1. Quatre notes sobre la lectura. Tots llegim des d’un lloc. Aquest lloc té un caràcter històric, en el sentit que, a cada moment de la història, la literatura té un lloc, un prestigi i una circulació diferent. També les idees sobre el que és la literatura i el que ha de fer.
2. També té un caràcter biogràfic: depèn del que hem llegit, de com, de quan, de com som nosaltres, del que ens ha anat modelant el gust, de què ens fa gaudir i què no, de què ens ha violentat o avergonyit o intimidat.
3. Pretendre que un lector flota en el buit, o que el seu gust és estrictament seu, és una bestiesa. Està determinada per mil factors que són, bàsicament, altres, alteritats. En aquest sentit, també ho és pretendre que la literatura no és, al seu torn, històrica.
4. El que hi ha, quan llegim, són dues historicitats que topen. Jauss, Gadamer i tants altres han parlat justament d’aquests ‘horitzons’ històrics que es toquen en l’acte de lectura, com es toquen les tangents. Horitzons que són irreductibles l'un a l'altre.
5. La pregunta és què en fem, com a lectors, d’aquests dos horitzons. Podem arrossegar l’horitzó de l’obra cap al nostre i jutjar-lo estrictament des d’aquí. Les nostres categories, les nostres idees, els nostres valors morals. Esborrar l'alteritat de l'obra en favor nostre.
6. Llavors, deixarem de llegir la tragèdia grega perquè és sexista, parlarem de l’inconscient d’Ulysses i entendrem que tot el que ens irrita de l’obra és signe d’un error o una incapacitat, quan potser té a veure amb una idea de la literatura que ja no està en marxa.
7. Hi ha l’alternativa d’anar completament cap a l’horitzó històric del text, i llegir-ho tot en la clau del seu context, dels seus valors, etc. amb el perill que, llavors, desapareixem com a lectors i ens convertirm més aviat en historiadors.
8. O podem assajar alguna mena d’equilibri, de diàleg, entre aquestes dues historicitats. Ni nosaltres som el criteri absolut, o final, ni ho és l'obra. D’això, alguns, en diuen llegir.
9. Per a fer-ho, ens cal tant insistir en el nostre temps com avançar cap al temps de l’obra. Hem de poder resistir l'estirada fascinadora de l'obra i, alhora, hem de combatre l'arrogància de pensar que l'obra s'ha escrit per a nosaltres, que en som els destinataris finals.
10. Tot això parteix, a més, d’una altra idea important: que les obres no tenen una sola lectura. Això no vol dir que la nostra de particular no sigui vàlida, sinó que no és l’única. Tampoc vol dir que qualsevol lectura sigui vàlida. Si ho fos, amb un text en tindríem prou.
11. Llegir què n’han dit altres lectors, d’un llibre, com l’han interpretat, què hi han vist, com li han donat sentit, no és només una feina informativa o contextual: és ser conscient que cada obra té diverses lectures, totes elles parcials. Com la nostra.
12. Llegir lectures d’altres, doncs, és una manera d’enriquir la nostra lectura, no d’empobrir-la. Suposa reconèixer el caràcter de milfulls d'un text i renunciar al narcissisme de pensar que, el que no hi hem vist, és que no hi és. És, essencialment, un acte d’humilitat.
13. Aquesta humilitat no té res de submissa, al contrari, però sovint es confón amb validar l'autoritat dels altres per sobre de la nostra. Em sembla veure-hi aquí una ressonància catòlica en la manera de relacionar-se amb un text.
14. Per llegir una obra no ens cal la glossa d’una institució que ostenta la interpretació ‘correcta’. Per molt que certes acadèmies l'hagin pretès, aquesta autoritat, en literatura no existeix. Fa temps que la teoria literària, entre d'altres, l'ha desmuntada.
15. Una altra cosa és que aquí no agradi gens, la teoria, però això és tota una altra història.
16. Contra aquesta noció catòlica de l’autoritat, em sembla molt més interessant la proposta protestant: llegim el text directament, sí, però el debatem en comunitat.
17. Precisament perquè no n'hi ha una, de lectura, podem parlar-ne. Si existís, la lectura única, l'únic que podríem fer és acceptar-la i callar.
18. I Bon Nadal a tothom!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Borja Bagunyà

Borja Bagunyà Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @BorjaBagunya

23 Dec
Si llegiu Moby Dick esperant-hi una novel·la d'aventures típica, no us agradarà gens, no.
El que vull dir és que, en literatura, és important saber qui llegeix, i des d'on. Què li demana, als llibres. No sé si hi ha cap altra objectivitat que no sigui aquesta.
Que no ho dic jo, que ho deia Barthes als seixanta, tot i que ell ho plantejava en termes d'honestedat crítica.
Read 6 tweets
21 Dec
Un llibre que m'ha entusiasmat recentment és 'Àngels de l'univers', d'Einar Már Gudmundsson. A banda d'oferir un relat brillant del lloc de l'esquizofrènia a la Islàndia de la segona meitat del XX, i que fa ballar el llenguatge de manera extraordinària...
... el que més me n'ha sacsejat és el que fa Gudmundsson amb el que en diríem 'la pròpia experiència'. Son germà, Pálmi, era esquizofrènic, va viure durant els anys que cobreix la novel·la i va morir vora els quaranta. Gudmundsson en fa el narrador i protagonista.
És a dir, no escriu el llibre de l'autor, Gudmundsson, que ha viscut amb un esquizofrènic i ens n'explica les dureses i les belleses i critica el món que l'envolta i ens diu què n'ha tret, de tot això, o com ha afectat la seva escriptura, etc.
Read 8 tweets
10 Feb 20
En @puigtobella publica avui aquesta peça infame sobre els Premis Ciutat de Barcelona i m'agradaria dir-ne un parell de coses.
@puigtobella En primer lloc, en Puigtobella sembla convençut que la feina, no d'un, sinó de tres jurats, professionals i independents (els jurats del Ciutat de Barcelona han canviat cada any) es fa exclusivament en relació a l'Òmnium. Estaria bé que expliqués per què ho creu.
@puigtobella Ja posats, estaria bé que mencionés a l'article que ell mateix forma part del comité de selecció de l'Òmnium, que són qui passen una preselecció de finalistes al jurat, tal com consta al web: omnium.cat/ca/projectes/p…
Read 11 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(