Ένα θρεντ ενημέρωσης για την αντιμικροβιακή αντοχή, ξεκινώντας από μια οικογενειακή ιστορία.
Αυτός είναι ο προπάππους μου.
Πατέρας 7 παιδιών, μορφωμένος (για την εποχή του) κ δουλευταράς. Χτύπησε σοβαρά στο πόδι καθώς όργωνε πορτοκαλιές. Η πληγή μολύνθηκε κ πέθανε αβοήθητος.
1/🧵
Οι περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή του προπάππου μου δεν πέθαιναν από καρκίνο ή καρδιοπάθειες. Πέθαιναν από τραύματα & μολύνσεις. Ότι βοήθεια είχαν ήταν από εμπειρικά γιατροσόφια, τα πλείστα των οποίων ήταν πολύ ήπια. Βλέπετε, δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμη τα αντιβιοτικά..
2/
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Γερμανός Paul Ehrlich, ο πατέρας της ανοσοχημειοθεραπείας (Nobel Ιατρικής 1908), οραματιζόταν να χρησιμοποιηθούν χημικές ουσίες για να σκοτώνουν επιλεκτικά τα μικρόβια που μας μολύνουν. Τα ονόμασε "μαγικές σφαίρες" (magic bullets).
3/
Αυτό που δεν γνωρίζει ευρέως ο κόσμος, είναι ότι ο Paul Ehrlich ήταν αυτός που ανακάλυψε το πρώτο αντιβιοτικό (1909): την αρσαφεναμίνη, για το βακτήριο της σύφιλης.
Δεν πήρε την έκταση που άξιζε, διότι ήταν αποτελεσματικό μόνο στο συγκεκριμένο βακτήριο.
4/
microbiologysociety.org/members-outrea…
Μέχρι που ήρθε το 1928, όταν ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ άλλαξε την Ιατρική ολοκληρωτικά, με μια τυχαία ανακάλυψη: μια φυσική ουσία που έβγαζε ο μύκυτας penicillium notatum και απέτρεπε την αναπαραγωγή του σταφυλόκκοκου στο τριβλίο του. Την ονόμασε πενικιλλίνη.
5/
Μέχρι το 1939 προσπάθησε ο Fleming και πολλοί άλλοι, να απομονώσουν και να συνθέσουν μαζικά την πενικιλλίνη, χωρίς επιτυχία. Μέχρι που έγινε το πρώτο, το 1939 από μια ομάδα του Πανεπιστημίου Οξφόρδης, και το δεύτερο το 1941 από την Αμερικανική Κυβέρνηση για χρήση στον 2ο.ΠΠ.
6/
H ανακάλυψη της πενικιλλίνης άλλαξε την Ιατρική γιατί, αφενός μεν ήταν το πρώτο αντιβιοτικό με ευρεία χρήση καθώς ήταν αποτελεσματικό σε διαφορετικά βακτήρια, αφετέρου δε ήταν η βάση για την ανάπτυξη διαφορετικών νέων μορφών/παραγώγων πενικιλλίνης.
7/
antimicrobe.org/d24.asp
Από τότε, νέα αντιβιοτικά άρχισαν να ανακαλύπτονται & να παράγονται με μεγάλο ρυθμό, φτάνοντας μέχρι κ σε 10 νέα αντιβιοτικά/έτος, για διάφορες ασθένειες και μικρόβια..
Η χρυσή εποχή των αντιβιοτικών είχε άμεση επίπτωση στην κατακόρυφη αύξηση του μέσου όρου προσδόκιμου ζωής.
8/
Δυστυχώς, αυτό που παραβλέπαμε απ'τα 1970s το ζούμε σήμερα: την εποχή της κρίσης. Όπου η ανακάλυψη & παραγωγή νέων αντιβιοτικών έχει πέσει δραματικά και η ανάπτυξη Αντιμικροβιακής Αντοχής (ΑΑ) απειλεί όχι μόνο να μας πάει πίσω στα 20s, αλλά κ χειρότερα..
Τι είναι όμως η ΑΑ;
9/
Δύο πράγματα για τα μικρόβια. Είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που αναπαράγονται ταχύτατα. Έχουμε 5 κατηγορίες με εντελώς διαφορετικα είδη. Το κάθε είδος υπεύθυνο για πολλές ασθένειες σε ανθρώπους. Βακτήρια και Ιοί είναι οι πιο επικίνδυνες πηγές επιδημιών και πανδημιών..
10/
Για κάθε ένα από αυτά τα ήδη μικροβίων, έχουμε τα αντίστοιχα φάρμακα ως αντιμικροβιακή θεραπεία. Η κάθε κατηγορία φαρμάκων, ΔΕΝ είναι δραστική σε κατηγορία άλλου είδους άλλης κατηγορίας.
πχ τα αντιβακτηριακά (τα οποία τα λέμε συχνά και "αντιβιοτικά"), σκοτώνουν μόνο βακτήρια.
11/
Τα μικρόβια βρίσκονται στη Γη εδώ κ δις χρόνια. Πολύ πιο πριν από τον άνθρωπο, είχαν την ευκαιρία να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν απίστευτα αποτελεσματικούς μηχανισμούς αποτελεσματικής αναπαραγωγής και επιβίωσης. Ο άνθρωπος στην αρχή ήταν ένα μέσο ευκολίας μετάδοσης τους..
12/
Τα βακτήρια διπλασιάζονται πολύ γρήγορα (μέσο όρο ανά 20 λεπτά) κ ανταγωνίζονται με άλλα βακτήρια/μικρόβια για επιβίωση και ευκαιρία μετάδοσης/αναπαραγωγής.
Αυτός ο γρήγορος ρυθμός αναπαραγωγής προωθεί συχνές τυχαίες μεταλλάξεις (όπως κ στους ιούς).
13/
Ασχέτως των κάθε μεταλλάξεων που μπορεί να έχει κάθε βακτήριο ενός είδους, αν το αντίστοιχο φάρμακο στοχεύει σε έναν κοινό στόχο, το αντιβιοτικό αυτό θα είναι δραστικό. Θα θεραπεύσει δλδ αποτελεσματικά την βακτηριακή λοίμωξη.
14/
Αν όμως ένα βακτήριο κάνει μια μετάλλαξη, και αυτή τυγχάνει να είναι στον στόχο του φαρμάκου, τότε το φάρμακο θα σκοτώσει όλα τα άλλα βακτήρια και δεν θα μπορεί να σκοτώσει αυτό με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, αφήνοντάς του "χώρο" να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί μόνο αυτό..
15/
Σ'αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαμε να πάρουμε άλλο αντιβιοτικό, που να στοχεύει σε άλλο στόχο (όχι στον μεταλλαγμένο), ο οποίος θα είναι και αυτός κοινός σε όλα τα βακτήρια της λοίμωξης.
Αλλά για πόσο θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Να αλλάζουμε συνεχώς αντιβιοτικά;
16/
Σε κάποια φάση τα βακτήρια της λοίμωξης που θέλουμε να θεραπεύσουμε δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν από κανένα αντιβιοτικό που έχουμε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή κάποιου που θα μολυνθεί με αυτά τα βακτήρια, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτε..
Αντιμικροβιακή Αντοχή.
17/
Απ'τα παραπάνω είναι κατανοητό ότι τα αντιβιοτικά ΔΕΝ ευθύνονται για τις μεταλλάξεις των βακτηρίων, αλλά η χρήση τους όντως συνεισφέρει στην ανάδειξη ανθεκτικών στελεχών.
Και επειδή δεν μπορούμε να ΜΗΝ χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά καθόλου, ο ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ τους είναι το κλειδί.
18/
Και τι εννοούμε λέγοντας "τρόπο χρήσης";
🔹Αποτροπή κατάχρησης
🔹Κατάλληλη/σωστή χρήση
🔹Ελεγχόμενη μη-ανθρωπινη χρήση
19/
Στην κατάχρηση αντιβιοτικών, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι στις πρώτες Ευρωπαϊκές θέσεις. Καταναλώνουμε πολύ περισσότερα αντιβιοτικά, πολύ πιο συχνά, από όσο πρέπει. Άσκοπη χρήση σημαίνει ότι το κάνουμε πολύ πιο εύκολο να αναδειχθούν ανθεκτικά στελέχη..
20/
Μιλώντας για ακατάλληλη χρήση, πρόσφατη μελέτη στην 🇬🇧 έδειξε ότι το 43% των αντιβιοτικών που συνταγογραφούνται είναι αχρείαστα ή μη-ενδεδειγμένα! Παρόμοιο ποσοστά (και μεγαλύτερα) υπάρχουν κ σε άλλες μελέτες άλλων χωρών.
21/
bmj.com/content/367/bm…
Σε μια μελέτη που έγινε μεταξύ 2016-2018, ρωτήσανε απλό κόσμο για ποιό λόγο παίρνει το αντιβιοτικό του. Οι απαντήσεις ήταν απίστευτες.. Ανάμεσα σε άλλα, το 35% είπαν ότι το έπαιρναν επειδή είχαν κάποια συμπτώματα χωρίς να ξέρουν τι λοίμωξη είχαν!
22/
Το πιο κοινό λάθος ακατάλληλης χρήσης, είναι όταν δίνονται αντιβιοτικά (=αντιβακτηριακά), για λοιμώξεις που ευθύνονται ιοί και άρα αυτά τα φάρμακα δεν κάνουν απολύτως τίποτα.. Εκτός από το να αναδυκνύουν βακτήρια με μεταλλάξεις μέσα στον οργανισμό.
23/
Και πάμε στο επόμενο πρόβλημα. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών σε κτηνοτροφία και γεωργία. Η κατάχρηση αυτή αναδυκνύει ανθεκτικά μικρόβια που μπορούν να επηρεάσουν και τον άνθρωπο.
Η Κύπρος είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κτηνοτροφία, κ η Ελλάδα πολύ πάνω του ανώτατου ορίου.
24/
Το πρόβλημα έχει γίνει τεράστιο. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 700χιλ άνθρωποι από ανθεκτικά μικρόβια και προβλέπεται ότι το 2050 θα φτάσουμε τα 12εκ θανάτων/έτος.
Τα αντιβιοτικά μας είναι πολύτιμα. Έχουμε ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν χωρίς αυτά. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό..
25/
Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σταθερά σε κακή θέση μέσα στην ΕΕ. Αν κάτι πρέπει να κάνουμε ΕΜΕΙΣ πρώτα, είναι να διορθώσουμε τουλάχιστον τα του οίκου μας, πριν αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την παγκόσμια κοινότητα για να συνεισφέρουμε.
26
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πολίτες; Τι μπορούν να κάνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι; Τι μπορεί να κάνει η Πολιτεία; Πολλά. Παρακάτω δίνω μερικά παραδείγματα. Η ευθύνη είναι συλλογική, αλλά η Πολιτεία έχει το χρέος να ηγηθεί και να ορίσει το δρόμο βελτίωσης.
Η Αντιμικροβιακή Αντοχή είναι παγκόσμιο πρόβλημα, στο οποίο έχουμε κλείσει τα μάτια εδώ και πολλές δεκαετίες. Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγα χρόνια ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ αντιβιοτικά για πολλές ασθένειες που σήμερα τις θεραπεύουμε μετά βίας..
28/
Κλείνω με μια προφητική δήλωση του Fleming, που παραμένει σήμερα πιο πολύ από ποτέ, επίκαιρη.
29/
Σημ: Κάποια από τα παραπάνω ήταν μέρος μιας ανοικτής δημόσιας διάλεξης που έδωσα στα πλαίσια του Ιεροκήπιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Πάφου, περίπου πριν 2 χρόνια, λίγο πριν την πανδημία και είπα να τα δημοσιεύσω με αφορμή τη φετινή παγκόσμια εβδομάδα Αντιμικροβιακής Αντοχής.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Nikolas Dietis ᴾʰᴰ

Nikolas Dietis ᴾʰᴰ Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @N_Dietis

7 Nov
Το 2014, σε μια επίσκεψή μου σε τοπικό Φαρμακείο στο Hobart Αυστραλίας, είδα κάτι παράξενο στο ράφι. Τρία πακέτα Nurofen τα οποία είχαν περιγραφή που παρέμπεμπε στο ότι το καθένα ήταν για συγκεκριμένο είδος πόνου. Και τα 3 είχαν ακριβώς την ίδια ποσότητα/είδος δραστικής ουσίας.
Μελετώντας προσεκτικά το πακετάρισμα & τις πληροφορίες στο καθένα, δεν είχαν ΚΑΜΙΑ απολύτως διαφορά μεταξύ τους!
Όταν η δραστική ουσία, η ποσότητά της & η μορφή ενός σκευάσματος είναι η ίδια, δεν μπορεί να υπάρχει αξίωμα (ή υπόνοια) για διαφορετική ένδειξη ή ειδικότητα. Κανόνας.
Έβγαλα αυτή την φωτογραφία από εκείνο το Φαρμακείο και προχώρησα σε έγγραφη καταγγελία στην Αρχή προστασίας του Καταναλωτή της Αυστραλίας (ACCC), από την οποία έμαθα μετά ότι κ άλλοι επιστήμονες και καταναλωτές είχαν κάνει το ίδιο..
Read 9 tweets
9 Oct
Είμαι πλήρως εμβολιασμένος. Παρ'όλα αυτά, μια φορά την εβδομάδα κάνω εθελοντικά ένα (δωρεάν) ράπιντ τεστ, προς όφελος της οικογένειας μου κ του συνόλου. Εξηγώ το σκεπτικό.
Κατ'αρχήν σε αντίθεση με όσα διαδίδουν κάποιοι περίεργοι σήμερα, γνωρίζαμε απ'την αρχή (και το λεγαμε) ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ΔΕΝ είναι προστατευμένοι 100% στο θέμα μόλυνσης, αφού η προστασία δεν ήταν 100% ούτε για τη συμπτωματική νόσο.
Σε εκείνη τη φάση της πανδημίας, με σχεδόν μηδενική ανοσολογική κάλυψη, ο στόχος που ενδιέφερε πρωτίστως ήταν η αποτροπή νοσηλείας & θανάτων. Κάτι που έκαναν (κ κάνουν ακόμα) καλά τα εμβόλια.
Read 17 tweets
5 Oct
Συμπληρώνουμε 9 μήνες εμβολιασμών μέσα σε πανδημία. Ευκαιρία να δούμε που βρισκόμαστε ως Κύπρος, ως Ελλάδα, ως Ευρώπη κ παγκόσμια. 👇
/🧵
Βλέποντας την 🇪🇺, ο % μ.ο. εμβολιασμού με τουλάχιστον 1 δόση είναι στο 67% του συνολικού πληθυσμού & στο 63% για πλήρη εμβολιασμό.
Η 🇨🇾 βρίσκεται ακριβώς στα ίδια ποσοστά της ΕΕ, ενώ η 🇬🇷 λίγο πιο κάτω (με 62% και 57% αντίστοιχα).
Την κούρσα στην ΕΕ ηγούνται 🇵🇹🇲🇹🇪🇸 με >80%.
1/
Σημείωση: αυτός ο δείκτης (% επί του συνολικού πληθυσμού κ όχι % σε >18) είναι ο πιο σωστός δείκτης εμβολιαστικής κάλυψης, αφού ο ιός δεν κοιτάει ηλικίες. Ο στόχος είναι η αποτροπή μολύνσεων, νοσηλειών & θανάτων στον συνολικό πληθυσμό, κ άρα ο δείκτης πρέπει να είναι ανάλογος.
2/
Read 17 tweets
23 Sep
Χθες έγινε η συνάντηση της επιτροπής ACIP του CDC για την 3η δόση (booster) της Pfizer και παρουσιάσθηκαν αρκετά δεδομένα που πιστεύω κάποια ενδιαφέρουν τον κόσμο.
Έγιναν 11 παρουσιάσεις, οπότε θα αναφέρω μόνο τα σημαντικά κατ'εμέ, με όσο πιο απλά λόγια μπορώ. Let's go 👇
1/🧵
Κατ'αρχήν χθες, "συμπτωματικά", απεφάνθει o FDA να εγκρίνει την 3η δόση (booster) σε συγκεκριμένες ομάδες (>65 & σε όσους με αυξημένο ρίσκο λόγω εργασίας ή υποκείμενων). Tώρα θα αποφασίσει το CDC πως θα γίνει αυτή η χρήση απ'τον πληθυσμό (εξού και η συνάντηση της επιτροπής).
2/
[Σημείωση: Την όρεξη & ιδέα της μεταφοράς αυτών των δεδομένων την πήρα από την @HelenBranswell η οποία παρακολουθεί & μεταδίδει ζωντανά πολλές συνεδριάσεις του FDA/CDC - όσοι ενδιαφέρεστε για ποιοτική ενημέρωση, ακολουθήστε την].
Πάμε στο ψητό.
3/
Read 25 tweets
2 Sep
Το θέμα της 3ης δόσης εμβολιασμών είναι μια πραγματικότητα. Χρειάζεται; Γιατί; Σε ποιους; Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο;
Βασισμένος σε δεδομένα βιβλιογραφίας, βάζω σε μια σειρά τις σκέψεις μου κ παρουσιάζω 3 βασικά συμπεράσματα.
Ώρα για mega-θρεντ 👇
(κάντε καφέ..🙄)
1/🧵
Κατ'αρχήν να πω ότι το θέμα το έχω αναπτύξει στο σημερινό δημοσιευμένο άρθρο μου στην @HuffPostGreece. Στο θρέντ αυτό θα αναφέρω τα βασικά σημεία του, αλλά αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες κ πλήρεις πηγές, μπορείτε να το βρείτε στο λινκ 👇
Ξεκινάμε!
huffingtonpost.gr/entry/yia-poio…
2/
Κατ'αρχήν, 2 είναι οι γενικές συνθήκες που, εάν αληθείς, καταστούν αναγκαία μια 3η δόση:
1⃣ Να υπάρξει σημαντική μείωση της ανοσίας/προστασίας των εμβολιασμένων ή κάποιας ομάδας αυτών, που να αντικατοπτρίζεται σε μολύνσεις ή νοσήσεις (άρα 3η δόση ως ενισχυτική - "booster")
3/
Read 41 tweets
27 Aug
Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη αλλά προσπαθούν να κάμψουν τις φοβίες κ τις ανησυχίες τους. Άλλοι τους λένε "ψέκες" επειδή δεν εμβολιάστηκαν, άλλοι τους σερβίρουν παραπληροφόριση ενισχύοντας το φόβο τους.
Ως επιστήμονες πρέπει να τους στηρίξουμε.
1/🧵
Αυτό είναι κάτι στο οποίο αναφέρομαι από πέρσι, κ συνεχίζω μέχρι κ τώρα. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι θύματα, όχι θύτες.
Και συνεπώς η δική μας συμπεριφορά & πράξη, όσων πιστεύουμε στην Επιστήμη κ στις διαδικασίες της, είναι πολύ σημαντική.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αντιεμβολιαστές, δεν είναι συνωμοσιολόγοι, δεν λένε αρλούμπες στα ΜΚΔ, δε σπάνε βιτρίνες.
Είναι γενικά άνθρωποι διακριτικοί, ρωτάνε ευγενικά, διασταυρώνουν πληροφορίες, έχουν κ πολύ άγχος.. Όσο περισσότερη πίεση δέχονται, τόσο πιο πολύ αμφιβάλλουν.
Read 12 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(