Katılım bankacılığı, tasarruf sahiplerinden toplanan fonları faizsiz finansman prensipleri dâhilinde ticaret ve sanayide değerlendiren, neticesinde oluşan kâr ve zararı tasarruf sahipleriyle paylaşan bankacılık sistemidir.
Katılım bankacılığının tarihsel gelişimine de bakalım 👇
Günümüz #KatılımBankacılığı prensiplerinin uygulandığı ilk kurumsal yapılar para vakıfları. İlk para vakfı ise İstanbul’un fethinden hemen sonra 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından 24.000 altın tutarı ile kuruldu.
Vakıf, yeniçeri ocaklarına verilen etlerin temini için kasaplara finansman sağlıyordu. Sayıları ve önemi giderek artan para vakıfları 19. yüzyıla kadar varlıklarını sürdürdü. Zamanla ekonomik hayat içindeki etkinliğini kaybetti ve ortadan kalktı.
1972 yılında petrol gelirlerinin ani artışı ve yüksek likiditenin etkisi ile modern anlamda kurulan ilk faizsiz banka Nasser Social Bank, Kahire’de faaliyete geçti. 1975 yılında 43 Müslüman ülkenin katılımı ile İslam Kalkınma Bankası kuruldu.
1983 yılında ülkemizdeki ilk Özel Finans Kurumları hayata geçti. 2005 yılında gerçekleştirilen mevzuat değişikliği ile Özel Finans Kurumları, Katılım Bankası adını aldı.
Katılım Bankaları faaliyetlerini yine aynı tarihten itibaren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu denetiminde sürdürmeye devam ediyor.
📍Katılım Bankaları Nasıl Çalışır?
⚡Katılım bankaları tüm bankacılık faaliyetlerini faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak gerçekleştirir. İslam dininde ticaret ve bu ticaretten elde edilen kâr helaldir.
⚡Faiz içeren, spekülatif ve yüksek risk barındıran işlemler katılım bankacılığı prensiplerine uygun değildir. Alkollü içecek, şans oyunları, silah ve tütün ürünleri gibi konularda bankacılık işlemi yapılmaz.
⚡Katılım bankacılığı sisteminde finansman talebinde bulunan bir müşteri banka tarafından kendisine verilen vekaletle malı banka adına satın alır. Geri ödemesini anlaşılan kar üzerinden anlaşılan vadeye bölerek gerçekleştirir.
Bu ticaret modelinde elde edilen kar Katılma Hesabı sahipleriyle paylaştırılır.
Peki katılım bankacılığına alternatif olan katılım fonları nelerdir? 💭
Yatırımlarını faiz kazancı sağlanmayan para ve sermaye piyasası araçları ile değerlendirmek isteyen yatırımcılar için, portföyünün tamamı, devamlı olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile ++
Sermaye Piyasası Kurulu #SPK tarafından uygun görülen diğer faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarına dayalı fonlardır.
Borsa İstanbul’da işlem gören,
Gayrimenkul yatırım ortaklığı, kar amacı güderek getirisi yüksek olabilecek gayrimenkul ve emlak projelerine yatırım yapmaktır.
Hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılardan destek alınarak büyük emlak projeleri gerçekleştirilir. Emlak gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketleri, apartmanlardan ofis binalarına, hastanelerden otellere, park ve bahçelerden alışveriş merkezlerine kadar pek çok projeye imza atar.
Potansiyeli yüksek ve başarılı projeler, gayrimenkul ortaklığı şirketlerine kira ya da alım-satım yolları ile kazanç getirir.
Gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketleri, Sermaye Piyasası Kurulu denetiminde kurulur, ortaklıklar bu kurum tarafından denetlenir.
Girişim sermayesi, klasik sermaye ve üretim ilişkisinden farklı bir tür sermaye çeşidi olarak ortaya çıkmıştır. Zira yaratıcı fikri olan girişimciler ciddi bir finansmana ihtiyaç duyulabiliyor.
Girişim sermayesi özellikle küçük veya orta boyutlu işletmeler ve girişimciler için ortaya koyacakları ürün veya hizmetlerin tasarımı, geliştirilmesi, üretilmesi ve pazarlaması için için finansal bir çözüm olarak iş yaşamında yer alıyor.
Girişim sermayesi aynı zaman risk sermayesi olarak da adlandırılıyor. Bunun temel nedenine ise yatırım yapılacak ilgili ürün veya hizmetlerin piyasada tutulup tutulmaması diyebiliriz.
Amerika Birleşik Devletleri’nin merkez bankası olarak bilinen Federal Rezerv Sistemi (Federal Reserve, FED) ülkenin para politikasını yönetir, ABD mali sisteminde istikrarın sağlanmasında ve sürdürülebilmesinde önemli bir işlev görür.
#FED, bilinen anlamda tipik bir merkez bankası kimliğinde değildir. Tam anlamıyla özerk ve kendine özgü, son derece özel bir yapıdadır. Merkezi Washington'da olan bankanın başkanı Jerome Powell'dir.
Banka, talimatı üzerine Bureau of Engraving and Printing tarafından basılan Amerikan dolarının dağıtımı yetkisini elinde bulundurur. ABD’nin para ve maliye politikalarına doğrudan etki etmesinin ötesinde, küresel bağlamda da ülkelerin para ve maliye politikalarını etkilemektedir.
#Eurobond, günümüzde online olarak da işlem yapılabilen, tüm dünyada yaklaşık 100 trilyon dolar büyüklüğe ulaşmış, uluslararası piyasalarda yabancı para cinsinden işlem gören uzun vadeli bir yatırım aracı.
Eurobondlar diğer bir deyişle, yabancı para cinsinden tahviller, ihraç edilen ülke para biriminden farklı bir ülke para biriminde, örneğin #ABDDoları veya #Euro cinsinden ihraç edilmektedir.
Hükümetlerin veya şirketlerin, kaynak yaratmak için kendi ülkeleri dışında yabancı para cinsinden ihraç ettikleri uzun vadeli ve kupon ödemeli sabit getirili yatırım aracıdır.
Yeni Açıklanan Finansal Raporlar Nasıl Okunur?
Şirket ucuz mu pahalı mı? Nasıl Performans Göstermiş? Anlamak için Profesyonel Olmaya Hiç Gerek Yok.
Bilanço Nasıl Okunur, Çayınızı Kahvenizi Alın Gelin, Kısa Özete Başlıyoruz++
Finfree Rapor sadece en gerekli bilgilerin, en basit formatta gösterilmesi için tasarlandı.
1- Öncelikle bu raporda 2020’nin son çeyreğinde iyi bir bilanço açıklayan TOASO’yu örnek aldık. Örnek yorumlamayı da görmek istersen seni şöyle alalım: finfree.co/post-1/yeni-a%…
Finansalları açıklanan şirketin öncelikle, piyasa değerini, son 1 yılda hangi aralıkta fiyatının değiştiğine ve serbest nakit akışına hızlıca göz atabiliyoruz. Net Kar’ın yanında şirketin o yılda yarattığı Serbest Nakit Akışına bakarak kasasında tutabildiği nakdi öğrenebilirsin.