Η πρώτη μελέτη που βγαίνει για την αποτελεσματικοτητα των αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Ο. Έγινε απ'το εργαστήριο του @sigallab του Ινστ. Max Plank στην Γερμανία σε συνεργασία με εργαστήρια της Ν.Αφρ.
Συνοψίζω τι βρήκαν, με κάποια σχόλιά μου.👇
Οι επιστήμονες μελέτησαν την παραλλαγή Ο για να δουν: 1. Αν ο ιός εξουδετερώνεται από τα αντισώματα του εμβολίου της Pfizer. 2. Αν ο ιός εξακολουθεί να χρειάζεται να συνδεθεί με τον υποδοχέα ACE2 των κυττάρων μας για να εισέλθει και να μολύνει τα κύτταρα μας.
Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός εξακολουθεί να χρειάζεται την πρωτεΐνη (ACE2) των κυττάρων μας για να προσδέσει την δική του spike κ να μολύνει.
Βλέπουμε σύγκριση μεταξύ κυττάρων που δεν έχουν ACE2 ("parental") με αυτά που έχουν. Ο ιός μολύνει μόνο αυτά που έχουν.
Αυτό είναι χρήσιμο εύρημα γιατί η πρωτεϊνη spike του ιού (που είναι ο στόχος των αντισωμάτων του εμβολίου) έχει πολλές μεταλλάξεις στην παραλλαγή Ο, κ θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιεί άλλη πρωτεϊνη από την ACE2 για να μολύνει τα κύτταρα.
Το άλλο που μελέτησαν, είναι η εξουδετέρωση του ιού με αντισώματα που πήραν από το πλάσμα 6 εμβολιασμένων με Pfizer (2 δόσεις) χωρίς προηγούμενη νόσο COVID19, σε σύγκριση με 6 άτομα με ίδιο εμβολιασμό αλλά με προηγούμενη νόσο.
Αυτό που βρήκαν είναι ότι τα αντισώματα είχαν κατά Μ.Ο 41-φορές μικρότερη αποτελεσματικότητα αξουδετέρωσης της παραλλαγής Ο, σε σύγκριση με τον αρχικό ιό*.
*η σύγκριση αναφέρεται στον αρχικό ιό (Β1) που είχε μία μετάλλαξη (D614G) και που έδωσε το 1ο κύμα στην Ν.Αφρ τέλη 2020.
Να σημειώσω όμως ότι η σύγκριση αυτή με τον αρχικό ιό δεν είναι κ πολύ χρήσιμη για συμπεράσματα, αφού αυτό που ενδιαφέρει κυρίως είναι η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων στην Ο σε σχέση με την Δ. Η οποία ναι μεν περιέχει τη μετάλλαξη D614G, αλλά έχει και πολλές άλλες.
Σε προηγούμενη μελέτη των ίδιων συγγραφέων, συγκρίνανε την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων όσων (μη εμβολιασμένων) είχαν μολυνθεί με τον αρχικό ιό (D614G) έναντι της Δ, βρίσκοντας μια μείωση της τάξης του 2x. Ξέρουμε δλδ ότι η Δ είναι πιο ανθεκτική. medrxiv.org/content/10.110…
Και αυτή η ανθεκτικότητα της Δ έναντι του αρχικού ιού γνωρίζουμε ότι μεταφράζεται σε μειωμένη αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων των εμβολίων στην εξουδετέρωση του ιού (μελέτες το έδειξαν να είναι από 3x μέχρι 8x). nature.com/articles/s4142…
Επομένως, αν μπορούσα να κάνω κάποια εκτίμηση (αν και δε προσφέρεται πολύ η μελέτη για εκτιμήσεις) σχετικά με αυτό το 41x, είναι οτι αυτό θα είναι πολύ μικρότερο στη σύγκριση της παραλλαγής Ο με την Δ, για την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων.
Επίσης, οι συγγραφείς παρατήρησαν επίσης ότι η "Ο" δεν ξέφυγε ολοκληρωτικά από τα αντισώματα, αφού αυτά των εμβολιασμένων που είχαν νοσήσει (πράσινο) συγκράτησαν περισσότερο την μείωση της αποτελ/τας, σε σύγκριση με όσους εμβολιασμένους δεν είχαν μολυνθεί.
⚠️ Αλλά..
...παρατηρώντας τον πίνακα με τα χαρακτηριστικά των εμβολιασμένων βλέπω ότι: 1. όσοι είχαν νοσήσει είχαν ταυτόχρονα και >διπλάσιες ημέρες μετά τον εμβολιασμό σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν νοσήσει (μπλε). 2. Αυτοί που νόσησαν είχαν νοσήσει 14μήνες πριν (κόκκινο).
Επομένως βλέποντας αυτά τα δύο μαζί, δεν είμαι πολύ σιγουρος οτι όντως η νοσηση 14μηνων πριν έπαιξε το πιο καθοριστικό ρόλο στην μικρότερη μείωση σε σχέση με τους μη νοσουντες ή αν ήταν λογω αυξημένων αντισώματων απ'το μεγαλύτερο διαστήμα του δείγματος από την 2η δόση.
Αυτά που κρατώ εγώ από τα δεδομένα είναι ότι:
α) η "Ο" δείχνει αυξημένη ικανότητα αντίστασης στα αντισώματα του εμβόλιου (κάτι που αναμέναμε, αλλά δεν θα έγραφα στην πέτρα το % ακόμη..) και β) είναι πολυ πιθανό αυξημένα αντισώματα να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στον ιό.
Κλείνοντας, μην ξεχνάμε 3 πράγματα για αυτή τη μελέτη: 1. Είναι μια προ-δημοσίευση. 2. Τα δεδομένα βγήκαν από πειράματα στο εργαστήριο και δεν κοιτούν την συνολική ανοσία ενός εμβολιασμένου. 3. Το δείγμα είναι μικρό και τα δεδομένα συγκρίνουν τη Δ με τον αρχικό ιό.
Σαφώς πρέπει να περιμένουμε κ αποτελέσματα άλλων εργαστηρίων για να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα. Θέλουμε να δούμε επίπτωση βάση αριθμού αντισωμάτων, βάση δεικτών κυτταρικής ανοσίας, και φυσικά πραγματικά δεδομένα μετάδοσης & νόσησης.
Κρατήστε ατομικά μέτρα και εμβολιαστείτε.
Θα κάνω RT παρακάτω το σχολιασμό συναδέλφων από το εξωτερικό για την μελέτη αυτή.
Φαίνεται ότι ξαφνικά βγήκαν 2-3 μελέτες για την Ομικρον κ τα αντισώματα. Αυτή είναι μελέτη Σουηδικής ομάδας. Αναφέρει μέτρια μείωση αποτελ/τητας σε σχέση με Δ (7x), κάτι που ταιριάζει με αυτό που ανέφερα παραπάνω.
Busy day. Θα τα συμμαζέψω όλα αργότερα.
@Andrew_Yioupas@Dimitris1024 Ανδρεα η ερωτηση σου ειναι ευλογη. Αλλα η απαντηση ειναι ξεκαθαρη και βασιζεται στα εξης: 1. Τα αντισωματα μας πεφτουν μετα τους 6-7 μηνες της 2ης δοσης, άσχετα με την ηλικια. Η μειωση αυτη αυξανει το ρισκο μολυνσης, αν και οχι τοσο πολυ το ρισκο βαριας νοσησης.
@Andrew_Yioupas@Dimitris1024 2. Το ρισκο μολυνσης μετα το 6μηνο σημαινει οτι αν μολυνθεις θα εχεις κ ενα ρισκο μεταδοσης, που αν και μικροτερο απο εναν ανεμβολιαστο, παραμενει μερος του προβληματος του κυκλου του ιου. Αν θελουμε να τελειωσει η πανδημια πρεπει να κοψουμε αυτον τον κυκλο.
@Andrew_Yioupas@Dimitris1024 3. Ολα τα στατιστικα απο καθε διεθνη και εθνικο οργανισμο μεχρι στιγμης (WHO, CDC, ECDC, FDA, EMA) λενε οτι το ρισκο μυοκαρδιτιδας σε νεους που δεν εχουν εμφανισει την παρενεργεια στις προηγουμενες 2 δοσεις, ειναι μηδενικο. Καμια αναφορα δεν εχει υπαρξει μεχρι τωρα.
Με ρωτούν πολλοί αν το rapid test ή το PCR test μπορούν να ανιχνεύσουν την Όμικρον.
🔸️Σύντομη απάντηση: κανένα απ'τα δύο. Αλλά μπορούμε να την ανιχνεύσουμε έμμεσα.
Εξηγώ πως κ γιατί γίνεται αυτό.👇
Η μέθοδος PCR ανιχνεύει την ύπαρξη των γονιδίων που αναζητάς σε ένα δείγμα.
Τα PCR test που ανιχνεύουν τον ScV2 ψάχνουν συνήθως για 3 γονίδια του ιού: S, N & ORF1 -καθένα υπεύθυνο για συγκεκριμένο τμήμα ιού. Η ύπαρξη των 3 στο δείγμα αποδεικνύει την ύπαρξη γεν.υλικού του ιού.
Το πρόβλημα με την Όμικρον είναι ότι έχει 50 ταυτόχρονες μεταλλάξεις σε όλο το γονιδίωμα του, από τις οποίες >30 είναι στο γονίδιο S, σε αυτό που ευθύνεται για την δημιουργία της κορώνης (την οποία αναγνωρίζουν τα περισσότετα αντισώματα).
Ένα θρεντ ενημέρωσης για την αντιμικροβιακή αντοχή, ξεκινώντας από μια οικογενειακή ιστορία.
Αυτός είναι ο προπάππους μου.
Πατέρας 7 παιδιών, μορφωμένος (για την εποχή του) κ δουλευταράς. Χτύπησε σοβαρά στο πόδι καθώς όργωνε πορτοκαλιές. Η πληγή μολύνθηκε κ πέθανε αβοήθητος.
1/🧵
Οι περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή του προπάππου μου δεν πέθαιναν από καρκίνο ή καρδιοπάθειες. Πέθαιναν από τραύματα & μολύνσεις. Ότι βοήθεια είχαν ήταν από εμπειρικά γιατροσόφια, τα πλείστα των οποίων ήταν πολύ ήπια. Βλέπετε, δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμη τα αντιβιοτικά.. 2/
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Γερμανός Paul Ehrlich, ο πατέρας της ανοσοχημειοθεραπείας (Nobel Ιατρικής 1908), οραματιζόταν να χρησιμοποιηθούν χημικές ουσίες για να σκοτώνουν επιλεκτικά τα μικρόβια που μας μολύνουν. Τα ονόμασε "μαγικές σφαίρες" (magic bullets). 3/
Το 2014, σε μια επίσκεψή μου σε τοπικό Φαρμακείο στο Hobart Αυστραλίας, είδα κάτι παράξενο στο ράφι. Τρία πακέτα Nurofen τα οποία είχαν περιγραφή που παρέμπεμπε στο ότι το καθένα ήταν για συγκεκριμένο είδος πόνου. Και τα 3 είχαν ακριβώς την ίδια ποσότητα/είδος δραστικής ουσίας.
Μελετώντας προσεκτικά το πακετάρισμα & τις πληροφορίες στο καθένα, δεν είχαν ΚΑΜΙΑ απολύτως διαφορά μεταξύ τους!
Όταν η δραστική ουσία, η ποσότητά της & η μορφή ενός σκευάσματος είναι η ίδια, δεν μπορεί να υπάρχει αξίωμα (ή υπόνοια) για διαφορετική ένδειξη ή ειδικότητα. Κανόνας.
Έβγαλα αυτή την φωτογραφία από εκείνο το Φαρμακείο και προχώρησα σε έγγραφη καταγγελία στην Αρχή προστασίας του Καταναλωτή της Αυστραλίας (ACCC), από την οποία έμαθα μετά ότι κ άλλοι επιστήμονες και καταναλωτές είχαν κάνει το ίδιο..
Είμαι πλήρως εμβολιασμένος. Παρ'όλα αυτά, μια φορά την εβδομάδα κάνω εθελοντικά ένα (δωρεάν) ράπιντ τεστ, προς όφελος της οικογένειας μου κ του συνόλου. Εξηγώ το σκεπτικό.
Κατ'αρχήν σε αντίθεση με όσα διαδίδουν κάποιοι περίεργοι σήμερα, γνωρίζαμε απ'την αρχή (και το λεγαμε) ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ΔΕΝ είναι προστατευμένοι 100% στο θέμα μόλυνσης, αφού η προστασία δεν ήταν 100% ούτε για τη συμπτωματική νόσο.
Σε εκείνη τη φάση της πανδημίας, με σχεδόν μηδενική ανοσολογική κάλυψη, ο στόχος που ενδιέφερε πρωτίστως ήταν η αποτροπή νοσηλείας & θανάτων. Κάτι που έκαναν (κ κάνουν ακόμα) καλά τα εμβόλια.
Συμπληρώνουμε 9 μήνες εμβολιασμών μέσα σε πανδημία. Ευκαιρία να δούμε που βρισκόμαστε ως Κύπρος, ως Ελλάδα, ως Ευρώπη κ παγκόσμια. 👇
/🧵
Βλέποντας την 🇪🇺, ο % μ.ο. εμβολιασμού με τουλάχιστον 1 δόση είναι στο 67% του συνολικού πληθυσμού & στο 63% για πλήρη εμβολιασμό.
Η 🇨🇾 βρίσκεται ακριβώς στα ίδια ποσοστά της ΕΕ, ενώ η 🇬🇷 λίγο πιο κάτω (με 62% και 57% αντίστοιχα).
Την κούρσα στην ΕΕ ηγούνται 🇵🇹🇲🇹🇪🇸 με >80%. 1/
Σημείωση: αυτός ο δείκτης (% επί του συνολικού πληθυσμού κ όχι % σε >18) είναι ο πιο σωστός δείκτης εμβολιαστικής κάλυψης, αφού ο ιός δεν κοιτάει ηλικίες. Ο στόχος είναι η αποτροπή μολύνσεων, νοσηλειών & θανάτων στον συνολικό πληθυσμό, κ άρα ο δείκτης πρέπει να είναι ανάλογος.
2/