Ori Profile picture
Feb 3 11 tweets 4 min read
0)Bridge'ler gerçekten tehlikeli yapılar. Doğru şekilde işlemeleri için platformların beraber çalışıp ortak çözümler üretmeleri gerekiyor. Bridge'ler, birbirine bağladığı ekosistemlerin ortak sorumluluğunda olmalı ve bir sorun olduğunda ortak şekilde çözülmeli. Image
1)Tam da bu sebeple Ethereum böyle bir geleceğin parçası olamaz. Çünkü Ethereum The DAO olayından beri sorumluluk almaya tövbe etmiş bir ekosistem. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecek gibi duruyor. Halbuki pasifistler ETC tarafında kalmalıydı. Image
2)Mevcut durumlarına bakıp bunu defacto kabul ettikten sonra Cross-chain'i toptan reddetmeleri bunu doğruluyor. İçine kapalı yapıları hiçbir zaman sevmedim. Bu izolasyon ilerde kendi sonlarını getirirse üzülmem.
3)Dot ve Ksm ekosistemlerinde teoride bağımsız çalışan iki ekosistemin birbiriyle nasıl uyumlu çalışabileceğini göreceğiz. Gavin'in bugün duyurduğu zincirlerarası transferin Polkadot ile Kusama arası transferleri de kapsaması bunun en önemli göstergesi.
4)Code yasa değilse. Gerçek yasayı ve mahkemeyi kurmalısın. İnsanlar Crypto'nun Anarşist tarafını yanlış anlıyor. Burdaki hedeflenen Anarşi kuralsızlık, düzensizlik ve kaos demek değildir. Cyberspace'de fiziksel dünyadaki hükümetlerin kontrolünün reddedilmesidir. Image
5)Yerel hiyerarşilerin veya yöneticilerin toptan reddilmesi demek değildir. Bahsedilen özgürlüğün temeli isteyen her topluluğun kendi kural ve düzenini belirleyip istediği şekilde kendi sanal topluluğunu kurabilmesidir. Image
6)Wormhole olayına bakıp Ethereum'un pasifist tavrını haklı bulanların aklında bulundurması gereken konu şu. Ethereum'un pasif tavrı aynı riski Rollup'ların da taşımasına yol açıyor.

7)Bu tarz bir sorunu Polkadot'un kendi ekosistemi içinde yaşamazsınız. Çünkü köprülerin ve iletişimin standartlarını ve altyapısını kendisi belirliyor. Bir sorun çıktığı zaman bu sebeple aksiyon alınıp düzeltilecektir. Image
8)IBC sistemlerinde de eğer köprünün karşı tarafı da pasif olmayan düzgün bir ağsa, sistem sıkıntısız işleyecektir. Burda güzel olan nokta Polkadot Parachain'lerinin ve IBC kullanan diğer ağların yine birbirlerini muhatap kabul edebiliyor olması.

9)Özetle Crypto'da Cross-chain işlem yapılamaz değil Ethereum ile yapılamaz. Yapılırsa da riskli olur. Diğer ekosistemlerin bunu görüp birbirlerine daha çok bağlanması, bu bağlantılarda da üçüncü tarafları kullanmayıp IBC gibi direkt bağlantılar kullanmaları gerekli. Image
10)Ancak bu şekilde gerçek bir Cross-Chain gelecek inşa edilebilir. Ekosistemlerinde kaosun hüküm sürdüğü pasifistlerle işbirliği ve uyum yakalamaya çalışmak ise uzun vadede sonuçları negatif olacak bir çabadır. Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ori

Ori Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @OrientusPrime

Mar 6
0)Son Twitter floodunda Random Function'lardan bahsetmiştim. Peki protokoller bu Random Function'lara neden ihtiyaç duyuyor?

Sharding Image
1)Sharding'de her Shard'ı ayrı bir Blockchain gibi düşünebilirsiniz. Fakat bu Blockchain'lerin hepsinin aynı Coin'in ekosistemine dahil olmasını ve aynı güvenlik seviyesinde olmasını istiyoruz. Bunun için de bu Blockchain'lerin tamamından aynı Validator'ler sorumlu olmalı.
2)Onlarca Blockchain'in tamamından aynı Validator'lerin sorumlu olması, üzerlerindeki yükü çok arttıracağı için genelde yapılacak işler Validator'lere paylaştırılır. Dağıtımlar kötü niyetli Validator'ler tek bir Shard'da toplanıp orada at koşturmasınlar diye random yapılıyor. Image
Read 25 tweets
Mar 1
0)Block Hash'lerini Randomness kaynağı olarak kullanma fikri yeni değil. Hatta ilk akla gelen fikir denebilir. Burda Hash'i mevcut block değil de bir sonraki block'un Hash'i olarak kullanmak sadece non-miner aktörler için önleyici bir tedbir.
1)Fakat biz minerların nötral aktörler olmadığını biliyoruz. Eğer kendilerine avantaj sağlayacak bir durum olursa bunu değerlendiriyorlar. Buna da MEV diyoruz. Bir sonraki block'un Hash numarasını kullanmak neden güvenli değil?Çünkü block'u üreten Hash değerini manipüle edebilir. Image
2)Bazı zincirler değiştirilmesi zor Randomness üretiyor. Örneğin Polkadot'da VRF çalıştırılıyor fakat bunun Gambling için kullanılmasını önermiyorlar. Kendi işleyiş mekanızmaları için yeterli bir Randomness kullanıyorlar fakat Gambling için yeterli değil. Image
Read 22 tweets
Feb 3
0)Ethereum'un bütün geleceğini Rollup'lara bağlıyorsun ama Rollup'lar kolay bir şekilde Code Execute edemiyor. 40 takla atıp EVM içinde VM içinde WASM içinde GETH çalıştırıyorlar.
1)Ana zincirle aynı kodu çalıştırmaya çalışan sistemlere bir zahmet protokol seviyesinde yardımcı olun. Mantıklı olan budur yani. Ethereum'a bu kadar yakın bir ekibin düzgün bir Rollup yapabilmek için bu kadar kıvrandırılması alkışlanacak bir şey değil.
2)Mühendislik açısından başarılı olsa da sosyal kordinasyon olarak bir faciadır. Başkalarının çözmesi gereken bir problemi arkadan dolana dolana çözmek zorunda kalıyorlar. Bu arkadan dolanma ise beraberinde bir çok güvenlik riski getiriyor.
Read 16 tweets
Jan 17
0)Konumuz %100 ve %99.9999... olasılık arasındaki devasa fark.
1)Bir sistemde %100 kesinlik sağlayan bir garanti yerine %99.9999... garantiyi hedeflemek yazılan algoritmada verimlilik anlamında devasa farklara sebep olabilir. Bu probabilistic garantilerin gücünden kaynaklanır.
2)Bu farkı cryptoda kullanan 2 güzel örnek

A)Avalanche Consensus
B)Zero Knowledge'lar

Peki bu aradaki ufacık fark pratikte neden devasa ölçek farkı oluşturuyor?
Read 23 tweets
Jan 5
Kriptopara'lar doğaya zarar veriyormuş da ondan karşılarmış. Yalan. Anca kendilerini kandırırlar bunlarla.

Dışarıdan bakanlar diyor ki bu Kripto'ya girenlerin hepsi zengin oldu. Bir şey yaptıkları da yoktu bunların. Aslında hak etmiyorlardı. Fakat ben kazanamadım.
Bu benim gerizekalılığımdan olamaz. Onlar haksız kazanç elde etmiştir. Ben de çok ahlaklı bir insan olduğum için bu haksız para kazanma olayına karşıyım. Ne kadar da fakir ama gururluyum(!) Enerji tüketimi, doğa vs olayları bu sözde ahlaklarına kılıf.
Kripto'dan ve ondan para kazananlardan nefret ediyorlar. Yanlışlarını düzelteceklerine yasaklansın istiyorlar. Adeta unutmak istedikleri kötü bir anı. Neden zamanında Kripto'ya girmedim diye kendi kendilerini yiyip bitiriyorlar.
Read 5 tweets
Dec 31, 2021
Ye’sin bulanık rûhunu zerk etmeye baktı;
Mel’un aşı bir nesli uyuşturdu, bıraktı!
«Devlet batacak! » çığlığı beyninde öter de,
Millette bekà hissi ezilmez mi ki? Nerde!
«Devlet batacak! » İşte bu öldürdü şebâbı;
Git yokla da bak, var mı kımıldanmaya tâbı?
Âfâkına yüklense de binlerce mehâlik,
Batmazdı bu devlet, «batacaktır! » demeyeydik.
Batmazdı, hayır batmadı, hem batmayacaktır;
Tek sen uluyan ye’si gebert, azmi uyandır.
Kâfî ona can vermeye bir nefha-i îman;
Davransın ümîdin, bu ne haybet, bu ne hirman?
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(