1️⃣ Borsada temettü-25 endeksinde yer alan şirketlerin her biri birbirinden kıymetli. Bu şirketler hem olgun ve istikrarlı. Merak edip baktım, 2000-2022 yılları arasında şu anki TM25 endeksi üyesi hisselerden oluşan eşit ağırlıklı portföy acaba nasıl bir performans sergilemiş? ++
3️⃣ 2000 yılında bu 25 şirketin 13’ü mevcuttu. Zamanla diğerleri de borsada işlem görmeye başladı. Sonuç olarak şu anki bu şirketlerin hisselerinden oluşan eşit ağırlıklı portföy yıllık ortalama %31 getiri sağlamış (temettü ve sermaye artırımlarının etkisi dikkate alınarak). ++
4️⃣ XU100 getiri endeksinin (temettu ve sermaye artırımlarına göre düzeltilmiş endeks) yıllık ortalama getirisi ise yüzde 18. İki portföyün yıllık standart sapmaları hemen hemen aynı. Ancak TM25 şirketlerinin üstünlüğü sadece daha yüksek getiri sağlamalarından ibaret değil. ++
5️⃣ Asıl olay bu şirketlerin upside anlamında iyi oluşları değil downside (kayıplar) açısından üstün olmaları. XU100 (getiri) endeksinin yıllık getirilerinin yüzde 30’u sıfırın altındayken TM25 portföyünün yıllık getirilerinin ise sadece yüzde 12’si negatif olmuş bu 22 yılda. ++
6️⃣ Özetle XU100 her on yılın üçünde zarar ettirirken TM25 hisseleri portföyü her sekiz yılın sadece birinde zarar ettirmiş. Şimdi de biraz bileşkelemenin (compounding) gücüne değinelim ve 22 yılda nereden nereye gelmişiz buna bakalım. ++
7️⃣ 2000 yılında XU100’e yatırılan 10 bin lira bugün 188 bin liraya ulaşmış, TM25 üyesi hisselere eşit ağırlıklı olarak yatırılan 10 bin lira ise dağıtılan temettüler geri aynı hisselere yatırılmak kaydıyla bugün tam 2.37 milyon lira seviyesine ulaşmış. 22 yılda 12.5 kat fark. ++
8️⃣ Aynı hesabı dolar cinsinden yaparsak, 2000 yılında 18573 dolarıyla 10 bin lira alan ve bu parayı XU100’e yatıran biri, şuanki 188 bin lirasıyla 13667 dolar alabilir. Ama aynı parayı TM25 portföyüne yatıran kişinin bugünkü parası 171900 dolar ediyor. ++
9️⃣ Sonuç: temettü hisselerinde temettüleri yemek yerine geri yatırmak kazancın anahtarı. Bir de hem borsada hem kripto parada hem evde, arsada, arazide kazancın anahtarı sabır!
🔟 @CavusOrhan Bey olaya farklı bir açıdan baktı ve 22 yıl önce yatırılan X TL bugün kaça ulaşırdan ziyade düzenli BES öder gibi asgari ücretin %10’unu her ay bu hisselere eşit yatırsak bugün ne ederdi diye sordu. Toplam yatan 23,391 TL.
100-endeks: 91 bin TL,
TM25: 428 bin TL.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1️⃣ Temettü emekliliği güzel. Temettü gelirini yemesi de tatlı. Türkiye’de temettü dağıtma alışkanlığı oturmuş şirketler de genelde kaliteli şirketler. Seviyoruz. Ama seçenekler sadece Türkiye’yle mi sınırlı? “Home Bias” denilen bir olgu var.
2️⃣ Genelde insanlar kendi ülkelerindeki şirketlere yatırım yapıyorlar, yabancı alternatiflere ya ulaşamıyorlar, ya takip edemiyorlar ya da akıllarına gelmiyor. Seçenekleri sınırlamak ister istemez bazı çok cazip fırsatları da kaçırmak anlamına geliyor.
3️⃣ Ben bugün size yabancı temettü şirketlerinden örnekler vereceğim. Dünyanın açık ara en gelişmiş, en etkin hisse senedi piyasası ABD’de. En büyük şirketler de orada. ABD’de en kaliteli temettü şirketlerini içeren bazı endeksler (fonlar) mevcut. İlki DJ US Select Dividend Index.
1️⃣ Size ev fiyatları ile kiralar arasındaki ilişkiyi ortaya koyan Ricardo’cu kira modelini tanıtayım. Ancak model uzun ve biraz da teknik olduğundan önce önemli bulguları listeleyeceğim. Meraklı olan arkadaşlar twit zincirini okumaya devam edip detayları inceleyebilirler.
2️⃣ i- Faizlerdeki artışlar kira çarpanını düşürür. Yani ev fiyatlarını kiralara kıyasla geriletir.
ii- Nüfus artış hızı yüksek şehirlerde kira büyüme hızı da yükseldiğinden kira çarpanı artar, ev fiyatları kiralara kıyasla yüksek olur.
3️⃣ iii- Şehrin dış kısımlarındaki evlerin beklenen kira büyümeleri daha yüksektir. Bu nedenle kira çarpanları da yüksek olur. Yani çeperlerde kiralar düşük ev fiyatları daha yüksektir.
Öğretmen bey Erdemir’e mail atıp Ukrayna gelişmelerinin şirkete olası etkilerini sormuş. Şirketin cevabı özetle şu “bizi olumsuz etkileyecek pek bir şey yok”. Dünkü borsadaki kan gölünü hatırlayalım şimdi.
Bu savaştan kayda değer ölçüde ve kalıcı etkilenecek olan şirketlerin hisselerinin düşmesi makul ancak bu gibi şirketlerin saçma sapan yatırımcı paniği ile ucuzlaması tamamen irrasyonel. Yani alım fırsatından başka bir şey değil. Şirket değerinden bir şey kaybetmedi ki.
Bu gibi şirketlerde zaman içinde fiyat eski rotasına oturup kaldığı yerden devam edecek. Ama tamamen örnek vermek için söylüyorum, bir turizm şirketi veya Rusya’yla yoğun faaliyetleri olan bir şirket, ne bileyim bir Rus şirketinin Türkiye’deki iştiraki olumsuz etkilenebilir.
1️⃣ 5 Ocak 2005 tarihi itibarıyla İMKB’de işlem gören 335 şirketin 32 tanesi o günden bugüne olan süreçte batmış. Paralar çöp olmuş. Bu 335 şirketin dolar bazında yıllık getirilerinin ortalaması -7.65% olurken, standart sapması 31.06%. Tabi bunun nedeni batanların getirisi (-100%)
2️⃣ Batanlar haricinde diğer 303 şirketin getirilerinin ortalaması 2.11% ve 8.39% bu arada. Neyse, -7%’den daha düşük yıllık ortalama getirisi olan bu hisselerin tamamına Ocak 2005’te 2.99’ar dolar yatırsak (toplam 1000 dolar yani) 17 yılda toplam 3162 dolara ulaşacaktık.
3️⃣ 32 şirketin batmasına rağmen ve kalanların dolar bazında ortalama sadece 2% civarı yıllık getiri sağlamasına rağmen 3’e katlıyormuşuz parayı. Bu süreçte XU100 de dolar bazında yıllık ortalama 1.34% getirmiş. 17 senede 1000 doların 1256 dolara çıkması demek bu.
1️⃣ Uzun vade yatırım yapmak isteyip hisse ya da coin alan arkadaşlar bazen uzun süre zararda kalmaktan dolayı usanıp satmaya karar veriyorlar. Saygı duyarım. Kaliteli hisselerde ne kadar sular altında kalırsanız kalın bir noktada kara geçeceğimizi hepimiz biliyoruz.
2️⃣ Ama bazen size de oluyor mu “ya bu hisse hep sular altında oluyor, hiç gün yüzü göremiyoruz” dedirtiyor mu size de? Hadi şimdi önce birkaç yabancı hisse örneği üzerinden başlayıp sonrasında da Türk hisselerinden birkaç örnek üzerinde bu konuyu incelemeye çalışalım.
3️⃣ Ele aldığım örneklerin tamamı temettü ve sermaye artırımlarına göre düzeltilmiş veriler olacak. Hisse zirveyi görüyor herkes hevesle giriyor, sonra bir düşüyor bir gün yüzü göstermiyor dediğimiz sinir bozucu hisseler var mı aklınıza gelen? Bir ona bak bir de S&P500’e bak.
1️⃣ Size bugün uzun vadeli yapmayı düşünenlerin yatırım yapmaya değer buldukları bir hisseyi al sat yapmadan uzun süre tutmalarının (HODL) çok önemli iki faydasından bahsetmek istiyorum. Birkaç gün önce paylaştığım uzun vadeli yatırım simülasyonlarla da bağlantılı olarak..
2️⃣ İlki şu. Hisseyi alıp üstüne yatarsanız sürekli fiyat takip etmek zorunda kalmazsınız, stres olmazsınız, bilgi edinmek için efor harcamazsınız. İkincisi, yeterince uzun süre geçtiğinde hemen her hissede tutmak al/sat yapmaktan çok hatta çok çok çok daha fazla getiri sağlıyor.
3️⃣ Genelde al/sat için en iyi stratejilerin başında hissenin 200 günlük hareketli ortalamasını (MA) kırdığı dönemlerde ayı ya da boğa piyasasına girdiğine kanaat getirilmesi geliyor. XU100 getiri endeksi (temettü ve sermaye artırımlarını dikkate alan endeks) için bakalım.