Με ρωτούν πολλοί αν το rapid test ή το PCR test μπορούν να ανιχνεύσουν την Όμικρον.
🔸️Σύντομη απάντηση: κανένα απ'τα δύο. Αλλά μπορούμε να την ανιχνεύσουμε έμμεσα.

Εξηγώ πως κ γιατί γίνεται αυτό.👇
Η μέθοδος PCR ανιχνεύει την ύπαρξη των γονιδίων που αναζητάς σε ένα δείγμα.
Τα PCR test που ανιχνεύουν τον ScV2 ψάχνουν συνήθως για 3 γονίδια του ιού: S, N & ORF1 -καθένα υπεύθυνο για συγκεκριμένο τμήμα ιού. Η ύπαρξη των 3 στο δείγμα αποδεικνύει την ύπαρξη γεν.υλικού του ιού.
Το πρόβλημα με την Όμικρον είναι ότι έχει 50 ταυτόχρονες μεταλλάξεις σε όλο το γονιδίωμα του, από τις οποίες >30 είναι στο γονίδιο S, σε αυτό που ευθύνεται για την δημιουργία της κορώνης (την οποία αναγνωρίζουν τα περισσότετα αντισώματα).
Οι πολλές μεταλλάξεις στο γονίδιο-S αλλάζουν το προφίλ αναγνώρισης του απ'το PCR σε βαθμό που η μέθοδος δεν το αναγνωρίζει στο δείγμα.
Όμως η ανίχνευση μόνο των N και ORF1 αρκεί να βγάλει το PCR θετικό.
Αυτό το ονομάζουμε SGTF (S-Gene Target Failure: Αποτυχία Στόχου Γονιδίου S).
Η ύπαρξη σήματος SGTF σε θετικό δείγμα PCR δεν είναι κάτι αγνωστο. Υπήρχε κ στην Άλφα, όπου οι μεταλλάξεις της στο γονίδιο-S μας είχαν φέρει στην ίδια θέση.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, μεταφράζεις την ύπαρξη SGTF σε θετικό PCR ως έμμεσο "σήμα" ύπαρξης της παραλλαγής ("proxy signal").
Επειδή όμως ένα σήμα SGTF σε θετικό PCR μπορεί να μας το δώσει κ άλλη παραλλαγή (πχ Α ή ακόμα κ % της Δ*), ο μόνος τρόπος επιβεβαίωσης της Όμικρον σε ένα δείγμα με SGTF είναι η ανάλυση γενετ. αλληλουχίας (sequencing), η οποία παίρνει χρόνο κ κοστίζει.
* μικρό % των Δ δίνουν SGTF.
Προς το παρόν, κάθε δείγμα με θετικό PCR + SGTF μεταφράζεται ως πιθανό κρούσμα με Όμικρον, σε σχέση με το όριο του σήματος που SGTF που υπήρχε προ-Ο (από διάφορες διάσκορπες παραλλαγές με μεταλλάξεις στο γονίδιο-S).
Κατά μια έννοια είμαστε τυχεροί που μπορέσαμε κ χρησιμοποιήσαμε αυτό το σήμα SGTF ως proxy ανίχνευσης της Ο, εκμεταλλευόμενοι το οτι η Δ δεν έχει SGTF κ ετσι την ανιχνεύσαμε γρηγορα ως διαφοεά απ'το βασικό υπόβαθρο (Δ). Αν αντί για Δ είχαμε την Α, δεν θα τη βρίσκαμε τόσο γρήγορα.
Φυσικά πολλές χώρες κάνουν αλληλουχία πάντα ένα % των δειγμάτων PCR που παίρνουν απ'τα τεστ, ώστε να βλέπουν τι γίνεται με τις παραλλαγές που υπάρχουν στον πληθυσμό (και έτσι ανιχνεύουν κ νέες παραλλαγές).
Πχ η 🇬🇧 ελέγχει ένα 20% όλων των PCR. Άλλες χώρες πολύ λιγότερο..
Το οτι η Όμικρον φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες αλλά τα κρούσματα να φαίνονται σχετικά λίγα, ίσως εξηγείται από την "ευκολία" να ανιχνευθεί το SGTF σε θετικά PCR, αφού είναι κάτι που το ξεχωρίζει από την Δ.
nytimes.com/interactive/20…
** Για να προλάβω παρεξηγήσεις:
Τα ράπιντ και τα PCR αναγνωρίζουν την ύπαρξη του ιού μέσω αντιγόνου & γενετικού υλικού αντίστοιχα.
ΔΕΝ ξεχωρίζουν όμως την μια παραλλαγή από την άλλη. Γι'αυτό είπα "δεν ανιχνεύουν την Ο". Δεν εννοώ "δεν ανιχνεύουν τον ιό".

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Nikolas Dietis ᴾʰᴰ

Nikolas Dietis ᴾʰᴰ Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @N_Dietis

21 Nov
Ένα θρεντ ενημέρωσης για την αντιμικροβιακή αντοχή, ξεκινώντας από μια οικογενειακή ιστορία.
Αυτός είναι ο προπάππους μου.
Πατέρας 7 παιδιών, μορφωμένος (για την εποχή του) κ δουλευταράς. Χτύπησε σοβαρά στο πόδι καθώς όργωνε πορτοκαλιές. Η πληγή μολύνθηκε κ πέθανε αβοήθητος.
1/🧵
Οι περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή του προπάππου μου δεν πέθαιναν από καρκίνο ή καρδιοπάθειες. Πέθαιναν από τραύματα & μολύνσεις. Ότι βοήθεια είχαν ήταν από εμπειρικά γιατροσόφια, τα πλείστα των οποίων ήταν πολύ ήπια. Βλέπετε, δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμη τα αντιβιοτικά..
2/
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Γερμανός Paul Ehrlich, ο πατέρας της ανοσοχημειοθεραπείας (Nobel Ιατρικής 1908), οραματιζόταν να χρησιμοποιηθούν χημικές ουσίες για να σκοτώνουν επιλεκτικά τα μικρόβια που μας μολύνουν. Τα ονόμασε "μαγικές σφαίρες" (magic bullets).
3/
Read 30 tweets
7 Nov
Το 2014, σε μια επίσκεψή μου σε τοπικό Φαρμακείο στο Hobart Αυστραλίας, είδα κάτι παράξενο στο ράφι. Τρία πακέτα Nurofen τα οποία είχαν περιγραφή που παρέμπεμπε στο ότι το καθένα ήταν για συγκεκριμένο είδος πόνου. Και τα 3 είχαν ακριβώς την ίδια ποσότητα/είδος δραστικής ουσίας.
Μελετώντας προσεκτικά το πακετάρισμα & τις πληροφορίες στο καθένα, δεν είχαν ΚΑΜΙΑ απολύτως διαφορά μεταξύ τους!
Όταν η δραστική ουσία, η ποσότητά της & η μορφή ενός σκευάσματος είναι η ίδια, δεν μπορεί να υπάρχει αξίωμα (ή υπόνοια) για διαφορετική ένδειξη ή ειδικότητα. Κανόνας.
Έβγαλα αυτή την φωτογραφία από εκείνο το Φαρμακείο και προχώρησα σε έγγραφη καταγγελία στην Αρχή προστασίας του Καταναλωτή της Αυστραλίας (ACCC), από την οποία έμαθα μετά ότι κ άλλοι επιστήμονες και καταναλωτές είχαν κάνει το ίδιο..
Read 9 tweets
9 Oct
Είμαι πλήρως εμβολιασμένος. Παρ'όλα αυτά, μια φορά την εβδομάδα κάνω εθελοντικά ένα (δωρεάν) ράπιντ τεστ, προς όφελος της οικογένειας μου κ του συνόλου. Εξηγώ το σκεπτικό.
Κατ'αρχήν σε αντίθεση με όσα διαδίδουν κάποιοι περίεργοι σήμερα, γνωρίζαμε απ'την αρχή (και το λεγαμε) ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ΔΕΝ είναι προστατευμένοι 100% στο θέμα μόλυνσης, αφού η προστασία δεν ήταν 100% ούτε για τη συμπτωματική νόσο.
Σε εκείνη τη φάση της πανδημίας, με σχεδόν μηδενική ανοσολογική κάλυψη, ο στόχος που ενδιέφερε πρωτίστως ήταν η αποτροπή νοσηλείας & θανάτων. Κάτι που έκαναν (κ κάνουν ακόμα) καλά τα εμβόλια.
Read 17 tweets
5 Oct
Συμπληρώνουμε 9 μήνες εμβολιασμών μέσα σε πανδημία. Ευκαιρία να δούμε που βρισκόμαστε ως Κύπρος, ως Ελλάδα, ως Ευρώπη κ παγκόσμια. 👇
/🧵
Βλέποντας την 🇪🇺, ο % μ.ο. εμβολιασμού με τουλάχιστον 1 δόση είναι στο 67% του συνολικού πληθυσμού & στο 63% για πλήρη εμβολιασμό.
Η 🇨🇾 βρίσκεται ακριβώς στα ίδια ποσοστά της ΕΕ, ενώ η 🇬🇷 λίγο πιο κάτω (με 62% και 57% αντίστοιχα).
Την κούρσα στην ΕΕ ηγούνται 🇵🇹🇲🇹🇪🇸 με >80%.
1/
Σημείωση: αυτός ο δείκτης (% επί του συνολικού πληθυσμού κ όχι % σε >18) είναι ο πιο σωστός δείκτης εμβολιαστικής κάλυψης, αφού ο ιός δεν κοιτάει ηλικίες. Ο στόχος είναι η αποτροπή μολύνσεων, νοσηλειών & θανάτων στον συνολικό πληθυσμό, κ άρα ο δείκτης πρέπει να είναι ανάλογος.
2/
Read 17 tweets
23 Sep
Χθες έγινε η συνάντηση της επιτροπής ACIP του CDC για την 3η δόση (booster) της Pfizer και παρουσιάσθηκαν αρκετά δεδομένα που πιστεύω κάποια ενδιαφέρουν τον κόσμο.
Έγιναν 11 παρουσιάσεις, οπότε θα αναφέρω μόνο τα σημαντικά κατ'εμέ, με όσο πιο απλά λόγια μπορώ. Let's go 👇
1/🧵
Κατ'αρχήν χθες, "συμπτωματικά", απεφάνθει o FDA να εγκρίνει την 3η δόση (booster) σε συγκεκριμένες ομάδες (>65 & σε όσους με αυξημένο ρίσκο λόγω εργασίας ή υποκείμενων). Tώρα θα αποφασίσει το CDC πως θα γίνει αυτή η χρήση απ'τον πληθυσμό (εξού και η συνάντηση της επιτροπής).
2/
[Σημείωση: Την όρεξη & ιδέα της μεταφοράς αυτών των δεδομένων την πήρα από την @HelenBranswell η οποία παρακολουθεί & μεταδίδει ζωντανά πολλές συνεδριάσεις του FDA/CDC - όσοι ενδιαφέρεστε για ποιοτική ενημέρωση, ακολουθήστε την].
Πάμε στο ψητό.
3/
Read 25 tweets
2 Sep
Το θέμα της 3ης δόσης εμβολιασμών είναι μια πραγματικότητα. Χρειάζεται; Γιατί; Σε ποιους; Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο;
Βασισμένος σε δεδομένα βιβλιογραφίας, βάζω σε μια σειρά τις σκέψεις μου κ παρουσιάζω 3 βασικά συμπεράσματα.
Ώρα για mega-θρεντ 👇
(κάντε καφέ..🙄)
1/🧵
Κατ'αρχήν να πω ότι το θέμα το έχω αναπτύξει στο σημερινό δημοσιευμένο άρθρο μου στην @HuffPostGreece. Στο θρέντ αυτό θα αναφέρω τα βασικά σημεία του, αλλά αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες κ πλήρεις πηγές, μπορείτε να το βρείτε στο λινκ 👇
Ξεκινάμε!
huffingtonpost.gr/entry/yia-poio…
2/
Κατ'αρχήν, 2 είναι οι γενικές συνθήκες που, εάν αληθείς, καταστούν αναγκαία μια 3η δόση:
1⃣ Να υπάρξει σημαντική μείωση της ανοσίας/προστασίας των εμβολιασμένων ή κάποιας ομάδας αυτών, που να αντικατοπτρίζεται σε μολύνσεις ή νοσήσεις (άρα 3η δόση ως ενισχυτική - "booster")
3/
Read 41 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(