På måndag ska KF i Stockholm stad ta beslut om försäljning av skolfastigheter och idrottshallar till IES/Nystad. Jag skrev om farorna med att sälja ut samhällsfastigheter i De expansiva. Nu kommer en lång utläggning om det aktuella IES-fallet som jag hoppas att ni orkar läsa.
Om du inte är insatt i frågan rekommenderar jag att först läsa den här ranten där jag förklarar argumentationen bakom varför det blir dyrare för kommuner att hyra istället för äga och att man tjänar på att hyra ut istället för att sälja ut.
Måndagens försäljning är del av ett stort paket av skol- och idrottsfastigheter som totalt är värt 1,9 miljarder kronor. Det är skolor och hallar som kommunala SISAB säljer till IES skolfastigheter, Hemsö och Nystad. newsroom.notified.com/sisab/posts/pr…
Nu ska jag försöka att förklara något svårt. Ha överseende med mig om det blir krångligt. När kommunen gör sådana här affärer låter de en fastighetsrådgivare ta hand om det praktiska. Stockholm stad använder sig av Svefa. svefa.se/pressrum/press…
Svefa skriver i pressmeddelandet att de är stolta över att ha fixat affären och att de är "marknadsledande inom segmentet samhällsfastigheter".
Jag har begärt ut den upphandling som SISAB gjorde och som ledde fram till att Svefa valdes som rådgivare. Några intressanta saker.
1. Det ingår analys och strategisk rådgivning och 2. arvodet är 0,5 % av försäljningsvärdet.
Svefa är alltså rådgivande i frågor om utförsäljning av skolor och idrottshallar och de får en halv procent av försäljningssumman. En halv procent av 1,5 miljarder är 7,5 miljoner kronor. Om avtalet gäller blir det en bra slant till Svefa.
Om man går in på Svefas hemsida och koillar in pressinfo finns en länk till "Web TV: Svefas analys av Samhällsfastighetsmarknaden 2020". Det är en lååång youtubefilm från en träff Fastighetsvärlden anordnade om samhällsfastigheter. svefa.se/kunskap/web-tv…
Det är lite intressant att titta på den filmen. Man kan säga att det är en annan bild som ges av det vettiga med att sälja ut skolor än vad man får av tex ekonomijournalister och kommunernas egna lånebolag.
Inledningsvis säger moderatorn från Fastighetsvärlden: ”Jag är säker på att vi inte använde det ordet för kanske 10-12 år sedan” och syftar på ordet "Samhällsfastigheter". Det är en ny bransch. Svefas diagram bekräftar detta.
En undersökning bland tittarna visar på följande åsikter om hur samhällsfastighetsbranschen förväntas utvecklas i framtiden. Det ser ljust ut för bolagen.
Så här ser Svefas VD ut när han säger att samhällsfastigheter är en "win win situation" för samhället. Inte alls vad andra tråkmånsar säger som lyfter tex att det alltid är dyrare att hyra än äga och att bolagens avkastningskrav tar pengar från skolpengen.
Ha nu i minne. Svefa är Stockholms stads rådgivare i frågor om utförsäljning och de tjänar samtidigt pengar på just utförsäljningarna. Och de säger här att det är en win - win. Ja det stämmer ju, för dem.
Nästa gäster kommer in. Anders Borg (M) och Björn Rosenström (S). De är inte där som fd ministrar utan som ordförande i två av de största samhällsfastighetsbolagen. Det är nämligen precis som med skolkoncernerna, det är fd politiker som styr.
Allt är såklart bra med samhällsfastigheter enligt dem.
Nya gäster. Representanter för Ambea, Attendo och Humana. Tre omsorgsföretag som berättar vad bra det är med samhällsfastigheter. Såklart. Marknaden drivs ju på av de privata välfärdsföretagens expansion.
Sista gästerna är representanter för ytterligare två samhällsfastighetsbolag. Moderatorn säger:
”Som ni noterat är det politikertätt i den här svängen, med Anders Borg och Björn Rosengren och Ulf Adelsson och Carl Bildt, dom har flockats lite grand kring det här”.
De skrattar lite och moderatorn ställer en fråga. Om ni fick värva en minister vem skulle det vara?
Representanten för företaget SBB säger: "Jag känner inga politiker." Moderatorn säger typ "men er VD då"? SBB personen säger "Ilja Batjlan? - Det är ju hela bunten höll jag på att säga, före detta politiker!”
Hela bunten. Före detta politiker. Som i skolkoncernerna.
Före detta bostadsminister Attefall blev nyss ordförande för finska samhällsfastighetsbolaget Hoivatilat. hoivatilat.se/nyheter/press-…
Hoivatilat som värvat fd landstingstopp i Stockholm... som i sin politiska roll såg till att gamla Karolinskas fastigheter såldes ut och som numer är ordförande för... skolkoncernen Aprendere. fastighetsvarlden.se/notiser/fd-top…
Tillbaka till det där rådgivande bolaget Svefa som berättade i filmen om hur bra det är med utförsäljning av samhällsfastigheter, sedan gav politikerna i Stockholm råd, sedan får fint arvode för att genomföra själva försäljningen. De dyker upp i många kommuner.
I Göteborg får de i uppdrag att utreda kommunens skolfastighetsbestånd och väljer i slutsatserna att skriva en hel del om den positiva marknaden för att sälja skolor till privata bolag.
När Kungsbacka kommun ska fixa mark åt IES och Nystad (alltså samma par som i Stockholm) då är det Svefa som gör värderingen. kungsbacka.se/globalassets/k…
När Österåker ska fixa fastighet åt IES Nystad jag då är det återigen Svefa som gör värderingen osteraker.se/download/18.67…
Svefa rekryterar massor av folk för att göra de här uppdragen. Typisk rekrytering: Fastighetschef på region, mark och exploateringschef på kommun. Nu in och jobba med samhällsbyggnad och samhällsfastigheter på Svefa.
"Men det här är väl ett undantag - det finns väl inte fler rådgivare med dubbla roller?
Jodå. Här ett annat exempel. Fastighetsrådgivaren Newsec gör samma grej.
"Men var kommer pengarna ifrån"? Pensionsfonder. De här samhällsfastighetsbolagen pumpas fulla med våra framtida pensioner som investeras i att göra vinst på kommunernas resurser ämnade till skola, omsorg, fritid osv. Vi bygger in ett beroende av dem.
Kanske nån minns att jag granskade en AcadeMediaetablering i Karlstad som det blev en massa väsen om och som till slut pausades? Det var ett danskt företag ägt av ett annat danskt företag med 450 miljarder i pensionspengar som skulle bygga den skolan.
Förstår ni vad det är som håller på att hända bakom ryggen på de flesta svenskar? Vi skapar ett system där skolpeng går till "största möjliga riskjusterade avkastning till våra just nu drygt 130 000 aktieägare" corporate.sbbnorden.se/sv/vd-ilija-ba…
Förra bilden var på fd socialdemokratiska politikern Ilija Batljan, VD och grundare av SBB - landets största samhällsbyggnadsbolag. Deras hela verksamhet bygger på avkastning på fastigheter som kommuner kunde ha ägt istället.
Den moderata politikern Robert Wenglén pratar om rådighet. Kommunen måste ha rådighet över skola och äldreomsorg så att politiker kan styre resurser och organisera verksamheten effektivt. Annars ABDIKERAR DE FRÅN SITT ANSVAR! dagenssamhalle.se/samhalle-och-v…
Varför vill @mpsthlm abdikera från sitt ansvar på måndag? Det är inte så bra politik. Välj en annan väg.
@mpsthlm Och varför är det en utbränd högstadielärare som granskar den här utvecklingen och inte alla landets journalister? Och varför pratar inte alla politiker som vill "ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan" om detta?
Den blågröna i Stockholm planerar att sälja ut skolor och idrottshallar till ett värde av 1,5 miljarder. Enligt ramavtalet får företaget Svefa, som är rådgivare och hjälper politikerna med analys, 7,5 miljoner i provision. Nu kommer rant om skolutförsäljningarnas katalysatorer!
I somras skrev jag lång rant om fastighetsrådgivaren Newsec som är lobbyister för samhällsfastighetsbolagen och rådgivare åt politiker. De kan alltså fakturerar båda sidorna och själva göra vinst genom att underlätta kontakter och skapa nya försäljningar.
Tidigare i veckan berättade jag om tidningen Fastighetsvärldens långa talkshow där fd toppolitiker som numer är ordförande i samhällsfastighetsbolag, ägarna och det här företaget Svefa pratade om samhällsfastigheternas framtid. Svefas VD säger att detta är Win Win. Alla tjänar!
Skolkoncernen Atvexas aktie steg efter dagens kvartalsrapport. Stora vinster? Nej, de har gjort förlust under kvartalet, men de nåt tillväxtmålet! 15 % ökning av omsättning jämfört med samma kvartal 2020. Skolkoncernerna har fokus på att växa (Atvexa). Vinsten kommer senare.
Atvexas värde påverkas inte nämnvärt av aktuellt års resultat utan efter hur stor bit av den totala skolkakan de lyckats roffa åt sig. Det är en kamp mot de andra koncernerna och mot kommunerna. Äta eller ätas. Sedan när positionen är säkrad kan marginalerna börja ökas.
Några koncerner kommer med tiden att ätas upp av de andra till god förtjänst för ägarna till de koncerner som äts (köps) upp. Det kallas för att marknaden konsolideras. Kvar blir några stora aktörer som kan börja kalasandet på skolpengen.
På måndag ska Stockholm stads kommunfullmäktige rösta om att sälja ut skol-/idrottsfastigheter till IES och samhällsfastighetsbolaget Nystad. Jag har en liten upplysningskampanj igång om det här och nu har vi kommit fram till "vilka ska rösta då"? *tråd*
Lite snabb googling visar att fyra av kommunfullmäktiges ledamöter är jobbar som lobbyister med koppling till privata välfärdsbranschen och/eller samhällsfastighetsbranschen. Så det som står i den här ranten är verkligen inga undantag.
Samlingstråd med genomgångar av politikers utförsäljning av samhällsfastigheter. Innehållsförteckning:
- Mindre pengar till lärare
- Förlorad rådighet
- Fd politiker som äger/sitter i styrelsen för samhällsfastighetsbolag och som lobbar
- Nuvarande politiker som krattar manegen
1. Förklaring av problemet och vilka konsekvenser det ger
2. Exempel från Stockholm där fastighetsrådgivare tjänar stora pengar på att först ge råd till politiker och sedan få arvode för att genomföra försäljningar. I det aktuella fallet gynnas IES och samhällsfastighetsbolaget Nystad.
Till alla socialdemokrater som läser detta (er andra såklart) och med rätta rasar över blågröna i Stockholms utförsäljning av skolor och idrottshallar till IES/Nystad vill jag skicka med lite bakgrundsinformation om lobbyister, samhällsfastighetsbolag och Socialdemokrater *rant*
Det här med att sälja ut för välfärden viktiga samhällsfastigheter till privata bolag - och ta hjälp av företag/fd politiker som ska se till att det går smidigt - är på intet sätt ett enbart borgerligt fenomen. Det är minst lika mycket ett socialdemokratiskt.
Efter att socialdemokraten Niklas Nordström fick gå från sin post som kommunalråd i Luleå startade han lobbyfirma som jobbar mot fastighetsbranschen och som ska "ligga i gränslandet mellan politik och näringsliv". fastighetsnytt.se/samhallsbyggna…