Estonya’da şirket kurulumu ve bu şirketle hangi işleri yapabileceğini elimden geldiğince yazmaya çalıştım. Oradaki bilgileri sürekli güncelleyeceğim. Ama öncesinde neden birçok insanın hiç bir şey yapmayacağını konuşalım. Buyrun 😅
1. Benim paylaştığım “yapılabilecek dijital işler” kısmında bedav öğrenip, para kazanılacak işler var (Google Ada gibi). Oysa bunları uygulamıyorsun bir türlü. Bunun ilk sebebi, yazılanları okuyunca aldığın haz ve tatmin.
2. Beynimiz yaptıklarımız ve düşündüklerimizin ayrımına tam olarak varamıyor. Bir şeyi çok konuşup okuyunca, beynimiz o işi “yapmışız” sanıyor. “Birine kırk kez deli dersen, deli olur.” atasözünü düşün. Günde 1000 kez girişimcilik hakkında okuyunca, kendini öyle sanıyorsun!
3. Yapmaya başlamamanım diğer sebebi ise hedefinin olmaması. Evet, süper klişe! Zaten bu yüzden doğru. Geçen hafta bir aile dostumuzun oğlu eposta göndermiş. Şimdi bu arkadaş Türkiye’den çıkmak istiyor mu, istemiyor mu?
4. Benim anladığım, bu arkadaş değerlendirme sürecinde. Benden yardım istiyor. Yardım edeyim de, ne için yardım edeceğim belli değil ki? Türkiye dışına mı çıkmak istiyorsun, kendi bilgini hizmete veya bilgi-ürünüme mi dönüştürmek istiyorsun?
5. “Ne yapmak istediğini kararlaştıracağımız bir görüşme yapalım.” önerisi içeren bir eposta gönderdim ona. Umarım bir araya geliriz ve gerçekten ne yapmak istediğiniz ortaya çıkarırız.
6. Ne yapmak istediğimize karar verdikten sonra, ilk maddede komuştuğumuz “hazzı” törpülemeye geçiyoruz. Bunu bakış açımızı değiştirerek yapacağız. “Bem artık bunu istiyorum ve bunun gerçekleşmesi için çalışacağım.”
7. Bu bakış açısı her şeyi kolaylaştırıyor, ama en çok da karar almamızı kolaylaştırıyor. Bir arkadaşın “gel şöyle bir iş yapalım” diye teklifte bulunduğunda artık ne yapacağın belli: teklif, senin amacına hizmet ediyor mu etmiyor mu?
8. Ediyorsa ne güzel. Hemen giriş o işe. Etmiyorsa da “hayır” de. Burası en zor yer ve bir çok insan gibi sen de burada takılacaksın. Benim burayı atlamam 30lu yaşlarımın başında oldu.
9. Peki nasıl atladım? Sen nasıl 30ları beklemeden burayı hızlıca geçersin? Cevap: odaklanarak. Odaklanmak, gece gündüz, hayatta olup nefes aldığın süre boyunca sadece 1 şeyi işk sıraya koymak demek. Çok zor görünüyor, değil mi? Zor olduğu için herkes yapamıyor zaten.
10. “Odaklanmak zor, anladık. Peki yok mu bunu başarmanım yolu?” diye soruyor olmalısın şimdi. Evet, bir yolu var: alışkanlıklar. Hergün yapacağın küçük küçük işler, orta vadede odaklanmanı sağlayacak. Uzun sürede de karakterini şekillendirecek.
11. Alışkanlık oluşturmanın en kolay yolu ise tekrar. Günün aynı saatinde aynı işi yapıp, orada ustalaşmaktan bahsediyorum. Robot gibi değil ama! Aklın, zihnin ve odağın yaptığın işteyken, kalbin ise hedefine odaklanacak.
12. “Bugün dünün aynısı” diye şikayet etmeyip, güneşim her gün doğuşundan zevk alan bir alışkanlıktan bahsediyorum. Bütün bunları uyguladığında ise; fırsatları yakalayıp onlardan en iyi sonucu alan mutlu, huzurlu ve zengin bir insana dönüşüyorsun.
13. Bütün bunları yaptığında sonucun gelmesini garanti edemem. Ama bunları yapmadığında, hiçbir eğitimin ve danışmanın işe yaramayacağını ve ayrıca kesinlikle başarısız olacağını garanti edebilirim.🤭
Buraya kadar okuduğun için teşekkürler 🙏🏻
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bu yazdıklarımla ilgili eklemem gerek önemli bir nokta var. Girişimciliği, info productları veya yurtdışında şitket açmayı şişirmekten para kazanmıyorum. Bunları önemli fırsatlar olarak gördüğüm için paylaşıyorum.
İlla herkes yazılımcı olsun diye bir önermem yok. Hindistan’da, Latin Amerika’da o kadar yetenekli ve tecrübeli çok insan var. Maliyetleri de epey düşük. Peki neden yazılım önemli diyorum? Çünkü fırsat ve iş alanı çok. Özellikle de 1 yıllık tecrübeniz varsa.
Hemen örnek vereyim. Şu anda çalıştığım işyerinde bize komşu başka bir girişim var. 1 yıl tecrübesi olan #python yazılımcılarını en az 3000€ ile işe başlatıyorlar. Estonya şartları için çok iyi rakam. Batı veya Kuzey Avrupa’ya giderseniz, bu rakamın katladığını görürsünüz.
Estonya'da şirket kurmak isteyenlerden şu soruyu çok alıyorum: "Estonya'daki şirketimle, hangi işi yapayım?" Bu konudaki kaynakları bu tweetin altına ekleyeceğim. Hadi başlayalım!
1-Önceliğimiz dijital işler. Bu konunun temellerini @ErmanKuplu çok güzel anlatıyor
1- Estonya'da şirket kurulumu maliyeti nedir? E-residency maliyetleri dahil.
Tek seferlik başlangıç ödemesi 390EUR. Bu ücret 1 kişi için. Her ekstra şirket ortağı için 50EUR daha ekleniyor.
Her haftanın önemli girişimcilik, inovasyon ve patent konularının konuşulduğu Matruşka Talks 22. bölüm notları burada. @gencerozkazman@mrozansonmez@mustackr
Bu hafta Getir yatırım almadı, hüzünlüyüz. Ama Getir bir startup satın aldı! Yoksa bu haftanın konusu Dreamgames mi? @mustackr
Dreamgames’in MRR’ı 20 milyon USD (MRR: aylık düzenli gelir). Şu anda 2024 yılında Esport’u olimpiyatlara alıp almamak konuşuluyor. @mrozansonmez
Her haftanın önemli girişimcilik, inovasyon ve patent konularının konuşulduğu Matruşka Talks 21. bölüm notları burada @gencerozkazman@mrozansonmez@mustackr
" @hepsiburada 'nın halka arz edilmesi şu soruyu ortaya çıkarıyor: şirket halka arz edildiği zaman şirket gerçek değerini bulur mu?" @gencerozkazman
Amerika’daki halka arz ile bizdeki halka arzdan biraz daha farklı. Şirketin büyüme potansiyeli ile ilgili bir değerlendirme yapılıyor orada. Microsoft mesela XBox’a sahip olmasına rağmen gidip Mindcraft’ı satın aldı. Bu sayede çok büyük bir kitleyi içeriye aldı. >
Canlı yayını tweet zinciri olarak buradan takip edebilirsiniz @cubeincubation
"Bir startup’ın üzerinde strateji kurması gereken ilk alanlardan biri müşteriyi elde etmedir. Yeni müşterileri çekmek veya var olan müşterinin payını attırmak için odaklanması gerekilen konular vardır!" #girişimcilik#startup#global@cubeincubation@mrozansonmez