ـ #رشتوی_جدید
ـ ریشه #زورخانه و #ورزش_زورخانه‌ای در ایران باستان.

اخیرا شنیدم که پان‌تُرک‌های بی‌پدرمادر و آدم‌کش که در کشورک مجعول جمهوری باکو، مشغول دزدی فرهنگ ایرانی هستند، ادعا کردند ورزش زورخانه‌ای مال اون‌هاست! خیلی باید زن‌قحبه باشی که تاریخچه تاسیس کشورت به یک قرن نرسه و
بخوای مظاهر فرهنگی چندهزارساله رو بدزدی! گفتم یه رشتو بزنم هم ریشهٔ ورزش زورخانه‌ای رو براتون توضیح بدم و هم یه تودهنی به ارمنی‌کُش‌ها و کُردکُش‌های هزارپدرِ قاتلِ ساکنِ ترکیه و باکو بزنم!

بریم سراغ رشتو 👇
«ریشه زورخانه و ورزش زورخانه‌ای و کُشتی پهلوانی در ایران باستان»

ورزش زورخانه‌ای یکی از مهم‌ترین مظاهر فرهنگی ایرانی است. این ورزش که در آن علاوه‌بر تاکید بر سلامت جسمانی، به روح و روان فرد نیز پرداخته و به او آموزش جوانمردی و راستگویی و حق‌دوستی را می‌دهد،
از قدیم در میان ایرانیان به عنوان جایگاهی انسان‌ساز، نقش مهمی داشت.

اما سوالی که مطرح می‌شود این است که ریشه این ورزش در کجاست؟
پاسخ را اگر بخواهیم خیلی کوتاه بدهیم می‌شود: در #آیین_مهر.
مهرپرستی از کهن‌ترین ادیان ایرانی بود. این دین به‌خصوص در دوران هخامنشی و اشکانی بسیار مورد توجه بود و حتی به روم نیز راه پیدا کرد و سه قرن در روم، مهم‌ترین دین اروپایی‌ها بود. ولی در دوران ساسانی با پررنگ‌تر شدن دین زرتشتی، دیگر ادیان ایرانی از جمله مهرپرستی کم‌رنگ شدند.
مهرپرستان در عبادتگاه‌های خویش که #مهرابه نام داشت، عبادت می‌کردند.

میان آیین مهر در مهرابه‌ها و ورزش زورخانه‌ای در زورخانه‌ها شباهت‌های عجیبی وجود دارد.
نخستین ارتباط، مربوط به شکل و نمای زورخانه‌ها و مهرابه‌هاست. معابد مهری در دورترین نقاط تاریخ در غارها برگزار می‌شد. اما بعدها با گسترش شهرنشینی، در داخل شهرها مکان‌هایی زیرزمینی شبیه به غار ساخته می‌شد که به آن‌ها مهرابه می‌گفتند.
ورود به مهرابه‌ها از طریق پله‌هایی که به زیرزمین می‌رفت انجام می‌شد. در محوطه اصلی، یک گود بزرگ قرار داشت که مراسم مذهبی داخل این گود برگزار می‌شد. در دو طرف گود، سکوهایی برای نشستن حضار وجود داشت.
بر روی دیوار نیز همیشه صحنه‌ای از کشته‌شدن گاو به دست مهر ایزد مهر حجاری می‌شد. زورخانه‌ها نیز همیشه به همین شکل هستند. اغلب به صورت زیرزمینی ساخته می‌شوند (طی پنجاه سال اخیر این روند تغییر کرده و زورخانه‌های جدید روی زمین ساخته می‌شوند) و در
داخل آن، گودی وجود دارد که مکان اصلی ورزش پهلوانی است و اطراف آن نیز از سکوهایی برای نشستن تماشاگران پوشیده شده است. بر روی دیوار زورخانه‌ها نیز به جای تصویر مهر، از پهلوانی‌های رستم و یا حضرت علی استفاده می‌شود.
نکته دیگر این است که مهرابه‌ها همیشه در کنار چشمه‌ای از آب قرار داشتند. زورخانه‌های قدیمی ایران نیز معمولا در کنار سرداب‌ها ساخته می‌شدند.
مهم‌ترین وجهه ورزش زورخانه‌ای، کُشتی پهلوانی است. این کُشتی‌گرفتن نیز ریشه در آیین مهر دارد. بنابر اساطیر ایرانی، مهر ءس از زاده شدن از دل کوه، برای آن که قدرت خود را بسنجد با خورشید کشتی گرفت. او در این کُشتی بر خورشید پیروز شد و سپس مهر با جوانمردی دست راست
خود را به سمت خورشید که بر زمین افتاده بود دراز کرد. خورشید دست او را گرفت و بلند شد. آن‌ها با یکدیگر دست دادند و این نشان بیعت خورشید و مهر بود. از این زمان مهر به عنوان ایزد نگهبان و نگهدار خورشید شد.
این مدل کُشتی‌گرفتن و سپس دستگیری از پهلوان شکست‌خورده کاملا در کشتی زورخانه‌ای بدون تغییر مشاهده می‌شود.

شباهت دیگر آن است که پهلوانان در گود زورخانه اغلب برهنه هستند و تنها یک لنگ به کمر می‌بندند. این سنت اشاره به لخت زاده شدن مهر از دل کوه دارد.
نکته بعدی آن است که مراتب زورخانه‌ها نظیر کهنه‌سوار، مرشد، پیشکسوت، صاحب‌زنگ، صاحب‌تاج و نوچه، ما را کاملا به یاد مراتب هفت‌گانهٔ پیروان مهر می‌اندازد که نشان از منشا مشترک این دو است.
در آداب زورخانه‌ای یک پهلوان علاوه بر داشتن قدرت جسمانی باید دلیر و طاهر و سحرخیز و پاک‌نظر باشد و دستگیری از بینوایان و عیاری و جوانمردی در وجودش نهادینه شده باشد.
این نیز کاملا با آداب مهرپرستی مطابقت دارد. در بخش #مهر_یشت از کتاب #اوستا همیشه ایزد مهر پیوندی ناگسستنی با تعهد و راستگویی دارد و دشمن دروغ و دروغگویان و حامی همه ضعفاست.
مهر ایزد جنگاوری و حامی سربازان بود. برای همین پس از آغاز جنگ‌های ایران و روم، سربازان و فرماندهان ارتش روم، تحت تاثیر باورهای مربوط به این ایزد ایرانی قرار گرفته و آن را با خود به اروپا بردند و
مهرپرستی در روم شکل گرفت. بنابراین نخستین مهرپرستان اروپا، سربازان و جنگاوران بودند و این خود دلیل دیگری است که زورخانه‌ها، تکامل یافته مهرابه‌های قدیمی ایرانی هستند.
در کل با شواهد و قرائن موجود، به اطمینان می‌توان گفت که زورخانه و ورزش‌های زورخانه‌ای، نمونه‌ای تکامل یافته از آیین‌های مربوط به مهرپرستی هستند که ریشه‌ای پنج هزار ساله در ایران دارد.
با تغییر دین در ایران ابتدا به دین زرتشتی و سپس به اسلام، اهمیت آیین‌های دینی مهرپرستی از بین رفت اما بخش مربوط به پهلوانی به صورت یک ورزش غیر دینی باقی ماند. مهرابه‌ها، زورخانه نام گرفتند،
جای تصاویر مهر بر روی دیوارها، تصاویر رستم و حضرت علی جای گرفت و کشتی‌های آیینی مهرپرستی جای خود را به کشتی‌های پهلوانی داد.

#بهمن_انصاری

لطفا ریتوییت کنید تا دیده بشه و خستگی منم در بره. ❤️

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Bahman Ansari ‌ ‌ ҉ 𓄂𓆃

Bahman Ansari ‌ ‌ ҉ 𓄂𓆃 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Ansari_Bahman

Mar 12
مهندس واژه‌ای عربی‌ست و برگرفته از هندسه! اما معنای هندسه چیست؟!
#رشتو
هندسه یک واژهٔ پارسی است که معرب شده و وارد زبان عربی شده است. این واژه در زبان پهلوی (پارسی میانه) هنداچک (handâčak) تلفظ می‌شد. همین واژه است که در پارسی‌دری و سپس پارسی‌نو (فارسی) به "اندازه" تغییر یافته
و گویا گروهی از کُردها نیز بجای مهندس، همچنان می‌گویند اندازه‌‌یار (اگر کُرد داریم، صحت این نظریه رو تایید یا تکذیب کنتد لطفا)

نکته آخر این که دانش ریاضیات و محاسبه در زبان پارسی‌باستان: مزداهیک (mazdâhik) نامیده می‌شد. همین لغت وارد زبان انگلیسی شده و به صورت mathematic درآمده.
درمورد تاریخچه زبان پارسی از دوران باستان تا امروز، این رشتو رو می‌تونید بخونید ⬇️
Read 4 tweets
Feb 24
آیا جنگ جهانی سوم در راهه؟
#رشتو

این سوالیه که از صبح همه دارن از خودشون و دیگران می‌پرسند. حق هم دارن چون ماجرای این لشگرکشی تا حدود زیادی شبیه لشگرکشی آلمان‌ها به لهستان در جنگ جهانی دومه. اما این وسط یه سری نکات جالب وجود داره:
آلمان سرخورده از جنگ جهانی اول بود. اقتصاد و سیستم نظامیش نابود شده بود و دچار یک عقدهٔ اجتماعی شده بود. هیتلر نماد سرریز شدن این عقده بود و ملت آلمان باهاش همراهی کردند.
در مورد روسیه هم این ماجرا صدق می‌کنه. فروپاشی شوروی در دهه نود میلادی، عقده‌ای بود که روس‌ها طی سه دهه اخیر
باهاش دست به گریبان بودند. (نمونه این عقده رو ما در ایران داریم و طی دو قرن اخیر هنوز درد قراردادهای گلستان و ترکمانچای و آخال و پاریس و... که باعث پاره پاره شدن کشورمون شد، باهامون هست و یه روزی این عقده سر باز میکنه.)

پوتین از ضعف وحشتناک آمریکا و انفعال اتحادیه اروپا بیشترین
Read 10 tweets
Feb 24
درمورد جنگ #روسیه_اوکراین
#رشتو

همین چندماه پیش بود که دنیا، افغانستان رو دو دستی تقدیم کرد به آدم‌خوارهای طالبان. شهروندان و دولت‌مردان اروپایی، ککشون نگزید! به این فکر نکردند که ناآرامی در دهکده جهانی، مثل دومینو میمونه. اگه جلوش گرفته نشه، خیلی نرم، به همه‌جا سرایت می‌کنه.
حالا جنگ به خاک اروپا کشیده شد. این نتیجه سکوت دنیا در قبال مصائب کشورهای ضعیف‌تره. اگر کمک می‌کردند تا آتش جنگ در خاورمیانه فروکش کنه و هیزم به آتش جنگ‌های قبیله‌ی و مذهبی نمی‌انداختند، هرگز روسیه تبدیل به این هیولای وحشتناک نمیشد.
روسیه در همون جبهه‌های نبرد خاورمیانه، خون خورد و خون‌آشام شد.

باعث و بانی این وضع موجود، این‌ها هستند:
دموکرات‌های خرفت آمریکایی
انگلیس (زالوی پیر قدیمی)
فرانسه
آلمان

و همین‌ها باید نگران مبارزه با روسیه باشند نه من و امثال من از پامیر تا کردستانات که تمام عمرمون رو وسط
Read 7 tweets
Feb 23
❤️ ۵ اسفند
❤️ مصادف با اسفندروز از اسفندماه
❤️ و جشن #اسفندگان (#سپندارمذگان)
💓 بر همهٔ عشّاق و دلباختگان، فرخنده باد

اسفند (که قدیم‌ها سپندارمذ تلفظ می‌شد)، نام ایزدبانوی نگهبان و نگهدار زمین و دختر اهورامزدا بود.

روز پنجم هر ماه، به نام این ایزد، اسفندروز نام داشت. در اسفندروز از اسفندماه (یعنی ۵ اسفند)، جشنی به نام اسفندگان برگزار می‌شد (که شما با نان جشن سپندارمذگان هم می‌شناسید).
در این روز مردها به همسر و دختران و خواهران و مادران خود هدیه می‌دادند. هدیه هم اغلب لوحی بود به نام #نبشته_شادباش که امروز بهش میگیم کارت پستال.
Read 5 tweets
Feb 23
متن کامل نامه‌ای عاشقانه از دختری به نام پری‌دخت برای همسرش در پاریس، عهد قاجار
«نمونه‌ای از نامه‌نگاری‌های قدیمی»
#رشتو

​​​​بسم المعطّرٌ الحبیب

تصدقت گردم، دردت به جانم، من که مُردم و زنده شدم تا کاغذتان برسد. این فراقِ لاکردار هم مصیبتی شده.
زن‌جماعت را کارِ خانه و طبخ و رُفت‌وروب و ورداروبگذار نکُشد، همین بی‌همدمی و فراق می‌کُشد. مرقوم فرموده بودید به حبس گرفتار بودید، در دل‌مان انار پاره شد. پری‌دُخت تو را بمیرد که مَردش اسیر امنیه‌چی‌ها بوده و او بی‌خبر، در اتاق، شانهٔ نقره به زلف می‌کشیده.
حی‌ّلایموت سرشاهد است که حال‌واحوالِ دلِ ما هم کم از غرفهٔ حبس شما نبوده. اوضاع مملکت خوب نیست؛ کوچه به کوچه، مشروطه‌چی، چنان نارنج‌هایی چروک و از شاخه جدا بر اشجار و الوار در شهر آویزانند و جواب آزادی‌خواهی، داغ و درفش است و تبعید و چوب و فلک.
Read 12 tweets
Feb 23
⭕ ـ #رشتو: تصویر تاریخی از زمانی که غرب در مقابل ایران زانو زد!

یکی از شگفت‌انگیزترین صحنه‌های تاریخ، سنگ‌نگارهٔ شاپور اول ساسانی در تنگ چوگان کازرون است. در این سنگ‌نگاره، سه امپراطور روم که شاپور اول در دوران پادشاهی‌‌اش، بر آن‌ها به پیروزی رسید، دیده می‌شوند
١- فیلیپ: که در جنگ اسیر شد و برای آزادی‌اش ۵٠٠٠٠٠ سکه طلا باج داد.

٢- گردیان: که در سال ٢۴۴ میلادی از لشگر شاپور شکست خورد و کشته شد.

٣- والرین: که در سال ٢۶٠ میلادی در کنار سناتورهای روم و فرماندهان ارتشش اسیر و چندی بعد نیز کشته شد.
در این نگاره، سه امپراطور مقتدر روم که از شاهنشاه ایران شکست خورده بودند، به شکل خفت‌باری در مقابل شاپور زانو زده و زیر دست و پای اسب او افتاده‌اند:
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(