Ο #κορωνοϊός δεν είναι φοβία, είναι ένας πραγματικός ιός που μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο (νοσηλεία/διασωλήνωση/θάνατο) κ χρόνια συμπτώματα (#LongCovid).
Οι κίνδυνοι αυτοί δεν έχουν ίδιο μέγεθος για όλους, αλλά είναι υπαρκτοί για όλους. Με το #εμβόλιο τους μειώνουμε δραστικά.
Το εμβόλιο είναι τρομερά αποτελεσματικό έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, ο οποίος κλιμακώνεται εκθετικά με την ηλικία (onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jm…).
Μειώνει επίσης σημαντικά (αν κ δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ακριβώς) τον κίνδυνο long COVID, ο οποίος μας αφορά όλους ανεξαρτήτως ηλικίας.
Το εμβόλιο προστατεύει *ελάχιστα* έναντι λοίμωξης από τις υποπαραλλαγές όμικρον του κορωνοϊού, κ για μικρό χρονικό διάστημα.
ΔΕΝ υποκαθιστά αποστάσεις/μάσκες, δηλ τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης από τον ιό.
Επίσης φαίνεται πως στους ~6 μηνες από τον εμβολιασμό υπάρχει μικρή (10-15%) μείωση αποτελεσματικότητας *και* έναντι βαριάς νόσου, η οποία όμως παραμένει υψηλή (>70-80%). thelancet.com/journals/lance…
Βέβαια αν πέσεις από το 95% στο 75%, αυτό σημαίνει πενταπλασιασμός του κινδύνου...
Αυτή η μικρή σχετική μείωση, είναι τόσο σημαντικότερη όσο μεγαλύτερος είναι ο απόλυτος κίνδυνος για βαριά νόσο, άρα όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία.
Θα μπορούσαμε να το παραστήσουμε σχηματικά κάπως έτσι. Αυτό το "κόκκινο" προσπαθούμε να προλάβουμε με τις επιπλέον δόσεις εμβολίου.
Κοιτώντας το ανωτέρω σχήμα:
Μπορεί να μπει ένα ηλικιακό "κατώφλι", πάνω από το οποίο "πρέπει" να κάνεις 4η δόση και κάτω από το οποίο "δεν πρέπει"?
Είναι προφανές πως όχι.
Όμως αυτός ήταν ο κύκλος που ήταν αναγκασμένη σήμερα να τετραγωνίσει η επιτροπή εμβολιασμών.
Και αντικειμενικά, το πρόβλημα δεν είναι στην απόφαση της επιτροπής αυτή καθ'εαυτή, αλλά στην **επικοινωνία** της απόφασης.
Όπως και στις πολλές απορίες που δημιουργεί, και οι οποίες θα έπρεπε να εξηγηθούν υπεύθυνα και θεσμικά.
Παρένθεση: σ'αυτό σημαντική ευθύνη έχουν ΚΑΙ τα ΜΜΕ.
Ας είμαστε ειλικρινείς: αυτή η λεζάντα δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας ή απορίας. Είναι συνειδητή απόπειρα χαϊδέματος να κερδίσουμε τηλεθεατές από τη "δεξαμενή" των κάθε λογής συνομωσιολόγων.
Τρείς από τις πλέον συχνές απορίες:
❓"Μα είναι καλό να εμβολιαζόμαστε τόσο συχνά?"
✅ Τα εμβόλια είναι ασφαλή, και με αυτά "εκπαιδεύουμε" το ανοσοποιητικό μας για να μας προστατέψει από τον κορωνοϊό. Αυτή είναι η δουλειά του: να δέχεται συνεχώς ερεθίσματα κ να μας προστατεύει.
❓"Προστατεύει το υπάρχον εμβόλιο από την όμικρον?"
✅ Ναι, προστατεύει πάρα πολύ καλά από βαριά νόσο εξαιτίας της όμικρον και των υποπαραλλαγών της, τουλάχιστον μέχρι τη ΒΑ1/2. Το ενημερωμένο (omicron-specific) εμβόλιο ελπίζουμε να ενισχύσει ακόμη περαιτέρω αυτή την προστασία.
❓"Μήπως να περιμένω να κάνω 4η δόση το φθινόπωρο?"
✅ Η εμπειρία μας έχει δείξει οτι ένα επιδημικό κύμα κορωνοϊού μπορεί να έρθει οποτεδήποτε, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Γι'αυτό είναι συνετό να έχουμε διαρκώς τη βέλτιστη προστασία. Για το φθινόπωρο, θα το δούμε τότε!
Φτάνοντας λοιπόν στο δια ταύτα:
Σε ότι με αφορά, εγώ (42 ετών, υγιής) θα κάνω την 4η δόση τώρα (~6.5 μήνες από την 3η).
Επίσης, συνεχίζω να φοράω μάσκα Ν95 σε όλους τους κλειστούς χώρους, να αποφεύγω το συνωστισμό κ γενικά να προσέχω όσο μπορώ - χωρίς να είμαι και στη γυάλα!
🛑
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Οι εξαιρετικές οδηγίες του ECDC για την άγνωστου αιτολογίας ηπατίτιδα στα παιδιά αναδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο της *επιδημιολογικής επιτήρησης* για τη διερεύνηση του περιστατικού: κρουσμάτων, εργαστηριακή (για αδενοϊούς κ άλλους ιούς), συνδρομική, λυμάτων. ecdc.europa.eu/en/publication…
Highlight: "Based on these investigations, the current leading hypothesis is that a cofactor affecting young children having an adenovirus infection,which would be mild in normal circumstances, triggers a more severe infection or immune-mediated liver damage. The cofactor may be:
a) susceptibility, e.g due to lack of prior exposure to adenoviruses during the pandemic
b) prior infection with SARS-CoV-2 or another infection, including an Omicron restricted effect
c) coinfection with SARS-CoV-2 or another infection
d) a toxin, drug or environmental exposure"
Ως πρώην contact point της 🇬🇷 και νυν alternate contact point της 🇨🇾 στο δίκτυο #EuroMOMO, θα ήθελα μετα λόγου γνώσεως να ενημερώσω κάθε ενδιαφερόμενο οτι τα z-scores των χωρών **ΔΕΝ είναι συγκρίσιμα** κι επίσης δεν αθροίζονται μεταξύ τους. euromomo.eu/graphs-and-map…
Ο λόγος είναι ότι 1 SD z-score ΔΕΝ αντιστοιχεί σε ίδιο αριθμό θανάτων (απόλυτο ή διά τον πληθυσμό) ούτε μεταξύ διαφορετικών χωρών (κυρίως), ούτε μεταξύ διαφορετικών περιόδων για την ίδια χώρα (σε μικρότερο βαθμό).
(UPDATE) Το άθροισμα κ ο μέσος όρος των z-score μιας κανονικά κατανεμημένης μεταβλητής, φυσικά είναι μηδέν.
Το άθροισμα κ οι μέσοι όροι όμως των z-score του EuroMOMO ΔΕΝ είναι μηδέν, όπως ο καθένας μπορεί εύκολα να διαπιστώσει: gist.github.com/thlytras/a3c4f…
Καθένας από τους 4 παράγοντες αυτού του γινομένου με τη σειρά του εξαρτάται από άλλους επιμέρους παράγοντες (δηλαδή μπορεί να αναλυθεί περαιτέρω ως γινόμενο).
Ας δούμε λοιπόν καθέναν από τους 4 ξεχωριστά, και τι τους επηρεάζει.
1⃣ Pυθμός μολύνσεων
Εξαρτάται από:
✅την κινητικότητα του πληθυσμού (αριθμό επαφών στη μονάδα του χρόνου)
✅την πιθανότητα μετάδοσης ανά επαφή
✅τη μολυσματικότητα του στελέχους που κυκλοφορεί
Λόγοι για ⬆️ρυθμό μολύνσεων:
▶️χειμώνας
▶️σχεδόν ανύπαρκτοι περιορισμοί κινητικότητας
Μακροπρόθεσμα όλοι θα κολλήσουμε κορωνοϊό (αυτό σημαίνει ενδημικότητα).
Αυτό δε σημαίνει οτι θα πρέπει να το ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ κιόλας, μη τηρώντας στοιχειώδεις προφυλάξεις.
Επίσης **όλοι έχουμε επιλογή** αν θα κολλήσουμε έχοντας πρώτα κάνει 3 δόσεις εμβολίου, ή όντας απροστάτευτοι.
Επειδή τα λεγόμενα μου βλέπω αναπαράγονται, και δη ατελώς / επιλεκτικά:
Το οτι **μακροπρόθεσμα** θα κολλήσουμε όλοι, ΔΕΝ πρέπει να μας οδηγεί σε χαλάρωση. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ: να λαμβάνουμε προφυλάξεις, με **ψυχραιμία** και σύνεση. Και πρωτίστως να εμβολιαστόυμε. enikos.gr/society/theodo…
Εσχάτως διαδίδεται η λανθασμένη αντίληψη οτι είναι καλό να κολλήσουμε όλοι γρήγορα, για να ξεμπερδεύουμε κ να επανέλθει η κανονικότητα.
Ουδέν αναληθέστερον!
Είναι συμφέρον μας να καθυστερήσουμε και να **επιπεδώσουμε** το πανδημικό κύμα. Κερδίζουμε χρόνο..
Η ανάλυση που κάναμε εμείς (και που άλλοι έπρεπε πρώτοι να έχουν κάνει...) έδειξε ευρήματα κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ, κ την υγειονομική ανισότητα Αθήνας - περιφέρειας.