Thijs Kuiken Profile picture
Apr 26 32 tweets 9 min read
Gezien de verspreiding van hoog-pathogene #vogelgriep in de Gelderse Vallei, is er discussie over verschillende manieren om de ziekte te bestrijden: ‘preventieve vaccinatie’, ‘noodvaccinatie’, ‘ruimen’, ‘preventief ruimen’. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Een draad.
'Preventieve vaccinatie' tegen hoog-pathogene vogelgriep betekent dat je kippen vaccineert voordat de ziekte in een regio aanwezig is. Gevaccineerde kippen zijn beschermd tegen ziekte door sommige varianten van hoog-pathogene vogelgriep.
Waarom alleen maar sommige varianten? Dat komt omdat er twee subtypen van hoog-pathogene vogelgriep zijn (#H5 en #H7), en binnen die subtypen meerdere varianten. Tegen welke variant of varianten het vaccin bescherming biedt hangt af van de samenstelling van het vaccin.
Preventieve vaccinatie een lange-termijn maatregel, die je dus jaar na jaar blijft volhouden. De rest van de pluimveeketen dient dus erop te worden aangepast. Is dat nodig?
Ja, want momenteel worden kippen in Nederland (en de rest van de EU) niet gevaccineerd tegen hoog-pathogene vogelgriep, en andere landen weigeren om kippen die gevaccineerd zijn, of hun vlees of eieren, te importeren (Capua & Marangon 2003).
Waarom? Gevaccineerde kippen hebben antistoffen tegen hoog-pathogene vogelgriep in hun bloed. Importerende landen twijfelen of die antistoffen komen door vaccinatie of besmetting. Ze zijn bang dat de kippen/vlees/eieren nog besmet zijn met virus, en dus stoppen ze met importeren.
Een oplossing voor dat probleem is o.a. het gebruik van een vaccin dat (deels) andere antistoffen opwekt in gevaccineerde kippen dan een besmetting. Dat heet een DIVA-vaccin: ‘Differentiating Infected from Vaccinated Animals’. Dergelijke vaccins zijn er tegenwoordig.
Kippen in Nederland zijn dus onbeschermd, en als hoog-pathogene vogelgriep op een kippenbedrijf komt, móeten volgens EU regels alle kippen op dat bedrijf gedood worden (EU/2020/687). Dat heet in diergeneeskunde-jargon ‘ruimen’. Een Engelse term voor ruimen is ‘stamping out’.
Stamping out: Zoals men een savannebrand soms probeert te stoppen door met de voeten de eerste vlammen uit te stampen, zo probeert men verdere verspreiding van hoog-pathogene vogelgriep te stoppen door alle kippen op het eerste besmette bedrijf te doden.
Een concentratiegebied waar veel grote pluimveebedrijven dicht bij elkaar zijn heet in Engels jargon ‘densely populated poultry area’ (DPPA). Dergelijke concentratiegebieden zijn er in Gelderland, Limburg, en Noord-Brabant (CBS 2021).
In dergelijke concentratiegebieden is het ruimen van het eerste besmette bedrijf niet voldoende om verspreiding van hoog-pathogene vogelgriep te stoppen, want de andere bedrijven zijn te dichtbij en lopen teveel risico om besmet te raken (Backer et al. 2011).
Er zijn dus extra maatregelen nodig. Één mogelijkheid is om behalve op het eerste besmette bedrijf, ook de kippen in de dichtstbijzijnde bedrijven (b.v. 1 km of 3 km omtrek) te doden. Dat heet ‘preventief ruimen’. Daarmee verminder je de kans dat het virus zich verder verspreidt.
Een alternatieve mogelijkheid bij vaststelling van hoog-pathogene vogelgriep op het eerste besmette bedrijf, is zo snel mogelijk vaccineren van de kippen in de buurt (b.v. 3 km omtrek) van het eerste besmette bedrijf: ‘noodvaccinatie’.
Die gevaccineerde kippen zijn minder bevattelijk voor besmetting, en—als ze toch besmet worden—scheiden ze minder virus uit. Daardoor verminder je de kans dat het virus zich verder verspreidt, wat bijdraagt om de uitbraak zo beperkt mogelijk te houden.
Capua en Marangon (2003) bevelen noodvaccinatie aan als beleidsmaatregel wanneer hoog-pathogene vogelgriep (HPAI) optreedt op een pluimveebedrijf en dreigt te verspreiden in een concentratiegebied (high population density).
Deze keuze hangt ook samen met de overweging, dat het ruimen van grote aantallen dieren als bestrijdingsmiddel vanuit ethisch oogpunt moeilijk te verantwoorden is (Capua & Marangon 2003; van Herten et al. 2019).
In tegenstelling tot preventieve vaccinatie, is noodvaccinatie een korte-termijn maatregel, met een duidelijk eindpunt: wanneer de uitbraak over is. Daarom is voor noodvaccinatie geen herstructurering van de pluimveeketen nodig, en kan het sneller worden toegepast.
Er is in 2011 een analyse gedaan wat de resultaten zouden zijn van verschillende combinaties van ruimen en noodvaccinatie op de tijdsduur van de uitbraak, de kosten van bestrijding, en het aantal geruimde bedrijven (Backer et al. 2011).
De conclusies waren o.a. dat preventief ruimen de duur van de uitbraak verkortte, maar dat het totaal aantal geruimde bedrijven groter was; en dat noodvaccinatie de duur van de uitbraak verlengde, maar dat het kleinste aantal bedrijven geruimd en dieren gedood hoefde te worden.
De directe financiële kosten plus daaropvolgende financiële verliezen van ruimen in 1 km omtrek, ruimen in 3 km omtrek, en noodvaccinatie in 3 km omtrek, waren vergelijkbaar, zowel voor gebieden met een hoge pluimveedichtheid als voor gebieden met lagere pluimveedichtheden.
Noodvaccinatie is toegestaan binnen de regels van de EU. In de Europese Diergezondheidswetgeving. Er is zelfs een artikel (nummer 69) met de titel ‘Noodvaccinatie’ (EU/2016/429).
Het meest aangewezen noodvaccin is wellicht het zogenaamde ‘rHVT-H5’ vaccin (Gardin et al. 2016). Het beschermt kippen en kalkoenen na één prik langdurig tegen ziekte, vermindert virusuitscheiding, en er kan onderscheid gemaakt worden tussen gevaccineerde en besmette dieren.
Dit vaccin in de V.S. is geregistreerd en aangewezen als noodvaccin (USDA 2016). Echter, voor noodvaccinatie in Nederland zowel het vaccin als een vaccinatieplan van tevoren door de EU goedgekeurd dienen te worden, en zouden voldoende vaccindoses aangekocht dienen te worden.
Noodvaccinatie van commerciële pluimveebedrijven in Nederland wordt in het Beleidsdraaiboek Aviaire Influenza (2013) beoordeeld als te arbeidsintensief, omdat elk dier handmatig een prik moet krijgen. Echter, het is onduidelijk hoe deze beoordeling tot stand is gekomen.
Hopelijk begrijpt u hiermee beter de discussies rond de korte-termijn bestrijding van hoog-pathogene vogelgriep. Dit neemt niets weg van langere-termijn oplossingen genoemd in het rapport Bekedam, en integrale aanpak voor stikstof, water, en klimaat!

Referenties voor deze draad:
- Capua I & Marangon S 2003 OIE---The use of vaccination as an option for the control of avian influenza. (oie.int/fileadmin/Home…)
- Commission delegated regulation (EU) 2020/687 (eur-lex.europa.eu/eli/reg_del/20…)
-CBS 2021 (opendata.cbs.nl/statline/#/CBS…)
Vervolg referenties:
-Backer, J., R. Bergevoet, E. Fischer, G. Nodelijk, K. Bosman, H. Saatkamp and H. van Roermund, 2011. Control of Highly Pathogenic Avian Influenza; Epidemiological and economic aspects LEI report 2011-032 (edepot.wur.nl/173727)
Vervolg referenties:
- Van Herten, J, Bovenkerk, B, Verweij, MF 2019. One Health as a moral dilemma: towards a socially responsible zoonotic disease control. Zoonosis and Public Health 66(1): 26-34 (doi.org/10.1111/zph.12…)
- Verordening EU/2016/429 (eur-lex.europa.eu/legal-content/…)
Vervolg referenties:
- Gardin et al. Experimental and Field Results Regarding Immunity Induced by a Recombinant Turkey Herpesvirus H5 Vector Vaccine Against H5N1 and Other H5 Highly Pathogenic Avian Influenza Virus Challenges. (researchgate.net/publication/30…)
Vervolg referenties:
- USDA 2016: Policy and and Approach to HPAI Vaccination (aphis.usda.gov/animal_health/…)
- Beleidsdraaiboek Aviaire Influenza, 2013 (open.overheid.nl/repository/ron…)
Interessante kamerbrief over noodvaccinatie van besmettelijke dierziekten uit 2013: mond- en klauwzeer, klassieke varkenspest, hoog-pathogene vogelgriep:

archief28.sitearchief.nl/archives/sitea…
Kamerbrief 2007: "Pluimveedichtheid in 2 hoogrisicogebieden is gem. 3,8 pluimveebedrijven per vierkante km. Voorkomen van dierziektes is belangrijkste thema Nationale Agenda Diergezondheid, hierbij zal rekening gehouden worden met ruimtelijke ordening."

archief28.sitearchief.nl/archives/sitea…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Thijs Kuiken

Thijs Kuiken Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @thijskuiken

Feb 18
Fijn dat u erover vraagt. De @IPBES conclusie van transformatieve veranderingen waarmee de Nederlandse overheid akkoord is gegaan betreffen alle aspecten van de maatschappij, ook de economische.

rijksoverheid.nl/documenten/rap…
In die appreciatie van het IPBES rapport staat o.a.: "Een hoofdbestanddeel voor een duurzame traject is de verandering van globale financiële en economische systemen, waarbij afgebogen zou moeten worden van het huidige paradigma van economische groei."
"Op die manier kan ongelijkheid verminderen, overconsumptie en afval gereduceerd worden, en kan het lange afstands– milieueffect van economische activiteiten aangepakt worden."
Read 4 tweets
Feb 18
Mijn betoog in de hoorzitting over zoönosen en #vogelgriepvirus in de #TweedeKamer, waarin ik duidelijk probeer te maken dat de #OneHealth aanpak meer omvat dan alleen de directe bestrijding van hoog-pathogene #vogelgriep. Een draadje. 1/11

debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/hoorz…
#Nederland heeft een 6 keer hogere pluimveedichtheid dan het Europese gemiddelde. Dat is de hoogste pluimveedichtheid van alle Europese landen uitgezonderd het eiland Malta. 2/11
Daarmee wordt jaarlijks circa 1 miljard kg vlees en 10 miljard eieren geproduceerd. Parallel daaraan eten we in Nederland en de ons omringende landen meer vlees en eieren dan gezond is voor onszelf en voor de planeet. 3/11
Read 12 tweets
Jan 6
De huidige uitbraak van Afrikaanse varkenspest begon in 2007 in Poti (Georgië), een havenstad aan de Zwarte Zee. Een mogelijke bron van het virus zijn voedselresten van een schip die op een stortplaats werden gedumpt. 1/6
Daar pikten gedomesticeerde varkens het virus op, dat zich verspreidde in de varkensstapel. Van daaruit is het weer terecht gekomen in Europese wilde zwijnen. 2/6
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P…
De huidige uitbraak van hoog-pathogene vogelgriep begon in 1996 in gehouden ganzen in China, en is verder verspreid onder pluimvee in Azië. De uitbraak werd niet onder controle gebracht, en het virus is in 2005 overgesprongen op wilde vogels in Qinghai Meer, west China. 3/6
Read 6 tweets
Dec 14, 2021
Hierbij mijn samenvatting van het proefschrift van Joost van Herten: “Overwegingen voor een #ethiek van #OneHealth”. Een Nederlands draadje. 1/22 Image
Het besef dat de gezondheid van mensen onlosmakelijk verbonden is met de gezondheid van dieren en ecosystemen, maakt duidelijk dat interdisciplinaire samenwerking onmisbaar is om (opnieuw) opkomende #zoönosen te bestrijden. 2/22
Deze manier van denken is vertaald naar het concept van #OneHealth: een geïntegreerde inspanning van verschillende disciplines om op lokaal, nationaal en globaal niveau samen te werken aan een optimale #gezondheid voor mens, dier en milieu. 3/22
Read 22 tweets
May 23, 2021
Petra Chlumecka reported the death of juvenile white-tailed #eagles from highly pathogenic avian #influenza #H5N1 in #Estonia. I discussed it with the responsible vet. 1/7

#vogelgriep #birdflu #Vogelgrippe #InfluenzaAviaire

@VroegeVogels @GlobalFlyway

zoocam.info/zapis/mladata-…
I think this case may herald a new phase in the expansion of highly pathogenic avian influenza into wildlife. This infectious viral disease was historically restricted to poultry farms; an old name for the disease is "fowl plague". 2/7
In recent years, highly pathogenic avian influenza has spread to wild waterbirds. However, outbreaks in wildlife were restricted to mainly to autumn and winter, and had stopped altogether or were at very low levels by the time spring arrived. 3/7
Read 7 tweets
Nov 21, 2020
1/17 Highly pathogenic avian #influenza in poultry & wild birds remains a problem, with repeated outbreaks in recent years. Looking at the underlying causes for its emergence & spread, the solutions actually seem pretty obvious. A thread with some (unconventional) policy options.
2/17 1) Keep poultry in small numbers & at low density. This lowers risk of emergence of high-pathogenic avian influenza virus in poultry, & risk of spread to wild birds & people.

This means a lower supply of poultry meat & eggs, & therefore requires reduction in demand.
3/17 2) Don’t establish poultry farms in wild waterbird habitat. This reduces risk of virus spread (both the historically common low-pathogenic variants and the now occurring high-pathogenic H5N8) from wild waterfowl to poultry, and vice versa.
Read 17 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(