Pekka Virkki Profile picture
Feb 7 39 tweets 5 min read
1/ Muutama kommentti Erkki Tuomiojan #Nato-vastaiseen kirjaan. Totean oheiset teosta lukematta, ao. artikkelin pohjalta. Tuomiojan mukaanhan ko. tapa on sopiva, kuten @JariTervo1 n Kylmän sodan Suomi -sarjaa koskevasta keskustelusta kävi ilmi.

#Turpo

iltalehti.fi/politiikka/a/6…
2/ "– On turvallisuudellemme tärkeätä, ettei maassa ole sellaisia jakolinjoja, joista voisi syntyä sisäisiä turvallisuusongelmia tai joita ulkopuoliset tahot voisivat käyttää hyväkseen ulkoisen turvallisuutemme heikentämiseksi, Tuomioja kirjoittaa."
3/ KOMMENTTI: Jo nyt enemmistö suomalaisista katsoo, että Suomen asema olisi Naton jäsenenä turvatumpi kuin liiton ulkopuolella. Se, ettei Naton jäsenyyttä tästä huolimatta haeta, ei sitten ilmeisesti ole minkäänlainen uhka yhtenäisyydelle tai maanpuolustustahdolle?
4/ "Samaan hengenvetoon Tuomioja moittii turvallisuuspolitiikasta käytävän julkisen keskustelun. Tuomioja katsoo, että keskustelu ei ole aina pysynyt asiallisena eduskunnan ulkopuolella."
5/ KOMMENTTI: Tuskin mitään aihetta koskeva keskustelu pysyy aina asiallisena. Se on valitettavaa, mutta ei mikään argumentti itse asian suhteen suuntaan tai toiseen.
6/ "– Monissa maissa näkee samoin kuin Suomen iltapäivälehdistössäkin, somesta puhumattakaan, paljon epäanalyyttista ja tarkoituksellisen konfliktinhakuista tapaa käsitellä Venäjää manikelaisen hyvän ja pahan välisen taistelun jälkimmäisenä osapuolena, Tuomioja kirjoittaa."
7/ KOMMENTTI: Venäjä miehittää naapurimaitansa, suorittaa siviileihin kohdistuvia massapommituksia esim. Syyriassa, tukee terrorismia, suojelee kansainvälisiä rikollisliigoja ja rahoittaa tiedustelupalveluidensa sabotaasioperaatioita mm. huumekaupan avulla.
8/ Viimeisimpänä vetonaan maan johto liittoutui avoimesti kansanmurhaa Itä-Turkestanissa toteuttavan Kiinan kanssa. Nämä ovat tosiasioita riippumatta siitä, mitä Yhdysvallat tai vaikka Saudi-Arabia ovat joskus sattuneet tekemään.
9/ "Nato-kannattajat ovat Suomessa vähemmistössä."

KOMMENTTI: Viimeisimpien kyselytutkimusten mukaan asia ei ole lainkaan yksiselitteisesti näin.
10/ "Huolet kansanäänestykseen vaikuttamisesta maan ulkopuolelta Tuomioja katsoo aiheellisiksi. Ratkaisuna hän ei kuitenkaan näe demokratian rajoittamista, sillä perusteella, että vaaleihin yritettäisiin vaikuttaa. (...)
11/ (...) – Niinhän tapahtuu kaikissa vaaleissa, joissa isolla rahalla halutaan ostaa mieluinen vaalitulos, eikä mahdollisessa Nato-äänestyksessä Sanoma-konsernin ja muun median panos tule olemaan vähäinen, Tuomioja kirjoittaa."
12/ KOMMENTTI: Medialla on tietenkin voimakkaasti valtaa. 1980-luvun Helsingin Sanomat oli YYA-sopimusta ja neuvostosuhteita vaaliva "Koiviston hovi".
13/ Venäjän valtiojohtoisen, vihamielisen vaikuttamisen rinnastaminen suurten mediatalojen (usein täysin läpinäkyviin) sidonnaisuuksiin lähentelee kuitenkin analyyttisen arvonsa puolesta Viktor Orbánin hallinnon levittämiä antisemitistisiä George Soros -salaliittoteorioita.
14/ "Tuomioja moittii Natoa siitä, että se on sietänyt sotilasdiktatuureja omissa riveissään."

KOMMENTTI: Kylmän sodan oloissa tosiaan mukaan hyväksyttiin Portugali, jonka suhteellisen pehmeä diktatuuri kaatui vuonna 1974.
15/ Demokratisoituneen maan hallinto ei kokenut mitään tarvetta jättää Natoa vahvan vasemmistolaisesta ajan hengestä huolimatta.

Kreikkaa ei sotilasvallankaappauksen jälkeen liitosta erotettu, mutta ei Ateenan tekemisistä pidettykään.
16/ Turkissa sotilaat ovat muutamaan otteeseen puuttuneet politiikkaan, mutta pidempiaikaista diktatuuria lähimmäksi maassa lienee päästy vasta nykyisen (siviili)hallinnon aikana.
17/ "Entinen ulkoministeri suhtautuu julkaisussaan penseästi Yhdysvaltojen toimintaan maailmalla. Hän nostaa esiin muun muassa Yhdysvaltain toiminnan Afganistanissa sekä maan trumpilaisen ulkopolitiikan, josta ei olla palattu entiseen edes Bidenin kaudella."
18/ KOMMENTTI: Jää hämäräksi, mitä Yhdysvaltojen sitten tulisi tehdä ja mitä jättää tekemättä? Trumpia Tuomioja kehui hänen pyrkimyksistään Venäjä-diplomatian edistämiseksi.
19/ "Tuomioja myös vertaa Yhdysvaltoja ja Venäjää. Hän pitää molempia oligarkkitalouksina.

(...)
20/ (...) – Oligarkkitalous on monin tavoin symbioottisessa riippuvuussuhteessa poliittisen vallan kanssa. Sen voi ilmaista esimerkiksi näin: Yhdysvalloissa pääsee presidentiksi miljardöörien tuella, Venäjällä miljardööriksi presidentin tuella."
21/ KOMMENTTI: Ensinnäkin, näiden kahden ilmiön välillä on melkoisen suuri laadullinen ero.
22/ Toiseksi, Yhdysvaltain ja Venäjän yhteiskuntamallien lähentyminen sekä nk. crony-kapitalismin, korruption ja kleptokratian vaikutus niin läntisiin keskiluokkiin kuin maailmanpolitiikkaan on eräs kuumimmista puheenaiheista tämän hetken amerikkalaisessa debatissa.
23/ Keskeisin ero on siinä, että pluralistisessa demokratiassa tällaiset ongelmat pyritään ja useimmiten onnistutaan ennemmin tai myöhemmin korjaamaan. Venäjällä tämä mekanismi ei toimi.
24/ "Toisaalta Venäjä ei hyökkäisi myöskään Nato-jäsenyyden vuoksi. Sen sijaan Nato-jäsenyys liittäisi Suomen Tuomiojan mukaan aseellisiin konflikteihin."
25/ KOMMENTTI: Millä perusteella liittäisi? Perustellusti voi nähdä myös niin, että ilman muodollisia turvatakuita meillä on (ollut) suurempi paine osoittaa lojaalisuutemme ja hyödyllisyytemme osallistumalla läntisiin yhteisoperaatioihin kuin Naton jäsenenä olisi.
26/ "Lisäksi jäsenyys toisi Suomen rajoille monenlaista hybridivaikuttamista, joihin vastaamiseen Naton kalustosta ei olisi apua.

(...)
27/ (...) – Naton rajamaana joutuisimme varautumaan monenlaiseen hybridivaikuttamiseen, rajantakaisiin sotilaskeskittymiin, ilmatilaloukkauksiin, pakolaisvirtoihin, kyberhyökkäyksiin ja politiikan tuomiseen kaikkeen kaupankäyntiin ja taloudelliseen yhteistyöhön...
28/ "...mikä kaikki on Venäjän Nato-naapureille tuttua."

KOMMENTTI: Tuomiojan luettelemista asioista joka ikinen on jo tapahtunut.
29/ Naton kalustosta ei suoraan välttämättä ole kaiken kuvatun ehkäisemisessä apua, mutta tieto täysistä turvatakuista sotilaallisen konfliktin syttyessä auttaa kyllä hybridivaikuttamisen torjumista niin kansallisella tasolla kuin vaikkapa Euroopan unionin puitteissa.
30/ "Sotilaallisessa konfliktissa Tuomioja ei juurikaan vaikuta luottavan siihen, että Nato-jäsenenä Suomi saisi tarvittavaa apua ajoissa.

– Olisiko Suomi sitä ennen jo kertaalleen miehitetty tai joutunut ydinaseiden maalitauluksi, Tuomioja kysyy."
31/ KOMMENTTI: Naton jäsenenä Suomella olisi (halutessaan) edelleen aivan sama puolustuskapasiteetti kuin ennenkin ja ainakin omasta mielestäni kyvykkyydet on jäsenyydestä huolimatta säilytettävä vähintään nykyisessä tasolla.
32/ Ajatus siitä, että puolustusliiton ulkopuolella pysyttely jotenkin suojelisi meitä miehitykseltä tai "ydinaseiden maalitauluksi joutumiselta" on lievästi sanoen kummallinen.
33/ "EU-maiden allekirjoittaman Lissabonin sopimuksen ”turvatakuita” käsittelevää 42.7-artiklaa Tuomioja pitää vähemmän velvoittavana kuin Naton vastaavaa viidettä artiklaa."

KOMMENTTI: Tuomioja yhdessä Halosen kanssa varmisti asian vaatimalla artiklan vesittämistä varaumalla.
34/ "Hän katsoo, että länsivaltojen lupaama sotilaallinen tuki, joka ei juuri Suomea talvisodassa tavoittanut, on merkki siitä, ettei suurvaltojen tukeen voi luottaa.

(...)
35/ (...) Sen sijaan Ruotsi on aina täyttänyt lupauksensa ja sitoumuksena Suomea kohtaan. Jopa rypyt kahden Pohjoismaan välisessä rakkaudessa kääntyvät siunaukseksi. (...)
36/ – Sekin, että Ruotsi kieltäytyi antamasta englantilais-ranskalaisille joukoille kauttakulkulupaa helmikuussa 1940 saattoi itse asiassa pelastaa Suomen pidemmiltä, mutta samaan lopputulokseen päättyneiltä sotakärsimyksiltä, Tuomioja pohtii."
37/ KOMMENTTI: Tämä on jo niin epäjohdonmukaista ajattelua, ettei asiaa liene tarpeen erikseen selventää.
38/ Kokonaisuudessaan Tuomiojan kirja vaikuttaa vanhenevan miehen viimeiseltä yritykseltä pelastaa maineensa ja maailmankatsomuksensa, kun hänen aiemman toimintansa (tai toimimattomuutensa) vaikutukset Suomelle ovat käyneen kansan enemmistölle ilmeiseksi.
39/ Tällaisena teosta on myös kohdeltava: surullisena vuodatuksena parhaat päivänsä nähneen nuorisoradikaalin vaipuessa historian pimeän puolen lehdille, ei turvallisuuspoliittisena puheenvuorona, jota edes keskimääräistä sivistyneempi maallikko voisi ottaa järin vakavasti.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Pekka Virkki

Pekka Virkki Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Virkki5

Jan 2
1/ I recommend everyone interested in how the Finnish NATO membership process could happen to read the following thread by @HenriVanhanen (translation is mine).

👇👇👇
2/ Membership application is, first and foremost, a political choice. However, the process itself is a central part of it and cannot be ignored. Below, you can find some comments concerning the issue.
3/ Keeping the NATO door open is an integral part of 🇫🇮 security policy. The (unlikely) scenario that Finland applies, but is not granted the membership would be disastrous for the country.
Read 17 tweets
Dec 30, 2021
Vielä Natosta. ⬇️ Ketju ⬇️

1/ Olen pitkään kannattanut @lustraatio ta, kylmän sodan ajan itätiedustelua koskevien asiakirjojen julkaisua ja analyysia. Tie on jo pitkällä, muttei lopussa.

Heikko menneisyydenhallinta on ollut osasyy #turpo -debattimme ongelmiin.
2/ Nyt puhutaan paljon siitä, kuinka @TarjaHalonen ja @TuomiojaErkki osaltaan vaikeuttivat Suomen Nato-polkua, täysin tietoisesti.

On kansalaisten oikeus saada heidän sidonnaisuutensa selville. Halosen kampanjassa keskeisesti toiminut Riitta Juntunen oli Stasin värvätty.
3/ Odottelen kuitenkin "koko tarinan" paljastumista.

Sitä odotellessa ei nykyisten päättäjien tulisi piiloutua sen taakse, että "juna meni jo". Jos näin on, jotain olennaista on jätetty suomalaisille kertomatta. Muuten Natoon ehtii vielä.
Read 5 tweets
Dec 28, 2021
1/ @anders_aslund has repeatedly proposed Timchenko & Rotenberg should lose their 🇫🇮 citizenship to be sanctioned by the #EU.

In fact, there might be a way. If their citizenship is based on false info or they would be convicted of e.g. treason it may be "cancelled".
2/ More info:

migri.fi/en/loss-of-cit…

valtioneuvosto.fi/-/1410869/vaka…

I have no information whatsoever about potential fraud or proven crimes.

All I know is the Finnish officials have declined to publish many citizenship documents and that GT is generally believed to be a KGB agent.
3/ Investigative journalists should dive deep into Finnish side of the so-called Oil-for-food programme of St. Petersburg & comparable projects. Already in Dec 1991, Putin's supervisor Anatoly Sobchak discussed about food aid with Mauno Koivisto, then President of Finland.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

:(