🌈NL_zorg 💉 Profile picture
Feb 22 16 tweets 3 min read
WAT IS HAPTOTHERAPIE?

#Haptotherapie is een behandelmethode voor mensen die voor wat voor reden dan ook worstelen met hun gevoel. Het is een specifieke toepassing van haptonomie (Zie mijn bericht van gisteren).
Haptotherapie combineert fysiologie en psychologie en voegt toe een eigen theorie, theorie die voor het eerst in de jaren 50 ontwikkeld is door Frans Veldman.
Haptotherapie helpt je inzicht te krijgen in wat je beweegt & raakt (Letterlijk & figuurlijk). Gebruikmaken van je voelend vermogen word je bewust van signalen die je lichaam je geeft over hoe het met je gaat. Je leert bewuster affectief contact te maken met jezelf & anderen.
Omdat haptotherapie lichaam en emoties verbindt, zijn de hulpvragen waar cliënten mee komen ook vaak op dit raakvlak, soms meer fysiek, soms meer emotioneel. Sommige mensen starten met haptotherapie bijvoorbeeld omdat ze te veel nadenken, zich uit balans voelen,
niet uit de verf komen of het verleden achter zich willen laten. Sommige kunnen moeilijk NEE zeggen, hebben problemen met (werk-)relaties hebben, voelen zich uitgeput, neerslachtig, of energieloos, of hebben steun nodig hebben bij omgaan met hun kinderen.
Weer anderen starten met haptotherapie omdat ze lichamelijke klachten hebben zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak (SOLK, RSI, rugpijn enz.) of moeite hebben met lichamelijke beperkingen of gevolgen van ziekte.
Het vertrekpunt van de therapie is de hulpvraag van de cliënt. Tijdens de therapie komen er steeds meer antwoorden. De cliënt maakt zelfs steeds de keuze welke dingen zo te laten en welke verder te onderzoeken of uitzoeken hoe het anders kan.
Haptotherapie werkt in/met het hier & nu. Het is niet pratend over voelen, maar daadwerkelijk voelen op dat moment. Samen met de therapeut wordt gewerkt met wat in de behandelkamer gebeurt. We nemen tenslotte altijd onze gedragspatronen mee, ook de behandelkamer in.
De werkvorm van haptotherapie zijn waar nodig gesprek, en vooral ervaren, beleven. Er wordt gewerkt met aanraakoefeningen op de behandelbank. Er wordt ook gebruik gemaakt van ervaringsoefeningen in de ruimte, bijvoorbeeld met tollen, ballen enz.
Soms doen therapeut en cliënt samen een oefening om de dynamiek te onderzoeken. De komende dagen zal ik een aantal werkvormen toelichten.
De rol van de therapeut is om zijn kennis & kunde in te brengen, net als zijn/haar eigen gevoel als dit relevant is. De therapeut neemt waar & geeft cliënt feedback. Het is uiteindelijk aan de cliënt om er zelf iets mee te doen en om aan te geven wanneer het klaar is.
Haptotherapeuten werken met sessies van een uur. De frequentie kan cliënt in overleg met therapeut bepalen.
Juist omdat haptotherapie lichaamsgericht werkt, levert het vaak verrassende inzichten op, inzichten die cliënt niet kon bedenken. Vandaar ook dat een behandeltraject vaak korter is dan bij cognitieve therapieën.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van haptotherapie uit de aanvullende verzekering.
Het verschil tussen haptotherapie en andere lichaamsgerichte therapieën is er gewerkt wordt met lichamelijke ervaringsoefeningen waarbij gebruikmaken van het voelend vermogen centraal staat:
Voel ik mijn eigen lichaam? Voel ik (het contact met) jou? Voel ik de ruimte? Wat voel ik & wat doet het met mij? Gebruik maken van het affectief contact dat we kunnen maken met onszelf, anderen & onze omgeving, is de schakel tussen lichaam en geest en uniek is aan haptotherapie.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with 🌈NL_zorg 💉

🌈NL_zorg 💉 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @NLzorg1

Feb 24
Lieve mensen,
De afgelopen dagen heb ik mijn best gedaan hier zoveel mogelijk kennis over mijn vakgebied te delen. Dit deed ik met alle liefde. Vanwege de manier waarop dit account beheerd wordt, stop ik er nu helaas mee.
Hartelijk dank voor jullie aandacht en de enorm veel likes en hartverwarmende reacties en belangstelling de afgelopen dagen, hier en via andere kanalen. Ik weet hoeveel mijn bijdragen hebben betekend voor de nodige mensen en hier ben ik dankbaar voor.
Al zou er maar 1 persoon zijn die hierdoor meer in vrede met zichzelf zou kunnen leven, dan was het meer dan de moeite waard!
Read 6 tweets
Feb 23
Een draadje over

HAPTOTHERAPIE VOOR KINDEREN

Kinderen maken contact met de wereld met hun lijf, tastend, bewegend. Ze voelen ragfijn wat liefde, veiligheid en warmte zijn, wanneer ze alleen zijn of in contact met de ander. Spelenderwijs en in beweging leren ze nieuwe dingen.
Dit, terwijl de talige kant bij kinderen nog volop in ontwikkeling is. Al deze aspecten maken dat #haptotherapie geschikt is voor #kinderen/#jongeren die worstelen met wat ze voelen.
Sommige kinderen en jongeren zijn met haptotherapie begonnen omdat ze, bijvoorbeeld: eenzaam zijn, vaak onzeker, verdrietig, gespannen, bang of boos zijn. Of ze kunnen moeilijk hun plek vinden op school of binnen het gezin, zich niet gehoord of begrepen voelen,
Read 10 tweets
Jan 2
Laat ik beginnen met iets over mezelf te vertellen. Mijn naam is voluit Alexander van Straten. In tegenstelling tot wat sommige van de volgers op mijn eigen account (@net_arts) denken, ben ik al sinds 2000 arts en sinds 2008 radioloog.
Tijdens mijn opleiding tot radioloog in het LUMC en het toenmalige Kennemer Gasthuis in Haarlem, ben ik gepromoveerd op MRI bij aangeboren hartafwijkingen en na mijn opleiding heb ik een fellowship thoraxradiologie (beeldvorming van hart en longen) gedaan
Ik was vervolgens enige tijd staflid in het LUMC waar ik naast mijn werk als thoraxradioloog ook wetenschappelijk onderzoek deed en colleges gaf aan geneeskunde studenten. Na Leiden ben ik verhuisd naar Limburg waar ik enkele jaren heb gewoond en gewerkt.
Read 12 tweets
Dec 31, 2021
Ik heb hier het woord weinig gebruikt. Ik denk dat dat wat uitleg nodig heeft. Weinig is relatief. Ambulante ondersteuning is geen 24 uurs zorg en wij begeleiden inprincipe op afspraak. Daarnaast is er, zoals ik verteld heb, een opstart en steunpunt en een nachtdienst.
Is zelfstandig wonen altijd verantwoord? Nee, absoluut niet. Maar zolang er geen curator is en mensen het zelf kunnen bepalen kunnen wij hooguit een gesprek aan gaan, maar zij beslissen uiteindelijk zelf. Daar zit voor ons ook vaak een dilemma. Wij hebben te maken met de wet>
Wet zorg en dwang, je kan niet zomaar iemand verplaatsen, we hebben te maken met de eigen wens van de cliënt (autonomie) wat heel belangrijk is.
Probeer maar eens voor te stellen dat er iemand is die tegen jou zegt dat je niet kan wonen waar je nu woont omdat zij dat vindt. >
Read 4 tweets
Dec 31, 2021
Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben, itt de matige en ernstig verstandelijk beperkten, geen curator. Soms is er een mentor, vaak een financieel bewindvoerder. Maar in het algemeen hebben zij, net als jij en ik, zelf zeggenschap over hun leven. Dezelfde rechten >
En plichten. Ze kunnen je buren zijn, soms je collega. Degene naast je in het ov of in de winkel.
Iemand met een lvb als buur hebben kan lastig zijn. Geregeld zijn er problemen met overlast. Vaak vinden buren dat wij, als begeleiders, daar wat mee moeten. Maar dat kunnen wij >
Niet. We kunnen motiveren, activeren, ondersteunen en vertalen. Maar dwingen kunnen wij niet.

Toch vind ik het belangrijk dat ik bereikbaar ben voor buren bij overlast. Als ambulant begeleider zien wij de cliënt weinig, info vanuit de buurt kan ons wel helpen in de >
Read 4 tweets
Dec 31, 2021
Op de vrijdag heb ik normaal gesproken de opstartdienst. Vandaag niet ivm oudejaarsdag.
Wat houd de opstart in?
Een klein groepje cliënten heeft 's ochtends kort hulp nodig, het is enorm lastig om dit in de persoonlijke ondersteuning vorm te geven, dus hebben we er voor >
Gekozen om hier een dienst voor te maken.

Tijdens de opstart kunnen we cliënten helpen die 's morgens even een praatje nodig hebben voor ze gaan werken/dagbesteding gaan. Ondersteunen bij het nemen van medicatie, wat wondverzorging (pleisters vervangen, verband aanleggen) >
Een aantal cliënten worden gebeld. Even checken hoe het gaat, wat gaan ze vandaag doen. Is er ondersteuning nodig?

In het verleden hadden we een cliënt die we douchte en hielpen meet aankleden, soms gaat het om schoenen aantrekken of steunkousen.

Zorg die vaak ook de >
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(