In april hebben wij al bericht over de aankomende wetswijzingen in arbeidsrechtland.
Nu een belachelijk uitgebreid nieuw overzicht van alle nieuwe verplichtingen voor werkgevers. Omdat werkgevers anders door de bomen het bos niet meer zien.
Kleine greep uit de nieuwsbrief:
De volgende gegevens moet werkgever binnen één maand na aanvang van de arbeid schriftelijk aan werknemer verstrekken:
- de termijn waarbinnen tegen een ontslag in beroep moet worden gegaan;
- de procedure (plus vereisten en opzegtermijnen) die werkgever en werknemer (dus beiden!) moeten volgen wanneer de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. en de wijze waarop de opzegtermijnen worden berekend of vastgesteld.
Of u als werkgever werknemers voortaan even de wet wil uitleggen.
Zoals mijn gewaardeerde collega @jeannettestam al zei: werkgevers kunnen bij het aanbieden van arbeidscontracten wellicht beter ook maar een wetboek met alle arbeidsrechtelijke regels aan werknemers verstrekken.
Op het niet nakomen van de informatieverplichting staat geen boete. Werkgever kan wel aansprakelijk worden gehouden voor de schade die een werknemer lijdt omdat de werkgever de juiste informatie niet, niet volledig of onjuist aan werknemer had verschaft.
Om het wat begrijpelijker te maken: denkt u daarbij aan problemen en schade die voortkomen uit het (niet correct) in achtnemen van opzegtermijnen door werknemer, of onduidelijkheden over de opbouw van verlof, of het misgelopen van uitkeringen.
Heb je als werkgever dus in contract of CAO of Personeelshandboek werknemer niet gewezen op juiste manier van opzeggen contract en zegt werknemer verkeerd op, dan kan je als werkgever niet meer de gefixeerde schadevergoeding vorderen.
Wat ik mij afvraag (mijn juridisch brein slaat bij dit soort gedrochten van wetgeving op hol): stel dat een rechter bepaalt dat geen sprake is van een opdrachtovereenkomst maar van een arbeidscontract (Deliveroo-zaak bijvoorbeeld).
Kan dan van de werkgever (die dacht opdrachtgever te zijn) alle schade verhaald worden vanwege niet voldoen aan informatieverplichtingen? Bijvoorbeeld ook alle gemaakte proceskosten?
Enfin, iedereen wordt geacht de wet te kennen, behalve blijkbaar mensen in loondienst!
Gros werkgevers is MKB en heeft geen afdeling HR of Compliance Officer, etc.
Dit is mijns inziens zoveelste staaltje doorgeslagen juridisering van onze samenleving, ditmaal voortkomend uit Europese regelgeving.
Lawyer's paradise, maar een hel voor de kleine(re) werkgever.
Ik pruttel nog wat mopperend door achter mijn bureau. Vind het krankjorem dat in Europa men doordraaft in het opleggen van tig miljoen verplichtingen, uitzonderingen erop en zoveelste wijzigingen. Als kleine(re) werkgever wordt je een soort van (levens)verzekering en ouder.
Ik wens u veel personeel!, aldus het gezegde.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ter uitleg: draad over de rechtszaak die morgen dient tussen 69 advocaten en de Staat.
Aanleiding: de 5 Gerechtshoven (@RechtspraakNL) hebben o.a. bepaald dat vanaf 1 april jl. processtukken in civielrechtelijke hoger beroep zaken nog maar maximaal 25 pagina’s mogen beslaan.
Ook lettertype, regelafstand en marges zijn bepaald (GEEN COMIC SANS 😡).
De opgegeven reden: de werkdruk bij de Hoven en de rechters vinden de processtukken te lang.
Later zou door de Hoven zijn gezegd: de kwaliteit van veel processtukken in hoger beroep is niet goed.
Maar Sascha waarom komen advocaten in verzet en gaan ze naar de rechter?
Jullie advocaten schrijven toch alleen maar zoveel pagina’s omdat je er dan meer verdient??
Allereerst omdat de Hoven hier helemaal niet over gaan.
Zojuist interview gehad met Levi en Saif, 4 VWO, over de #toeslagenaffaire. Ze waren enorm goed voorbereid. Hadden goede vragen. Onder meer: “denkt u dat een fysiek loket bij Belastingdienst dit wellicht had kunnen voorkomen?”
Wat een top jongeren.❤️
Eerst hadden ze als onderwerp “legaliseren van drugs”, maar dat vonden ze minder leuk. Levi is geïnteresseerd in politiek en Saif in automatisering en privacy. Dat te samen triggerde hun interesse in de #toeslagenaffaire.
Zo mooi om te zien en horen hoe zij er tegen aan kijken.
Zij hadden al voor het interview de conclusie getrokken: “Dit kan toch helemaal niet, als overheid zo selecteren, zo mensen aanpakken ”.
Ze hadden nagedacht over de impact, betrokken bij het onderwerp, en dat terwijl het geen lichte kost is en soms”ver van je bed”.