Ik vroeg me af of er een manier was om de rol van deze "vinkjes" in Nederland met data te meten. Hoe geprivilegieerd zijn mensen met 7 vinkjes eigenlijk? Hoe groot is dit groep? nrc.nl/nieuws/2022/02…
Om dit te meten gebruik ik de laatste 3 beschikbare rondes van de European Social Survey. Dit is een grote sociale enquête in veel Europese landen over politiek, arbeid en levensomstandigheden. europeansocialsurvey.org
Voor Nederland heb ik een representatieve steekproef van 4'858 respondenten die de enquête in 2014, 2016 en 2018 hebben ingevuld.
We beginnen met het makkelijkste. Vinkje 1: 49.2 % zijn mannen ✓
Er is ook data over etnisch achtergrond. Vinkje 2: 92.6 % zijn wit (zeggen dat ze niet deel van een etnisch minderheid zijn, om precies te zijn) ✓
Vinkje 3: 28.6% hebben tenminste een hoogopgeleide ouder (breed begrepen: tenminste VWO afgerond) ✓
Vinkje 4: Er is geen data over *waar* de ouders van respondenten zijn geboren, maar wel over afkomst (ancestry). Ik gebruik dit om te weten hoeveel mensen een Nederlands (of Fries) afkomst op tenminste een familiezijde hebben: 95.6% ✓
Vinkje 5: 18% hebben universiteit als hun hoogste opleiding ✓
In de ESS is er geen data over sexuele oriëntatie of op welk soort school mensen zijn geweest voor hun hoogste opleiding (e.g of ze op de gymnasium zijn geweest voor de universiteit). Ik heb dus maximaal 5 vinkjes.
Dit is het aandeel van de bevolking voor elk vinkje dat ik met deze data kan meten.
En dit is de verdeling van de respondenten per aantal vinkjes. De grootste groep mensen heeft 3 vinkjes. Het aandeel van de bevolking dat alle 5 vinkjes heeft is klein (3.3%). Dit is ook de inschatting van Luyendijk.
Nu dat ik een meeting heb, kan ik naar de relatie tussen het aantal vinkjes en bepaalden socio-economische variables kijken.
Hier de verdeling van elk "vinkjescategorie" per inkomensdeciel. Mensen met vijf vinkjes zijn geconcentreerd aan de top van de inkomensverdeling. 65% van hun zijn in de twee hoogste inkomenscategorien.
Voor liefhebbers heb ik ook de interval ratios.
Een andere manier om dit te zeggen is dat de kans van iemand met 5 vinkjes in de bovenste deciel te zijn is *10 keer zo groot* als iemand met maar 1 vinkje (op de zelfde leeftijd)
Mensen met 5 vinkjes zijn ook meer tevreden met hun leven. Omdat er zo weinig mensen met 0 vinkjes zijn, zijn ze hier niet.
...en ze hebben meer vertrouwen in hun capaciteit in de politiek mee te doen...
En ze geloven vaker dat het politiek systeem invloed aan burgers geeft.
Mensen met 5 vinkjes stemmen vaker voor D66, de VVD en Groenlinks (refentiecategorie: 3 vinkjes)
Het is eigenlijk interessant de relatie tussen het aantal vinkjes en de probabiliteit een PvdA of D66 stemmer te zijn te vergelijken. Het is een spiegelbeeld.
Sorry voor de taalfouten. Van de 5 vinkjes hier heb ik maar 3.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
A thread about social privilege in the Netherlands.
J. Luyendijk has a new book in which he argues that Dutch society is dominated by people with 7 characteristics: 1. male 2. white 3. at least one highly educated parent 4. at least one parent born in NL 5. straight 6. had classics education in high school 7. university educated
I thought I would try to see if there was a way to measure this with data: how privileged are people with these characteristics in the Netherlands? How many people are there who "tick" the 7 boxes?
A thread on why I think that the lessons to be learned from Portugal and the victory of Antonio Costa for the European left are quite limited (after reading this piece by @jonhenley) theguardian.com/world/2022/feb…
In a nutshell, Portuguese social democracy looks more like European social democracy's successful past than its successful future.
That's because the class structure of the Portuguese electorate looks a bit like the one of other West European countries a few decades ago (and like some CEE): a higher proportion of skilled and manual workers, the traditional electoral base of social democratic parties
The latest polls indicated a tie, so it looks really good for the PS, especially since am absolute majority in parliament is possible. It was a fairly distant possibility during the campaign.
The last time the PS got an absolute majority was in 2005, with 45% of the popular vote and 52% of seats in parliament.
Portugal votes tomorrow. The decline in electoral turnout since the establishment of democracy has been spectacular {
In fact, Portugal has one of the lowest turnouts in legislative elections of all the countries in the CPDS dataset
One relevant factor for the 2019 elections is that electoral law changed and residents abroad (Portugal has a huge diaspora) are now automatically registered. The electorate abroad expanded from ca. 250'000 to 1.5 million between the 2015 and 2019 elections.