Vandaag is het #Natura200dag. Een dag ter ere van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. Dankzij #Natura2000 kunnen we op veel plaatsen genieten van prachtige ecosystemen en de flora en fauna die daarbij horen #biodiversiteit
Door heel Europa zijn natuurgebieden - op land en op zee, groot en klein - aangewezen met als doel gebruik en beheer af te stemmen op het beschermen van de biodiversiteit die kenmerkend is voor die gebieden.
Veel van de gebieden waar we tijdens onze vakantie gaan wandelen en fietsen zijn bijvoorbeeld beschermde #Natura2000 gebieden
In Nederland zijn de grootste #Natura2000 gebieden de Waddenzee, de Voordelta, het IJsselmeer en de Veluwe. Daarnaast zijn allerlei kleinere gebieden aanwezen als Natura 2000 gebied.
In totaal gaat het om 162 gebieden. Op de website natura2000.nl/gebieden is per provincie te zien om welke gebieden het gaat en per gebied welke bijzondere natuurwaarden worden beschermd.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
10 jaar geleden werd het natuurbeleid gedecentraliseerd. Provincies kregen daarbij een belangrijke verantwoordelijkheid voor het vormgeven en uitvoeren van dat beleid. pbl.nl/publicaties/le…
In het Natuurpact werden afspraken gemaakt over drie hoofdambities: het verbeteren van de biodiversiteit, 2) het versterken van de maatschappelijke betrokkenheid bij natuur en 3) het versterken van de relatie tussen natuur en economie.
Het rapport van de lerende evaluatie zet uiteen welke lessen zijn geleerd bij de uitvoer van de afspraken van het Natuurpact.
Een belangrijke conclusie is dat de ambitie om de biodiversiteit te verbeteren niet wordt gehaald.
Het echte nieuws is dat provincies deze informatie lange tijd (bewust) genegeerd hebben bij het verlenen van vergunningen en vooralsnog ook niet van plan lijken te zijn verleende vergunningen aan te passen aan meer correcte inzichten. nos.nl/l/2474764 via @NOS
In 2019 publiceerde het CBS al een rapport waaruit bleek dat gebruikte emissiefactoren de daadwerkelijke uitstoot van ammoniak onderschatte.
Diverse rechtbanken, inclusief Raad van State, hebben in de tussentijd uitspraken gedaan waaruit bleek dat de emissiefactoren vanwege de onzekerheden daarover niet zonder meer mogen worden gebruikt voor vergunningverlening raadvanstate.nl/uitspraken/@13…
De #Natuurherstelwet is het antwoord op de gebrekkige implementatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn door lidstaten zoals Nederland. De afspraken over bescherming en herstel van natuur worden namelijk niet voldoende nagekomen. naturetoday.com/intl/nl/nature…
Bovendien levert investeren in natuurherstel veel maatschappelijke en economische baten, en draait het uiteindelijk om de algemene kwaliteit van onze leefomgeving. ieep.eu/publications/b….
Natuurherstel heeft vele baten. Het helpt bijvoorbeeld om problemen als gevolg van klimaatverandering zoals verdroging en overstromingen te verzachten, het helpt bij het waarborgen van beschikbaarheid van schoon drinkwater, en het helpt ook om koolstof vast te leggen.
Falend beleid heeft de kosten voor het oplossen van milieuproblemen flink doen oplopen. Als niet snel maatregelen genomen worden wordt de maatschappelijke schade alleen maar groter. nu.nl/algemeen/62629…
De Programmatische Aanpak Stikstof waarmee in de periode 2010-2015 alle problemen werden doorgeschoven en op basis waarvan 10.000 vergunningen zijn verleend, kostte destijds enkele honderden miljoenen. De schade daarvan loopt inmiddels in de miljarden.
Honderden miljoenen aan subsidies voor "innovaties" om de uitstoot van ammoniak te verminderen bleken niet het gewenste resultaat op te leveren liet @DeGroene in 2021 al zien groene.nl/artikel/op-tij…
Eindelijk tijd gehad om het concept Beleidskader Doelwijziging #Natura2000 te lezen. Het komt over als de zoveelste zoektocht naar een geitenpaadje om de ambities voor natuurbehoud en -herstel zoveel mogelijk te minimaliseren. #Biodiversiteit#Natuurbeleid
"Wat moet je doen om een behoudsdoelstelling te kunnen schrappen of verlagen?” (p. 27)
illustreert heel goed de intenties van het beleidskader.
Het is het vooral een zoektocht naar de (on)mogelijkheden om met doelen te schuiven of deze doelen te verlagen.
Die zoektocht kenmerkt zich door creatief oprekken van regelgeving en een boekhoudkundige benadering van natuur, waarbij het vooral draait om oppervlakte en populatieomvang en weinig tot geen aandacht is voor de kwalitatieve dimensie van natuurbehoud.
De verontwaardiging over deze stikstofhandel is begrijpelijk, maar de huidige situatie is precies wat verwacht kon worden toen twee jaar geleden afspraken werden gemaakt over de wijziging van de Wet natuurbescherming en de provinciale regels voor saldering nos.nl/l/2452706
Het was tijdens een bewuste keuze om dit achterdeurtje in de vergunningverlening open te zetten en de redenen daarvoor zijn nu vast niet anders dan toen. Provincies zullen zelf meer regie moeten nemen als ze dit niet willen.