Mitra Jashni Profile picture
Jan 19 10 tweets 4 min read
در ادامه مطالعات انجام شده بر روی تاریخ معاصر ایران، مخصوصا در سالهای قبل و آغازین تاسیس ساواک، گریزی به یکی از احزاب سیاسی مسلح ایران می‌زنیم.
#رشتو سوم: حزب مخفی ملل اسلامی
تاسیس ۱۳۴۱
بنیانگذار : سید محمدکاظم موسوی بجنوردی

۱/۱۰
خط مشی: مبارزه و اقدام مسلحانه
هدف: سرنگونی حکومت شاهنشاهی و استقرار حکومت اسلامی
نشریه: ماهنامه خلق، از بهمن ۱۳۴۳ تا زمان انهدام حزب، مهر ۱۳۴۴ در نه شماره
آرم و نشان: پرچم سرخ با ستاره‌ای هشت ضلع
۲/۱۰
حزب ملل اسلامی، پیش از آنکه فعالیتهای نظامی و مبارزات مسلحانه خود را آغاز کند توسط شهربانی و ساواک کشف شد. شب بیستم مهر ۱۳۴۴، محمدباقر صنوبری یکی از اعضای حزب، در شهرری دستگیر و مورد بازرسی قرار گرفت.
در کیف همراه او مدارک حزبی و ماهنامه خلق بود.
۳/۱۰
رهبر و دیگر اعضای حزب پس از اطلاعِ از لو رفتنشان، به کوههای دارآباد در شمال تهران پناه بردند اما مخفیگاه آنها نیز کشف شد و در یک درگیری مسلحانه بین این تروریست‌ها و ماموران، در شب ۲۴ مهر ۱۳۴۴ دستگیر شدند. این گروه ۵۵ عضو غالبا زیر ۲۵ سال سن داشت.
۴/۱۳
در تحقیقات معلوم شد که رهبری این گروه با محمدکاظم موسوی بجنوردی بوده است. دادگاه محمدکاظم موسوی بجنوردی متهم ردیف اول (رهبر گروه) را محکوم به اعدام و حسن حامدعزیزی و محمد سید محمودی قمی (متهمین ردیف‌های دوم و سوم) را به حبس ابد و ۵۲ متهم دیگر را به ۳ تا ۱۵ سال حبس محکوم کرد.
۵/۱۰
دادستان دادگاه، به علت عدم تناسب جرم با مجازات، و همچنین متهمان برای تخفیف حکم تقاضای تجدیدنظر کردند و پرونده به دادگاه شماره ۲ تجدیدنظر اداره دادرسی ارتش ارسال گردید.
رأی صادره دادگاه بدوی در مورد محمدکاظم موسوی بجنوردی تایید شد و ۷ تن دیگر از متهمان به حبس ابد محکوم شدند. ۶/۱۰
متهمان از شاهنشاه فرجام‌خواهی نمودند که گزارش آن به عرض شاه رسید و ایشان به مناسبت تولد شاهپور علیرضا، با ۱ درجه تخفیف در مورد متهم ردیف اول، محمدکاظم موسوی بجنوردی را در ۱۴ اردیبهشت ۱۳۴۵ عفو نمود و او به ابد محکوم شد؛ دست به دامان همان شاهی که می‌خواستند سرنگونش کنند! ۷/۱۰
اعضای این گروه پس از پایان دوره محکومیت‌شان اعمال شوم و پلید خود را درجهت نابودی ایران و ایرانی از سر گرفتند. برخی به سازمان مجاهدین خلق پیوستند و برخی بعدتر در تشکیل حزب‌الله دخیل بودند. محمد کاظم موسوی بجنوردی پس از ۱۳ سال زندان در آبانماه ۱۳۵۷ با انحلال ساواک آزاد شد. ۸/۱۰
وی تا امروز در مناصب مختلف حکومت جمهوری اسلامی ایفای نقش کرده است: عضو کمیته مرکز حزب جمهوری اسلامی ، استاندار اصفهان ، نماینده اولین دوره مجلس شورای اسلامی؛ در سال ۱۳۶۲ مرکز دائرة المعارف اسلامی (مرکز پژوهشهای ایرانی و اسلامی) را تاسیس کرد. ۹/۱۰
او حامی محمد خاتمی در انتخابات ۱۳۷۶ بود و تا سال ۱۳۸۴ سمت مشاور امور فرهنگی و ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را داشت. مرکز دائرة المعارف اسلامی در همان مکانی قرار دارد که وی‌ در سال ۱۳۴۴ اسلحه بدست علیه حکومت شاهنشاهی دستگیر شد؛ یعنی تپه‌های دارآباد تهران.
۱۰/۱۰

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Mitra Jashni

Mitra Jashni Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @JashniMitra

Jan 17
عملکرد حزب توده قبل از تاسیس #ساواک
رشتو دوم
ماجرای ترور محمد مسعود با نام مستعار م.م دھاتی، مدیر روزنامه مرد امروز، که شب جمعه ٢٢ بھمن ١٣٢۶ در تھران خیابان اکباتان ترور شد و تا ١٣٣۶ که قاتلش دستگیر شد حزب توده و افکار عمومی، دربار و دولت شاھنشاھی را عامل ترور او میدانستند ۱/۱۳
حزب توده مانور بسیاری روی این ترور در جھت منافع سازمانی خود علیه حکومت شاھنشاھی ایران داد. «مردم»، نشریه حزب توده در شماره ٢٧۵ خود آنرا «ترور فجیع» عنوان نهاد و انگاشت: «ترور برای منظور سیاسی و برای از میان برداشتن آزادی قلم، طلیعه ایجاد حکومت دیکتاتوری و قلدری است.»
۲/۱۳
این روزنامه نوشت: «ملت ایران از دولت آقای حکیمی (ابراھیم حکیمی نخست وزیر ایران از ششم دیماه ١٣٢۶ تا ھجدھم آذر١٣٢٧) جداً می‌خواھد که ریشه‌ھای عمیق این قتل سیاسی را کشف کند و کسانی را که به منظورھای سیاسی به قتل مدیر روزنامه متوسل می‌شوند به ملت ایران معرفی نماید و ۳/۱۳
Read 13 tweets
Jan 16
در سالروز تلخ خروج شاهنشاه از ایران، تصمیم دارم برخی از مطالعات پراکنده‌‌ - مخصوصا درباره فضای سیاسی در دوران پهلوی - را، جهت روشن‌سازی برخی از ابهامات، به شکل رشته توییتهای بهم‌‌پیوسته منتشر کنم. امیدوارم مفید واقع شوند و مرا در بازنشر آن حمایت کنید.
رشتو ۱- فضای باز دهه ۲۰ 👇🏼
سال ۱۳۲۰ حزب توده تاسیس شد. پس از تبعید #رضاشاه بزرگ فضای سیاسی باز و فرمان عفو عمومی صادر گردید و‌ کمونیستهای‌خطرناک‌ (تجزیه) از زندان آزاد شدند.
سال ۱۳۲۳ جمعیت مبارزه با بی دینی ایجاد شد که هسته ابتدایی فداییان اسلام بود. روشنگرانی چون کسروی هم به فعالیت می‌کردند.

۱/۱۲
پرچم کسروی و هفته نامه پرچم اسلام هر دو‌ منتشر می‌شدند به اضافه روزنامهٔ مرد امروز که کارش فحش دادن به دربار و پهلوی بود. همه در آزادی کامل داشتند یکدیگر و حتی خودشان را ترور می‌کردند و بقتل می رساندند تا به اهداف مذهبی و ایدئولوژیکی خود برسند. نه ساواکی هم بود و نه خفقانی!
۲/۱۲
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(