Rocket science olmadığının farkındayım ancak 𝙞𝙣𝙨𝙩𝙖𝙡𝙡𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣𝙨 𝙗𝙮 𝙘𝙤𝙪𝙣𝙩𝙧𝙞𝙚𝙨 vs 𝙨𝙖𝙡𝙚𝙨 𝙗𝙮 𝙘𝙤𝙪𝙣𝙩𝙧𝙞𝙚𝙨 metrikleri arasındaki korelasyonu analiz ederek mobil uygulamanız için en değerli ülkeler verisine ulaşmış olursunuz. (Country Tiers)
Bu analiz sayesinde örneğin üst gelir grubunda olup, sizin uygulamanız için 2. kategoride yer alan bölgelere yönelik ürün geliştirme ve fiyatlama stratejilerinizi gözden geçirebilirsiniz. (Bold olanlar en çok indirmeyi aldığımız ülkeler)
#MobilePublishing işinde çoklu dil desteği sunmak her zaman olumlu sonuç vermeyebilir. Örneğin bu tabloda Tier 1 görünen bazı ülkeler ingilizce dilinde yetersiz olsa da ödeme yapıp geçiyor. Tier 2 olanların bazıları ise kendi dilinde olmayan uygulamaları tercih etmiyor.
15 dakikada hazırlayacağınız bu rapor ile çoklu dil desteği vererek elde edebileceğiniz (ve tabii ki kaybedebileceğiniz) geliri kolaylıkla öngörülebilir hale getirebilirsiniz.
Market Analysis yaparken iki değişkene bakarız.
𝙌𝙪𝙖𝙣𝙩𝙞𝙩𝙮 vs 𝘼𝙢𝙤𝙪𝙣𝙩.
Örnek vermem gerekirse Apple daha az adet ürün satar (quantity) ancak elde ettiği gelir (amount) daha yüksektir. Samsung ise daha çok adet ürün satarak görece daha az gelir üretir.
Bu yüzden pricing stratejinizi belirlerken daha “high-level” stratejiler geliştirmenizi tavsiye ederim.
Örneğin Rusya’daki güncel durum sebebiyle satış adetlerinizin düşeceğini öngörüyorsanız birim fiyatınızı arttırarak o pazardaki genel cironuzu sabit tutmaya odaklanmalısınız.
Tanesi 20 dolardan günde 10 satış yaparken, satış adetiniz 6’ya düşüyorsa fiyatınızı 35 dolara yükseltin. Çoğu zaman uygulamanıza 20 dolar verebilecek bir kullanıcı muhtemelen 35 dolar da ödeyebilir. En azından denemekten çekinmeyin.
Benim tablomdaki örnekleri ele alacak olursak, çoklu dil desteği vermek bazı Tier 2 batı avrupa ülkeleri için satış dönüşümlerini arttırırken, muhtemelen ingilizce konusunda rahat hissetmeyen Saudi Arabia, Georgia gibi Tier 1 ülkelerdeki dönüşümleri düşürecektir.
Eğer bu konuya olan yaklaşımınız “Tier 1 kategorisindeki kayıpları Tier 2 ile telafi ederiz” şeklinde ise kolaylıkla yanlış düşündüğünüzü söyleyebilirim. Bu sayede sadece gelir kaynağınızı farklı bir bölgeye çevirmiş olursunuz.
Tier 2 ülkelerdeki dönüşümlerinizi arttırırken, Tier 1’deki kayıplarınızı daha yüksek fiyatlama ile korumayı amaçlamanız daha doğru olacaktır. Evet daha az adet satış gerçekleştireceksiniz ancak cironuzu sabit tutabilirseniz, işte o zaman gerçek bir büyüme yakalamış olursunuz.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Gözardı etmeniz gereken veriler ise şunlar:
Retention & Churn Rates.
Biraz daha açayım..
Biz şimdiye dek hiç paid marketing yapmadık.
Bu projeyi en başında gelir amacı olmadan geliştirdiğimiz için de klasik bir publisher gibi top-keywordlerden çekinip ikincil pazarın büyük oyuncusu olmayı hedeflememiş olduk.
Doğrusu bu bilinçli bir tercih değildi -çünkü gelir odaklı değildik- fakat bilinçli hareket etmemek bizi bir şekilde top-keyword’lerde en üst sıraya taşımış oldu.
Bir nevi öğrenilmiş çaresizlik içerisinde olmamak başarılı bir sonuç verdi diyebiliriz.
#MobilePublishing alanında tüm dünyaya satış yaptığınız bir projeniz varsa standart dashboard raporlarıyla yetinmeyip ham veriler üzerinde de çeşitli analiz noktaları aramanızı tavsiye ederim. Bu bizim ay boyu yaptığımız tüm satışların Türkiye saatine göre performans analizi.🧵
Aynı raporu ülkeler bazında kırarak saat geçişlerine göre detaylı bir şekilde analiz edebiliyorum. Bazen TSİ gün içerisinde bir push göndermek ile sabaha karşı push göndermek arasında ciddi gelir spike’ları söz konusu olabiliyor.
Benzer şekilde haftanın günleri, ülke bazlı subscription period tercihleri, Tier #1 / Tier #2 country pricing stratejileri vb üzerinde de detaylı çalışmakta son derece fayda var.
Her alanda sınırsız #bullshit’ten sıkılmadık mı? Gelin biraz da gerçeklerden bahsedelim. Aşağıdaki ֍EternityApps (@EternityAppsCO) girişimimizin ilk 24 günlük ciro rakamı.
Reklam harcaması: ₺0
Yurt dışı gelir oranı: %99,81
Toplam backend maliyeti: ₺299,01
Yok inanmam diyen olursa diye kanıt bırakıyorum.
Uygulamanın ismini söylemeyeceğim ama bir Utility olduğunu ve yaklaşık 1 yıl önce publish edildiğini belirtebilirim. Sadece Google Play’de yayınlandı. Bugüne kadarki toplam organik indirme sayısı #850K+ ve tamamen organik trafik. (Kanıt)