N.a.v. deze tweet ben ik vanmiddag gebeld door een vriendelijke ambtenaar van @minocw. Of dit een verkapte bezuiniging is (mijn aanname) of slechts boekhoudkundige wijziging (zijn uitleg) is een boeiend vraagstuk. #Draadje om het uit te leggen.
Al sinds de invoering van de #lumpsum is de verdeling van geld over het kalenderjaar scheef. Grootste deel (65%) valt in eerste deel, de rest in tweede deel (35%).
Scholen budgetteren per schooljaar en houden er in hun begroting rekening mee dat in de 2e helft van het schooljaar (dus 1e deel kalenderjaar) nog 65% van het geld binnenkomt.
Ze geven het geld over het hele jaar ongeveer gelijk uit, dus ze boeken als het ware nog te ontvangen geld naar voren. Dat is logisch, want dat geld krijgen zij ook in de huidige systematiek.
Ooit zijn er reserves gevormd toen bij de invoering die 65% in het eerste deel van het kalenderjaar werd overgemaakt én er ook rekening werd gehouden met de 65% in het tweede deel van het schooljaar daarná. Dus 65%+35%+65%= 165% voor 1,5 schooljaar.
(zijn jullie er nog?!)
Dat geld is eenmalig in de reserves gekomen. Dit wordt nu anders omdat het geld gelijk over het hele jaar verdeeld gaat worden. Voor komend schooljaar echter betekent dit dat scholen niet 35% + 65% ontvangen, maar 35%+58%. De resterende 7% moeten zij dus uit hun reserves halen.
Boekhoudkundig klopt dit precies, omdat OCW alleen kijkt per kalenderjaar. Voor het lopende schooljaar betekent het wel dat scholen de reserves moeten inzetten om die 7% bij te kunnen leggen. Voor veel scholen geen probleem, want die reserves zijn vaak flink (te?) hoog.
Het is wel te hopen dat het niet gaat leiden tot bezuinigingen bij besturen die wel altijd actief hun geld hebben besteed en het niet hebben opgepot. Voor hen kan het betekenen dat ze wel degelijk gaan merken.
Is dit nu wel of niet een bezuiniging? Strikt genomen niet. Boekhoudkundig is er geen speld tussen te krijgen. In de werkelijkheid kan het wel degelijk negatieve effecten hebben voor scholen die dit niet zomaar in de reserves hebben zitten.
En je kan natuurlijk ook betogen dat ze dat geld misschien beter eenmalig kunnen investeren in betere schoolgebouwen en #ventilatie dan het te moeten afboeken. Maar goed, dat is weer een heel ander onderwerp.
Tot zover hopelijk wat meer duidelijkheid over een ingewikkeld onderwerp. Ik heb als bedrijfskundige wel lekker mijn hart op kunnen halen in elk geval!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Zoals het er nu uitziet komt er een flink gewijzigde onderwijscommisie krijgen in de Tweede Kamer. Een draadje over hoe het er nu uitziet als we kijken naar de voorlopige #verkiezingsuitslag. #Onderwijs
Bij de grootste partij @VVD is @rudmer verkozen, maar we weten niet of hij onderwijs blijft doen. Bij @D66 is @Paul_van_Meenen ruim verkozen. Bij de PVV lijkt @harmbeertema niet terug te komen, tenzij hij voldoende voorkeursstemmen krijgt.