⭕️ بریم سراغ #رشتوی_مناسبتی امشب
پرسشی که اینروزها مطرح میشه اینه:
«جشن سپندارمذگان، ٢٩ بهمن است یا ۵ اسفند؟»
در تقویم ساسانیان، بیش از ٢٠ جشن ملی و دهها جشن محلی وجود داشت. این جشنها اغلب به مناسبت گرامیداشتِ ایزدان گوناگون که مظاهری از طبیعت بودند، برگزار میشدند.
⬇️
٢-
در تقویم ایرانیان، هر یک از ٣٠ روزِ ماه، به نام یک ایزد مُزیّن بود. برای مثال برخی از روزهای سال بدینگونه نامیده میشد:
⬇️
٣-
روز اول ماه: هرمزدروز (اهورامزدا روز)،
روز دوم: بهمن روز،
روز سوم: اردیبهشت روز،
روز چهارم: شهریور روز،
روز پنجم: سپندارمز روز (اسفند روز)،
روز دهم: آبان روز،
روز سیزدهم: تیر روز،
روز شانزدهم: مهر روز،
روز بیستم: بهرام روز،
و...
⬇️
۴-
هرگاه نام روز و نام ماه با هم برخورد میکرد، آن روز را جشن میگرفتند. مثلا روز شانزدهم (مهر روز) از ماه مهر، جشن مهرگان یا روز سیزدهم (تیر روز) از ماه تیر، جشن تیرگان و یا روز دوم (بهمن روز) از ماه بهمن، جشن بهمنگان برگزار میشد.
⬇️
۵-
بدینترتیب در روز پنجم (اسفند روز یا سپندارمذ روز) از ماه اسفند/سپندارمذ، جشن اسفندگان/سپندارمذگان برگزار میشد.
⬇️
۶-
سپندارمذ ایزدبانوی نگهبان زمین بود. این نام در دوران هخامنشی به گونه سپنتهآرمَئیتی تلفظ میشد. در دوران بعدی به تدریج به سپندارمذ و سپند و اسپند و اسفند تغییر پیدا کرد.
⬇️
٧-
بر پایه گزارش #ابوریحان_بیرونی در کتاب #آثارالباقیه، در این روز مردان به زنان هدایایی میدادند و او را سپاس میگفتند. نام دیگر این جشن، جشن «مَرد گیران» بود که اشاره به اخذ هدایا از مردان داشت. از هدایای مرسوم این روز، «نبشته شادباش» بود که امروز به آن کارت تبریک میگوییم.
⬇️
٨-
اخیرا عدهای طی یک نظریه بیاساس و مضحک، معتقدند که با توجه به ٣٠روزه بودنِ تقویم ساسانی و ٣١روزه بودنِ تقویم خورشیدی در ۶ماهه دوم سال، بایستی جشن سپندارمذگان را ۶ روز زودتر و در تاریخ ٢٩بهمن برگزار کرد!
⬇️
٩-
البته این عقیدهای بیبنیاد است و همانگونه که جشن مهرگان در «مهر روز از مهر ماه» یا جشن تیرگان در «تیر روز از تیرماه» برگزار میشود، جشن سپندارمذگان (اسفندگان) هم بایستی در روز مخصوص به خود یعنی «سپندارمذ روز از سپندارمذ ماه» (اسفند روز از اسفند ماه) برگزار شود.
⬇️
١٠-
ظاهرا این تغییر خندهدار جشن از ۵اسفند به ٢٩بهمن، برای نزدیکتر کردنِ این روز به جشن ولنتاین غربی است که در ٢۵بهمن برگزار میشود!
⬇️
١١-
بهیاد داشته باشید، همانگونه که غرب بیشتر مظاهر فرهنگی خود را از ایران گرفته است (مثل جشن یلدا که به کریسمس تغییر پیدا کرد یا تثلیث مهرپرستی که به تثلیث مسیحیت دگرگون گردید) جشن ولنتاین نیز برگرفته از جشن سپندارمذگان ایرانی است که غربیها هرگز به ریشه آن اشاره نمیکنند!
⬇️
١٢-
پس مشخص شد که جشن سپندارمذگان (که بهتره با لفظ امروزی، اسفندگان گفته بشه) در روز ۵ اسفند (اسفند روز از اسفند ماه) باید برگزار بشه و نظریه ٢٩ بهمن، از پایه و اساس، غلط و اشتباهه.
در #زبان_فارسی جداییِ جنسی وجود ندارد. ضمیر سومشخص «او» شامل زن و مرد میشود، این برخلاف زبانهای دیگر است. مثلا در عربی هنگام اشاره به یک مرد نیگوییم: «هو» و هنگام اشاره به یک زن میگوییم: «هی». این مصداق در زبان انگلیسی
٢-
هم صدق میکند. در انگلیسی برای اشاره به یک مرد میگوییم: «He» و برای اشاره به یک زن میگوییم: «She».
نکته بسیار جالب دیگ این است که در زبان فارسی، اگر جایی تاکید بر جنسیت باشد، اولویت با زنان است. این درست برعکس زبانهای لاتین میباشد.
مثلا:
٣-
ما میگوییم: خواهر و برادر
آنها میگویند:
Brother and Sister
ما میگوییم: زن و مرد
آنها میگویند:
Man an Woman
(در زبان فارسی، #زن یک واژه و مفهوم مستقل هست؛ نه مثل «wo/man» زائدهای در کنار مرد.)
ما میگوییم: زن و شوهر
آنها میگویند:
Husband and Wife
موجودات تجزیهطلب، برای این که رنگوبوی غیرایرانی به #خوزستان زیبای ما بدن، #اهواز جاودانه رو ا.لـ.ا.حـ.و.ا.ز مینویسند! و این کهننام ایرانی رو سعی میکنند عربی جلوه بدن!
بریم سراغ ریشه و تاریخچه دو نام «خوزستان» و «اهواز»
از هزارههای دور، در جنوب ایران اقوامی زندگی میکردند به نام #عیلامی ها. این قوم، از نژاد #خوزی بودند. نژاد خوزی امروز منقرض شده و تحقیقات نشون داده همریشه با نژاد #دراویدی های هند بودهاند.
عیلامیها خوزینژاد حدود دوهزار سال تمدن فوقالعاده درخشانی در حاشیه #خلیج_فارس داشتند.
تقویم رسمی تقریبا تمام جهان، تقویم میلادیه. حتی کشورهای عربی به دلیل ناکارآمد بودن تقویم قمری، اوقات اداری و برنامههای کاری رو با تقویم میلادی هماهنگ میکنند. ولی ما ایرانیها همچنان از همان تقویم خورشیدی ساسانی که توسط خیام ویرایش و اصلاح شده، استفاده میکنیم 👈 #رگ_و_ریشه
توضیح نقشه 👆👇
سبز: کشورهایی که از تقویم میلادی استفاده میکنن.
آبی: کشورهایی که از تقویم اصلاح شده میلادی استفاده میکنن.
نارنجی: کشورهایی که از تقویم میلادی به عنوان مکمل در کنار تقویم ملی کشورشون استفاده میکن.
قرمز: کشورهایی که از تقویم میلادی استفاده نمیکنن.
تقویم میلادی هر ٣٢٢۶سال، یک روز خطا داره.
تقویم خورشیدی ایرانی هر ۱۱۶۵۲۹سال، یک روز خطا داره.
درحال حاضر تقویم ایرانی در بین تمام تقویمهای بینالمللی، رسمی و غیررسمی در تمام دنیا، دقیقترین تقویمه. این دقت رو مدیون #خیام و تیمش: #خواجه_نصیرالدین_طوسی، #خازنی و... هستیم.