Vladimir Putin Ghost kökenli, öngörülemez ve tehlikeli bir lider imajı verdi baştan beri. Bu imaj sür'atle bir mit oldu. Yenilmez; güçlü Rusya geri geliyordu...
Petrol fiyatının yükselmesi ve başka konjonktürel etkiler sayesinde Putin içeride ve dışarıda puan topladı. Rakiplerini ve muhalif gazetecileri öldürtmesi; seçimlerde hile yapması gözardı edildi. Zaten dünyanın Rus gazına ve petrolüne ihtiyacı vardı o senelerde...
Vladimir Putin'in güçlü yapan şey neydi? Rusya'nın petrolü? Gazı?Nükleer silahları? Bunların hepsinden önemli olan başka bir şey vardı: Putin mitolojisi: Öngörülemez, sağı solu belli olmayan, mafya babası...
Korku ve saygının karışımından oluşan bu karizma türü siyaset ile mahdut değil. Mesela kanun gücünün olmadığı bir dağ başında yaşayan kabileler namus/kan davası için adam öldürürler. İtalya'daki mafyada, Meksika'daki uyuşturucu kaçakçılarının da da bu "şeref yasası" vardır.
Modern bir şehirde büyümüş insanlar için bu kan davaları veya her türlü "şeref yasası" saçma görünür. Oysa tam tersine bu çok rasyonel bir davranıştır: Eğer ailenize yapılan çirkin bir hareketi cevapsız/ intikamsız bırakırsanız, diğer ailelerin gözünde sizin değeriniz düşer.
Putin Rusya'da bürokrasinin ona itaat etmesi için mafya kanunlarına göre davranmak zorunda çünkü Rusya bir devlet değil mafya. Siyasetin her kademesi ve iş dünyası, her an birbirine ihanet edebilecek küçük büyük mafya babalarından oluşuyor.
Bu yılan yuvasında yılanların birbirlerini ısırmadan yaşayabilmesi için Vladimir Putin mitolojisi ayakta kalmalı. Putin bunu sağlamak için ona yamuk yapan herkesi en ağır şekilde cezalandırmak zorunda.
Rus halkı ekonomik krizlere rüşvet skandallarına ve seçim hilelerine göz yuma bilir. Ama bu karizmanın çizilmesini asla kabul etmeyecektir. Çünkü sokaktaki Rus için Putin mitolojisi ülkeyi bir arada tutan enerjidir. Gerekirse savaşa gidip ölmesinin meşru zemini bu mitolojidir.
Bu tezimiz size abartılı görünebilir ama devlet otoritesinin, adil hukuk düzeninin olmadığı her yerde bu tür mitolojiler ve "şeref yasaları" toplumu bir arada tutan yegane çimento çimentodur. Ekonomik, siyasi ve askeri projeler bu sayede gerçekleşir.
Putin'in Rusya içinde sözünü dinletmesini sağlayan mitoloji yurtdışında da geçerli. Üstelik bu defa sadece Rusya için değil bütün ülkeler için. Yani dış politikasını sabit bir çizgiye bağlayan, öngörülebilir, rasyonel, barışçı dış politika yapan ülkeler kaybeden ülkeler olur.
Çünkü etraf boğazınızı kesmek için fırsat kollayan düşmanlarla dolu ve herkese boyun eğdiren bir merkezi otorite yok. derindusunce.org/2017/03/14/ulu…
Eğer yaralanmaktan korktuğunuzu veya savaşmak istemediğinizi düşmana belli ederseniz size sürekli o açıdan şantaj yapılır ve taviz kopartılır.
Şeref kodu ve lider mitolojisi yük değil sizi taviz vermekten koruyan bir kalkandır; çünkü düşmanınız "şeref" yüzünden taviz vermeyeceğinizi biliyorsa sizden o tavizi istemez.
Eğer düşman şiddette ne kadar ileri gideceğinizi bilmiyorsa sizi tahrik etmekten korkacaktır ve ödün vererek barışçı bir çözüm arayacaktır.
Cepheleşmek, kinetik bir çatışma değildir. Mitolojiler, şeref yasaları ve inançlar üzerine kurulmuş sosyal bir oyundur. Kötü niyetli güçler, sizi korkutup boyun eğdirmek için kasıtlı olarak öngörülemeyen bir görüntü verir. Kararlı, bükülmez, uzlaşmazmış gibi davranırlar.
Gelelim şimdi Vladimir Putin'in Ukrayna Savaşı yüzünden tahtan düşme ihtimaline...
"Savaşı ben başlattım" diyerek hata yaptı. Gürcistan ve Çeçenistan'da savaş resmî olarak savunma tepkisi idi: "Saldırılara cevap veriyorum" demişti. Bu tavır dünya açısından değil, Rus kamuoyu bakımından önemli. Putin Savaşı kazanacağından emin olarak bütün sorumluluğu üstlendi.
Rus halkı belki bugün kötü haberlere kulak asmıyor ve "Putin ne yaptığını biliyordur" diyerek sabrediyor ama ekonomik yaptırımların ağırlığı günlük hayatta hissedilmeye başlayınca işin rengi değişecek. Daha şimdiden batılı şirketlerde çalışan onbinlerce Rus işini kaybetti.
Savaş uzayıp kayıplar arttıkça Putin halkın güvenini korumakta zorlanacak.
Ceset torbalarının Rusya'ya geri dönmesi engellense bile evlatlarının haberini alamayan ailelerin sayısı arttıkça sansürle örtülemez bir öfke dalgası birikecek. Tıpkı Çeçenistan ve Afganistan Savaşı'nda olduğu gibi...
Afganistan Savaşı komünist rejimin çökmesinde etkili olmuştu. Rusya Aslında savaşmaya devam edebilirdi. Bunu yapabilecek teknik imkanı ve yeterince askeri vardı. Fakat savaşını uzaması Rusya'nın süper güç mitolojisini yerle bir etti. derindusunce.org/2011/04/22/lib…
Askerî yenilgilerin çar mitolojisini yıkması Rusya'nın genetik kodunda var. Örneğin, Rus İmparatorluğu'nun çöküşünü tetikleyen etken, 1904-1905 Rus-Japon Savaşıydı. Japonlar savaş propagandasında sopa yiyen yaramaz çocuk gibi resmedildi. Küçücük ülke, ordumuzla boy ölçüşemez.
Rus İmparatorluk kibrine bakın: Japonlar dayak yiyecek, insan altı, sarı çekik gözlü makaklar olarak tasvir ediliyor. Sadece plana güven, imparator ne yaptığını kesinlikle biliyor... Tıpkı Ukrayna gibi. İlk günlerden itibaren plan yürümüyor ama Putin halka tam tersini söyledi.
Ancak bu propagandanın etkisi iki yönlü oldu. Ne kadar çok çaba harcanırsa, insanlar bu aşağı ırkın kesin yenilgisine ne kadar çok inanırsa, Rus yenilgilerinden doğan hayal kırıklığı o kadar büyük oluyordu.
İlginçtir ki, Rusya 1905'te askeri bir yenilgiye uğramadı. Evet, muharebe kaybetti, ancak daha uzun süre dayanabilirdi. Üstelik Japonya'nın asker sayısı çok daha azdı. Ama devam etmek için bir mitoloji gerekiyordu ve o yok edilmişti. Çar zayıfladı ve alay konusu oldu.
Çarlık rejimini sarsan olayların tetikleyicisi Japon savaşıydı. Japonların bu savaşa girmesini isteyen ve onları fonlayan ise Amerika Birleşik Devletleri! Tıpkı bugün Ukrayna'da olduğu gibi.
Çarlık mitolojisinin Japon Savaşı ile yıkılmasının ardından ayaklanmalar başladı. St Petersburg ve Moskova isyanlarla sarsıldı. Askerlerin Çar'a itaati ve güveni de azaldı. Çar otoritesinden ödün verdikçe yeni tavizler istendi. Zaten sonunu biliyorsunuz...
Netice? Uluslararası çatışma, cansız güçlerin kinetik bir çatışması değildir. Mitolojiler ile birleştirilen iki insan cemiyetinin cepheleşmesidir. Taktik olarak sizi hedefe götüren her şeyi yapmak ve mitoloji üzerine etkisini görmezden gelmek ise rejimin intiharıdır.
Kişi sadece içsel değil, aynı zamanda dış mitosları, bir itibarı da önemsemelidir. Uluslararası ilişkiler hapishane ilişkilerine benzer. Size zarar verebilecek kötü niyetli tiplerle dört duvar arasında kilitlisiniz. Ve hiçbir yere gidemezsiniz. O halde taviz vermeyin.
Düşmanlarınız canlıdır. Onlar bir mitoloji ile anlam ve birlik bulan insan kurumlarıdır. Mitoloji giderse birlik de gider. Güçlü devletler zaman geçtikçe kibirlenir ve aptalca davranmaya başlar. Sonunda kaybederler.
Vesselâm :)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Yeni silsile (#FLOOD): Rus ordusunun elit zannettiği ayak takımı: Hava indirme. Geçen gün Rus ordusunun lojistik zaaflarını anlatmıştık; şimdi bir başka zayıf noktasını işaret edelim. Bütün hedefleri ıskalayan, sivillerin eline esir düşen bu askerlere Putin nasıl güvendi?
Rus hava indirme birlikleri diğer ordularda gördüğümüz paraşüt komandolarla alakasız bir ordu birimi. (Rusça: Воздушно-десантные войска России, ВДВ). Teorik olarak düşman hatlarının gerisine paraşütle inip havaalanı gibi stratejik yerleri ele geçirmeleri gerekiyor ama...
...ama aldıkları askeri eğitim isyan bastırmaya dönük yani gittikleri yerde düzenli ordu veya profesyonel paralı askerler ile karşılaşırlarsa rezil oluyorlar. Garibanlar bunun için karakola gidip ödünç benzin istediler çünkü kendilerini Rusya'nın bir eyaletinde zannediyorlardı.
Yeni silsile (#FLOOD): Rus ordusunun yumuşak karnı... Çeçenistan, Afganistan ve Suriye'de görünen zaaf Ukrayna'da bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye'nin Rusya ile doğrudan veya dolaylı olarak yapacağı her savaşta işe yarayacak bir koz bu... Nedir?
Rusya'nın Doğu Avrupa gibi düz bir bölgeyi işgal edebilmesi için hayati önem taşıyan şey kamyon lojistik desteği. Bu da kamyon sayısı + operasyon tipi ile sınırlı. Kkarayolu ağının 65 km/sa hıza izi verdiğini varsayarsak, tek bir kamyon 65 km kadar günde 3 sefer yapabilir. Neden?
Yükleme 1 saat, desteklenen birime gitmek 1 saat, boşaltma 1 saat ve üsse dönme 1 saat. Bu turu 3 kez tekrarlamak toplam 12 saat. + kamyon bakımı, yemek, yakıt ikmali vs. Mesafe 130 km olursa kamyon günde 2 sefer yapar; birlik 250 km ilerlediyse aynı kamyonla günde ancak 1 sefer.
Yeni silsile (#FLOOD): Yeni bir Küba krizi kapıda mı?
Putin NATO'nun doğuya doğru genişlemesinden rahatsız . Avrupa birliği üyeliği Truva Atı gibi. Avrupa'ya giren her ülkeye NATO asker ve silah gönderiyor. Her yıl 30.000 NATO askeri Baltık denizinde ve Doğu Avrupa'da tatbikat yapıyor.
Soğuk savaş dönemindeki Demir Perde doğuya kaydı. Haliyle Moskova NATO silahlarının menziline girdi. Bu Rusya için büyük bir tehdit.
Yeni silsile (#FLOOD): Bor madeni neden altın, petrol ve uranyumdan daha stratejik bir hammadde olacak? Yakın gelecekte Türkiye’nin önüne hangi fırsatlar çıkacak? Bu fırsatlardan istifade etmek için Türkiye’nin ne yapması lâzım? #bor#boron
Borun hammadde olarak çıkartılıp satılmasının Türkiye’ye getireceği fazla bir şey yok. Tersine saflaştırılmış, işlenmiş ve ilaç, radar, nükleer yakıt gibi katma değeri yüksek ürünlere dönüşmüş olarak bor altından değerli.
Bor ile yapılan deterjanı, gübreleri duydunuz muhakkak. Daha az bilinen şeylerden biri zırh ve kurşun geçirmez yelekler. Ama borun değeri yakın gelecekte bunların çok üzerine çıkıp muazzam bir seviyeye gelecek. Neden? etimaden.gov.tr
Wagner üzerine kısa silsile (#FLOOD): Putin’in kirli işlerini halleden katil sürüsünü tanıyalım. Neden Rusya bunlara ihtiyaç duyuyor? İpler kimin elinde?
Bu isim önemli. Putin’in aşçısı, emekli mafya babası, Rusya’nın troll ordusunun finansörü, Putin başkan olduktan sonra bir gecede milyarder olanlardan…
Rusya’nın Suriye, Ukrayna ve Libya gibi hassas bölgeler için özel kuvvetleri varken neden Wagner’i kullanıyor? Aslında cevap basit: Sivillere saldırı yahut askerlerin esir düşmesi gibi durumlarda “bizimle ilgisi yok” demenin rahatlığı. ABD’nın “plausible deniability” dediği şey.
Yeni silsile (#FLOOD): Apple’ın yeni stratejisi ne? 2007’de ilk iPhone’un satışa çıkmasından beri Apple markası bilgisayardan çok telefonlarıyla biliniyor. Yılda 200 milyon iPhone’a karşılık 20 milyon Mac satılıyor yani 10 kat!
Peki dünyada kişisel bilgisayar pazarı ne durumda? İşletim sistemlerine bakarsak Microsoft Windows %91 iken Apple Machintosh sadece %5!
Her yıl satılan PC sayısı 230-365 milyon arası tahmin ediliyor yani Mac satışlarının 10 ila 20 katı.