Mika Aaltola Profile picture
Feb 27 9 tweets 2 min read
1. Venäjä suurvaltapolitiikan perustuu viimekädessä ydinaseisiin. Niillä väläyttely kertoo Putinin kokevansa olevan heikoilla. Tiedetään, että hän olisi ollut valmis samaan, jos Krimin anastus 2014 ei olisi sujunut toivotulla tavalla.
2. Puheen siis varsin arvattavia eskalaatiokeinoja. Ydinkiristys on yksi skenaario, jos konventionaalinen sota ei johda voittoon. Se kertoo myös, että Putin kokee oman asemansa olevan vaakalaudalla.
3. Puheita ei kannata liikaa säikähtää. Ne oli ennakoitavissa. Sodan lopettava ydinisku on äärimmäinen keino, syväpääty. Sitä on oikeutettu valheissa Ukrainan ydinaseohjelmasta. Se käyttö olisi tuhoisaa ei vain kohteiksi joutuville vaan myös Venäjälle itselleen.
4. Osana suurvaltapeliä, niihin viitataan usein. Esimerkiksi Bidenin puheet Yhdysvaltojen puolustavan NATO-liittolaisiaan koko mahdillaan oli viittaus tähän, ydinasesatevarjoon.
Putinin puheet ovat osa hänen hullun miehen -strategiaansa. Pidetään maailma varpaisillaan. Silloin se nöyrtyy ja kuuntelee. Itseasiassa Putin kertoo olevansa heikko, ja heikoilla. Viimeinen tehoste, kertoo pelosta hallinnossa.
Se tietysti, ettei Ukraina ole ydinasesateenvarjon alla, on maalle haavoittuvuus. Se, että uhataan kolmannella maailmansodalla on silkkaa hulluutta, valitettava kuvaus vuoden 2022 Venäjästä.
Kauhun tasapainon (MAD) doktriini kesti koko kylmänsodan ajan. Se piti myös suurvaltakonfliktit epäsuorina sotina. Se pitäneen asian urillaan myös tässä tilanteessa, mutta kertoo paljon Venäjän johdon mielentilasta, ja tarpeesta olla ydinasesatevarjon alla.
Hullun miehen -strategiaa yrittää herättää pelkoa, nyt siis ydinasenapista muistuttamalla. Pelon osoittaminen taasen, tekisi tilanteesta vielä vaarallisemman. Ei siis kannata liikaa pelästyä, vaan pysyä rauhallisena ja päättäväisena, jotta tilanne saadaan padottua.
Puheilla on myös Venäjälle paradoksaalisia vaikutuksia. Hän korostaa ydinasesateenvarjon tarvetta kaikkialla Euroopassa. Strategisen integraation tarvetta. Esimerkiksi Suomi sen ulkopuolella, koska emme ole NATOssa. Ranska tarjonnut EU-maille tätä omaa vaihtoehtoaan.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Mika Aaltola

Mika Aaltola Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MikaAaltola

Feb 27
1. Miksi Ukraina näytti täysin valmistautumattomalta sotaan? Liikekannallepano jätettiin viime tippaan? Yhdysvaltojen tiedustelutiedothan kertoivat vain yhtä asiaa. Venäjä on vääjäämättömästi hyökkäämässä tietyn kapean ajanjakson puitteissa kaikilta rajoiltaan.
2. Mitä tehdä tässä tilanteessa? Miksi viestittää laajamittaisesta valmiudesta, jos jokatapauksessa ylivertaisempi vihollinen vääjäämättä hyökkäämässä? Miksi siirtää laajoja joukkoja asemiin, joihin heidät voidaan tuhota? Miksi lähteä kujanjuoksuun?
3. Ehkä kannattikin viestittää päinvastaista, heikkoutta, valmistautumattomuutta. Se sai Venäjän rynnäköimään tavalla, jonka torjumiseen oli kykyä. Ehkä Ukrainan tähän astiset onnistumiset ovatkin merkki ansan laukeamisesta? Sota aina odottamatonta.
Read 6 tweets
Feb 25
Muutama huomio Euroopan epävakautumisesta ja sen turvallisuuspolliittisista seurauksista Suomelle ja Pohjolalle. Tiivistyvistä järjestelyistä (MSI) nyt keskustellaan, ja askelin edetään. Mieli vakaana ja katse pallossa, Venäjässä.
1. On selvää, että vallitsevassa tilanteessa omaehtoista uskottavaa puollusta on entisestään sementoitava tulevina vuosina, kuten on aiottu. Vakaus ja luottamus ei palaa vuosiin. Samoin on keskeistä edelleen vahvistaa läntisiä liittosuhteita.
2. Laajemman turvallisuuspoliittisen pohjan nyt epävakauduttua ja luottamuksen Venäjään kadottua vakauttaviin toimiin syytä määrätietoisesti ryhtyä.Sen hyvä tapahtua yhdessä Ruotsin. Kanssa. Pohjolan kollektiivisemman puolustuksen/vakauttamisen roolituksesta hyvä sopia tarkemmin.
Read 8 tweets
Jan 7
1. Jottei kaikki pelkistyisi vain NATO-murehtimiseen, olisi hyvä miettiä turvallisuustoimia, konkreettista aloitteellisuutta tässä ja nyt, sen pohjalta mitä on. Geopoliittinen tilanne kiristyy seuraavien vuosien kuluessa. NATO -eipasjuupastelu tunkkaista, argumentit kuluneita.
2. Suomen puolustusmenot ovat ensi vuonna noin 2% suhteessa BKThen (kv-laskutavalla). Hyvää kehitystä kannattaa jatkaa kohti 3%. Mitä geopoliittisesti altistuneempi maa, sitä enemmän resursseja tarvitaan omaehtoisen puolustuksen rakentamiseen. Koskee myös kaikkia alueen maita.
3. Keskeistä on ettei Suomi näyttä peuralta ajovaloissa, joka on hermostunut ja hötkyilevä. Se luetaan aina heikkoutena.
Read 10 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(