Από τα 𝟭𝟰𝟰 εμβόλια που μπήκαν στην διαδικασία μελέτης & έγκρισης διεθνώς, μόνο 𝟰 έχουν εγκριθεί από ΕΜΑ/FDA - δύο οργανισμοί με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας & ελέγχου παγκοσμίως.
Τι κοινό έχουν αυτές οι 4 εταιρείες και γιατί μπόρεσαν κ έβγαλαν αυτές εμβόλιο κ όχι οι άλλες;
Το κοινό στοιχείο είναι η συμμετοχή τους στην Επιχείρηση Warp Speed και η τεράστια οικονομική, διοικητική και διαχειριστική βοήθεια & υποστήριξη που πήραν από την Αμερικανική Κυβέρνηση, η οποία έκανε την πιο σοφή κίνηση μέσα στην πανδημία και τις χρηματοδότησε με $18 δις!
Ποιες εταιρείες πήραν μέρος σε αυτή την επιχείρηση;
✅Johnson
✅AstraZeneca
✅Moderna
☑️Novavax
⛔️Merck
⛔️Sanofi & GSK
✅Pfizer *
Και οι 4 εταιρείες που συμμετείχαν άμεσα (ή έμεσα *) παρήγαγαν κ μελέτησαν εμβόλια που πήραν έγκριση από EMA ή/και FDA ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ από κάθε άλλη.
Φυσικά, η συμμετοχή τους δεν σήμαινε κ "αναγκαστική" επιτυχία, αφού αυτή καθορίζεται ΜΟΝΟ την επάρκεια & επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας κ της αποτελεσματικότητας των εμβολίων τους. Και αυτό το απέδειξε η αποτυχία 2 εταιρειών-κολοσσών που ΔΕΝ κατάφεραν να πάρουν έγκριση.
Και αυτό είναι ένα κρίσιμο επιχείρημα προς όσους αμφιβάλουν για την ασφάλεια των εμβολίων που έχουμε σήμερα, κρίνοντας από τον χρόνο μελέτης τους και όχι από την επιστημονική ουσία:
Αν η διαδικασία έγκρισης των EMA/FDA ήταν "χαλαρή", γιατί είχαμε αποτυχία 2 εταιρειών-γιγάντων;
Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι η Επιχείρηση Warp Speed δεν ήταν απλώς μια χρηματοδότηση $ δις, αλλά ένα ολοκληρωμένο τεράστιο πακέτο ολιστικής στήριξης, με δράσεις ενάντια σε γραφειοκρατία & στήριξη logistics, με συγκεντρωμένους διαθέσιμους πόρους και καινοτομίες.
Όλη αυτή η επικεντρωμένη συνδιαστική δύναμη διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού, πόρων και χρημάτων, άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο στο καθαρό επιστημονικό κομμάτι για να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες σε χρόνο ρεκόρ.
Χωρίς αυτή την δράση, σήμερα ίσως να μην είχαμε ΚΑΝΕΝΑ εμβόλιο ακόμη.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Η 🇬🇧 έχει τα περισσότερα κρούσματα Όμικρον στην Ευρώπη κ από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) σύστημα εποπτείας. Και μόλις έβγαλαν κάποια ενδιαφέροντα δεδομένα αναλύσεων για την Όμικρον.
"Κλέβω" την ενημερωση της @kallmemeg και μεταφράζω το ζουμί επιγραμματικά: 1/
1️⃣ Η νέα αυτή παραλλαγή μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα.
Αυτό σημαίνει ότι ο ιός "βρίσκει χώρο" μετάδοσης, όχι μόνο σε όσους δεν έχουν αντισώματα, αλλά και σε κάποιους που έχουν.
2️⃣ Έχουμε δει ήδη δεδομένα εργαστηρίου που δείχνουν ότι η παραλλαγή αυτή ξεφεύγει ευκολότερα από τα αντισώματα.
Οι Βρετανοί δίνουν ένα 7% ποσοστό επαναμολύνσεων (πρώην-νοσούντες) για την Ο, έναντι του 0.4% που βλέπανε με την Δ.
Σε μελέτη που κάναμε το 2020 κ δημοσιεύσαμε φέτος στο @FrontiersIn για τις γνώσεις, τις στάσεις κ τις αντιλήψεις φοιτητών/τριών της Κύπρου για τον κορωνοϊό & την νόσο, βρήκαμε ότι "η θετική στάση απέναντι σε άτομα με COVID19 ήταν ισχυρός προγνωστικός παράγοντας καλής γνώσης".
Κατά την άποψή μου, η εμπάθεια σε ανθρώπους που νοσούν με COVID19 (ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό στάτους τους ή την αντίληψή τους περί της πανδημίας/ιού) είναι εκτός από δείκτης ισχυρής γνώσης και δείκτης φιλανθρωπίας. Και συχνά αυτά τα δύο πάνε μαζί.
@Andrew_Yioupas@Dimitris1024 Ανδρεα η ερωτηση σου ειναι ευλογη. Αλλα η απαντηση ειναι ξεκαθαρη και βασιζεται στα εξης: 1. Τα αντισωματα μας πεφτουν μετα τους 6-7 μηνες της 2ης δοσης, άσχετα με την ηλικια. Η μειωση αυτη αυξανει το ρισκο μολυνσης, αν και οχι τοσο πολυ το ρισκο βαριας νοσησης.
@Andrew_Yioupas@Dimitris1024 2. Το ρισκο μολυνσης μετα το 6μηνο σημαινει οτι αν μολυνθεις θα εχεις κ ενα ρισκο μεταδοσης, που αν και μικροτερο απο εναν ανεμβολιαστο, παραμενει μερος του προβληματος του κυκλου του ιου. Αν θελουμε να τελειωσει η πανδημια πρεπει να κοψουμε αυτον τον κυκλο.
@Andrew_Yioupas@Dimitris1024 3. Ολα τα στατιστικα απο καθε διεθνη και εθνικο οργανισμο μεχρι στιγμης (WHO, CDC, ECDC, FDA, EMA) λενε οτι το ρισκο μυοκαρδιτιδας σε νεους που δεν εχουν εμφανισει την παρενεργεια στις προηγουμενες 2 δοσεις, ειναι μηδενικο. Καμια αναφορα δεν εχει υπαρξει μεχρι τωρα.
Η πρώτη μελέτη που βγαίνει για την αποτελεσματικοτητα των αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Ο. Έγινε απ'το εργαστήριο του @sigallab του Ινστ. Max Plank στην Γερμανία σε συνεργασία με εργαστήρια της Ν.Αφρ.
Συνοψίζω τι βρήκαν, με κάποια σχόλιά μου.👇
Οι επιστήμονες μελέτησαν την παραλλαγή Ο για να δουν: 1. Αν ο ιός εξουδετερώνεται από τα αντισώματα του εμβολίου της Pfizer. 2. Αν ο ιός εξακολουθεί να χρειάζεται να συνδεθεί με τον υποδοχέα ACE2 των κυττάρων μας για να εισέλθει και να μολύνει τα κύτταρα μας.
Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός εξακολουθεί να χρειάζεται την πρωτεΐνη (ACE2) των κυττάρων μας για να προσδέσει την δική του spike κ να μολύνει.
Βλέπουμε σύγκριση μεταξύ κυττάρων που δεν έχουν ACE2 ("parental") με αυτά που έχουν. Ο ιός μολύνει μόνο αυτά που έχουν.
Με ρωτούν πολλοί αν το rapid test ή το PCR test μπορούν να ανιχνεύσουν την Όμικρον.
🔸️Σύντομη απάντηση: κανένα απ'τα δύο. Αλλά μπορούμε να την ανιχνεύσουμε έμμεσα.
Εξηγώ πως κ γιατί γίνεται αυτό.👇
Η μέθοδος PCR ανιχνεύει την ύπαρξη των γονιδίων που αναζητάς σε ένα δείγμα.
Τα PCR test που ανιχνεύουν τον ScV2 ψάχνουν συνήθως για 3 γονίδια του ιού: S, N & ORF1 -καθένα υπεύθυνο για συγκεκριμένο τμήμα ιού. Η ύπαρξη των 3 στο δείγμα αποδεικνύει την ύπαρξη γεν.υλικού του ιού.
Το πρόβλημα με την Όμικρον είναι ότι έχει 50 ταυτόχρονες μεταλλάξεις σε όλο το γονιδίωμα του, από τις οποίες >30 είναι στο γονίδιο S, σε αυτό που ευθύνεται για την δημιουργία της κορώνης (την οποία αναγνωρίζουν τα περισσότετα αντισώματα).
Ένα θρεντ ενημέρωσης για την αντιμικροβιακή αντοχή, ξεκινώντας από μια οικογενειακή ιστορία.
Αυτός είναι ο προπάππους μου.
Πατέρας 7 παιδιών, μορφωμένος (για την εποχή του) κ δουλευταράς. Χτύπησε σοβαρά στο πόδι καθώς όργωνε πορτοκαλιές. Η πληγή μολύνθηκε κ πέθανε αβοήθητος.
1/🧵
Οι περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή του προπάππου μου δεν πέθαιναν από καρκίνο ή καρδιοπάθειες. Πέθαιναν από τραύματα & μολύνσεις. Ότι βοήθεια είχαν ήταν από εμπειρικά γιατροσόφια, τα πλείστα των οποίων ήταν πολύ ήπια. Βλέπετε, δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμη τα αντιβιοτικά.. 2/
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Γερμανός Paul Ehrlich, ο πατέρας της ανοσοχημειοθεραπείας (Nobel Ιατρικής 1908), οραματιζόταν να χρησιμοποιηθούν χημικές ουσίες για να σκοτώνουν επιλεκτικά τα μικρόβια που μας μολύνουν. Τα ονόμασε "μαγικές σφαίρες" (magic bullets). 3/