammarstrand i Östra Jämtland. sverigesradio.se/artikel/leklan… Visste ni att Krångede byggdes och ägdes av ett konsortium av privata bolag där bland annat Stockholm energi ingick? #eltwitter
Krångede skulle förse bland annat Stockholm med elektricitet. Stockholm hade alltså i många år ”egen” vattenkraftproduktion. Nästan 250 MW är effekten, vilket inte är fy skam. Verket går dygnet runt, året runt och levererar fossilfri elkraft.
Tyvärr sålde Stockholm energi sin vattenkraftproduktion till det som numera är finländska Fortum. Så kan det gå.
Häromdagen var det ett omfattande strömavbrott i Stockholm. Vad berodde det på? Häng med. #eltwitter
Som ni vet vid det här laget består elnätet av olika nivåer. Transmissionsnätet ligger högst upp med sina 400 000 Volt ( samt 220000 Volt ). Det är de här stora ledningarna med stolpar som ser ut som julgranar, de kallas även så i branschen, som man ser tex vid E4 i Kista.
De överför ström över långa sträckor, från kraftverken i norr till förbrukarna i Söder. Hela transmissionsnätet ägs och drivs av Svenska kraftnät, ett statligt verk.