1) Yakından takip ettiğim ve aylık olarak yayımlanan @capitalMagazin dergisinin #Haziran sayısına ilişkin notlarım için kısa bir akış hazırladım.✍️🏻
Almanca olan derginin bu sayısında tehdit altında olan #RefahSeviyesi yer alıyor. Kapak resminde her şeyin yarısı gitmiş durumda.🙄
2) Bunun dışında; #GelişmekteOlanÜlkeler (#EMs), küresel #petrol piyasası, değerli isimlerle röportajlar ve #StartUp konusu aklımda kalan başlıklar oldu. Elbette #WarrenBuffett ve 2022 yılı etkinliği de okumaya değer konular.
Bunlardan bazılarına değineyim:
3) Covid-19'da yaşamın değeri birçok kişi için ciddi bir hatırlatma olmuştu. #Enflasyon, düşen alım gücü, #enerji krizi ve son gelişmeler bu kez "Mal canın yongasıdır" düşüncesini gündeme getirdi. Özellikle sabit gelirli kesimin hayat pahalılığı karşısında durumu zor.
4) Benzin istasyonlarında ve market alışverişi sırasında fiyat artışları ve düşen alım gücünün hissedildiğini belirten makalede dikkat çekilen ikinci bir nokta bence daha önemliydi:
Rusya'nın gaz konusunda vanaları kaptmasının getireceği tehlike ve alternatif arayışları.
5) #Almanya Merkez Bankasının, Nisan 2022 raporundan alınan grafikte olası #gaz kesintisi senaryosuna ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (#GSYH) değerlerinin nasıl şekillenebileceği üzerine çalışmanın sonuçları gösteriliyor. Ham madde fiyatları ve gaz yokluğu ciddi riskler.
6) Daha önce ECB Finansal İstikrar Değerlendirme yazımda likiditenin piyasalardan çekilmesinin etkilerinden ve sermayenin, riskli yatırımlar yerine güvenli limanlara yönelme eğiliminden bahsetmiştim.
7) Yeni kurulan ve henüz iş modeli netleşmemiş şirketler, 2021 yılında ciddi sermaye çekmişlerdi. Yaşamlarının ilk dönemlerinde nakit yakan ve yoğun destek ihtiyacında olan bu şirketler için finansal koşulların sıkılaşması olumsuz. Bir de üstüne resesyon riski tedirgin edici.
8) Endişeden coşkuya geçersek Warren Buffett, Charlie Munger ve #DeğerYatırımcılarının Omaha'da tekrar bir araya geldiği toplantı derginin bu sayısında özel bir yer de bulmuş.
Kısa hikâyeler ve öğütler tanıdık konular zaten.
9) Gelişmekte olan ülkeler konusu #EMs, okuması oldukça keyifli olan bölümlerden biriydi. "Yüksek risk, yüksek getiri" görünümünden "yüksek risk düşük getiri potansiyeli" sürecine geçiş güzel aktarılmış.
Birçok faktör yanından parasal sıkılaştırmanın etkileri yerinde yorumlardı.
10) Beğendiğim iki röportajdan biri @GoldmanSachs'ın değerli bir ismi olan Jeffrey Currie ile olan görüşmeydi.
Ham madde, enerji, petrol ve Avrupa-Rusya ekseninde soru cevaplar üzerinde düşünmeye değer.
11) Mesela; Almanya ve Orta Avrupa'nın ucuz Rus gazı üzerine inşa ettikleri sanayi planının şimdi riskler içermesi, yeşil enerjinin alternatif rolünün önemi, ancak kısa vadede açığı kapatamayacağı aklıma gelenler.
Bunun dışında enerji yatırım açığı ve fiyat artışı konuları var.
12) Bir diğer röportaj ise 2015 yılından beri Porsche'un başında olan Oliver Blume ile yapılan görüşmeydi.
Tedarik zinciri sorunları ve üretimin durma aşamasına gelmesinden elektrikli araçlar konusundaki dönüşümlere güzel sorular ve yanıtlar vardı diyebilirim.
13) "Elektrikli araç bir Porsche sürücüsü için hakaret değil mi?" sorusuna Blume'nin yanıtı:
"Kesinlikle hayır. Spor araç ve elektronik çekiş sistemi tam uyumludur. En başından beri yüzde 100 #elektrikli araç ve yüzde 100 #Porsche başarının anahtarıdır."
şeklinde çevrilebilir.
14) Gelişmekte olan ülkeler deyince akla gelen isimlerden olan Mark Mobius ile yapılan söyleşiyi de alıntılamakta fayda var.
Genel olarak gündemdeki konularda güzel bilgiler içeren bir sayıydı diyebilirim.
Herkese iyi okumalar, iyi bir hafta sonu dilerim.📚🙋🏻♂️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
🇹🇷#Şişecam şirketinin 2023/2. çeyrek sonuçlarına ilişkin notlarımı bu akışta paylaşacağım. Uzun sözün kısası zor bir dönemde başarılı bir tablo.👏🏻
🇬🇧 In this tread, I'll share my notes on #SISE 2023/q2 results. Although tweets are in Turkish, graphs are in English.
(1/x)
2) Çeyrekler bazında hasılatın güçlü artışı küresel ekonomideki resesyon, artan faizler ve talep koşullarındaki gerileme nedeniyle son iki çeyrekte ivme kaybı yaşamış olsa da maliyet kontrolüyle kârlılık korunuyor.
2023/q2 (milyar TL)
Satışlar 30,1
Maliyet 20,3
Brüt Kâr M. 9,7
3) Yıllıklandırılmış olarak takip ettiğim hasılat büyümesi ise bu gerilemeyi daha net gösteriyor. Göz kamaştıran değerler şimdilik geride kalmış olsa da son çeyrekte %6,38'lik son 10 yıldaysa bileşik olarak %36,16'lık bir büyüme var.
1) Sayın David Rubenstein'ın, JP Morgan Genel Müdürü Sayın Mary Callahan Erdoes ile gerçekleştirdiği bir röportaj son derece faydalı.
Bu akışta #Asset ve #Wealth kavramlarının Türkçe kullanımındaki yanlışa dikkat çekerek yanlışın düzeltilmesine yönelik bir öneri de sunacağım.
2) Videoyu izleyip İngilizce bilenler zaten "asset" ve "wealth" arasındaki ayrımın ne kadar açık olduğunu anlamıştır, ancak herkesin anlayabilmesi için ilk bölümü kelimesi kelimesine çevirdim.
Buyrun önce kavramları ve yönetim anlayışındaki farkları görelim. ⬇️
3) İyi, güzel işte sorun nerede diyenler olabilir.
Bu iki farklı kavramın Türkçe "varlık" şeklinde kullanılması işin özünün anlaşılmadığı anlamına gelmektedir.
Varlıklar, bir yıldan kısa sürede ya da daha uzun sürede paraya çevrilebilen değerlerdir.
1) Bu akışta #C3AI şirketinin fiyat hareketlerinden yola çıkarak genel anlamda yatırım süreci için dikkate alınacak bazı derslere değineceğim.
- Yatırım stratejileri / Hikâyeler
- Fiyat / Değer
- Açgözlülük
- Batış ve Zenginlik hepsi burada
2) #YapayZeka hayal ve korkuların birleştiği, kitaplardan filmlere sayısız eserde geçen bir tema olduğu kadar teknolojideki somut gelişimin de bir çıktısı.
Doğal olarak da birçok şirketin ilgisini çeken; başarılı olanların zengin olduğu, başaramayanların iflas ettiği bir alan.
3) Son dönemde ChatGPT ve benzer ürünlerle zirveye geldik. Birçok iş kolunun yok olacağı endişeleri yanında yapay zeka iyi mi kötü mü tartışılır.
The Economist dergisinin konunuya yaklaşımını daha önce şu akışta özetlemiştim. İlgilenenler inceleyebilir.
Türkiye İş Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bali'nin, Tomorrow Kitap Kulubündeki samimi sohbeti hayata dair çok değerli görüşler içeriyor.🙏🏻👏🏻
1) Bu akışta öne çıkan bir iki bölüme değineceğim, ancak notlar alarak izlenmesi gereken, kitap önerileri içeren bir yayın.
2) Maalesef nicelik ve etiketlerin öne çıktığı bir ortamda okunan kitap ya da sayfa sayısından, sertifika koleksiyonuna çoğu zaman da içi boş bir yarış var. Nitelik ve gerçek değerlerse bence çok daha önemli.
Bu yüzden Adnan Bey'in güzel sohbetinden notlarımı da paylaşayım.
3) "İyi bir öğrenciyken ve başkaları da başarabiliyorken, olmadı, öğrenemedim. Bunu niye yapamadığıma kafa yormaya başladım."
✅ "Yapılamayacak bir şey yok. Sadece neden yapamadığınızın gerekçelerini bulmanız ve bu eksikleri gidermeniz gerekir."