Yılınızı planlamak için hala geç değil. Hala yapmayanlar için yıllık planınızı daha iyi bir şekilde yapmanızı sağlayacak birkaç tavsiye vereceğim.
1. İlk olarak hayatınızı üzerinde çalışmak ya da vakit harcamak istediğiniz 5-6 alana ayırın. Okul, maddiyat, kişisel gelişim, sosyal ilişkiler, alışkanlıklar ve eğlence gibi (bunlar kişiden kişiye değişir). Bu kategorilerin baştan belirlenmesi kafanızı netleştirir.
2. Bir "brain dump" yapın. Yıl içinde yapmak, üzerine düşmek, vakit ayırmak istediğiniz her şeyi ama her şeyi -yeterli vakit var mı yok mu diye düşünmeden- bu kategorilerin altına yerleştirin.
3. Eklediğiniz şeyler üzerinde tek tek düşünün. Bu şeyi yapmam için gerçekleştirmem gereken somut eylem adımları neler? Bu son soru özellikle de "muğlak" kişisel hedefler için önemli. Daha sosyal biri olma hedefini düşünün mesela. Bunu gerçekleştirdiğinizi nereden anlayacaksınız?
Bu şeyi yapmamı engelleyebilecek şeyler neler? Bu şeyi yapmak için yeterli vaktim, diğer sorumluluklarım ve hedeflerimi düşünürsem, gerçekten de var mı? Bu şeylere tam olarak haftanın hangi günü ne kadar vakit ayırmam lazım? Bu şeylerden hangilerine öncelik vermem lazım?
4. Tercihen öncelik vermeniz gerektiğini tespit ettiğiniz 5-10 "büyük hedefin" (eylem adımlarının değil) yanına bir yıldız koyun.
5. "Budama" en önemli aşamalardan. "Yeterli zamanım var mı?", "Bu şey gerçekten önemli mi?" gibi sorulara yanıt verdikten sonra bazı şeylerin diğerlerinden daha az önemli olduğunu ve bazılarını yapmak için de yeterli zamana sahip olmadığınızı fark edeceksiniz muhtemelen.
Bunları (listenin %30-50'si) esas yıllık planınızdan çıkarın. Ancak yıl içindeki ilerlemenize göre bunlara düzenli olarak geri dönebilirsiniz. O yüzden her ayın başında gözden geçireceğiniz "Zamanım olursa yapacaklarım" tarzı bir listeye/belgeye aktarmanız iyi olur bunları.
6. Budama aşamasını bitirdikten sonra elinizde 5-6 alanda somut eylem adımlarını da içerecek şekilde detaylandırılmış çok sayıda irili ufaklı "hedef" olacak. Yıllık programınız bu hale geldikten sonra "Bu ay hangilerini yapabilirim/yapmam lazım?" diye sorun ve aylık plan yapın.
Aylık plan için de "Yeterli vaktim olacak mı?", "Yeterince önemli mi?" gibi soruları sormayı ve yıllık planınızdakinden biraz daha detaylı eylem adımları belirlemeyi unutmayın.
7. Her yılın sonunda ya da başında yıllık programınızı yapacaksınız. Her ayın sonunda ya da başında yıllık programa referansla aylık programınızı yapacaksınız. Her haftanın başında veya sonunda aylık programa referansla haftalık programınızı yapacaksınız vs.
Bunları yaparken de aynı şekilde birkaç tane önemli şeyi belirlemeyi, eylem adımlarını zaman aralığının azalmasıyla beraber daha da somut bir hale getirmeyi ve söz konusu zaman aralığında yeterli zamana sahip olup olmadığınızı kendinize sormayı unutmayın.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Berat Mutluhan Seferoğlu #ErkenSeçim

Berat Mutluhan Seferoğlu #ErkenSeçim Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @bmutluseferoglu

Feb 6
Burada yazılanlar hakkında bir şeyler söylemek isterim.

Muhtemelen sağcı Amerikan Twitter'ına daha aşina olduğum için Rogan'ın bahsedilen bölümler hakkında özür dilemesiyle ilgili "sağdan" gelen tepkiler hakkındaki şahsi gözlemlerim daha farklı.
Kabaca gördüğüm kadarıyla özrü eleştirenler "Biz ırkçıyız o yüzden siyahlara n demek özür dilenecek bir şey değil" diyerek eleştiren "aşırılar" değil.
Özrün eleştirilmesinin esas nedeni Rogan'ı eleştirip üzerinde baskı kurarak sindirmeye çalışan kitlenin bu özrü hiçbir şekilde kabul etmeyeceği ve özürden cesaret alarak Rogan'ın üzerine daha da fazla gelecekleri gözlemi. Irkçılık değil.
Read 9 tweets
Feb 6
Benim de içinde bulunduğum entelektüel, kafa emekçisi camiada spor salonuna gidip ağırlık kaldırmaya karşı köklü bir önyargı var. Spora gittiğiniz zaman entelektüel gelişiminize zaman ayıramayacakmışsınız gibi. Spora harcayacağınız zamanda kitap okuyabilirsiniz sonuçta değil mi?
Bu konuda birkaç şey söyleyeyim. Eğer gününüzün ciddi bir bölümü sosyal medyada geçiyorsa bunu söylemeye kesinlikle hakkınız yok. Dahası, düzenli spor yapmak düşündüğünüzden daha az vakit alıyor.
İkincisi, sporun "boşa geçen zaman" olduğunu düşünüyorsanız sporu akıl sağlığınızı ve bilişsel performansınızı olumlu etkileyecek bir şey olarak düşünün.
Read 5 tweets
Feb 5
Kesinlikle bu. Eğer DEHB salt bir dikkat "eksikliği" olsaydı hiperodaklanma durumunu açıklayamazdık. Sıkıntı daha çok dikkat regülasyonuyla ilgili. Dikkat etmen gereken yerde edemiyorsun, etmemen gereken yerde ediyorsun.
Tam da bu nedenle bazı ebeveynler "E bizim çocuk bilgisayar oyunlarına saatlerce odaklanıyor ama ders çalışmıyor? Onun durumu odaklanamamak değil tembellik." diyebiliyor. Bunu ebeveynlere kavratmak konusunda psikolog ve psikiyatristlere çok iş düşüyor.
Öte yandan bazı durumlarda şans/hayat seçimleri/ortam vesaire sayesinde dikkat etmen gereken yerde aşırı derin bir dikkate de sahip olabiliyorsun. Aşırı tutkulu ve yetenekli olduğun yaratıcı bir alan bulduğunda mesela. Bazılarının DEHB'e bir "süper güç" demeleri bundan kaynaklı.
Read 5 tweets
Feb 5
Meselenin bir tarafı solun bu konuyu sahiplenmesi kesinlikle. Diğer bir tarafı Türkiye'de belli konular hakkındaki tabular çok güçlü olduğu için liberallerin çoğunun da bu tabuları benimsemeleri. Ama sadece Türkiye'deki durumdan kaynaklandığını sanmıyorum.
Azınlık hakları meselesinin genelde "kolektif haklar/grup hakları" üzerinden okunması ve grup çıkarlarını koruma adına spesifik yasaların/yasal hakların talep edilmesi en azından sağ liberalizm türleriyle gerilimli. "Bizim cenahın" çoğu için "grup hakları" bir boş gösteren.
Öyle olması gerekiyor mu? Muhtemelen hayır (Bkz. Nozick'in zulüm görmüş azınlıkların soyundan gelenlere tazminat ödemekte prensipte sorun görmemesi). Ama popüler düşünce çizgisi bu yönde.
Read 6 tweets
Feb 2
Peki incelliğin bu "eleştiriyle" ne alakası var? Fikrine katılmadığımız bir erkeğe otomatik olarak sekse erişimin yok dememizin anlamı ne? Tweetin alıntıladığı kişinin incel olduğunu gösteren herhangi bir şey var mı?
Incel "makbul fikirleri olmayan erkek" anlamına gelmeye başladı da biz mi duymadık?
Bu arada incellerin sadece kadın nefretinden, anti-feminizmlerinden, sağcılıklarından vs. dem vuruluyor ama savundukları fikirleri neden savunduklarını ucundan kıyısından bilen tek bir eleştirmen görmedim. Inceller neyi savunuyor desem 30 saniye konuşabilecek çok az kişi var.
Read 6 tweets
Feb 2
Psikiyatrik bozuklukların/hastalıkların kendilerine has bir fenomenolojileri (hissiyatları) ve bilişsel profilleri (düşünce biçimleri) var. Psikiyatristlerin/psikologların çoğu tedavi ettikleri bozukluklardan/hastalıklardan muzdarip olmadıklarından buna direkt bir erişimleri yok.
Mecburen tedavi ettikleri kişilerin söyledikleri, yaptıkları üzerinden "dışarıdan" bir kavrayışa sahip oluyorlar. Bunun sık sık psikiyatrik sorunları olanlarla akıl sağlığı profesyonelleri arasındaki iletişimi güçleştirdiğini düşünüyorum.
Diyelim ki elimizde her psikiyatrik bozukluk/hastalık için haplar var ve bunlar geçici bir süreyle kullananların majör depresyon, anksiyete bozukluğu, DEHB, bipolar bozukluk, OKB, şizofreni, otizm, borderline gibi durumları deneyim etmelerini sağlıyor olsun.
Read 11 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

:(