Ozan Gündoğdu Profile picture
Feb 7 7 tweets 2 min read
1️⃣Elektrik tarifesi her 3 ayda 1 yenilenir; 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz…
İndirim hatırlamıyorum…
Biri hariç. O da 31 Mart Seçimleri’ne gidilen 3 aylık döneme girerken 1 Ocak 2019’da yapıldı. 1 Temmuz 2019’da da İstanbul seçimi de bitince eskisinden pahalı hale getirildi.
2️⃣Bu grafiği BirGün Gazetesi’nde zamdan sonra hazırlamıştık. Bakın, tam bir seçim yatırımı olarak elektriğe indirim yapıldığı ve sonra katmerli biçimde o indirimin geri alındığı grafikte de görünüyor.
3️⃣Buradan “erken seçim hazırlığı var” gibi bir anlam çıkmasın. Hayır, fahiş bir zammı bu halkın sırtına yıkmaya çalıştılar, 1 yıl sonra da unuttururuz dediler. Ama millet yemedi, yediremediler.
4️⃣1 Ocak 2019- 1Temmuz 2019 tarifeleri bize başka bir şey gösteriyor. İktidar(lar) halkları için değil, gücünü arkasına aldıkları sınıflar için yaşıyor(lar). Tarihin bir cilvesi, halkların bir kazanımı olarak seçim diye bir şey var.
5️⃣Yani, geniş halk kesimlerinin rızasıyla besleniyorlar ama küçük bir azınlığa hizmet ediyorlar. Varoluşları böyle emrediyor. İktidar(lar) ve sermaye tek bir organizma gibi.
Sadede geleyim, kimsenin halkını düşündüğü yok.
6️⃣Bunu sadece AKP için de söylemiyorum. Bu sistemi dönüştürme gibi esaslı bir programı olmayan her iktidarın düşeceği çukur halk dalkavukluğudur.
Ekonomik bunalım nasıl da berraklaştırıyor sınıfların nasıl konumlandığını…
7️⃣Dolayısıyla bu ekonomik bunalım derinleştikçe insanlar sadece mevcut iktidardan değil, (eğer bu sistemin en azından sınırlarını değiştireceğini vadetmezse) mevcut muhalefetten de soğuyacaklar. Tüm rejimi tehdit eden bir sistem arızası…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ozan Gündoğdu

Ozan Gündoğdu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ozngndgdu

Feb 6
Cumhuriyet tarihi bir açıdan köyden kente göçün tarihi. Devrim, köye ulaşmıyor ama köylü devrimin ulaştığı kente göç ediyor. Ne büyük çatışma!
Bu çatışmada köylü, milletin ahlaken üstün olan parçası haline geldi. Kentlinin ahlakı her fırsatta aşağılandı. Devrim de geriye gitti.
Bu çatışmayı sömürmeyi başaran hareket islamcılık oldu. İslamcılar kentliyle çatışan, yoksullaşan köylüleri manipüle etmeyi başarabildi. Bana göre buradan geri dönüşün mümkün olması ancak devrimci bir irade gerektirir. Aksi halde bu batak Türkiye’nin kaderi olur.
Ne diyor Oytun Erbaş, “biz yılbaşı kutlamayız, elimizde kadehle gezmeyiz.”
Neden bu denli gurur duyuyor? Çünkü en çok 1-2 kuşak önce kente göç etmiş çoğunluğun dalkavukluğunu yapan siyasetin etkisi altında.
Read 4 tweets
Dec 24, 2021
1⃣Onlarca yıl hatırlanacak bir gündü 20 Aralık. Bakan Nebati'nin 23 Aralık'taki açıklamalarına göre büyük finansörlerin tuzağa düşmemiş, olan küçük yatırımcıya olmuş.
Soru; büyük finansörlere, 20 Aralık operasyonu sızdırılmış olabilir mi?
Cevabı beraber arayalım +++
2⃣Son zamanlarda, ekonomi yönetiminin aldığı kararların bir takım sermayedarlara sızdırıldığına dair çeşitli spekülasyonlar var.
Tarih 18 Aralık; bakın Gazeteci Deniz Zeyrek Fox Tv'de ne diyor?
"FAİZİN %19'DAN %14'E DÜŞÜRÜLECEĞİNİ KULAKLARIMLA DUYDUM"
Başka kimler biliyordu?
3️⃣Bir diğer ipucu… 16 Aralık’ta politika faizinin belirleneceği toplantıdan 1 gün önce HM Bakanı’nın kardeşi, tekstil patronu Seyid Nebati, toplantıdan 1 gün önce kararı nokta atış söylüyor!

Read 12 tweets
Dec 22, 2021
Faizler düşmüyor.

2 aydır yaşadıklarımızı faizler düştü diye yaşadığımızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Krediye erişim artık çok daha zor. Bankalar bu ortamda kredi vermek de istemiyor. Evet, kredi faizlerini düşürmek istiyorlar ama bunu başarabilmiş değiller.

1/
Bu yüzden iktidarın ekonomi patikasında an itibariyle olumlu bir mesafe kaydedilmiş değil. Kredi faizleri düşecek, iş dünyası kredi çekecek, yatırım, istihdam ihracat artacak vaadine yaklaşmak bir yana uzaklaşılıyor. Finans sermayesi reel sermayenin istediğini yapmıyor.

2/
Yani 2 ayın sonunda elimizde şu var;

1- Daha yüksek kredi faizi
2- Daha yüksek enflasyon
3- Daha yüksek döviz kuru
4- Çok daha yüksek döviz kurunu biraz düşürmeyi başarmış bir finansal ürün…

3/
Read 4 tweets
Dec 21, 2021
Bu ürün yalnızca gerçek kişilerce ve yalnızca 3 ay ve daha uzun vadeli hesaplar tarafından satın alınabilecek. %8’in de 3 puanı TL’de, 5 puanı dövizde. O 5 puanın tümü dövizini bozdursa toplam dolarizasyon %65’ten %63’e iniyor. Ortada şişirilmiş bir kampanya var.

1/
Hazine risk altında, kabul. Ancak zaten bu ürünü toplam DTH’lerin kabaca %4’üne karşılık gelen kısmı alabilecek.
Yani dövizdeki düşüş çok büyük oranda “haber etkisi”.

2/
Doların 18 TL’ye tırmanması büyük oranda likidite kıtlığından kaynaklanan, altı boş bir yükselmeydi. Dolayısıyla haber etkisi sayesinde, Dolar’daki 5 TL’lik köpük temizlenmiş oldu.

3/
Read 4 tweets
Dec 20, 2021
Muhalefet yeni ekonomi modeline ilişkin “beceremezsiniz, inat etmeyin” demekten öte bir söylem geliştiremiyor. Erdoğan da bu boşluk sayesinde krizi o her zaman kullandığı “elitlere karşı savaş” söylemine büküyor ve kendine yol döşüyor. Peki Erdoğan gerçekten beceremiyor mu?

1/
Aylardır ekonomiyi konuşmamak için türlü bahaneler bulan Erdoğan, artık her fırsatta ekonomi konuşuyor. Başarısızlığı, krizi, yönetememeyi sermaye güçlerine karşı bir çatışma zeminine oturtuyor. Böylece ekonomik başarısızlık politik bir başarıya dönüşüyor.

2/
Dolayısıyla ekonomik başarısızlık üzerinden kurguladığı bu yeni hikaye, politik bir başarının anahtarı oluyor.
Hem bir gelecek vaadediyor, hem de sözümona egemenlerle savaşıyor. Muhalefet bu hikayede tam da Erdoğan’ın istediği gibi konum alıyor.

3/
Read 7 tweets
May 26, 2021
Hükümet, kuraklık nedeniyle yaşanması muhtemel hububat krizinde ithalata güveniyor. Ancak sadece bizde değil dünyada da hububat fiyatları artıyor. Üstelik bizde bir de dolar/TL yükseliyor. Kısacası ne altın, ne Dolar ne Bitcoin...Yatırım yapacaksanız ekmeğe yapın!
İtiraf niteliğinde bir tedbir daha... Neden makarna ihracatı izne bağlanıyor? Çünkü yurtiçindeki buğday üretimimiz artık iç tüketime dahi yetmiyor. 2020 buğday üretimimiz 1990’dan daha az. Nüfusumuz 1990’dan %75 daha fazla.
Buğday üreticisine yıllardır sırt çevrildi. Buğdaydaki ithalata “makarna yapıp satıyoruz” denildi. 2021’deki kuraklıkla birlikte ekmeklik buğday için de ithalata başlandı. Artık yediğimiz ekmeğe bile Cargill gibi gıda tekelleri talip. İşte yerli ve milli ekonomi masalı...
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

:(