talha.B62 Profile picture
Mar 15 44 tweets 13 min read
Mina Protocol Staking Rehberi – 2
Daha önce yazdığım staking rehberindeki bazı bilgilerin güncellenmesi nedeniyle yeni staking rehberi sizlerle.

#MinaProtocol #MINA Image
Öncelikle yukarıdaki tablo üzerindeki seçeneklerden hızlıca bahsedip, ardından Mina staking sisteminin teknik detaylarından bahsetmek daha uygun olur diye düşünüyorum.
Cüzdanda mı borsada mı stake etmeliyim?
Seçim sizin, ancak en soranlara cüzdanda staking öneriyorum çünkü bakiyenizi cüzdanda stake ettiğinizde Mina’larınız üzerinde tek söz sahibi siz oluyorsunuz, bakiyenizi herhangi bir borsaya vb. merkezi kuruma emanet etmemiş oluyorsunuz.
Ayrıca cüzdanda staking, sizi Mina ağında söz sahibi yapıyor ve eğer fee alan bir validatörde stake ederseniz bu durum validatörü node çalıştırmaya teşvik ettiği için Mina ağının merkeziyetsizliğinin kuvvetlenmesine de fayda sağlıyorsunuz.
Cüzdanda hangisi validatörü tercih etmeliyiz diye soran olursa, #MinaTürkiye topluluğunun kurucularından olan Piconbello ve TheNOP’u tercih etmeleri naçizane tavsiyemdir. Çünkü her ikisi de Mina GFM’lerinden ve Mina ekibi ile imzaladıkları antlaşma gereği 4 yıl boyunca ++
node çalıştırma zorunlulukları var.
. Bunun yanında, Mina’da ödül dağıtımları manuel yapıldığı için herhangi bir sorun yaşamanız durumunda direkt Türkçe iletişime geçip, detaylı bilgi alabileceğiniz validatörleri seçmeniz önem arz ediyor.
Ben bu iki validatörün de Telegram gruplarına üyeyim, orada hangi gün kaç blok bulundu, bu dönem ödül az mı olacak çok mu olacak vb. her konu sohbet ortamında devamlı takip ediliyor. Tabloda yer verdiğim tüm delegeler, Mina ağında en çok tercih edilen 10 delege arasında.
Daha önceki floodda Amsterdam Stake Club adıyla bahsettiğim validatör, "TheNOP io" adıyla yeniden markalaşmaya gitti. Kendisi Mina’nın yanısıra Avax, Cardano, Agoric vb. projelerde de validatörlük/core validatörlük hizmeti sunuyor. Yeni markasıyla başarılar dilerim. @Emre_NOP
TheNOP io
Web: thenop.io
Telegram Grubu: t.me/thenopio
Twitter: @Emre_NOP
Piconbello, Mina’nın seed teknik destekçileri arasında yer alıyor. bkz. minaprotocol.com/tr/blog/seed-p…
Web: mina.piconbello.com
Telegram Grubu: t.me/piconbello
Twitter: @piconbello
Borsalar üzerinde stake etmek isteyenler için kısaca özet geçip, en altta da Mina cüzdanlarına dair bilgi vereceğim.
Binance ve OKX’te Mina stake ederken bakiyenizi tabloda belirtilen sürelerde kilitlemeniz gerekiyor. ++
Ödüller günlük dağıtılıyor ancak kilit süresi tamamlanmadan anaparanızı çekmeniz durumunda o güne dek size gönderilen stake ödülü anaparanızdan kesiliyor.
Kraken ve Coinlist’te ise staking için kilit yok Bakiyenizi tuttuğunuz süreye karşılık gelen miktarda ödül alıyorsunuz++
yıllık ödül oranları yine tabloda yer alıyor.
Coinlist, Mina yatırma ve çekme işlemlerini genelde uzun süre bekletiyor. Bakiyesini Coinlist’ten çekmek isteyenlerin 25-30 gün bekletildiğine bile şahit oldum, kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Kraken’de böyle bir şe olacağını sanmam.
Borsaların Mina staking duyuruları:
Kraken: blog.kraken.com/post/12470/ear…
OKX: okex.com/support/hc/en-…
Binance: binance.com/tr/earn/MINA
Coinlist: coinlist.co/help/informati…
-Kullanabileceğiniz Mina Cüzdanları-
AURO WALLET
Web: aurowallet.com üzerinden Auro’yu kullanabileceğiniz ilgili app marketlere ulaşabilirsiniz.
Auro, Android, iOs ve Chrome eklentisi olarak çalışıyor.
@NakoTurk tarafından hazırlanan Auro Wallet kullanım ve cüzdan üzerinden staking rehberi:
CLORIO WALLET
Web: clor.io, web ve masaüstü sürümleri bulunan bir cüzdan.

Cüzdanların ikisi de Mina’nın resmi cüzdanı değil. Çünkü ekip, bu tip uygulamaların kendilerince değil, topluluk tarafından geliştirilmesini istiyor.
İki cüzdanın da güvenlik denetimleri Mina tarafından yaptırıldı ve güvenilir oldukları Mina resmi kanalları üzerinden duyuruldu:
Auro Wallet: link.medium.com/yV1RJirHDib
Clorio Wallet: link.medium.com/v51Xj7TFXhb
Gelelim stake sisteminin işleyişine… Mina stakingindeki birkaç ekstradan bahsetmek istiyorum. Bunların birincisi, total supply enflasyonunun üzerinde staking geliri elde etme imkanı. Mina ağı başta yıllık 12%’den başlayıp, zaman içerisinde azalarak++
4. yılın sonunda 7%’ye sabitlenecek bir enflasyon oranı ile çalışacak şekilde dizayn edilmişti. Ancak daha sonra Mina holderlarını ve dışarıdaki yatırımcıları Mina stake etmeye teşvik etmek amacıyla “supercharged/güçlendirişmiş” stake sistemi hayata geçirildi.
1 Mart 2021 orijinli olarak çalışacak bu yeni sistemde ödül oranları yıllık 24%’ten başlayıp, 15 ay içinde 12%’ye kadar düşecek şekilde belirlendi. Oranlar 12%’ye düştükten sonra yine eski programda olduğu gibi 4. yılın sonunda 7%’ye düşüp, sabitlenecek.
Mina’nın toplam arz enflasyonunun yıllık 12% olduğu göz önünde bulundurulduğunda 12%’nin üzerinde oranla staking geliri elde etmek, hiçbir şey yapmadan enflasyonun üzerinde kazanç anlamına geliyor.
Bundan geçenki floodumda da bahsetmiştim:
Mina’nın toplam arzı yıllık 12% enflasyonla artıyor ve şu anda staking apy 18-20% civarında. Civarında diyorum çünkü Mina stakinginde ödüller net değil, bunun sebebi de Mina altyapısında devamlılığı sağlayan bir unsur olarak şans faktörünün de yer alması.
Bildiğiniz üzere staking ödülleri, networkte bulunan blokların üretimi neticesinde ortaya çıkıyor. Diğer birçok chainden farklı olarak Mina’da blok üretim mimarisi, hangi validatörün hangi bloğu bulacağı önceden bilinmeksizin çalışıyor.
Bloğu bulma ihtimali, validatörün nodeunda stake edilen Mina sayısıyla doğru orantılı olarak artıyor ancak yine de validatörün bloğu bulma ihtimali kesin olmuyor. Mina’da blok time yüksek olduğu için o slotta üretilmesi gereken bloğun validatörden kaynaklı bir sorun nedeniyle++
+üretilememesi durumunda 3 dakikada gerçekleşmesi gereken işlemler 3 dakika sonraki bloğa ötelenmiş olmaması için aynı bloğu birden çok validatör üretiyor ve bloklar arasında boşluk olması önleniyor. Bu yönüyle devamlılığı güçlendiren bu sistem, aynı zamanda kısa vadede staking++
+gelirlerinde oynaklığa sebep olabiliyor ancak uzun vadede ağ genel ortalaması yakalanıyor.
Örn. siz Mina’larınızı X validatörün havuzunda stake ediyorsunuz. Ağ ortalamasına göre tam 10 Mina ödül almanız gerekirken bir dönem 10 Mina ödül alıp, diğerinde 8 Mina ya da 12 ödül alabiliyorsunuz. Dönemler arasında oynaklıklar olsa da uzun vadede yine ağ ortalaması yakalanıyor
Bu temel bilgilerden sonra Mina’yı ne zaman stake etsem, ne kadar ödül alırım vb. sorular üzerinden sistemin bize dönük tarafının işleyişine…
Öncelikle Mina’da staking sistemi, kilitsiz olarak çalışıyor ve epoch adı verilen yaklaşık 15’er günlük periyotlardan oluşuyor.
Stake ettikten sonra işleminin aktivasyonu, 2 epoch yani yaklaşık 1 ay sürüyor. Stake işlemini başlattığınız günün mevcut epochun bitişine olan uzaklığına bağlı olarak tarafınıza ilk ödül gönderimi, 30-45 gün içinde yapılıyor. Daha sonraki ödüller, her 15 günde bir gönderilir.
Burada kavranması gereken önemli şeyler var. Örn. bakiyenizi stake ettikten sonra 2 epoch boyunca ödül almıyorsunuz ama bu süre boş geçmiyor. Mina’da sistem, cüzdandaki bakiyeyi 2 epoch sonra görüyor. Çünkü Mina ağı tepeden tırnağa #snark adı verilen #zk sistemiyle çalışıyor.
Peki sistem stake ettiğiniz bakiyeyi 2 epoch sonra görünce ne oluyor? Size ilk ödül de 2 epoch sonra veriliyor çünkü sistem sizi ilk kez 2 epoch sonra staked bir cüzdan olarak görüyor.
Böyle bakınca yakalamamız gereken detay şu, “cüzdanı stake ettiğimi 2 epoch sonra görüyorsa cüzdandan bakiyeyi çektiğimi de 2 epoch sonra görmeli ve ilerde cüzdanımı boşaltsam da bana 2 epoch boyunca daha ödül vermeli.”
Evet, sistem aynen bu şekilde çalışıyor. Cüzdanda staking namına yaptığınız tüm işlemler 2 epoch yani 1 ay geriden geliyor. Bir de cüzdandaki bakiyelerin sistem tarafından epoch sonlarında görülmesi durumu var. Cüzdanınızı stake ettikten sonra bu durum anında sistem tarafından++
+görülmüyor. Sistem, epoch sonlarında cüzdanların snapshotını alıyor daha sonrasıyla ilgilenmiyor.
Yani örneğin 24 epochta isek ve bu epochun bitmesine 2 gün varsa, bakiyeyi cüzdana gönderip, stake edip, epoch sonun da sistemin cüzdandaki bakiyeyi not etmesini sağlayıp++
+25. epoch başladıktan yaklaşık 1 gün sonra bakiyeyi cüzdan dışına çekebiliyoruz. Stakingin bozulmaması için stake ettiğiniz bakiyeyi epoch sonundan 1 gün önce cüzdana çekip, yeni epoch başladıktan 1 gün sonra cüzdan dışına çekebiliyorsunuz ve bu, alacağınız ödülde herhangi bir++
+eksikliğe vs. sebep olmuyor çünkü Mina’da staking, kilitsiz çalışıyor.
Daha önceki floodlarım:
1-) Snarkları Bizzat Kullanmak - #ProofOfAlpha
2-) Mina zk-Snarkları nasıl kullanıyor? Günlük yaşamdan bir örnek üzerinden anlatım:
3-) MINA’nın arzı hızlı mı artıyor?
4-) @MinaProtocol Stake Sistemine Tokenomics ile Birlikte Bakış ve Staking Rehberi:

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with talha.B62

talha.B62 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @talhaB62

Mar 12
-FLOOD-
#MINA’nın arzı hızlı mı artıyor?
Ekip sürekli dolaşıma MINA mı sürüyor? Image
Mina Protocol’ün arz ve token ekonomisine yine yeni yeniden bakış.
Neden bilmiyorum ama Türkiye topluluğu Mina'ya ilk kez sınırsız arza sahip olan ve ilk kez dolaşımdaki arzı artan bir coin görmüş gibi davranıyor.
Mina gibi teknolojik anlamda büyük potansiyeli olan bir coinin++
+topluluğunda sürekli bu konular konuşuluyor. Bu floodun Mina’nın arz yapısında büyük bir sorun olduğunu düşünenlere cevap olmasını ve topluluğun doğru tarafa odaklanmasına yardımcı olmasını umuyorum.
Read 41 tweets
Jan 20
#MINA #ProofOfAlpha
'Snarkları kullananı' kullanmak VS snarkları bizzat kullanmak.
İkisini dene, tarafını seç!

@MinaProtocol, zeroknowledge proof(ZKP) kriptografi teknolojisini networkte tepeden tırnağa tüm basamaklarda kullanan bir protocol. ZKP ailesinin alt türleri olan++
zk-snarklar ve zk-starklar, hem Mina hem de farklı birçok projede kullanılması nedeniyle son zamanlarda kendinden çok bahsettiriyor.
Özellikle Ethereum üzerinde ölçeklenebilirliği kuvvetlendirmek için geliştirilen birçok zk-rollup projesi var.
Polygon ise geliştirme aşamasında olan iki farklı ZKP projesini(Hermez ve Mir Protocol) 2021 yılında 650 MİLYON USD’e(birçok kripto para projesinin mcapinden büyük) satın aldı ve onların geliştirdikleri teknolojyi kendi ağına entegre ediyor.
Read 30 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(