xanthos_027 Profile picture
Feb 19 22 tweets 3 min read
1*
Şirketler neden halka arz olur: şirketler faaliyetlerini genişletmek ve yatırımlarına fon sağlamak amacıyla; finansal kaynak açığı olan şirketler ise banka kredisi veya borçlanmaya başvurmadan yatırımlar yapabilmek ya da borçlarını ödeyebilmek için halka arz edilirler.
2*
Şöyle düşünelim, sizin bir şirketiniz var, buna biraz fon sağlamak amacıyla tanımadığınız insanları kendinize ortak yapıyorsunuz. Şirketin her türlü faaliyetini yürütmek, şirketin mali sorumluluklarını üstlenmek ve şirketi büyütmek için çalışıyorsunuz
3*
ancak bunun karşılığında elde etmiş olduğunuz karı bu tanımadığınız insanlar ile paylaşacaksanız?
borsada işlem yapan bir çok yatırımcı reelde böyle bir ticarete sıcak bakmayacaktır. Borsada işlem yapan yatırımcılara bu güven yazılı metin (kanun) olmasından kaynaklı geliyor.
4*
Bunu ister kabul edin veya etmeyin ancak borsanın ruhunda manipülasyon vardır. İnsanlar alım ve satım kararlarını maniple oldukları zaman verirler. Hırs ve korku borsayı besleyen iki duygudur.
5*
Hisse senetlerinin düşüş ve yükselişi de piyasanın maniple edilmesi ile olur. Geçtiğimiz haftada Ukrayna-rusya savaşı çıkacak diye (korku) bir çok yatırımcı belki de zararına satış yapmıştır. Alım yapan taraf ise bu düşüş alım fırsatı deyip para kazanmayı (hırs) düşünmüştür.
6*
İşte büyük pala piyasayı hırs veya korku üzerine maniple edenlerdir. Büyük pala devletlerdir. Bu görevi devletin imkanları ile elbette siyasiler yapmaktadır. Düşünsenize Biden’in bir açıklaması piyasaları alt üst edebilir.
7*
Dünya devletlerinde pala sıralamasını ekonomik ve askeri güç olarak sıraladığınızda hiyerarşiye ulaşırsınız.
Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasından sonra Bist100 ün yükseliş rakamını hatırlayanlarınız vardır. (1453) yükselişle açılmıştı.
8*
örneğin o gün krdmd veya garan veya başka hisselerde yüklü alım veya satım olsaydı (belki olmuşta olabilir) bu rakamı tutturmak şansa bırakılmazdı veya bırakılmadı.
Buraya kadar tamam bu zaten bir çoğumuzun bildiği ve tahmin ettiği bir bilgi idi…
9*
Gelelim madalyonun öbür ucuna;
BÜYÜK PALALAR: piyasayı alım satımları ile yönlendiren/etkileyen palalara, bu kişilerin güçlü siyasi ilişkileri vardır. Bürokrasi çevreleri güçlü olup, iş adamların tutun mafyaya kadar her türlü ağa sahiptirler.
10*
Çevreleri güçlü portföyü olan yatırımcılar ile doludur. Bilgiye ulaşmaya çalışmazlar bilgi bu kitleye gelir. ilişkileri sayesinde çaldıkları kapıdan elini boş dönmezler. yurtdışı bağlantıları vardır ve fonlar ile içli dışlıdırlar.
11*
Yabancı aracı kurumlarda da hesapları mevcuttur. Önemli haberler daha piyasaya düşmeden piyasa bir yönde hareket etmeye başlar, işte bu kişilerin alım ve satımları neticesinde hareket başlamıştır. (çünkü haber önceden bunlara servis edilir)
12*
Yine piyasaya haber düştüğünde piyasa hareket edeceği yönün tersine tepki verecekse, bu haberleri kullanarak alım veya satım işlemi yaparak pastanın çilekli tarafını yerler. Yukarıda belirttiğim gibi sizi maniple ederek kazanmaktadırlar.
13*
Piyasaya haber düştüğünde siz korku veya hırs ile işlem yaparsınız. (en dipten stop olmuşum/ben aldım düşmeye başladı.) siz maniple olmadan bu pala nasıl kazanacak değil mi?
14*
ORTA PALALAR: Biraz daha aşağı inelim; bu kattaki palalar bir üstekiler ile bir şekilde ilişki içinde olurlar. Siyasi güçleri fazla yoktur ama bürokrasi ve iş adamları çevresi vardır. Genelde patron işi yaparlar.
15*
Piyasayı yönlendirecek kadar güçlü portföye sahip olmayıp, hisse senetlerini yönlendirebilecek kadar güçleri olur. Ancak bir şekilde önemli haberler üstten bunlara gelir. pastanın çilekli tarafı olmasa da pastadan pay alırlar.
16*
Tabi ki, bu haberle bilgiler bunlara bedava gelmez bir üstekinin ihtiyacı olduğunda yardım etmeleri gerekir.
KÜÇÜK PALALAR: Kendilerine göre çevre edinmişlerdir. Dağınık bir portföy çevresi bulunur, genelde patron işi yapmazlar, gruplar ile çalışırlar.
17*
Haberlerin bir kısmı bunlara da gelir. ancak bunlara gelen haberlerin hepsi doğru çıkmaz. Hacimli hisselerde iş yapmazlar/yapamazlar. En çok bu grup arasında etkileşim olur.
18*
Yine bilgi bedavaya gelmez, gerektiğinde orta palalara grupları ve kitleyi yönlendirecek kişiler irtibat sağlarlar. Krem şantisi olmasa da pastadan pay alırlar
19*
KAYBEDEN YATIRIMCI (KY): Dağınıktırlar, piyasanın karmaşası içindedirler. Sürekli haber bombardımanı altındadır. O kadar çok gereksiz haber alırlar ki, doğru haberi seçip bulmaları imkansızdır.
20*
Piyasada özel bir formül ararlar, sistemin nasıl çalıştığını bilmedikleri için sisteme zarar veremezler. Kaybetmeyi kötü şansa bağlarlar. Grupların içinde olsalar dahi başarıya ulaşamazlar.
Pasta bitti, hesabı ödeyecek olanlardır.
21*
Özetle: piyasa maniple ile yürür. 1 yıl öncesi ile THY nin bu gün ne farkı var. 3 yıl öncesine göre KRDMD nin bu gün ne farkı var. Önemli olan kitleyi maniple edip, yükseleceğine veya düşeceğine ikna etmektir.
22*
ben size sorayım...
sizin borsa teknik/temelden ibaret...
bu palaların parasını nasıl alıcık :)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with xanthos_027

xanthos_027 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @xanthos_027

Feb 20
1⃣
1-gaplı açılış sonrası satışlar gapı dolmuyorsa, boğa piyasası devam etmekte veya başlamıştır.
2-olumsuz habere rağmen piyasa günün en düşüğünün altına inmiyorsa boğa piyasası bitmemiştir.
2⃣
3-KY olarak size bir hafta içinde üçten fazla tüyo geliyorsa boğa piyasanın son evresidir.
4-hisse pazarlaması hisse dipte iken başlar, ancak yatırımcı hissenin yükselişinin son %30 luk evresinde tüyoya inanmaya başlar ve son alıcıdır.
3⃣
5-piyasa aşağı gaplı açıldıktan sonra ilk denemede en yakın direnci kıramıyor ancak gaplı açılışta görmüş olduğu rakamında altına inmiyorsa dip seviye görülmüştür.
Read 7 tweets
Feb 20
1⃣ Öncelikle şunu başından belirtelim. AKD ve TAKASI çözen oyunu çözer söylemi aldatmacadır. Böyle bir şeyin neden aldatmaca olduğunu twit dizisinin tamamında zaten anlayacaksınız. Elbette burada size fikir verecek pozisyonunuzu ayarlayacak veriler vardır.
2⃣Ama bunların hiç birisi size %100 kazanç vaat etmez.
Sizlere en sade şekilde anlatmaya çalışacağım, atladığım detaylar olursa yine bu twit dizisinin altına ekleme yaparım.
3⃣Takası incelemeden önce hissede bir hareketin başlayıp başlamadığına bakmanız gerekir. Aksi durumda oyuncuların günlük girip çıktığı bir hisseye denk gelirsiniz. Grafik üzerinden düşen/yatay/yükselen trend tarih aralıklarını belirleyerek 3 parça halinde bakmalısınız.
Read 23 tweets
Feb 16
33-
2002 kasım seçimlerinde DSP nin oyunun yüzde 22 den yüzde 1 e düşmesi seçmenin ekonomik istikrarı ne kadar önemsediğinin bir örneğidir.
34-
3 Kasım 2002 günü yapılan seçimlerde, AKP %34,28 oranında oy alarak tek başına iktidar olmuştur. Kötü yönetilen ekonomi yüzünden halk bir önceki siyasi partilere faturayı kesmişti.
Demirel’in dediği gibi “boş tencerenin, deviremeyeceği hükümet yoktur”
35-
AKP 2002 yılından 2007 yılına kadar 57. Hükümetin krizden çıkmak için ekonominin başına getirdiği Kemal Derviş’in yazdığı reçeteyi uyguladı. Yine Merkez Bankası Kemal Derviş döneminde özerk hale getirilmiştir.
Read 36 tweets
Feb 15
1-
1980 darbesi sonrası, 1983 yılından 1991 yılına kadar Türkiye tek parti ANAP tarafından yönetildi. Bu dönemde serbest piyasa ekonomisi, devletin ekonomideki payının azaltılması ve fiyat mekanizmasının klasik dengeleyici rolüne işlerlik kazandırılması oluşturdu.
2-
1991-1993 yılları Süleyman Demirel’in Başbakanlığında koalisyon hükümeti,
1993-1996 Yıllarında Tansu Çiller’in Başbakanlığında kurulan farklı koalisyon hükümetleri,
3-
Çiller, ekonomi yönetiminde söz sahibi olan tüm kamu kurumlarını kendine bağladı.
1993 yılı sonlarında ve 1994 başında hem bütçe hem de cari açık çok ciddi düzeylere yükselmişti.
Read 32 tweets
Feb 13
1-#Koza Mahkeme süreci, Kayyum atanması İngiltere mahkemelerinde verilen karar...Hukuki süreç sonrası varlık fonuna geçme ihtimali vs.
bu süreçleri zaten yatırımcıları yakın takip ediyor ve biliyor.
2-#kozal sanırım 5 yatırımcıdan birisinin porföyünde bulunan bir hisse, hissedeki beklenti üzerine yatırımcıların ilgiside devam ediyor. Takasın böyle olması hisseyi de hantallaştırıyor.
3-17.12.2021 tarihi zirveyi gördüğü günlerde hissenin takasında bir şeyler değişiyor. citi takası artıyor. Düşüş bitince citi aldığı malı geri veriyor. Ancak 24.01. 2022 den sonra tekrar bir artış oluyor. Image
Read 7 tweets
Mar 30, 2021
Otkar ile ilgili;
1⃣Hisseyi yorumlamış olduğum fiyat belli (195-200), hisse yorumlamış olduğum fiyattan sonra 460 zirvesini gördü. Kar alınması ile ilgili yazdım fiyat belli (430-460), hisse bu aşamadan sonra 350 ye kadar geri çekildiğinde,
2⃣işlemlerim ve yorumlarım net, hissenin ikinci defa 460 seviyesini test etmesinde kar stopu konulması gerektiği ile ilgili fiyat belli (438)
Hisseye ilgilenmeye başladığımdan bu yana işlem yapan en kötü %100 yapmıştır.
3⃣Ancak son zamanlarda çakma hesaplar olsun, kendi analiz ve yorumuna göre alan ve zarar eden veya satacağı seviyeyi soran sürekli yeni kişiler geliyor. Hadi bunu önemsemedik ve bilgimiz kadar yorumlamaya çalıştık.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

:(